Gå til innhold

Hvorfor sprekker et egg når jeg putter det i kokende vann?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg koker ofte egg til sønnen min til frokost. Bruker en spiseskje og senker forsiktig eggene ned i det kokende vannet. Koker tre egg i slengen, og veldig ofte sprekker ett av eggene når det kommer i vannet.

Hvorfor? Er det pga "sjokket" ved overgang fra kaldt kjøleskap og ned i kokende vann? Hvorfor sprekker da bare ett og ikke alle, og ikke hver gang?

Det er veldig irriterende at halve egget lekker ut i kokevannet.

 Noen tips for å unngå at egg sprekker i kokevannet?

 

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Fordi massen inni utvider seg. Legg det i vannet når vannet er kaldt. 

Anonymkode: 59088...de0

  • Liker 7
AnonymBruker
Skrevet

Min erfaring er at eldre egg oftere sprekker. Og at det er pga. det er luft inne i egget. Jo mer et egg flyter, jo større sjanse for at det sprekker.

Men du kan jo teste ut litt selv, om det stemmer. Se om et egg flyter på forhånd, for så å legge det nedi å se hva som skjer 😅

Anonymkode: 6cdf6...54a

AnonymBruker
Skrevet

Du stikker hull på egget først? Jeg koker MYE egg og det er sjeldent at dette skjer meg. Jeg tar ut egget fra kjøleskapet og stikker hull på det, setter vann på koking, skrur ned varmen når vannet koker og senker egget forsiktig ned. Det funker her iallefall.

Anonymkode: 673de...69e

  • Liker 8
Skrevet (endret)

Mine egg sprekker aldri,

stikk hull i den butte enden, og la eggene ligge i vannet fra det er kaldt.

Og ikke la vannet fosskoke.

Endret av AllahBallah
  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Jeg bruker eggkoker. Opplever aldri at det sprekker. Og så er det perfekt resultat hver gang, uten å passe på klokke og slik, eller skitne til en kasserolle. 

Anonymkode: 81b70...0d2

  • Liker 1
Skrevet

Jeg tar de ut kvelden før og legger på kjøkkenbenken. Funker alltid. Og drar panna av når jeg legger oppi.

Skrevet

Stikk hull i den butte enden, når du da legger egget i vannet så ser du lufta piple ut. Bruk en nål eller en tegnestift.

 

AnonymBruker
Skrevet

Slutter meg til dem som stikker hull - da går det fint å legge i kokende vann.

Jeg har en egen tegnestift beregnet til korktavle i kjøkkenskuffen til dette: 

Tegnestifter-Oppslagstavle-kork.jpg

Anonymkode: 96d29...b38

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Romtempererte egg er cluet. Eventuelt legge de i rett før det koker opp. 

Anonymkode: a96a2...2f8

Skrevet (endret)

Hvis du ikke har romtempererte egg - legg de i ei bolle med varmt vann mens vannet koker opp 🙂

Edit: Da blir de også lettere å skrelle etter de er kokt!

Endret av hekho
  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Fysikk. Trykket inne i egget gjør at det sprekker. Lag et lite hull i det så skal du se det blir bedre.

Anonymkode: b6f93...235

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Jeg bruker eggkoker. Opplever aldri at det sprekker. Og så er det perfekt resultat hver gang, uten å passe på klokke og slik, eller skitne til en kasserolle. 

Anonymkode: 81b70...0d2

Skitne til kasserolle? Med kokende vann? 

Anonymkode: e8b1b...c12

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (10 minutter siden):

Skitne til kasserolle? Med kokende vann? 

Anonymkode: e8b1b...c12

Du tror vel ikke at en kasserolle er ren etter å ha kokt egg? Det sitter jo ting i skallet som løsner i vannet osv. Så derfor er jeg også ( som hun du svarte) en fan av eggekoker. Den er med når jeg er på hytta og den brukes hjemme, genialt. 

Anonymkode: 94c5d...4ea

AnonymBruker
Skrevet
14 minutter siden, AnonymBruker said:

Du tror vel ikke at en kasserolle er ren etter å ha kokt egg? Det sitter jo ting i skallet som løsner i vannet osv. Så derfor er jeg også ( som hun du svarte) en fan av eggekoker. Den er med når jeg er på hytta og den brukes hjemme, genialt. 

Anonymkode: 94c5d...4ea

Hehe, du tror det blir liggende igjen bakterier etter at de har kokt i 7 minutter og helles ut? Lurer på hvordan du vasker kjeler vanligvis 😆

Anonymkode: 3b82c...4a4

  • Liker 3
  • Nyttig 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Hehe, du tror det blir liggende igjen bakterier etter at de har kokt i 7 minutter og helles ut? Lurer på hvordan du vasker kjeler vanligvis 😆

Anonymkode: 3b82c...4a4

Kalk og partikler. Uansett hva en gryte er brukt til, med unntak av om det er koking av vann, så får den seg selvfølgelig en runde med zalo og børste. 

Anonymkode: 81b70...0d2

AnonymBruker
Skrevet

Luftboblen i egget gjør at det sprekker. Luften utvider seg når den blir varm. Som flere nevner er det flere løsninger.

Du kan stikke et hull i egget, i den butte enden. Da slipper luften ut når egget legges i varmt vann. 

Du kan også legge romtemperert egg (jeg oppbevarer mine alltid i romtemperatur) i kaldt vann. Da slipper luften ut gjennom skallet. Men om du har induksjon så ikke bruk full pupp, det går for fort og luften rekker ikke å sive ut gjennom skallet. Husk at egg som legges i kaldt vann har kortere koketid. Jeg regner 4,75 min fra vannet koker, da blir det smilende.

Anonymkode: 30314...a6e

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (5 minutter siden):

Hehe, du tror det blir liggende igjen bakterier etter at de har kokt i 7 minutter og helles ut? Lurer på hvordan du vasker kjeler vanligvis 😆

Anonymkode: 3b82c...4a4

Så sant du ikke har en kjele som KUN brukes til egg så må den selvfølgelig vaskes etter bruk! 

Anonymkode: 94c5d...4ea

AnonymBruker
Skrevet

Jeg bruker romtempererte egg, og opplever ikke at de sprekker, så frem jeg ikke er uforsiktig slik at de kakkes litt mot kjelen når jeg legger dem oppi.

Anonymkode: f3a70...7e9

AnonymBruker
Skrevet

Ha de på benken. Romtempererte sprekker ikke. 

Anonymkode: 6edc2...f83

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...