Populært innlegg AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 Populært innlegg #1 Del Skrevet 15. mars 2024 Jeg tipper mange har sterke meninger om dette, men jeg stiller dette som et undrende spørsmål. Jeg har selv en 2-åring, har lest hedvig montgomery, vært på cos-kurs, osv. Det er ikke tvil om at tilknytning mellom foreldre og barn er viktig. Men jeg lurer på om måten dette blir formidlet på skremmer foreldre til å ikke tørre å være "strenge", og at det i neste ledd fører til null respekt for autoriteter, og kollaps av samfunn (jf. Ulevelige skolemiljø osv.) Jeg slukte den første boka til montgomery, og da ungen min ble 2,5 leste jeg den andre. Men man får jo bare med seg bruddstykker når man leser sånne ting. Det samme gjelder cos-kurs. Det jeg husker best fra cos-kurset er: "la barnet lede vei når det kan, foreldre skal lede vei når de må." Men i praksis, så vil mange tolke dette som "jaja, det er jo ikke så farlig om barnet ser på tv under middagen", eller å la barnet generelt bestemme veldig mye. Det jeg husker fra montgomery-boka er "hvordan reagerer du når 3-åringen har tegnet på veggen? Blir du sint, eller tenker du jaja, han vil ikke tegne på veggen når han blir 17 år" - altså jeg forstår det som en oppfordring til å la det meste "gå" og la barnet få lov til det meste, for de vil jo ikke gjøre det for alltid. Jeg forstår at det ikke er dette hun mener med historien, men det er slik den oppfattes av meg. Og jeg tenker foreldre som sluker råd fra alle steder, kanskje kun vil ta med seg slike bruddstykker, og samtidig en frykt for å gjøre noe som vil skade tilknytningen. Akkurat nå hører jeg på et intervju med Gabor Mate. Han sier noe sånn som at hvis tilknytningen er sterk nok, så vil det ikke være behov for å sette de "maktkamp"-grensene, da vil barnet respektere ditt "nei". Noe jeg syns det var ganske opprørende å høre, siden jeg har en 2-åring som ikke respekterer en dritt av det jeg sier. Så nå tenker jeg at det er noe galt med tilknytninga vår, særlig siden hun er så sint på meg hele tiden, og da vil jeg enten 1) begynne å gå på eggeskall for å få en sterkere "tilknytning", eller 2) la henne leve ut sine naturlige ønsker, fordi jeg vil la mine foreldre-instinkter lede meg, som Gabor mate også snakker om. Men rant til side, er det oss foreldre som er overdrevent opptatte av slike ting OG ikke får med seg helheten, som jeg tenker gjelder mange, som er skyld i samfunnets kollaps? For jeg blir helt rådvill når jeg prøver å finne ut hvordan jeg skal hanskes med en overemosjonell 2-åring som er rasende hele tiden, og attpåtil har slutta å høre på meg. Og jeg tenker at jeg har skada noe når jeg for n'te gang holder henne fast for å kle på henne mens hun vrir seg i raseri og hulkegråt. Og den tanken får meg til å kanskje neste dag endre tilnærming, så jeg klarer ikke en gang å stå støtt i min strenge foreldrestil. Tanker? Anonymkode: d6040...e00 24 8 28 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #2 Del Skrevet 15. mars 2024 Godt skrevet. Har tenkt det samme selv og nettopp fått kritikk av en sakkyndig psykolog for min «Hedvig og COS oppdragelse» Jeg vet ikke hva som er rett lenger. Ingen ting fungerer uansett og oppdragelsen er vel mer retningen kaotisk. Anonymkode: ba092...ec2 15 4 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anononyma Skrevet 15. mars 2024 #3 Del Skrevet 15. mars 2024 Tja. Du er nok ikke på viddene. Samtidig prøver nok vi som er foreldre i dag å kompensere for det savnet vi hadde etter å bli hørt og sett selv. På 90-tallet ble vi sendt ut eller på rommet. Jeg husker godt at dersom jeg gråt fikk jeg beskjed om å ta meg sammen, slo jeg meg fikk jeg beskjed om at det ikke var vondt etc. Det satte noen arr at den lille jenta på 90-tallet som ikke kunne føle eller oppfatte nærmest noen ting uten å bli irettesatt. Min sønn får spørsmål om det gjorde vondt dersom han får et skrubbsår eller faller, han får et spørsmål om hva som er årsaken til at han gråter og jeg ønsker virkelig med hvert fiber i meg å se han. Men, må vi så må vi. «Nå skal vi kle på jakke» «NEI!» «joda», så blir det med tvang da, men, forklarer underveis at dette er sånt vi må gjøre for å gå ut etc. Enkelte ting må vi som foreldre bare trumfe igjennom, men at barnet får ha en autonomi og et følelsesregister vil på ingen måte føre til en samfunnskollaps 18 10 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #4 Del Skrevet 15. mars 2024 Jeg tror heller at foreldre er opptatt av å gjøre alt riktig og perfekt. Nesten litt for mye. Barna får ikke oppleve motgang eller sterke følelser. Det er krise om barna griner eller er lei seg Anonymkode: 9b83e...01a 34 2 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #5 Del Skrevet 15. mars 2024 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Jeg tror heller at foreldre er opptatt av å gjøre alt riktig og perfekt. Nesten litt for mye. Barna får ikke oppleve motgang eller sterke følelser. Det er krise om barna griner eller er lei seg Anonymkode: 9b83e...01a Og barnet møter ikkje motgang eller sterke følelsar før i vaksen alder, og har då ikkje lært seg korleis handtere dei. Psykologen min meir enn antyda at nettopp dette er ein av grunnane til psykisk sjukdom og utmattelse hos unge vaksne har blomstra opp. Anonymkode: aa380...d7e 36 3 7 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #6 Del Skrevet 15. mars 2024 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Og barnet møter ikkje motgang eller sterke følelsar før i vaksen alder, og har då ikkje lært seg korleis handtere dei. Psykologen min meir enn antyda at nettopp dette er ein av grunnane til psykisk sjukdom og utmattelse hos unge vaksne har blomstra opp. Anonymkode: aa380...d7e Hvordan kan det se ut i praksis at barnet ikke møter motgang eller sterke følelser? Mitt barn på 2,5 har ekstremt mye sterke følelser og møter jo daglig motstand, men jeg vet faktisk ikke hvordan en dag uten dette skulle sett ut? Hvordan unngår man liksom sterke følelser, og å gi barnet motstand? Anonymkode: d6040...e00 4 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skjold Skrevet 15. mars 2024 #7 Del Skrevet 15. mars 2024 Jeg hadde aldri hørt på norske psykologer eller forskninger, de er alt for små til å ha noen verdi, mye bedre å lære fra USA som gjennomfører gigantiske studier på oppdragelser av barn. De kommer alle fram til at å ha en streng forelder er det viktigste som finnes for et barn. Selv om det kanskje høres ut som en kritikk av kvinner, så er dette ekstremt viktige studier som ser på blant annet unger som er oppdratt av bare mor/bare far/begge foreldre og forskninger kommer til ingen forskjell mellom barn som blir oppdratt av bare far eller begge foreldre, men unger som blir oppdratt av bare mor viser enorme avvik i statistikken. Det er selvsagt fantastisk å ha ei mor, men til syvende sist så er det ikke empati og kjærlighet som former barn, det er disiplin og autoritet, dette er ofte mødres akilleshæl og er det du må fokusere på som mor. Ikke vær en forelder som fremstår som barnets venn, det er ren barnemishandling, du er SJEFEN til barnet først og fremst. Og om du har en mann i hus, la han være en mann, ikke gi mannen din dritt fordi han oppfører seg som en FAR ovenfor barnet, pappa er ikke kompis! 63% of youth suicides are from fatherless homes (U.S. Dept. Of Health/Census) – 5 times the average. 90% of all homeless are from fatherless homes – 32 times the average. 85% of all who show behavior disorders come from fatherless homes – 20 times the average. (Center for Disease Control) 80% of rapists with anger problems come from fatherless homes –14 times the average. (Justice & Behavior, Vol. 14, p. 403-26) 71% of all high school dropouts come from fatherless homes – 9 times the average. (National Principals Association Report) Children with Fathers who are involved are 40% less likely to repeat a grade in school. Children with Fathers who are involved are 70% less likely to drop out of school. 70% of youths in state-operated institutions come from fatherless homes – 9 times the average. (U.S. Dept. of Justice) 85% of all youths in prison come from fatherless homes – 20 times the average. (Fulton Co. Georgia, Texas Dept. of Correction) Girls raised in fatherless homes are more than twice as likely to become pregnant before the age of 18. 4 1 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Populært innlegg AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 Populært innlegg #8 Del Skrevet 15. mars 2024 Det er en trend ja. Barnehagen vår snakket for alvor om hvordan det tar 40 minutter for dem å overbevise mitt barn om å gå inn igjen etter utetid. Altså hun er2 år. Ta henne under armen og bestem at nå er det innetid! For all del snakk med henne, gi henne gode grunner, gi henne tid og gode alternativer, men når du har brukt 40(!) minutter, så er det du som voksen som har tapt. Anonymkode: e423d...0e6 29 3 20 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #9 Del Skrevet 15. mars 2024 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Hvordan kan det se ut i praksis at barnet ikke møter motgang eller sterke følelser? Mitt barn på 2,5 har ekstremt mye sterke følelser og møter jo daglig motstand, men jeg vet faktisk ikke hvordan en dag uten dette skulle sett ut? Hvordan unngår man liksom sterke følelser, og å gi barnet motstand? Anonymkode: d6040...e00 Barn på 2-3 år er litt unntakstilstand. De fleste i den alderen har perioder med melt-downs og sinne/frustrasjon. Det som er problemet er når ungene begynner på barneskolen og mor og far ikke evner å sette grenser for banning, lekeslåssing, ikke-høre-på-læreren, ta fridager fra skolen fordi det er "kjedelig" på skolen osv. DA begynner utforbakken.... Anonymkode: 7c458...4b2 13 10 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Populært innlegg AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 Populært innlegg #10 Del Skrevet 15. mars 2024 Jeg er lærer og er så lei av den generaliseringen av barn. 90% av elevene oppfører seg veldig bra! Er både empatiske, hjelpsomme og lærevillig. Det blir noe lite nyansert, og litt trist at majoriteten blir glemt. Anonymkode: 3a941...677 33 15 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #11 Del Skrevet 15. mars 2024 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Jeg er lærer og er så lei av den generaliseringen av barn. 90% av elevene oppfører seg veldig bra! Er både empatiske, hjelpsomme og lærevillig. Det blir noe lite nyansert, og litt trist at majoriteten blir glemt. Anonymkode: 3a941...677 Vedder penger på at du ikke jobber på barneskolen. Anonymkode: 7c458...4b2 11 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #12 Del Skrevet 15. mars 2024 2 minutter siden, Skjold said: Jeg hadde aldri hørt på norske psykologer eller forskninger, de er alt for små til å ha noen verdi, mye bedre å lære fra USA som gjennomfører gigantiske studier på oppdragelser av barn. . Innen psykologi og samfunnsvitenskap så har kultur mye å si. Store undersøkelser på amerikanske familier trenger ikke å ha overføringsverdi til norske familier. I tillegg er det forskjell på forskningslitteratur og populærpsykologi. Nærmest ingen populærpsykologibøker har tung støtte i forskningslitteraturen. Det er enormt mange av undersøkelsene i populærpsykologien som ikke kan repliseres. Det har også vært mye forskningsjuks nettopp fordi det har vært mye penger og prestisje i å kunne skrive populærpsykologibøker og holde foredrag. Anonymkode: 62b97...754 10 17 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skjold Skrevet 15. mars 2024 #13 Del Skrevet 15. mars 2024 AnonymBruker skrev (9 minutter siden): Innen psykologi og samfunnsvitenskap så har kultur mye å si. Store undersøkelser på amerikanske familier trenger ikke å ha overføringsverdi til norske familier. I tillegg er det forskjell på forskningslitteratur og populærpsykologi. Nærmest ingen populærpsykologibøker har tung støtte i forskningslitteraturen. Det er enormt mange av undersøkelsene i populærpsykologien som ikke kan repliseres. Det har også vært mye forskningsjuks nettopp fordi det har vært mye penger og prestisje i å kunne skrive populærpsykologibøker og holde foredrag. Anonymkode: 62b97...754 Tviler på kultur har mye påvirkning på forskjellen av "Kan du være så snill å gjøre leksene dine?"/"Du skal gjøre leksene dine NÅ!" eller om du sier: "Can you please go do your homework?"/"You're going to do your homework NOW!". Ei tror jeg det er tredjeparter som for eksempel skuler som har påvirkning på om det er enemødre eller enefedre som oppdrar ungene best. Det jeg siterte var vel og merke ren statistikk fra myndigheter på hjemløse/selvmordsofre/innsatte osv. ikke noe en psykolog har skrevet for å selge flere bøker. Jeg foretrekker mer binære bevis, som statistikk. Problemet med psykologi er at det er veldig lett for en psykolog og mene ditt og datt men det er ekstremt vanskelig å bevise dem feil, i yrker som bilmekanikk og programmering finner du fort ut om det har blitt gjort feil eller ikke, for da starter ikke bilen/programmet. Derfor hører jeg aldri på psykologer om sånt med mindre de har fete mengder statistikk som backer dem opp. Og det var derfor jeg dro USA inn i bildet, for statistikken norske forskninger bruker er oftest så små de er helt verdiløse. Om vi går fra 20 alvorlige trafikkulykker ett år til 30 det neste så er det plutselig en 50% økning, hele veinettet må bygges om jo! Selv om det kanskje bare har blitt ansatt 1 stk. uansvarlig bartender ett sted som skjenker folk litt for mye og lar de kjøre hjem.. USA har 340 millioner mennesker og de er veldig flinke å samle massive mengder statistikk, å ignorere det faktumet er helt på jordet. 1 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #14 Del Skrevet 15. mars 2024 AnonymBruker skrev (42 minutter siden): Jeg er lærer og er så lei av den generaliseringen av barn. 90% av elevene oppfører seg veldig bra! Er både empatiske, hjelpsomme og lærevillig. Det blir noe lite nyansert, og litt trist at majoriteten blir glemt. Anonymkode: 3a941...677 Så 10% av barn oppfører ikke seg? Det er jo katastrofalt! 10% av befolkningen kan gjøre mye skade gitt Anonymkode: 1bbb5...cef 6 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #15 Del Skrevet 15. mars 2024 Skjold skrev (7 minutter siden): Tviler på kultur har mye påvirkning på forskjellen av "Kan du være så snill å gjøre leksene dine?"/"Du skal gjøre leksene dine NÅ!" eller om du sier: "Can you please go do your homework?"/"You're going to do your homework NOW!". Ei tror jeg det er tredjeparter som for eksempel skuler som har påvirkning på om det er enemødre eller enefedre som oppdrar ungene best. Det jeg siterte var vel og merke ren statistikk fra myndigheter på hjemløse/selvmordsofre/innsatte osv. ikke noe en psykolog har skrevet for å selge flere bøker. Jeg foretrekker mer binære bevis, som statistikk. Problemet med psykologi er at det er veldig lett for en psykolog og mene ditt og datt men det er ekstremt vanskelig å bevise dem feil, i yrker som bilmekanikk og programmering finner du fort ut om det har blitt gjort feil eller ikke, for da starter ikke bilen/programmet. Derfor hører jeg aldri på psykologer om sånt med mindre de har fete mengder statistikk som backer dem opp. Og det var derfor jeg dro USA inn i bildet, for statistikken norske forskninger bruker er oftest så små de er helt verdiløse. Om vi går fra 20 alvorlige trafikkulykker ett år til 30 det neste så er det plutselig en 50% økning, hele veinettet må bygges om jo! Selv om det kanskje bare har blitt ansatt 1 stk. uansvarlig bartender ett sted som skjenker folk litt for mye og lar de kjøre hjem.. USA har 340 millioner mennesker og de er veldig flinke å samle massive mengder statistikk, å ignorere det faktumet er helt på jordet. De norske psykologene som skriver om tilknytning bygger det på mye mer enn norsk forskning, altså. COS er et amerikansk konsept, til og med, sånn hvis du har en forkjærlighet for amerikansk forskning👍 Anonymkode: d6040...e00 9 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skjold Skrevet 15. mars 2024 #16 Del Skrevet 15. mars 2024 (endret) AnonymBruker skrev (11 minutter siden): De norske psykologene som skriver om tilknytning bygger det på mye mer enn norsk forskning, altså. COS er et amerikansk konsept, til og med, sånn hvis du har en forkjærlighet for amerikansk forskning👍 Anonymkode: d6040...e00 Kan du henvise meg til kildene som er brukt i så fall? Alt jeg finner er at COS er vage veiledninger om oppdragelse fra 1 stk. britisk psykolog der man tar en passiv og støttende rolle i oppdragelsen av barnet i stedet for en leder/guide rolle, det har ingenting med hverken USA eller statistikkdrevet forskning å gjøre. Endret 15. mars 2024 av Skjold 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #17 Del Skrevet 15. mars 2024 7 minutter siden, Skjold said: Tviler på kultur har mye påvirkning på forskjellen av "Kan du være så snill å gjøre leksene dine?"/"Du skal gjøre leksene dine NÅ!" eller om du sier: "Can you please go do your homework?"/"You're going to do your homework NOW!". Ei tror jeg det er tredjeparter som for eksempel skuler som har påvirkning på om det er enemødre eller enefedre som oppdrar ungene best. Det kan være store forskjeller for det er enormt ange variabler som påvirker om man gjør leksene. For det første så kan samme kommentar tolkes helt ulikt i ulike familier. I den ene familien er det kanskje lov og sosialt akseptert å gi ungen juling om ordre ikke blir fulgt i den andre familien er det kanskje ulovlig og ikke sosialt akseptabelt å gi noen ordentlige konsekvenser om ordre ikke blir fulgt. I den ene familien vet barna at de kommer til å leve i fattigdom om de ikke gjør lekser i den andre familien så tror barna at livet ordner seg uansett. I den ene familien kan ungen få hjelp med leksene, i den andre familien så skjønner ikke ungen leksene og har ikke mulighet til å få hjelp. Anonymkode: 62b97...754 3 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #18 Del Skrevet 15. mars 2024 Skjold skrev (1 minutt siden): Kan du henvise meg til kildene som er brukt i så fall? Alt jeg finner er at COS er vage veiledninger om oppdragelse fra 1 stk. britisk psykolog der man tar en passiv og støttende rolle i oppdragelsen av barnet i stedet for en leder/guide rolle, det har ingenting med hverken USA eller statistikkdrevet forskning å gjøre. https://ungsinn.no/post_tiltak_arkiv/circle-of-security-cos-international-parenting-cos-p-2-utg/ Her bla kan du lese litt om Cos. Anonymkode: c7f0b...4b8 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Skjold Skrevet 15. mars 2024 #19 Del Skrevet 15. mars 2024 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): https://ungsinn.no/post_tiltak_arkiv/circle-of-security-cos-international-parenting-cos-p-2-utg/ Her bla kan du lese litt om Cos. Anonymkode: c7f0b...4b8 Joda, jeg leste. De kildene er ikke kilder engang, har du sjekket de ut? De er bibliotek/søkemotorer, noen er til og med butikker! Og forskningen de nevner ("over 60 år med forskning") er heller ikke en forskning, det er en stk. person, John Bowlby, en britisk psykolog som ikke har backet opp noe med bevis og som er hele grunnlaget for COS. Så slikt hører jeg absolutt ikke på, det er som å si at grunnen til at du er trist i dag er fordi Venus og Jupiter er for nære i dag, lett å si, vanskelig å bevise/motbevise. 1 1 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. mars 2024 #20 Del Skrevet 15. mars 2024 AnonymBruker skrev (1 time siden): Det er en trend ja. Barnehagen vår snakket for alvor om hvordan det tar 40 minutter for dem å overbevise mitt barn om å gå inn igjen etter utetid. Altså hun er2 år. Ta henne under armen og bestem at nå er det innetid! For all del snakk med henne, gi henne gode grunner, gi henne tid og gode alternativer, men når du har brukt 40(!) minutter, så er det du som voksen som har tapt. Anonymkode: e423d...0e6 Veiled dem, fortell at i en hver barneflokk finnes det en som alle vil være venn med, ta dette barnet i armen og begynn å gå mot inngangsdøren, de andre følger etter. Anonymkode: d1fc6...ef4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå