AnonymBruker Skrevet 6. mars #1 Del Skrevet 6. mars Har en valp på 12 uker (9 kg) og en voksen på 4 år (35 kg). Hvordan skal vi håndtere lekingen mellom dem? Vi skiller de mesteparten av tiden, men ønsker selvfølgelig at de skal være sammen og være rolige inne. Når de er sammen er det bare lek og herjing. Tidvis piper de begge til fordi de blir bitt av den andre i øret e.l. men det virker ikke som noen av de blir redde eller forsøker å trekke seg unna. Ofte blir valpen ganske voldsom og legger seg oppå hodet til den voksne (som legger seg på rygg) og biter den voksne i ansiktet og «knurrer». Har prøvd å vente de ut for å se om de blir lei/sliten av leking og legger seg til å sove, men foreløpig ser det ut som lekingen bare eskalerer. Den voksne sier aldri ifra til valpen når han er voldsom. Skal vi la de leke og finne ut av det selv? Ønsker på sikt ingen lek inne, men foreløpig er det kun inne de er løse sammen (den voksne får så stor fart ute så er redd for skade på valpen - inne er det ikke så mye løping) Anonymkode: fad39...493 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars #2 Del Skrevet 6. mars Ha de i bånd inne når de ikke skal leke, langt nok unna hverandre til de ikke får lekt. Over tid kan man fjerne avstand og bånd Anonymkode: c33c4...142 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars #3 Del Skrevet 6. mars Jeg har aldri stoppet mine fra å leke så lenge ikke den ene viser tegn til å ville stoppe. Våre spurter rundt, henger i ørene og kinnet til hverandre, biter og knurrer og det ser brutalt ut men de har det kjempegøy. Les (og se videoer) om sunn hundelek (naturlige pauser, kroppspråk, nysing osv) så blir det lettere å vurdere når dere bør bremse dem. Anonymkode: 0bbc9...4b7 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars #4 Del Skrevet 6. mars AnonymBruker skrev (7 minutter siden): Jeg har aldri stoppet mine fra å leke så lenge ikke den ene viser tegn til å ville stoppe. Våre spurter rundt, henger i ørene og kinnet til hverandre, biter og knurrer og det ser brutalt ut men de har det kjempegøy. Les (og se videoer) om sunn hundelek (naturlige pauser, kroppspråk, nysing osv) så blir det lettere å vurdere når dere bør bremse dem. Anonymkode: 0bbc9...4b7 Er din erfaring at de regulerer seg selv mtp hvile/søvn? Anonymkode: fad39...493 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars #5 Del Skrevet 6. mars Hvis begge hundene oppfører seg som valper, noe som det virker som, så er det du som må være den voksne og fortelle hundene når det er lek, når det er for voldsomt, og når det skal være ro. Jeg bruker å skille mellom konstruktiv og ukonstruktiv lek. Konstruktivt er når leken er likeverdig, skaper glede og samhold. Ukonstruktivt er det når det herjes såpass at det er fare for skader, hvis den ene dominerer den andre (overdrevent), det blir seksuelt, eller den ene plager den andre. Jeg stopper alltid ukonstruktiv lek. Jeg ville ha prøvd å gi dem andre måter å leke på som ikke omfattet å henge i ørene på hverandre. Draleker kan være en begynnelse, evt la de leke på skift/parallelt med andre leker/aktiviteter. Anonymkode: fee3e...3f8 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars #6 Del Skrevet 6. mars Jeg skilte mine om jeg så at én av de eller begge var på vei til å bli litt varme i hodet. Begge hundene bør få noe ut av leken. Man bør se at de smånyser/snøfter (hunder gjør dette under lek for å gi lekekameraten beskjed om at det fortsatt er lek og ikke på vei til å utvikle seg til en konflikt). Under en balansert, fin lek, bør man se at hundene tar små mini-pauser (alt fra noen sekunder til et minutt). Dette gjør de for å bedre lese den andre hundens signaler og forsikre seg om at den andre fortsatt er komfortabel med leken. Det gir de også muligheten til å roe ned et øyeblikk så leken ikke utvikler seg til en konflikt. Man bør også se at de bytter litt på å jage/bli jaget, legge seg ned etc. Her er et eksempel på hvor én av hundene er blitt litt for opphisset i leken: https://vm.tiktok.com/ZGey1g2dy/ Her er et eksempel på flott lek mellom en stor og en liten hund, men dette er to voksne hunder som allerede har utviklet gode, sunne signaler og manerer når det kommer til lek. Legg dog merke til at de bytter på hvem som jager/blir jaget. Det er frem og tilbake hele tiden. https://vm.tiktok.com/ZGey17H5V/ Her er et eksempel på god lek mellom voksen og valp. Det nevnes hva man ønsker å se under leken: https://vm.tiktok.com/ZGey1u4e1/ Man kan hjelpe de å holde leken rolig og sunn ved å lære de å ta små pauser. Da kan man gjerne bruke en kontaktlyd, eller kaste noen godbiter på gulvet for å stoppe leken i noen sekunder. Valper kan kjapt koke over og plage voksne hunder. Men, voksne hunder kan også bli litt for voldsomme. Da vil man se at valpen blir frustrert ved at den prøver å trekke seg unna uten suksess igjen og igjen, men hver gang ender opp med å kaste seg etter den voksne og lage lyder av frustrasjon, i et forsøk på å formidle at den trenger plass. Her er en video av et slikt scenario: https://vm.tiktok.com/ZGey1HDYP/ Man må rett og slett bare observere, og heller avbryte leken for tidlig enn for sent. Valper blir fort overstimulerte, så da kan det være greit å unngå lek akkurat når valpen f.eks nettopp har vært ut en stund og er sliten i hode og kropp. Anonymkode: 6f1e8...618 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 6. mars #7 Del Skrevet 6. mars AnonymBruker skrev (15 minutter siden): Jeg skilte mine om jeg så at én av de eller begge var på vei til å bli litt varme i hodet. Begge hundene bør få noe ut av leken. Man bør se at de smånyser/snøfter (hunder gjør dette under lek for å gi lekekameraten beskjed om at det fortsatt er lek og ikke på vei til å utvikle seg til en konflikt). Under en balansert, fin lek, bør man se at hundene tar små mini-pauser (alt fra noen sekunder til et minutt). Dette gjør de for å bedre lese den andre hundens signaler og forsikre seg om at den andre fortsatt er komfortabel med leken. Det gir de også muligheten til å roe ned et øyeblikk så leken ikke utvikler seg til en konflikt. Man bør også se at de bytter litt på å jage/bli jaget, legge seg ned etc. Her er et eksempel på hvor én av hundene er blitt litt for opphisset i leken: https://vm.tiktok.com/ZGey1g2dy/ Her er et eksempel på flott lek mellom en stor og en liten hund, men dette er to voksne hunder som allerede har utviklet gode, sunne signaler og manerer når det kommer til lek. Legg dog merke til at de bytter på hvem som jager/blir jaget. Det er frem og tilbake hele tiden. https://vm.tiktok.com/ZGey17H5V/ Her er et eksempel på god lek mellom voksen og valp. Det nevnes hva man ønsker å se under leken: https://vm.tiktok.com/ZGey1u4e1/ Man kan hjelpe de å holde leken rolig og sunn ved å lære de å ta små pauser. Da kan man gjerne bruke en kontaktlyd, eller kaste noen godbiter på gulvet for å stoppe leken i noen sekunder. Valper kan kjapt koke over og plage voksne hunder. Men, voksne hunder kan også bli litt for voldsomme. Da vil man se at valpen blir frustrert ved at den prøver å trekke seg unna uten suksess igjen og igjen, men hver gang ender opp med å kaste seg etter den voksne og lage lyder av frustrasjon, i et forsøk på å formidle at den trenger plass. Her er en video av et slikt scenario: https://vm.tiktok.com/ZGey1HDYP/ Man må rett og slett bare observere, og heller avbryte leken for tidlig enn for sent. Valper blir fort overstimulerte, så da kan det være greit å unngå lek akkurat når valpen f.eks nettopp har vært ut en stund og er sliten i hode og kropp. Anonymkode: 6f1e8...618 Tusen takk for utfyllende svar! Skal studere videoene Anonymkode: fad39...493 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå