AnonymBruker Skrevet mandag kl 14:19 #61 Del Skrevet mandag kl 14:19 AnonymBruker skrev (14 minutter siden): Jeg vil heller si at vi har utviklet oss til å bli altetende. Og det er stort forskjell på å overleve på en diett og å leve sunt og godt på en diett. Det ER for lite c- og b-vitaminer i kun kjøtt til at man kan kalle det sunt. Kanskje et nivå så man overlever (jeg vet ikke nok). Likedan er det fult mulig å overleve på kun planter. Eneste vi mangler på kun plantemat er B-12 men som vi ville fått naturlig om vi faktisk spiste planter uvasket fra bakken. Men menneskets fysikk tilsier også at vi må supplere med planter for å overleve. Vi er dårlige jegere rent fysisk, dog har vi en hjerne som kompenserer den dårlige fysikken, og at vi kan lage ild som kompenserer fra å mangle tannstell og munnen til rovdyr. Jeg mener bare å si at evolusjonen kan ikke si om vi er utelukkende kjøtt- eller planteetere. I steinalderen spiste de nok alt som var å finne, som da var perioder med kjøtt, og perioder uten kjøtt. Anonymkode: 44c64...f5c Fysiologien vår tilsier at vi er åtseletere faktisk. Vi har et fordøyelsesystem som er tilpasset å være kjøtteter, og magesyren vår er tilpasset å være kjøtteter, type åtseleter. Ikke at man spiser råttent kjøtt, men kjøtt-jegere som katt og løve har høyere pH i magesekken. Åtseletere har lavere pH for å kunne drepe bakterier og virus i kjøtt som ikke er helt ferskt. Altetere har enda høyere ph enn kjøtt-jegere, og planteetere har ca nøytral pH. Vår magesekk har en pH på ca 1,5, noe som er sinnsykt lavt og vi hadde ikke hatt så lavt hvis våre forfedre ikke trengte det. De ser at megafauna (gigantiske dyr) har forsvunnet litt etter at mennesket og dets kjøttetende forfedre ankom området. Så det ser ut til at menneskets forfedre har jaktet på store, fete dyr og så har hele stammen spist til kjøttet ble dårlig. Vi vet at våre forfedre spiste nesten utelukket animalsk fordi de måler isotoper i skjeletter. Da kan man se noenlunde hva et kosthold har bestått av. Våre forfedre har spist nesten bare animalsk protein og nesten ingenting vegetabilsk protein. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2752538/ Sitat The isotopic evidence indicates that in all cases Neanderthals were top-level carnivores and obtained all, or most, of their dietary protein from large herbivores. Anonymkode: 99fcc...b70 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet mandag kl 14:59 #62 Del Skrevet mandag kl 14:59 AnonymBruker skrev (3 timer siden): Tittelen er click-bait. Han var ikke bekymret for jern i det hele tatt i videoen jo og forklarte hvordan normalområdene ikke nødvendigvis er de sunne nivåene. Det er bare basert på x antall normale folk og hvilke nivåer som er normale. Normalområdet er faktisk ikke basert på kun friske mennesker, og mange av dem har et usunt kosthold med mye korn. For eksempel ble øvre grense for normalområdet for c-peptid (viser hvor mye insulin kroppen har produsert i det siste) endret fra 0,7 til ca 1,5 (varierer litt etter hvilket laboratorium) etter en studie på hjertesyke middelaldrende menn... Det er ikke usannsynlig å tro at mange av disse hjertesyke middelaldrende mennene er insulinresistente... I stedet for å si at "oi, her har vi et problem i samfunnet", så endret de bare hva som defineres som normalt. Før var man "sannsynligvis insulinresistent" over 0,7 og "betydelig insulinresistent" over 1,0. Nå hever ikke de fleste leger et øyebryn av å se en c-peptid på godt over 1,0 fordi det er innenfor normalområdet. I videoen sa han at litt høyt ferritin var han ikke bekymret for og det sannsynlig var det ikke noe problem. Og så sa han at hvis du hadde veldig høyt ferritin, så bør du få sjekket ferritinen igjen (det kan være andre faktorer som gjør det) og om du kanskje har hemokromatose. Har du hemokromatose, så bør man vurdere å gi blod til man finner ut av det. Anonymkode: 99fcc...b70 Poenget mitt var at han forklarte om jern, ikke at høyt jern på carnivore var farlig. Anonymkode: 67eb5...027 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet mandag kl 15:12 #63 Del Skrevet mandag kl 15:12 Eureka! skrev (1 time siden): Vi har veldig tydelige resultater fra forskning som viser at høyt inntak av rødt kjøtt øker risikoen for kreft. Forskning er vanskelig, men jeg mener at denne skal være tydelig sikker. Jeg mistenker at årsaken til alle suksess-historier ikke handler om kjøttinntaket, men at man samtidig har kuttet ut alt det andre usunne - prosessert mat, f.eks sukker. Vi har samme suksess-historier på de som spiser kun plantemat, men også gjør det veldig nøye - kun råvarer. Det er mye mye vanskeligere å spise rent og fullverdig på plantemat. Må ha mye kunnskap om hvordan få tak i alle aminosyrer, derfor er det MYE lettere å spise rent på kun animalt. En biff om dagen og man har (nesten) alt man trenger. Men jeg har lest at C-vitaminmangel på carnivore-diett kan bli alvorlig. Jeg trodde på den forskningen i årevis, dessverre. Forskningen sier jo ingenting om hva slags type rødt kjøtt de som får kreft spiser. Spiser de økologisk og gressforet, eller spiser de bearbeidet kjøtt. Forskningen sier vel ingenting om hva de spiser i tillegg til rødt kjøtt. De som ble syke spiste rødt kjøtt daglig, men resten av kostholdet var neppe bestående av bare animalsk eller frukt/grønt/bær. Rødt kjøtt har en av de viktigste næringskildene som finnes tilgjengelig for oss, så det gir ikke mening at dette skal være farlig. Men det gir derimot mening at å innta prosessert kjøtt som ikke kun består av KJØTT, er skadelig. Det gir også mening at rødt kjøtt kombinert med produkter fra toro, mye stivelse, etc, øker kreftfaren betraktelig. Du kan ha så mye kunnskap du vil, planter mangler fra naturens side flere næringgstoffer. Been there, done that, rødt kjøtt har vært en av flere ting som har reddet helsen min. De som lever carnivore vil hevde at man ikke trenger c vitamin når alle andre næringsstoffer er inntakt fra animalsk. Jeg har ikke noe holdepunkt for å si hverken det ene eller andre, for jeg har ingen erfaring med carnivore. Men for meg høres det like fanatisk ut som veganere som hevder det ene og det andre, og jeg vet flere carnivorer som senere har innført litt frukt og bær for å få i seg c vitamin. Anonymkode: 67eb5...027 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet mandag kl 15:18 #64 Del Skrevet mandag kl 15:18 AnonymBruker skrev (1 time siden): Jeg vil heller si at vi har utviklet oss til å bli altetende. Og det er stort forskjell på å overleve på en diett og å leve sunt og godt på en diett. Det ER for lite c- og b-vitaminer i kun kjøtt til at man kan kalle det sunt. Kanskje et nivå så man overlever (jeg vet ikke nok). Likedan er det fult mulig å overleve på kun planter. Eneste vi mangler på kun plantemat er B-12 men som vi ville fått naturlig om vi faktisk spiste planter uvasket fra bakken. Men menneskets fysikk tilsier også at vi må supplere med planter for å overleve. Vi er dårlige jegere rent fysisk, dog har vi en hjerne som kompenserer den dårlige fysikken, og at vi kan lage ild som kompenserer fra å mangle tannstell og munnen til rovdyr. Jeg mener bare å si at evolusjonen kan ikke si om vi er utelukkende kjøtt- eller planteetere. I steinalderen spiste de nok alt som var å finne, som da var perioder med kjøtt, og perioder uten kjøtt. Anonymkode: 44c64...f5c Jeg er enig i at vi er altetende. Ja, man kan overleve på kun planter, men vi skal være friske også. Nja, vi må huske at jordsmonnet vårt er heller dårlig med tanke på næringsstoffer, og at du har gode nivåer av b12 etter 5 år med gulrøtter dynka i jord, betyr ikke at du har det etter 15 år. Vi mangler også d vitamin i planter. Sopp er ikke en god kilde til d vitamin, og ikke alle tar opp fra solen/har tilgang på nok sol. Jod finnes i tang, men konsentrasjonen er ustabil og man kan risikere å få forgiftning. Planter mangler også kollagen og flere andre ting. Biotilgjengeligheten i planter er også lav sammenlignet med animalsk. Planter inneholder stoffer som svekker opptak av flere mineraler. I steinalderen spiste de mye fisk, kjøtt, planter. De var i hvert fall ikke carnivore. Og de spiste i hvertfall ikke bearbeidet mat, som er det verste som har hendt innen matuviklingen. Anonymkode: 67eb5...027 2 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet mandag kl 15:25 #65 Del Skrevet mandag kl 15:25 AnonymBruker skrev (På 6.3.2024 den 21.30): Carnivore er ikke en kortvarig diett. Det er et sunt kosthold man kan leve med hele livet. Er man besatt av kosthold, så er man besatt av kosthold. Det er personen og ikke kostholdet sin feil. Carnivore kurerer ikke alt, men det er mange "ukurerbare" sykdommer som folk rapporterer at kostholdet har kurert. Over 1000 suksess-historier her. Anonymkode: 99fcc...b70 Sunt? Jeg hadde vært sykelig bekymret for kreft. Man vet jo svært lite om langtidseffektene av denne dietten? Hvor mange av dagens 80-90 åringer har levd på denne hele livet liksom? Anonymkode: 43cc4...d89 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet mandag kl 16:02 #66 Del Skrevet mandag kl 16:02 AnonymBruker skrev (39 minutter siden): I steinalderen spiste de mye fisk, kjøtt, planter. Anonymkode: 67eb5...027 Plantene som ble spist i steinalderen var utelukkende ville. Altså ingen salat, gulrøtter, bananer eller egentlig noe som ligner på det vi kjøper i butikken. Ville epler er sjeldne, små og sure. Ville poteter vokser bare i Sør-Amerika og er også små og ofte giftige. Blåbær og markjordbær finnes i små mengder på få steder i korte perioder av året. Så selv om mennesker alltid har spist noe plantemat i større eller mindre grad, avhengig av hvor de levde, har det for det aller meste utgjort en forsvinnende liten del av kostholdet. Ikke bare er nesten alle ville planter giftige (i beste fall uspiselige) for mennesker, men de kan heller ikke gi oss på langt nær det vi trenger av fett og protein. Planter har vært kan-mat, kjøtt har alltid vært må-mat for oss mennesker. Anonymkode: e2c57...e62 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet mandag kl 16:07 #67 Del Skrevet mandag kl 16:07 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Plantene som ble spist i steinalderen var utelukkende ville. Altså ingen salat, gulrøtter, bananer eller egentlig noe som ligner på det vi kjøper i butikken. Ville epler er sjeldne, små og sure. Ville poteter vokser bare i Sør-Amerika og er også små og ofte giftige. Blåbær og markjordbær finnes i små mengder på få steder i korte perioder av året. Så selv om mennesker alltid har spist noe plantemat i større eller mindre grad, avhengig av hvor de levde, har det for det aller meste utgjort en forsvinnende liten del av kostholdet. Ikke bare er nesten alle ville planter giftige (i beste fall uspiselige) for mennesker, men de kan heller ikke gi oss på langt nær det vi trenger av fett og protein. Planter har vært kan-mat, kjøtt har alltid vært må-mat for oss mennesker. Anonymkode: e2c57...e62 Ja du trenger ikke overbevise meg. Har for lengst byttet ut linser og quinoa med kjøtt. Anonymkode: 67eb5...027 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå