Catnip Skrevet 21. februar #1 Del Skrevet 21. februar Jeg er ikke noe utpreget turmenneske, men nå vil jeg ha et stormkjøkken, både som en del av beredskap hjemme om strømmen går, men også for å kunne ta med på tur av og til. Har knapt brukt et stormkjøkken før og kan absolutt ingenting om det, men har sett på: dette: https://www.fjellsport.no/turutstyr/turkjokken/stormkjokken/trangia-stormkjokken-25-3ul-spritbrenner Og nå har jeg masse idiotiske spørsmål! Jeg er vant til at stormkjøkken har disse små gassbeholderne, men dette har en spritbrenner? Er det noe annet enn denne gassen? Hva er forskjellen? Må jeg kjøpe en beholder med passende drivstoff til, eller følger det med? Hva er enklest og mest praktisk for meg som ikke er kjent med stormkjøkken? Viktig at det er suuuuperenkelt og trygt å bruke, men jeg får ikke inntrykk utfra lenken om denne er det. Noen som har noen erfaringer eller tips? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Baktus2024 Skrevet 21. februar #2 Del Skrevet 21. februar NEI, spritappartene tåler ikke kulde, heller ikke gass...da må du herje rundt for å , ja finne brennbart tre.. skogen er som regel tilsnødd og iset..så lykke til.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Catnip Skrevet 21. februar Forfatter #3 Del Skrevet 21. februar Baktus skrev (6 minutter siden): NEI, spritappartene tåler ikke kulde, heller ikke gass...da må du herje rundt for å , ja finne brennbart tre.. skogen er som regel tilsnødd og iset..så lykke til.. Men jesus kristus da mann, jeg er jo på jakt etter tips her! Kom med forslag da, istedenfor et fordekt "lykke til" med tre prikker. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Baktus2024 Skrevet 21. februar #4 Del Skrevet 21. februar Catnip skrev (6 minutter siden): Men jesus kristus da mann, jeg er jo på jakt etter tips her! Kom med forslag da, istedenfor et fordekt "lykke til" med tre prikker. ja , jeg ønsker deg lykke til , med treverk..for det man kjøper av løsninger hjelper ikke hvis du går under blå minus 10..så hva sal jeg anbefale ? type treverk ? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Catnip Skrevet 21. februar Forfatter #5 Del Skrevet 21. februar Baktus skrev (4 minutter siden): ja , jeg ønsker deg lykke til , med treverk..for det man kjøper av løsninger hjelper ikke hvis du går under blå minus 10..så hva sal jeg anbefale ? type treverk ? Jeg får heller høre med noen som kan lese, tror jeg. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. februar #6 Del Skrevet 21. februar Du kjøper gassbeholder som du kan ha med, ev. annet brennstoff. Jeg begynte med sånn man setter kvister inni, fordi jeg var redd for gass/rødsprit.. Går bedre nå ds😅 denne er jeg veldig fornøyd med: https://chillout.no/STORMY-Komplett-Stormkjoekken_7054274321234 føles trygt! Anonymkode: f8c34...58a 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
dol_br Skrevet 21. februar #7 Del Skrevet 21. februar Jeg har det samme Trangia, kjøp bare Rødsprit, 1 liter - Biltema.no og kjør på. Lurt å lese litt om hvordan man håndterer brenneren for å unngå potensielle brannskader, det er ikke farlig ved fornuftig håndtering. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
omnitron Skrevet 21. februar #8 Del Skrevet 21. februar Vedr. turkjøkken har du i praksis 3 fornuftige alternativer. Det er sprit, gass eller biomasse. Hver av disse har sine fordeler og ulemper. Sprit: Brenner stille, men vanskelig å regulere temperatur, og noe treigt. Avhengig av tilgang til sprit for å bruke dette når det kommer til beredskap. Sprit brennerne er de enkleste rent utstyrsmessig, men man må være forsiktig med slukking, og spesielt etterfylling slik at det ikke oppstår ulykker. Gassbrenner er det raskeste, og man må ha tilgang til gassbokser under beredskap. De støyer noe mer enn sprit, og fungerer dårligst i kulde. Men god mulighet for temperaturjustering og et raskt måltid. Biomasse er den eneste her som kan bruke elementer fra naturen. Kongler, pinner, etc. Fungerer godt hele året, men mer arbeid ved å sanke brennbart materiale. Personlig har jeg en Biolite Campstove som går på biomasse på vinteren, og en gassbrenner fra Biltema på sommeren, og Trangia sprit brenner som jeg omtrent aldri bruker. Kun når jeg ønsker en løsning som er ekstra stille. Campstove er noe dyr i innkjøp, men generelt den som er billigst på fuel igjennom året. Campstove har også masse fint ekstraustyr som grill og kaffepresse. For hverdagsbruk av biomassebrenner kan man kjøpe pellets, Jeg har alltid med pellets på tur, og etterfyller heller med noe biomasse om jeg har behov for det. En pose pellets holder ca et år med turbruk for min del: https://www.felleskjopet.no/hjem-og-fritid/huset/oppvarming/opptenning/pellets-6mm-16kg-sekk-50253050/ En biomassebrenner må aldri benyttes innendørs. Gass eller spritbluss kan man bruke innendørs under forsiktighet. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Snublefot62 Skrevet 21. februar #9 Del Skrevet 21. februar Catnip skrev (1 time siden): Jeg er ikke noe utpreget turmenneske, men nå vil jeg ha et stormkjøkken, både som en del av beredskap hjemme om strømmen går, men også for å kunne ta med på tur av og til. Har knapt brukt et stormkjøkken før og kan absolutt ingenting om det, men har sett på: dette: https://www.fjellsport.no/turutstyr/turkjokken/stormkjokken/trangia-stormkjokken-25-3ul-spritbrenner Og nå har jeg masse idiotiske spørsmål! Jeg er vant til at stormkjøkken har disse små gassbeholderne, men dette har en spritbrenner? Er det noe annet enn denne gassen? Hva er forskjellen? Må jeg kjøpe en beholder med passende drivstoff til, eller følger det med? Hva er enklest og mest praktisk for meg som ikke er kjent med stormkjøkken? Viktig at det er suuuuperenkelt og trygt å bruke, men jeg får ikke inntrykk utfra lenken om denne er det. Noen som har noen erfaringer eller tips? Det stormkjøkkenet (dvs grytene, panna etc) der er helt supert å ha til tur som en startløsning og generelt å ha i bakhånd i mange år fremover. Mitt er vel over 20 år og virker like godt i dag som for 20 år siden I tillegg anbefaler jeg at du kjøper posen som hører til og grytelokket. Det er to ting som gjør bruken ekstremt mye mer praktisk og renslig på tur Men jeg ville valgt den med gassbrenner i stede for rødsprit. Gass er mer anvendelig, mer justerbart og vesentlig mindre søl. Ja litt utfordrende i -20 grader men med litt erfaring så får en det til (sørg for å varme opp gassen nær kroppen din, kjøp gass som tåler lave temperaturer og snu boksen om du må). Ellers var det mange kloke ord fra @omnitron rett før meg 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Catnip Skrevet 21. februar Forfatter #10 Del Skrevet 21. februar omnitron skrev (1 time siden): Vedr. turkjøkken har du i praksis 3 fornuftige alternativer. Det er sprit, gass eller biomasse. Hver av disse har sine fordeler og ulemper. Sprit: Brenner stille, men vanskelig å regulere temperatur, og noe treigt. Avhengig av tilgang til sprit for å bruke dette når det kommer til beredskap. Sprit brennerne er de enkleste rent utstyrsmessig, men man må være forsiktig med slukking, og spesielt etterfylling slik at det ikke oppstår ulykker. Gassbrenner er det raskeste, og man må ha tilgang til gassbokser under beredskap. De støyer noe mer enn sprit, og fungerer dårligst i kulde. Men god mulighet for temperaturjustering og et raskt måltid. Biomasse er den eneste her som kan bruke elementer fra naturen. Kongler, pinner, etc. Fungerer godt hele året, men mer arbeid ved å sanke brennbart materiale. Personlig har jeg en Biolite Campstove som går på biomasse på vinteren, og en gassbrenner fra Biltema på sommeren, og Trangia sprit brenner som jeg omtrent aldri bruker. Kun når jeg ønsker en løsning som er ekstra stille. Campstove er noe dyr i innkjøp, men generelt den som er billigst på fuel igjennom året. Campstove har også masse fint ekstraustyr som grill og kaffepresse. For hverdagsbruk av biomassebrenner kan man kjøpe pellets, Jeg har alltid med pellets på tur, og etterfyller heller med noe biomasse om jeg har behov for det. En pose pellets holder ca et år med turbruk for min del: https://www.felleskjopet.no/hjem-og-fritid/huset/oppvarming/opptenning/pellets-6mm-16kg-sekk-50253050/ En biomassebrenner må aldri benyttes innendørs. Gass eller spritbluss kan man bruke innendørs under forsiktighet. Tusen takk for masse god info! Får inntrykk av at spritbrennere krever større grad av forsiktighet ut fra det du skriver? Vil en gassbrenner i så fall være tryggere å håndtere for en nybegynner? Tur i 20 minus blir det nok lite av for min del, mest lett turgåing i fint vær i skogen sammen med småungene 😅 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Catnip Skrevet 21. februar Forfatter #11 Del Skrevet 21. februar Snublefot62 skrev (38 minutter siden): Det stormkjøkkenet (dvs grytene, panna etc) der er helt supert å ha til tur som en startløsning og generelt å ha i bakhånd i mange år fremover. Mitt er vel over 20 år og virker like godt i dag som for 20 år siden I tillegg anbefaler jeg at du kjøper posen som hører til og grytelokket. Det er to ting som gjør bruken ekstremt mye mer praktisk og renslig på tur Men jeg ville valgt den med gassbrenner i stede for rødsprit. Gass er mer anvendelig, mer justerbart og vesentlig mindre søl. Ja litt utfordrende i -20 grader men med litt erfaring så får en det til (sørg for å varme opp gassen nær kroppen din, kjøp gass som tåler lave temperaturer og snu boksen om du må). Ellers var det mange kloke ord fra @omnitron rett før meg Takk for tips! Jeg tolket også det som står i lenken som at dette stormkjøkken kan brukes både med gass og sprit, men ble forvirret av at det står at det følger med "spritbrenner". Har det noe å si, vet du? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 21. februar #12 Del Skrevet 21. februar Jeg kjøpte spritbrenner men syntes det ble noe styr. Ikke alltid jeg fikk den til å varme og det ble bare noe dill. Så, jeg kjøpte meg en gassbrenner og da vet jeg at alt virker så lenge jeg har gass på beholderen. En beholder varer ganske lenge når det er snakk om småturer. Snakk med betjeningen på sportsbutikker så viser de deg de ulike løsningene og gir deg pluss og minus for alle. Anonymkode: 6e084...7c1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Snublefot62 Skrevet 21. februar #13 Del Skrevet 21. februar Catnip skrev (20 minutter siden): Takk for tips! Jeg tolket også det som står i lenken som at dette stormkjøkken kan brukes både med gass og sprit, men ble forvirret av at det står at det følger med "spritbrenner". Har det noe å si, vet du? Trangia settet i seg selv støtter tre typer brennere: - rødspritbrennee - gassbrenner - multifuelbrenner Det konkrete settet du linker til er med rødspritbrenner. Men du kan enten kjøpe det pluss en gassbrenner i tillegg, eller finne det settet med gassbrenner. Multifuelbrenneren vil jeg fraråde deg med mindre du vet hva du gjør. Det interessante med den er at den kan både brukes med gass og renset bensin. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
omnitron Skrevet 21. februar #14 Del Skrevet 21. februar Catnip skrev (28 minutter siden): Tusen takk for masse god info! Får inntrykk av at spritbrennere krever større grad av forsiktighet ut fra det du skriver? Vil en gassbrenner i så fall være tryggere å håndtere for en nybegynner? Tur i 20 minus blir det nok lite av for min del, mest lett turgåing i fint vær i skogen sammen med småungene 😅 Generelt vil jeg si gassbrenner vil være enklest for nybegynner. All bruk av flamme vil kreve en viss grad av forsiktighet, men de største farene slik jeg ser det er med spritbrenner og etterfylling. Det er vanskelig å se flammen på sprit, og hvis du begynner å fylle mer sprit mens det fortsatt brenner får du raskt et inferno. Selv på tur i -20 kan du fint bruke gassbrenner om du tar noen forholdsregler. Ha gassboksen innenfor ytterklærne når det ikke er i bruk. Da hjelper kroppstemperaturen din å holde gasstemperaturen oppe. Kjøp en gassbrenner som har en "varmesløyfe" som gassen går via før den når selve brenneren. Kjøp en gassbrenner som kobler til boksen med slange slik at boksen kan ligge oppned ved siden av brenneren under drift. Dette hjelper gassen frem til brenneren. Jeg bruker denne fra Biltema, og er kjempe fornøyd med den. https://www.biltema.no/fritid/friluftsliv-og-camping/kokeapparat/gasskjokken-3-kw-2000042963 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. februar #15 Del Skrevet 22. februar Trangia stormkjøkken med gassbrenner syns jeg er et godt valg. Enkelt for nybegynnere og kan suppleres senere hvis ønskelig. Mitt stormkjøkken er 30 år og still going strong. Vokste opp med stormkjøkken med spritbrenner (har fortsatt første generasjon trangia liggende i kjelleren et sted) men foretrekker gass. Gass er raskt, enkelt og mindre styr enn varm spritbrenner som kan være klønete å slukke. Prøvd en del andre produkter og bortsett fra vinterturer med veldig lave temperaturer eller mange mennesker som skal mettes, foretrekker jeg trangiaen. Anonymkode: 97ff1...61d Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå