Gå til innhold

Hvilket smør er ikke ultraprosessert?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Ts her igjen. Nå går det litt i surr for meg her, det spiller egentlig ikke så stor rolle om det er smør eller margarin så lenge det ikke er ultraprosessert, kan smøres rett på brødskiva og ikke koster skjorta (typ det må finnes på rema, ikke helsekostbutikker🤑)

Anonymkode: 15baf...7ce

For å gjør det enkelt: Smør er ikke ultraprosessert, det er laget på hovedsakelig melk. Margarin er ultraprosessert. 

Endret av Lill3My
  • Liker 2
  • Nyttig 7

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (5 timer siden):

Rapsolje sunt? Hjelpes... Nei, det er noe av det mest usunne du kan spise. Muligens mer usunt enn raffinert sukker.

Det er mye som er galt med rapsolje. Blant annet at den er ultraprosessert, inneholder gift og helseskadelige stoffer.

For å lage det må du bruke bensin på rapsen. Mmm, kjempegodt... Og så smaker den jævlig, så de må gjøre mye mer med den for å få den spiselig, blant annet bleke den og tilsette parfyme.

Rapsolje inneholder en gift som heter erukasyre. Rapsolje i EU har så mye som 1-2% ren gift! https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/uonskede-stoffer-i-mat/biologiske-gifter/plantegifter-plantetoksiner/dette-er-de-mest-kjente-plantegiftene

Rapsolje inneholder masse linolensyre, som er veldig usunt. Ca 25% linolsyre i rapsolje! Linolsyre er en omega-6-fettsyre og vi får i oss mange ganger mer omega-6-syrer enn vi bør, og det skader helsa vår. Det øker oksidering (som er forbundet med blant annet hjertsykdom og kreft), og er forbundet med insulinresistens (som kan bli diabetes type 2 hvis det får pågå lenge nok), overvekt og kroniske sykdommer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10386285/

Anonymkode: 2af6a...5f1

Du trenger å lese deg opp på norsk rapsolje 😅

Anonymkode: 8009f...9ae

  • Liker 4
AnonymBruker skrev (21 minutter siden):

Du trenger å lese deg opp på norsk rapsolje 😅

Anonymkode: 8009f...9ae

Det er ikke noe forskjell. Hun som skrev om at rapsolje og andre frøoljer er dårlig for helsa har rett. Olivenolje og avokadoolje er forresten ikke laget av frø og er sunn.

Anonymkode: 38a8d...667

  • Liker 5
  • Hjerte 1
  • Nyttig 9
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Det er ikke noe forskjell. Hun som skrev om at rapsolje og andre frøoljer er dårlig for helsa har rett. Olivenolje og avokadoolje er forresten ikke laget av frø og er sunn.

Anonymkode: 38a8d...667

Har du kilder?

Anonymkode: 8009f...9ae

  • Liker 2
39 minutter siden, AnonymBruker said:

Oi, interessant, dette visste jeg ikke. 
 

Hvordan er olivenolje da?  Til matlaging er det altså bedre å bare bruke smør, og ikke olje i det hele tatt? Hvis man ønsker ikke-ultraprosessert mat altså.

Anonymkode: 81cc8...4a1

(Ikke meg du siterer)

Jeg er ikke sikker på om margarin regnes som ultraprosessert i normal forstand, men det frister ikke når man ser hvordan mye av det blir laget. Norskprodusert rapsolje er muligens "renere". Men raps er fortsatt ikke naturlig mat for mennesker. Fett fra dyr er vi i alle fall godt tilpasset.

Ordentlig olivenolje lages ved å bare presse oliven og er ikke gjort så mye med.

Selv bruker jeg kun dyrefett i matlaging. Anbefaler å prøve egg stekt i sauefett.

Anonymkode: 8f1d8...409

  • Liker 7
  • Hjerte 1
  • Nyttig 2
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

(Ikke meg du siterer)

Jeg er ikke sikker på om margarin regnes som ultraprosessert i normal forstand, men det frister ikke når man ser hvordan mye av det blir laget. Norskprodusert rapsolje er muligens "renere". Men raps er fortsatt ikke naturlig mat for mennesker. Fett fra dyr er vi i alle fall godt tilpasset.

Ordentlig olivenolje lages ved å bare presse oliven og er ikke gjort så mye med.

Selv bruker jeg kun dyrefett i matlaging. Anbefaler å prøve egg stekt i sauefett.

Anonymkode: 8f1d8...409

Jeg bruker ikke margarin, aldri gjort.

 

Er olje jeg er nysgjerrig på, men nå virker det som at rapsolje egentlig bare er flytende margarin, mer enn et oljealternativ til olivenolje?

Anonymkode: 81cc8...4a1

Annonse

Hva er smør? 

"Europa defineres smør som et produkt som inneholder minst 80 prosent melkefett og maks 16 prosent vann. Til produksjonen av smør brukes uhomogenisert fløte med 35–40 prosent fett. Smør kan kjernes av vanlig fløte eller av syrnet fløte som er tilsatt melkesyrebakterier." (https://www.melk.no/Melkefakta/Andre-meieriprodukter/Smor/Sporsmal-og-svar-om-smor).

Er det ikke melkefett + litt vann er det ikke smør. Brelett, bremykt, soft flora osv er ikke smør.

Er det smør er det per definisjon ikke ultraprosessert.

Jeg har smør i en smørkopp med lokk i skapet. Aldri blitt harskt eller dårlig.

 

Endret av mirjia
AnonymBruker skrev (10 minutter siden):

Det er ikke noe forskjell. Hun som skrev om at rapsolje og andre frøoljer er dårlig for helsa har rett. Olivenolje og avokadoolje er forresten ikke laget av frø og er sunn.

Anonymkode: 38a8d...667

Dere spiser ikke fet fisk heller da vel? 

"Eruka syre -innholdet øker med totalt fettinnhold, både hos oppdretts- og ville fisk, og det er spesielt høyt i fiskelever, fiskeolje og fet fisk, som makrell."

Anonymkode: 716a1...2e8

  • Liker 1
AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Jeg tar bare ut litt meierismør og legger i en boks, da har jeg til noen dager. Så gjør jeg det samme om og om igjen. Litt styrete, men det får bare være. 

Anonymkode: 4c53a...352

Har du noen gang opplevd at meierismør har blitt dårlig av å oppbevares i romtemperatur fra du åpner pakken og til den er brukt opp? 

Anonymkode: 6d9fd...38a

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Alle frøoljer må ultraprosesseres for å kunne fordøyes av mennesker. 

I gamle dager ble frøoljer (enten det kom fra raps, soyabønner eller solsikkefrø) bare brukt som smøremidler i maskiner. Frøoljer var ikke mat. 

Frøoljer var ikke mat, kort og godt fordi frøoljer fra naturens side ikke er mulig å fordøye for mennesker. Først på 1960tallet fant noen opp prosesser der frøoljer behandles med varme og kjemikalier som gjør dem fordøyelige. Mennesker har aldri brukt frøoljer som mat før på 1960tallet.

Frem til frøoljene ble omgjort fra maskinolje til matolje, ble margarin laget av fett fra havet (som oljer fra sild og hval). 

Anonymkode: 6d9fd...38a

Mye av det du beskriver her sier egentlig mye om hvor hysteriske en del har blitt rundt dette med ultraprosessert mat.

  • Liker 3

Annonse

William_S skrev (27 minutter siden):

Mye av det du beskriver her sier egentlig mye om hvor hysteriske en del har blitt rundt dette med ultraprosessert mat.

Det mest ultraprosesserte vi kan spise, er faktisk salt. Salt, slik det opptrer i sjøvann, inneholder bare 77% natriumklorid. For å separere ut de 23 prosentene som ikke er natriumklorid, kjøres saltet gjennom en rekke kjemiske prosesser og blir "ultraprosessert" til det ugjenkjennelige. Industrien kaller det "raffinering", når de gjør f.eks. Salt og sukker "ultraprosessert". 

Raffinert koksalt brukes i all mat. Å hengi seg til "naturlig" mat, som ikke inneholder ultraprosesserte tilsetningsstoffer, er køl umulig. Jåleri, vil jeg kalle det. 

Anonymkode: 6d9fd...38a

  • Liker 3
  • Nyttig 1
AnonymBruker skrev (9 minutter siden):

Det mest ultraprosesserte vi kan spise, er faktisk salt. Salt, slik det opptrer i sjøvann, inneholder bare 77% natriumklorid. For å separere ut de 23 prosentene som ikke er natriumklorid, kjøres saltet gjennom en rekke kjemiske prosesser og blir "ultraprosessert" til det ugjenkjennelige. Industrien kaller det "raffinering", når de gjør f.eks. Salt og sukker "ultraprosessert". 

Raffinert koksalt brukes i all mat. Å hengi seg til "naturlig" mat, som ikke inneholder ultraprosesserte tilsetningsstoffer, er køl umulig. Jåleri, vil jeg kalle det. 

Anonymkode: 6d9fd...38a

Poenget er ikke å eliminere ALL prosessering, men å unngå de aller største og unødvendig prosesseringene man kan. 
 

Saltet er ikke problemet i det gjengse kostholdet, og heller ikke det man skal strebe etter å kutte. Det er kjeksene, fastfooden, potetgullet, proteinshakene, proteinbarene, industriproduserte brød, farseprodukter osv osv osv. 

 

du må gjerne si at salt er ultraprosessert. Det gjør ikke problemet med resten av kostholdet noe mindre. 
 

å spise mindre ultraprosessert handler om totalbildet av kostholdet, IKKE mikro-næringen, som du tydeligvis har hengt deg opp i. Du misforstår hele greia. 

Anonymkode: 81cc8...4a1

  • Liker 4
  • Hjerte 1
  • Nyttig 12
AnonymBruker skrev (31 minutter siden):

Dere spiser ikke fet fisk heller da vel? 

"Eruka syre -innholdet øker med totalt fettinnhold, både hos oppdretts- og ville fisk, og det er spesielt høyt i fiskelever, fiskeolje og fet fisk, som makrell."

Anonymkode: 716a1...2e8

Faktisk ikke i det hele tatt. Jeg har aldri likt sjømat. I voksen alder har jeg funnet ut at det absolutt ikke gjør noe. Fisk og sjømat er ikke så sunt som vi ble fortalt. Det var den ubegrunnede mettet fett-redselen som gjorde at vi ble anbefalt å spise sjømat, og at inuittene som spiste veldig masse mettet fett uten å ha hjertesykdom - det MÅTTE jo være på grunn av sjømaten. Det kunne jo ikke være på grunn av at mettet fett ikke var skadelig fordi det hadde jo en amerikansk vegetarianer bestemt uten å ha bevis for påstanden. 

De offentlige kostholdsrådene er fortsatt basert på denne ubeviste teorien (som vi nå har bevis på at er feil) om at mettet fett er usunt, og de kommer ikke til å endre seg på en god stund heller. Hvis du hadde gitt dårlige råd til en hel befolkning i flere år, eller flere tiår, hadde du villet innrømme at du tok feil og ha det på din kappe at du skadet befolkningen? Nei, det er lettere å ha skylappene på og fortsette på samme skadelige måte og bare ansette mennesker som du vet er hjernevasket til å tro at mettet fett er usunt.

Anyway... EFSA anbefalte i 2016 et max inntak på 7 mg/kg kroppsvekt av denne giften. I 2019 ble det målt i Norge og det var ca 5 mg/g erukasyre i villaks og ca 2 mg/g erukasyre i oppdrettslaks. Det vil si at en person på 60 kg ikke bør spise mer enn 50 gram villaks eller 200 gram oppdrettslaks på en dag. Og da ikke spise noe annen fet fisk, rapsolje, sennep, rosenkål den dagen.
Til sammenligning er dette det samme som i ca så lite som 25 gram rapsolje. Det er to og en halv spiseskje.
https://nmbu.brage.unit.no/nmbu-xmlui/bitstream/handle/11250/2608316/Halvorsen2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Sitat

Oppdrettslaksen inneholder mer fett enn villaksen, og det var derfor forventet at den også skulle ha en høyere konsentrasjon av de fleste fettsyrer. Det er kun to fettsyrer som har en høyere konsentrasjon i villaks. Det er n-9 fettsyren C22:1cis13 og n-3 fettsyren C22:6cis4,7,10,13,16,19 (DHA) som til sammen utgjør 35% av fettsyrene i villaks. C22:1cis13 (erukasyre) kan utgjøre en helserisiko for barn under 10 år, og Europeiske myndigheter for næringsmiddeltrygghet, EFSA, kom i 2016 med en rapport som anbefalte et daglig inntak på 7 mg/kg kroppsvekt (Knutsen et al. 2016). For et barn som veier 25 kg vil dette si et inntak på 19,6 mg/kg C22:1cis13 ved å spise 100 g villaks. Dette er nesten tre ganger mer enn hva som er anbefalt.

 

Anonymkode: 2af6a...5f1

  • Liker 1
  • Nyttig 9
Annonse
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Du trenger å lese deg opp på norsk rapsolje 😅

Anonymkode: 8009f...9ae

Jeg tror heller du skal prøve å bevise at NORSK rapsolje ikke inneholder 1-2% erukasyre og 25% linolsyre... Fordi det gjør den. Norsk rapsolje er ikke sunt.

Anonymkode: 2af6a...5f1

  • Liker 2
  • Hjerte 1
  • Nyttig 8

Du trenger bare ekte smør, som meierismør. Så en god extra virgin olje, den tåler også noe varme. Men fint å heller ta den på etter varmebehandlingen.

Alt annet bør du holde deg unna.

Anonymkode: 9afcc...88b

  • Liker 3
  • Hjerte 1
  • Nyttig 9

Mitt beste tips er å bare droppe smør på brødskiva. Det går helt fint å spise uten smør, man venner seg kjapt til det :) Så slipper man hele styret med hardt smør. 

Om det blir for tørt med bare kjøttpålegg så anbefaler jeg en skive ost oppå eller litt Philadelphia eller liknende under. 

(Personlig liker jeg margarin best om jeg må ha noe "smør". Bremykt som er blanding av smør og olje er smøremykt og det har ikke mange ingredienser slik Brelett har)

Anonymkode: 62b34...edb

Gladikaffe skrev (7 timer siden):

Soft flora er ikke ultraprossesert 🙂

ej, jo!

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Alle frøoljer må ultraprosesseres for å kunne fordøyes av mennesker. 

I gamle dager ble frøoljer (enten det kom fra raps, soyabønner eller solsikkefrø) bare brukt som smøremidler i maskiner. Frøoljer var ikke mat. 

Frøoljer var ikke mat, kort og godt fordi frøoljer fra naturens side ikke er mulig å fordøye for mennesker. Først på 1960tallet fant noen opp prosesser der frøoljer behandles med varme og kjemikalier som gjør dem fordøyelige. Mennesker har aldri brukt frøoljer som mat før på 1960tallet.

Frem til frøoljene ble omgjort fra maskinolje til matolje, ble margarin laget av fett fra havet (som oljer fra sild og hval). 

Anonymkode: 6d9fd...38a

Jeg har lest mye om dette. Men jeg skjønner ikke helt hvordan frøoljer i seg selv skal være så skadelige? Jeg er sikker på at mennesker spiste solsikkefrø, gresskarfrø, linfrø, chiafrø etc, og dermed fettet i frøene, lenge før 1960 tallet.

Mener du at oljen/fettet i frø er skadelige i seg selv, eller er problemet måten det utvinnes på?

Jeg er helt overbevist om at raffinerte planteoljer er helseskadelige, all nyere forskning tyder på det, i tillegg til alle anekdotiske bevis (jeg kjenner ikke et eneste overvektig menneske med diabetes 2 som spiser meierismør og rene råvarer, de spiser alle som en masse ultraprosessert mat og alltid margarin eller andre smør-erstatninger), men er dette plantefettet også skadelig i sin opprinnelige form, når det ikke er ultraprosessert?

Anonymkode: c3401...0d3

  • Nyttig 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...