Gå til innhold

Vedovn uten tilluft i nytt, tett hus. Noen med erfaring?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei.

Har en relativt ny og pen ovn jeg tenkte jeg skulle ta med meg når jeg flytter. Skal flytte inn i et splitter nytt hus.

Ovnen jeg har nå har ikke mulighet for tilluft/friskluft/hva-du-nå-enn-vil-kalle-det. Men den brenner godt i huset jeg bor i nå, som er gammelt og langt fra tett.

Har hørt litt forskjellig ang. det å bruke en ovn uten tilluft i et helt nytt hus. Noen sier det går bra så lenge man lar ovnsdøra stå litt på gløtt mens man tenner opp. Andre sier det blir umulig uten å ha et vindu åpent hele tiden det brenner i ovnen. Mens andre sider man kjøpe ovn med mulighet for tilluft, punktum.

Noen her inne med erfaring, som bor i et nytt og tett bygg, men likevel klarer å tenne opp i en ovn uten tilluft påkoblet?

Anonymkode: 4af8e...161

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Kjøp ny ovn med tilluft. 

Anonymkode: 3f9ed...f92

Skrevet

Spør hos de som selger vedovner. De vet hva du trenger i din nye bolig. Men til-luft er nok sannsynlig du må ha, og det er ikke alle vedovner som har. Hvordan den skal brukes, leser du i brukermanualen på den Du kjøper. Det er garantert forskjellig hvordan man skal begynne med opptenning, etter merke og modell.

Skrevet

Huh? Virker veldig snodig å ta med seg en peisovn, og ikke bare kjøpe ny til det nye huset 🤔

please please please si at det er en god grunn til at du gjør noe så rart 😜

Anonymkode: 50022...7e7

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Skrevet
32 minutter siden, AnonymBruker said:

Huh? Virker veldig snodig å ta med seg en peisovn, og ikke bare kjøpe ny til det nye huset 🤔

please please please si at det er en god grunn til at du gjør noe så rart 😜

Anonymkode: 50022...7e7

Den vedovnen jeg har nå synes jeg er kjempefin, og er bare et par år gammel. Å bruke 20 000 eller mer på noe jeg kanskje ikke strengt tatt trenger eller ønsker er dumt.

- TS

Anonymkode: 4af8e...161

Skrevet

Men hva skal stå igjen til de nye eierne, da? 

  • Liker 2
Skrevet
8 hours ago, tdm900 said:

Spør hos de som selger vedovner. De vet hva du trenger i din nye bolig. Men til-luft er nok sannsynlig du må ha, og det er ikke alle vedovner som har. Hvordan den skal brukes, leser du i brukermanualen på den Du kjøper. Det er garantert forskjellig hvordan man skal begynne med opptenning, etter merke og modell.

Tja, en ovn med tilkoblet tilluft fungerer vel ganske likt når det kommer til selve tilluften, gjør det ikke det da?

Mener du det er forskjell fra merke/modell til merke/modell, hvor godt de ovnene uten tilluft fungerer i tette hjem?

- TS

Anonymkode: 4af8e...161

Skrevet
Just now, smurfebuss said:

Men hva skal stå igjen til de nye eierne, da? 

Det gamle huset skal rives. Så ingenting.

- TS

Anonymkode: 4af8e...161

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (9 timer siden):

Tja, en ovn med tilkoblet tilluft fungerer vel ganske likt når det kommer til selve tilluften, gjør det ikke det da?

Mener du det er forskjell fra merke/modell til merke/modell, hvor godt de ovnene uten tilluft fungerer i tette hjem?

- TS

Anonymkode: 4af8e...161

Opptenning. Les hva jeg skriver.

Skrevet

Så lenge det kommer nok luft inn i rommet via lufteventiler så går det fint.

Nye tette hus med balansert ventilasjon er det ‘’balanse’’ mellom luft inn/ut/gjenvinning, så nå vil du trekke mer luft ut enn tenkt fra rommet som da må fylles på fra ett eller annet sted

Skrevet

Er vel en mulighet å stille ventilasjonen så den gir overtrykk også, men så vil jo kjøkkenventilator evt også spille inn her og skape ubalanse

Ville sterkt vurdert å selge den ovnen og kjøpe en med tilluft, kjedelig å måtte ta nytt hull i pipe osv hvis det ikke funker noe særlig, en ovn til 15-20k er vel ikke krise i et hus til mange mill kanskje?

Skrevet
AnonymBruker skrev (9 timer siden):

Det gamle huset skal rives. Så ingenting.

- TS

Anonymkode: 4af8e...161

Takk, der var forklaringen jeg håpet fantes. For skulle du ha solgt huset hadde jeg virkelig stusset 😉

Anonymkode: 50022...7e7

  • Liker 3
Skrevet

Hvis ovnen er relativt ny, er det bare å ha døra på gløtt i 10 min mens du fyrer opp. Så lenge pipa og rør blir raskt varm blir trekken god i rentbrennende ovner. Legg kubber nederst, opptenningsved oppå og tenn opp fra toppen med brennposer. Mulig du må sette et vindu litt åpent, eller skru av kjøkkenvifta. Men har bodd i såkalt "tett hus" med vanlig ovn uten tilluft og det har gått fint å fyre med vanlig ovn. 

Anonymkode: 75a7d...7c0

  • Liker 2
Skrevet

Ovnsdøra på gløtt altså, til du hr fått ordentlig fyr. 

Anonymkode: 75a7d...7c0

Skrevet

Ved lavtrykk åpner jeg vinduet, ventiler og slår ned ventilasjonen til et minimum. Fyrer fra toppen med ovnsdøra på gløtt til det blir varmt nok til at det blir trekk i pipa. 

Viktig å fyre riktig - fra toppen. 

Anonymkode: 17ee0...201

Skrevet
3 hours ago, tdm900 said:

Opptenning. Les hva jeg skriver.

Jeg tror ikke helt du forstår hva jeg spør om?

"Alle" foreslår ovn med tilluft når jeg snakker med de som kan det, fordi det er mest enkelt i nye hus pga. hvor tett husene er i forhold til gamle hus. Så svaret på hva eksperter foreslår vet jeg allerede. Jeg ønsker å gå i mot det som ekspertene sier, og ha en ovn uten tilluft i et nytt bygg, og ønsker erfaringer på det, siden jeg har lest fra privatpersoner på nett at det kan løses ved å åpne vinduer, ventiler, osv.

De fleste ovner jeg er interessert i har egentlig samme måte å tenne opp på, med eller uten friskluft. Jeg har allerede en ovn jeg kan å tenne opp i, som sagt. Den ønsker jeg å beholde.

Det er løsningen på problemet mitt - at jeg ikke kan ha tilluft påkoblet (som er anbefalt) - jeg er interessert i å høre om. Jeg lurer bare på om man kan bruke en ovn uten tilluft fra pipa i et nytt og tett hus, og hvordan man gjør det, og erfaringer rundt det. That's it.

- TS

Anonymkode: 4af8e...161

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Jeg tror ikke helt du forstår hva jeg spør om?

"Alle" foreslår ovn med tilluft når jeg snakker med de som kan det, fordi det er mest enkelt i nye hus pga. hvor tett husene er i forhold til gamle hus. Så svaret på hva eksperter foreslår vet jeg allerede. Jeg ønsker å gå i mot det som ekspertene sier, og ha en ovn uten tilluft i et nytt bygg, og ønsker erfaringer på det, siden jeg har lest fra privatpersoner på nett at det kan løses ved å åpne vinduer, ventiler, osv.

De fleste ovner jeg er interessert i har egentlig samme måte å tenne opp på, med eller uten friskluft. Jeg har allerede en ovn jeg kan å tenne opp i, som sagt. Den ønsker jeg å beholde.

Det er løsningen på problemet mitt - at jeg ikke kan ha tilluft påkoblet (som er anbefalt) - jeg er interessert i å høre om. Jeg lurer bare på om man kan bruke en ovn uten tilluft fra pipa i et nytt og tett hus, og hvordan man gjør det, og erfaringer rundt det. That's it.

- TS

Anonymkode: 4af8e...161

Har hele tiden skjønt hva du er ute for svar, men de av oss som har lang erfaring med vedfyring nekter du å høre på. Og såpass vet jeg, at om det er ei vifte som konstant står og går for å trekke ut innelufta, må du ha MYE tilluft får å få nok luft inn i rommenene for at du i det hele tatt skal få en optimal forbrenning. 

Anonymkode: 67137...d70

Skrevet
3 hours ago, Enmanelskeråhate said:

Så lenge det kommer nok luft inn i rommet via lufteventiler så går det fint.

Nye tette hus med balansert ventilasjon er det ‘’balanse’’ mellom luft inn/ut/gjenvinning, så nå vil du trekke mer luft ut enn tenkt fra rommet som da må fylles på fra ett eller annet sted

3 hours ago, Enmanelskeråhate said:

Er vel en mulighet å stille ventilasjonen så den gir overtrykk også, men så vil jo kjøkkenventilator evt også spille inn her og skape ubalanse

Ville sterkt vurdert å selge den ovnen og kjøpe en med tilluft, kjedelig å måtte ta nytt hull i pipe osv hvis det ikke funker noe særlig, en ovn til 15-20k er vel ikke krise i et hus til mange mill kanskje?

Takk for svar på det jeg spurte om! 

Det med ventilasjonen, er det noe jeg bare trenger å ha justert i opptenningsfasen, eller trenger jeg de samme instillingene etter at jeg har fått godt fyr i ovnen også? Vet du eller noen andre det?

Jeg har allerede sett meg ut en erstatning for den "gamle" vedovnen jeg har, om jeg finner ut at det ikke fungerer. Den er ca. samme størrelse, og har tenkt å legge hullet inn til pipa sånn at jeg bare kan bytte til en ny ovn om den jeg har nå ikke får nok luft til å brenne. Den nye jeg har sett for meg koster rundt 28 000 mener jeg å huske, så det er ikke noe jeg kjøper med mindre jeg må. Budsjettet til huset er allerede sprengt, og vi har fått så mange ekstrakostnader at jeg er nødt til å holde tilbake der jeg kan. Vi monterer ovnen selv, så det koster ingenting, dermed tenker vi det er verdt å prøve.

Anonymkode: 4af8e...161

Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker said:

Takk for svar på det jeg spurte om! 

Det med ventilasjonen, er det noe jeg bare trenger å ha justert i opptenningsfasen, eller trenger jeg de samme instillingene etter at jeg har fått godt fyr i ovnen også? Vet du eller noen andre det?

Jeg har allerede sett meg ut en erstatning for den "gamle" vedovnen jeg har, om jeg finner ut at det ikke fungerer. Den er ca. samme størrelse, og har tenkt å legge hullet inn til pipa sånn at jeg bare kan bytte til en ny ovn om den jeg har nå ikke får nok luft til å brenne. Den nye jeg har sett for meg koster rundt 28 000 mener jeg å huske, så det er ikke noe jeg kjøper med mindre jeg må. Budsjettet til huset er allerede sprengt, og vi har fått så mange ekstrakostnader at jeg er nødt til å holde tilbake der jeg kan. Vi monterer ovnen selv, så det koster ingenting, dermed tenker vi det er verdt å prøve.

Anonymkode: 4af8e...161

Bor du i en kommune som godtar at du kobler inn selv da?

Anonymkode: 101e3...934

Skrevet
5 minutter siden, AnonymBruker said:

Har hele tiden skjønt hva du er ute for svar, men de av oss som har lang erfaring med vedfyring nekter du å høre på. Og såpass vet jeg, at om det er ei vifte som konstant står og går for å trekke ut innelufta, må du ha MYE tilluft får å få nok luft inn i rommenene for at du i det hele tatt skal få en optimal forbrenning. 

Anonymkode: 67137...d70

Hallo, ingen har da i det hele tatt svart på spørsmålet mitt om man kan/hvordan man kan trikse det til med vinduer, ventiler, ventilasjon før for 2 timer siden. Hva mener du med at jeg nekter å høre? 😂

At det anbefales ovner med tilluft i nye hus vet jeg. Men når det koster meg 0 kroner å prøve den gamle ønsker jeg det. Hvis du leser tittelen på tråden sammen med det siste spørsmålet i hovedinnlegget, ser du at jeg er ute etter erfaringer fra folk som har klart eller ikke klart å fyre med ovn uten tilluft i ny tett bolig. Ikke opptenning i forskjellige typer ovner. Det er irrelevant for meg akkurat nå.

- TS

Anonymkode: 4af8e...161

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...