Gå til innhold

Stemmer det at indeksfond er best?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Leste det en gang, men er dere som har greie på det enige? Poenget med indeksfond er vel bare at det skal følge hovedindeksen, og ikke aktivt forvaltes? Jeg er 26 og har tenkt å begynne å spare i fond til pensjon og til barnet mitt(selvsagt i mitt navn) om det har noe å si. Noen tanker?

Anonymkode: 0bbd3...453

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Poenget er at det er ikke vits å betale DNB, ODIN, Delpi, Dankse Bank eller hvem det enn måtte være for at de skal drive med aktiv forvaltning hvis de ikke klarer å slå indeksen medregnet forvaltningskostnader uansett. Da kan vi like gjerne handle indeksen.

Tre av DNBs brede aksjefond har fire år på rad mislykkes i å skape langsiktig ekstra avkastning for kundene sine... Bare halvparten av dem klarte å skaffe ekstra avkastning over tid. F.eks. DNBs globale indeksfond slo deres aktive globale fond. DNBs aktive globale fond har ikke klart å slå indeksfondet i løpet av en 15-års periode noensinne.

NB: Betalt sak https://e24.no/privatoekonomi/i/zg4E2K/dnb-skal-skaffe-fondskundene-ekstra-avkastning-det-har-gaatt-saann-passe

- Ytterst få forvaltere klarer å slå markedet i det lange løp. Og det er i alle fall uhyre vanskelig å si på forhånd hvem som klarer det
Forsker Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI

Endret av Gjest5656
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spør deg selv følgende spørsmål.

Hvorfor burde du betale mer penger for å få mindre i avkastning?

Aktive fond bør slå markedet for å rettferdiggjøre den høye kostnaden og ofte også den høyere risikoen. Her er det fondsforvaltere som prøver å benytte seg av virkemidler sånn som timing og overvekting. Den arbeidskraften må du betale for. 

Passive fond følger kun en indeks med fastsatte parametere og det er ofte datamaskiner som klarer det. Det er lite arbeidskraft som bestilles og dermed er produktene mye billigere. Gjerne sies det at pengene er dumme. Du tar det som det kommer og ingen forvaltere griper inn med salg eller kjøp.

Sammenligner du aktive fond med passive, vil du fort legge merke til at aktive fond sjelden slår indeksen flere år på rad. Mange aktive fond har løst problemet med å sammenligne seg med hypotetiske jalla-indekser som ofte inneholder urelevante titler i forhold til hva den aktive fonden driver med. Så her må en være litt på vakt når en ser på det.

Passive fond er enkelt da du slipper å følge med på hva forvaltere gjør og om fondet fortsatt er lønnsomt. Du kan ha de i mange år og ingen forvaltere tjener penger på å gi deg mindre avkastning ved å treffe rare spekulative valg. Du følger bare indeksen det gjelder, enten bransje eller global. Det er du som bestemmer når det skal kjøpes og selges. Ferdig med saken.

Aktive bransjefond kan være kul krydder når kjerneporteføljen din har en global indeksfond i bunn. Det kalles core-sattelite  strategi. Av og til vil en hoppe på trender i ett eller to år og da kan aktive fond være spennende for korte perioder. Men det krever igjen at du følger med.

Ønsker du noe lett, som kan glemmes, som ikke krever mye kunnskap og som gir ok sikkerhet og spredning i forhold til markedet, så burde du ha en global indeksfond og bare det.

Schnuhu

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det stemmer ikke i seg selv, men generelt ja.

Jeg vet om forvaltere som er veldig dyktige innen sine felt og klarer å slå indeksen, stort sett, men dette er mindre fond som gjerne ikke er så lett å kjøpe og som krever minimumsinvesteringer.

Når vi er inne på temaet, så kan det også nevnes at vi fortsatt er i røft farvann økonomisk og det kan godt komme en stor korreksjon når som helst. Problemet er at man ikke kan gå og vente på at ting skal bli trygt, for da er det gjerne for sent. Jeg har flyttet mye over til rentefond nå, litt risikoavers om dagen 😅 Lavere forventet avkastning normalt sett, men det er et greit kompromiss. Hvem vet, kanskje globale indeksfond går 30% i 2024. Nedturen som ble spådd har ikke kommet. Det er greit å ha i bakhodet at man tar en større risiko nå enn i 2010-2020 dog.

Anonymkode: f7a0b...b58

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...