AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #1 Skrevet 11. desember 2023 Forskning viser at ultraprossesert mat fører til kreft, hjerte/ kar sykdom, overvekt og depresjon for å nevne noe. Norge har en fedmeepidemi som har eksplodert de siste 30- 40 årene. På denne tiden har utvalget av ultraprossesert mat økt betraktelig, og en gjennomsnittlig handlekurv består nå av 60 prosent ultraprossesert mat. Overvekt, kreft og andre sykdommer koster samfunnet enorme summer hvert år. All logikk tilsier at fedmeepidemien i stor grad skyldes ultraprossesert mat, da denne er designet for å tukle med metthetsfølelse og få oss til å spise mer. Det er knapt mulig å bevege seg i byen uten å bli bombet med reklame og tilbud om denne ultraprosseserte maten. Både røyk og alpkohol har 18 års aldersgrense og det er forbudt å reklamere for disse varene. Burde ikke det samme gjelde ultraprossesert mat? 18 års aldersgrense, og skjult i egne butikker/ lukkede rom? Eller rett og slett forbys? Anonymkode: 2e1fd...426 4 2
Mufle Skrevet 11. desember 2023 #2 Skrevet 11. desember 2023 ... planlegger du å dyrke kålrota di selv da? 6 1
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #3 Skrevet 11. desember 2023 AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Forskning viser at ultraprossesert mat fører til kreft, hjerte/ kar sykdom, overvekt og depresjon for å nevne noe. Norge har en fedmeepidemi som har eksplodert de siste 30- 40 årene. På denne tiden har utvalget av ultraprossesert mat økt betraktelig, og en gjennomsnittlig handlekurv består nå av 60 prosent ultraprossesert mat. Overvekt, kreft og andre sykdommer koster samfunnet enorme summer hvert år. All logikk tilsier at fedmeepidemien i stor grad skyldes ultraprossesert mat, da denne er designet for å tukle med metthetsfølelse og få oss til å spise mer. Det er knapt mulig å bevege seg i byen uten å bli bombet med reklame og tilbud om denne ultraprosseserte maten. Både røyk og alpkohol har 18 års aldersgrense og det er forbudt å reklamere for disse varene. Burde ikke det samme gjelde ultraprossesert mat? 18 års aldersgrense, og skjult i egne butikker/ lukkede rom? Eller rett og slett forbys? Anonymkode: 2e1fd...426 Synes de bør gjøre uprossesert mat mer tilgjengelig og billigere.. Anonymkode: 224a3...c95 5 1
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #4 Skrevet 11. desember 2023 Hvorfor? Folk får ta ansvar for seg sjøl. Finnes da grenser for hvor mye staten skal kontrollere folk og ta fra dem eget ansvar for egen kropp og livsstil Anonymkode: 7da00...4a4 5
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #5 Skrevet 11. desember 2023 Mufle skrev (Akkurat nå): ... planlegger du å dyrke kålrota di selv da? Hva har kålrot med ultraprosessert mat å gjøre? Kålrot er en ren råvare. Anonymkode: 2e1fd...426 3 4
Mufle Skrevet 11. desember 2023 #6 Skrevet 11. desember 2023 Poenget er at 90% av maten vi spiser kommer fra butikken. Som henter den i fabrikken. Hvordan i herrens navn skal du lage et forbud mot mat?? Hvordan håndhever du et forbud mot posesuppe? Gosj. 5
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #7 Skrevet 11. desember 2023 Da må det bli billigere med frukt og grønt og kjøtt Anonymkode: aae21...d3f 1
Hensatt Skrevet 11. desember 2023 #8 Skrevet 11. desember 2023 Problemet er vel å skille ut hva som er ultraprossesert mat. Per i dag er det ingen definisjon på hva som er hva og ser for meg at det blir en umulig oppgave å lage en liste. Ikke minst en stor byråkratisk oppgave hvor man aldri vil komme til noen god konklusjon. Ser man på kommentarene her på kg er mange av den oppfatning at alt som har vært innom et fabrikklokale eller består av mer enn én ingrediens blir sett på som ultraprossesert, så nei, jeg tror ikke det er veien å gå. 1 4
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #9 Skrevet 11. desember 2023 Mufle skrev (2 minutter siden): Poenget er at 90% av maten vi spiser kommer fra butikken. Som henter den i fabrikken. Hvordan i herrens navn skal du lage et forbud mot mat?? Hvordan håndhever du et forbud mot posesuppe? Gosj. Hvorfor må maten være ultraprossesert? Det er ingenting som hindrer fabrikken i å lage mat med bedre kvalitet uten konsistensmidler og annet dritt. Anonymkode: 2e1fd...426 3 3
Pippelipp Skrevet 11. desember 2023 #10 Skrevet 11. desember 2023 Jeg syns ikke det bør forbys. Men jeg syns politikerne må på banen her. Ingvild Kjerkol har virkelig ingenting å bidra med som helseminister. Jeg tror vi hadde kommet langt med å forby reklame for det på lik linje med tobakk og alkohol. Hadde og kommet langt med å få godteri/snacks og brus helt bakerst i et eget rom på butikkene. Ute av syne ute av sinn! 6 4
Hensatt Skrevet 11. desember 2023 #11 Skrevet 11. desember 2023 Pippelipp skrev (1 minutt siden): Jeg syns ikke det bør forbys. Men jeg syns politikerne må på banen her. Ingvild Kjerkol har virkelig ingenting å bidra med som helseminister. Jeg tror vi hadde kommet langt med å forby reklame for det på lik linje med tobakk og alkohol. Hadde og kommet langt med å få godteri/snacks og brus helt bakerst i et eget rom på butikkene. Ute av syne ute av sinn! Hadde nok hjulpet å få brus og godteri bakerst i butikken ja. En slags skammens krok. 3 4
Druid Skrevet 11. desember 2023 #12 Skrevet 11. desember 2023 AnonymBruker skrev (29 minutter siden): Forskning viser at ultraprossesert mat fører til kreft, hjerte/ kar sykdom, overvekt og depresjon for å nevne noe. Norge har en fedmeepidemi som har eksplodert de siste 30- 40 årene. På denne tiden har utvalget av ultraprossesert mat økt betraktelig, og en gjennomsnittlig handlekurv består nå av 60 prosent ultraprossesert mat. Overvekt, kreft og andre sykdommer koster samfunnet enorme summer hvert år. All logikk tilsier at fedmeepidemien i stor grad skyldes ultraprossesert mat, da denne er designet for å tukle med metthetsfølelse og få oss til å spise mer. ... Anonymkode: 2e1fd...426 Ulempen ville være at det : 1. ikke er mulig å fø verdens befolkning uten ultraprossessering. 2. Ville vært svært vanskelig å opprettholde bosetning i store deler av Norge. Det er en grunn til at vi nærmest ikke har ferskvaredisker lenger, og selv disse baserer seg på mye ultraprossesering. Nøkkelinformasjonen her er konserveringsmidler og utnyttelse av ressurser : mesteparten av svinn i matkjedene er knyttet til at mat begynner å råtne fra første minutt, og all matdistribusjon er en kamp om tid. Og selv om ingen er stor tilhenger av MUK eller Surimi , er det en utnyttelse av ressurser som ellers ville bli destruert. Alternativet er en produksjonsøkning som vi faktisk ikke har kapasitet for. En gang i ikke altfor fjern framtid, vil vi ikke lenger ha dagens overskudd av mat, og vil være avhengig av å kunne sentralt tilbrede mat i form av sous vide eller tilsvarende teknologi, og dette vil kunne kutte markant i svinn. Men det krever en enorm innstillingsendring for populasjonen som vil kreve tid. Og for ting som salat, har vi faktisk ikke distribusjonsteknologien, spesielt ikke i den takten vi fjerner plast. 1 3
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #13 Skrevet 11. desember 2023 Nå er vel ikke kostholdsrådene i Norge oppdaterte med dette med ultraprosessert mat fordi de mener det ikke er godt nok dokumentert at det har noen skadelig effekt. Så vi er vel langt unna akkurat den problemstillingen. Jeg synes imidlertid godt vi kunne ha fått merking på usunn mat - potetgull og godteri, som det er på røykpakkene. Det er vel planlagt å komme på alkoholholdig drikke også nå, så det er bare et tidsspørsmål før det dukker opp. Men vi har fortsatt et enormt problem med usunn mat. Jeg mener det bør tas tak i lenge før man regulerer smøreost og yoghurt. Anonymkode: 260b3...fd9 1
Blåttvann Skrevet 11. desember 2023 #14 Skrevet 11. desember 2023 AnonymBruker skrev (53 minutter siden): Forskning viser at ultraprossesert mat fører til kreft, hjerte/ kar sykdom, overvekt og depresjon for å nevne noe. Norge har en fedmeepidemi som har eksplodert de siste 30- 40 årene. På denne tiden har utvalget av ultraprossesert mat økt betraktelig, og en gjennomsnittlig handlekurv består nå av 60 prosent ultraprossesert mat. Overvekt, kreft og andre sykdommer koster samfunnet enorme summer hvert år. All logikk tilsier at fedmeepidemien i stor grad skyldes ultraprossesert mat, da denne er designet for å tukle med metthetsfølelse og få oss til å spise mer. Det er knapt mulig å bevege seg i byen uten å bli bombet med reklame og tilbud om denne ultraprosseserte maten. Både røyk og alpkohol har 18 års aldersgrense og det er forbudt å reklamere for disse varene. Burde ikke det samme gjelde ultraprossesert mat? 18 års aldersgrense, og skjult i egne butikker/ lukkede rom? Eller rett og slett forbys? Anonymkode: 2e1fd...426 Ja selvfølgelig. Problemet er at norske butikker da ville hatt ekstremt få varer igjen. Men da hadde produsentene måttet endre seg og vi hadde kommet bedre ut til slutt. 4
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #15 Skrevet 11. desember 2023 Vi må da ta ansvar for oss selv. Det er ingen som putter maten i munnen på oss. Anonymkode: f429b...345 1 2
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #16 Skrevet 11. desember 2023 Ultraprosserert mat kan være så mangt, også morsmelkerstatning er ultraprossesert, tror neppe det hadde vært en god ide å forby det. Anonymkode: e79c5...57f 4
velociraptor Skrevet 11. desember 2023 #17 Skrevet 11. desember 2023 Mufle skrev (1 time siden): Poenget er at 90% av maten vi spiser kommer fra butikken. Som henter den i fabrikken. Hvordan i herrens navn skal du lage et forbud mot mat?? Hvordan håndhever du et forbud mot posesuppe? Gosj. Håndheves på samme måte som forbud mot hasj og begrensing av tobakk og alkohol, hva er problemet? Hensatt skrev (54 minutter siden): Hadde nok hjulpet å få brus og godteri bakerst i butikken ja. En slags skammens krok. jepp. Og kjip nøytral innpakning, sånn de gjorde på snus. AnonymBruker skrev (7 minutter siden): Vi må da ta ansvar for oss selv. Det er ingen som putter maten i munnen på oss. Anonymkode: f429b...345 Det samme kan du si om alkohol, tobakk, narkotika, gambling etc. Men der har vi restriksjoner. Heldigvis. Jeg synes man bør forby reklame av sånn mat, ikke lov med tilbud etc, må merkes med at det er usunt og at inntak bør begrenses, ikke lov å selge til mennesker under 18 år, høye avgifter etc. 1 3
Blåttvann Skrevet 11. desember 2023 #18 Skrevet 11. desember 2023 (endret) Druid skrev (1 time siden): Ulempen ville være at det : 1. ikke er mulig å fø verdens befolkning uten ultraprossessering. 2. Ville vært svært vanskelig å opprettholde bosetning i store deler av Norge. Det er en grunn til at vi nærmest ikke har ferskvaredisker lenger, og selv disse baserer seg på mye ultraprossesering. Nøkkelinformasjonen her er konserveringsmidler og utnyttelse av ressurser : mesteparten av svinn i matkjedene er knyttet til at mat begynner å råtne fra første minutt, og all matdistribusjon er en kamp om tid. Og selv om ingen er stor tilhenger av MUK eller Surimi , er det en utnyttelse av ressurser som ellers ville bli destruert. Alternativet er en produksjonsøkning som vi faktisk ikke har kapasitet for. En gang i ikke altfor fjern framtid, vil vi ikke lenger ha dagens overskudd av mat, og vil være avhengig av å kunne sentralt tilbrede mat i form av sous vide eller tilsvarende teknologi, og dette vil kunne kutte markant i svinn. Men det krever en enorm innstillingsendring for populasjonen som vil kreve tid. Og for ting som salat, har vi faktisk ikke distribusjonsteknologien, spesielt ikke i den takten vi fjerner plast. Kanskje man skulle gjort noe med at det blir født for mange mennesker. Men det går selvfølgelig ikke fordi folk skal få beholde friheten sin til å få unger på det globale samfunnets bekostning. Ironien er at vår frihet til å få masse barn går direkte ut over barna man får. Vi kunne gjort mange tiltak mot svinn, for eksempel er det helt sinnsykt at en butikk alltid skal ha masse ferskt kjøtt i alle kategorier tilgjengelig. Kjøtt kan enkelt fryses og det ville spart oss for veldig mye svinn om alt kjøtt ble fryst. Grønnsaker kan fryses i større grad enn i dag, da beholdes også næringsstoffene veldig godt. Vi burde spist mer sesongbasert og spist mer beitedyr. Det er dumt at vi ikke spiser mer vill-isj sau f.eks., vi i Norge går glipp av ekstremt sunt og godt kjøtt som hadde vært bra for klimaet i forhold til mye av det kjøttet vi spiser i dag. At sau, vilt og rein er såpass dyrt i Norge at vår fredagsmiddag er laget av billig kjøttdeig fra utlandet (men behandlet og pakket i Norge så de kan skrive at det er norskt kjøtt) er en skam. Vi skulle heller hatt fårikål-fredag med norsk beitelam og norsk kål. Fredagstaco med importerte avocoadoer, tomater, mais, maislefser, Santa Maria-toppinger fra gudenevethvor osv. Til dessert spises det Ben and Jerrys is og til filmen tar vi oss en Snickers og Pringles. Vi nordmenn er bortskjemte som kan spise hva vi vil når vi vil. At vi importerer så mye mat helt unødvendig fører også til svinn. God norsk mat dankes ut av billigere utenlandsk mat. Kundene har også et ansvar, men vi ser jo hvordan det går når folk får for mye ansvar og frihet, det går ikke for de fleste, de fleste vil ta dårlige valg. 900.000 nordmenn går på blodtrykksmedisin. Ca.25% er barn og unge under 20 år. 75% av 5,3mill = ca.4mill = hver 4.de nordmann går på blodtrykksmedisiner. Det er helt sjukt, bokstavelig talt. Hvorfor har vi alkohol og tobakksrestriksjoner hvis det er så lett for folk å ta gode valg? Hvorfor forbyr vi narkotika og har nulltoleranse hvis det er så enkelt? Sukker er mer avhengighetsskapende enn herion, men det er sukker som puttes i nesten alt vi spiser. Det er mer skadelig å spise ultraprossesert og være overvektig enn å ta seg en liten blås med grønt for å slappe av. Helt sinnsykt at det lages chips, brus, godteri og snacks med null næringsverdi til de rike delene av verden når vi vet at millioner av mennesker dør av sult. Endret 11. desember 2023 av Blåttvann 1 3
AnonymBruker Skrevet 11. desember 2023 #19 Skrevet 11. desember 2023 Druid skrev (55 minutter siden): Ulempen ville være at det : 1. ikke er mulig å fø verdens befolkning uten ultraprossessering. 2. Ville vært svært vanskelig å opprettholde bosetning i store deler av Norge. Det er en grunn til at vi nærmest ikke har ferskvaredisker lenger, og selv disse baserer seg på mye ultraprossesering. Nøkkelinformasjonen her er konserveringsmidler og utnyttelse av ressurser : mesteparten av svinn i matkjedene er knyttet til at mat begynner å råtne fra første minutt, og all matdistribusjon er en kamp om tid. Og selv om ingen er stor tilhenger av MUK eller Surimi , er det en utnyttelse av ressurser som ellers ville bli destruert. Alternativet er en produksjonsøkning som vi faktisk ikke har kapasitet for. En gang i ikke altfor fjern framtid, vil vi ikke lenger ha dagens overskudd av mat, og vil være avhengig av å kunne sentralt tilbrede mat i form av sous vide eller tilsvarende teknologi, og dette vil kunne kutte markant i svinn. Men det krever en enorm innstillingsendring for populasjonen som vil kreve tid. Og for ting som salat, har vi faktisk ikke distribusjonsteknologien, spesielt ikke i den takten vi fjerner plast. Men konservering gjør ikke maten ultraprosessert. Sylting, tørking, frysing, salting etc, ingenting av dette gjør maten ultraprossesert. Konserveringsmidler gjør heller ikke mat ultraprossesert, da det har et tydelig formål å konservere maten. Ultraprossesering skjer når det tilsettes unødvendige ingredienser som ikke er nødvendige, typisk for å makse profitt. Som fyllstoffer, konsistensmidler, aroma, farge etc. Da kan produsenten bruke mindre/ ingen råvare og produsere «maten» mye billigere. Anonymkode: 2e1fd...426 2 5
Pippelipp Skrevet 11. desember 2023 #20 Skrevet 11. desember 2023 AnonymBruker skrev (6 timer siden): Vi må da ta ansvar for oss selv. Det er ingen som putter maten i munnen på oss. Anonymkode: f429b...345 Om man har barn har man fint lite man skulle sagt. Samfunnet kaster sukker etter dem. Og Gud forby at vi foreslår å begrense kosen. Nå er løsningen på problemet kommet. De tester slankesprøyter på seks-åringer i Norge nå. Jeg blir så fortvilet over at ikke folk ser problemet. Jeg syns det er helt innenfor at «staten» blander seg litt mer når det gjelder hva vi spiser. Ikke nekte oss noenting, men legge endre føringer og regler for butikker osv. Det er tross alt staten som må betale regningen for alle kostholdsrelaterte sykdommer. Vi bruker mange milliarder i året på det nå. Om 20 år tipper jeg beløpet har mangedoblet seg. Dumt det er det pengene skal gå til når vi i tillegg har en eldrebølge (og mye annet) å bruke pengene på. 1 4
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå