Gå til innhold

Sliter med matglede og matlyst, hvordan få det tilbake?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Er usikker på om denne passer i kropp og helse eller mat og drikke, men jeg poster den her og ser hvilke svar jeg får. 

Nei, jeg har ingen spiseforstyrrelse, men jeg lider av depresjon, noe som påvirker matlyst og valg av mat i stor grad. Jeg har hele livet hatt et ganske dårlig kosthold. Det vil si at maten ikke har vært særlig næringsrik og jeg har hatt et svært høyt sukker- og fettinntak over lang tid. Det går mye i ultraprosessert mat. Det som er sjokkerende er at jeg faktisk ikke har noen mangler (var til legen for et par måneder siden og sjekket alt, til og med blodsukkeret er plettfritt). 

Maten jeg vokste opp med var for det meste hjemmelaget, men i tenårene ble det mer ultraprosessert mat og flere raske løsninger. De siste par årene har jeg sjeldent laget hjemmelaget middag fra bunnen av. En sjelden gang har det blitt taco (men det er jo ikke helt fra bunnen av), noen ganger pasta carbonara (av alle ting...). Har prøvd meg på noen chili con carne og chili sin carne gryter, men det er langt mellom hver gang. Jeg jobber i helsesektoren og spiser ofte middag der når jeg har kveldsvakt, og da er det tradisjonelle, gode middager med mye næring som blir spist (er alltid rester til overs så blir ofte middag der). 

Saken er at jeg sliter sårt med matglede og matlyst. Jeg har gått en del ned i vekt på grunn av dette, men utgangspunktet mitt var sykelig overvekt, så jeg er langt unna å bli for tynn eller for slank. Jeg er fortsatt overvektig. Det jeg handler på butikken er alltid sjokolade, potetgull og brus. Det er det jeg spiser. Av middager kan det være ferdigpizza, rett-i-koppen, middagsretter jeg varmer opp (lasagne, diverse gryteretter). I dag spiste jeg middag på jobb, og så potetgull og sjokolade når jeg kom hjem. Dette er ganske vanlig. Det er sikkert noen som lurer på hvordan jeg har gått ned i vekt ved å spise sånn - det er ikke store mengdene potetgull og sjokolade som blir inntatt, bare nok til at jeg ikke er skrubbsulten lenger, og det skal ikke så mye til. 

Jeg er jo egentlig fryktelig glad i mat og skulle ønske jeg kunne lagd mer mat hjemme. Jeg har nok med tid, og det står ikke på økonomien heller. Jeg propper i meg dritt daglig. En sjelden gang i blant har jeg "sunne" dager der jeg spiser hjemmelaget middag og ordentlig frokost, men det er så sjeldent at det er ikke verdt å nevne omtrent. 

Noen som har råd? Jeg vet ikke hva jeg skal spise til frokost. Vet ikke hva jeg skal spise til middag. Det er mye jeg liker, men jeg har ikke lyst på noe som helst, så jeg spiser det samme av gammel vane - potetgull, sjokolade, brus, ferdigpizza. Grandiosa smaker ikke engang godt, men det er det jeg har spist mest hittil til middag i år. Hver gang jeg spiser det tenker jeg "blæ, dette er ikke godt". 

Jeg har prøvd å skrive handleliste, handle etter den og planlagt måltidene. Det ender bare opp med at jeg ikke følger det opp. Jeg tenker "nei æsj, orker ikke". Jeg tør ikke fortelle hvor mye mat jeg har kastet fordi det går ut på dato og ikke blir spist... Kylling for eksempel... Jeg har brukt ekstremt mye penger på mat som aldri har blitt spist. 

Jeg trenger å endre holdning rundt min egen livsstil, matinnkjøp og det som er, og jeg trenger inspirasjon og råd. Jeg vet hva jeg liker og hvilken mat jeg vil lage, men hvordan bare gjøre det..

 

Anonymkode: d5461...2a8

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Har du vurdert matkasse? :)

Anonymkode: 26951...29f

Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Er usikker på om denne passer i kropp og helse eller mat og drikke, men jeg poster den her og ser hvilke svar jeg får. 

Nei, jeg har ingen spiseforstyrrelse, men jeg lider av depresjon, noe som påvirker matlyst og valg av mat i stor grad. Jeg har hele livet hatt et ganske dårlig kosthold. Det vil si at maten ikke har vært særlig næringsrik og jeg har hatt et svært høyt sukker- og fettinntak over lang tid. Det går mye i ultraprosessert mat. Det som er sjokkerende er at jeg faktisk ikke har noen mangler (var til legen for et par måneder siden og sjekket alt, til og med blodsukkeret er plettfritt). 

Maten jeg vokste opp med var for det meste hjemmelaget, men i tenårene ble det mer ultraprosessert mat og flere raske løsninger. De siste par årene har jeg sjeldent laget hjemmelaget middag fra bunnen av. En sjelden gang har det blitt taco (men det er jo ikke helt fra bunnen av), noen ganger pasta carbonara (av alle ting...). Har prøvd meg på noen chili con carne og chili sin carne gryter, men det er langt mellom hver gang. Jeg jobber i helsesektoren og spiser ofte middag der når jeg har kveldsvakt, og da er det tradisjonelle, gode middager med mye næring som blir spist (er alltid rester til overs så blir ofte middag der). 

Saken er at jeg sliter sårt med matglede og matlyst. Jeg har gått en del ned i vekt på grunn av dette, men utgangspunktet mitt var sykelig overvekt, så jeg er langt unna å bli for tynn eller for slank. Jeg er fortsatt overvektig. Det jeg handler på butikken er alltid sjokolade, potetgull og brus. Det er det jeg spiser. Av middager kan det være ferdigpizza, rett-i-koppen, middagsretter jeg varmer opp (lasagne, diverse gryteretter). I dag spiste jeg middag på jobb, og så potetgull og sjokolade når jeg kom hjem. Dette er ganske vanlig. Det er sikkert noen som lurer på hvordan jeg har gått ned i vekt ved å spise sånn - det er ikke store mengdene potetgull og sjokolade som blir inntatt, bare nok til at jeg ikke er skrubbsulten lenger, og det skal ikke så mye til. 

Jeg er jo egentlig fryktelig glad i mat og skulle ønske jeg kunne lagd mer mat hjemme. Jeg har nok med tid, og det står ikke på økonomien heller. Jeg propper i meg dritt daglig. En sjelden gang i blant har jeg "sunne" dager der jeg spiser hjemmelaget middag og ordentlig frokost, men det er så sjeldent at det er ikke verdt å nevne omtrent. 

Noen som har råd? Jeg vet ikke hva jeg skal spise til frokost. Vet ikke hva jeg skal spise til middag. Det er mye jeg liker, men jeg har ikke lyst på noe som helst, så jeg spiser det samme av gammel vane - potetgull, sjokolade, brus, ferdigpizza. Grandiosa smaker ikke engang godt, men det er det jeg har spist mest hittil til middag i år. Hver gang jeg spiser det tenker jeg "blæ, dette er ikke godt". 

Jeg har prøvd å skrive handleliste, handle etter den og planlagt måltidene. Det ender bare opp med at jeg ikke følger det opp. Jeg tenker "nei æsj, orker ikke". Jeg tør ikke fortelle hvor mye mat jeg har kastet fordi det går ut på dato og ikke blir spist... Kylling for eksempel... Jeg har brukt ekstremt mye penger på mat som aldri har blitt spist. 

Jeg trenger å endre holdning rundt min egen livsstil, matinnkjøp og det som er, og jeg trenger inspirasjon og råd. Jeg vet hva jeg liker og hvilken mat jeg vil lage, men hvordan bare gjøre det..

 

Anonymkode: d5461...2a8

Så lenge du har tiden ville jeg anbefale deg og lage en stor porsjon når du først er i gang og frys ned i porsjoner. Da har du sunn og næringsrike «ferdig» middager i fryseren.

Dette er noe av det jeg bruker å lage:

Gulrot,linse og ingefærsuppe som jeg spiser sammen byggryn og rista kikerter

Indisk daal med ris

Chanamasala(kikertgryte) med ris/bulgur/couscous 

Pastasaus til Linsebolognese 

Soppstroganoff

Anonymkode: 40aa7...716

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...