AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #21 Del Skrevet 22. november 2023 Har en som var helt vill på å bite. Vi gikk med høye tøfler og tykke sokker hele den første vinteren. Hadde to joggebukser jeg gikk med hele tiden som ble fillete og ble kastet da valpetiden tok slutt. Hendene hadde små rifter hele tiden, noen ganger brukte jeg hansker for å ta på båndet fordi valpen bet så mye. Alt går jo over. Du bør ikke skremme valpen med kjeft. Det er noe helt annet å tolke og forstå oss mennesker enn sin egen hundemor. Dessuten skal de vokse opp hos oss mennesker som har skyhøye krav til hunden. Derfor er det viktig å gjøre de trygge først og fremst. Vi skal lære den at verden er trygg og at vi vil dem vel. Særlig når du har en valp som er redd for alt mulig. Da skal du være dens trygge havn når den utforsker verden. Anonymkode: 134d3...353 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tabris Skrevet 22. november 2023 #22 Del Skrevet 22. november 2023 Jeg vet ikke om du leste tråden som ble lenket til, men her er hva jeg skrev der: Mine generelle tips: - Når en valp sover så ligger den på lading. Dvs at når den våkner har den ofte mye energi og kan da være vanskelig å avlede. Det kan derfor være lurt å planlegge dagen slik at man går ut med valpen når den nettopp har våknet slik at den kan utløp for mest mulig overskuddsenergi ute. - Ute er det fokus på god sosialisering og miljøtrening, samt begynne å trene på f.eks kontakttrening. Turer med valper måles mer i antall stimuli enn i meter eller minutter. For mye eller for lite inntrykk kan gi raptus hos valper så finn en balanse som funker for din valp (men raptuser kommer utenom dette uansett). - Avslutt gjerne tur ute med godbitsøk i hagen/grøfta. Tren valpen til å gradvis kunne ha godbitsøk lenger, gjerne opp til ti-femten minutter. Både det å aktivt bruke nesen og det å tygge og spise er ofte med og reduserer hundens stressnivå og kan, kombinert med at den har fått være ute, gjøre den roligere når den kommer inn. - Ikke lek og herje med valpen inne og heller ikke rett før dere kommer inn, da det bare girer opp og fører til mer biting. - Gi tyggebein og fylt kong inne, det er ting som kan roe ned, holde valpen opptatt og som hjelper hvis den klør i tennene. Finn noen gode tyggebein som valpen liker, det er ikke alle som liker disse tørre "tyggepinnene" av råhud, f.eks. - Noen ganger kan man følge alle pedagogiske råd i boken og valpen biter fortsatt, og lar seg ikke avlede. Det er helt normalt. Sett da valpen i en valpebinge sammen med vann, seng/teppe og tyggebein/fylt kong. Ha valpebingen (gjerne kompostgrinder feks) i stua helt nær deg, bare fysisk adskilt slik at den ikke når deg og får bite. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #23 Del Skrevet 22. november 2023 Hvorfor i huleste tar man valper fra moren så tidlig? Om de hadde fått være lengre hos moren, hadde de gjerne lært litt mer fra henne om hvordan man ikke skal oppføre seg? Rasekatter taes ikke fra mor før de er 12-16 uker «moren er lei»…nei, hun oppdrar dem. Anonymkode: 5022a...db4 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #24 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Har en som var helt vill på å bite. Vi gikk med høye tøfler og tykke sokker hele den første vinteren. Hadde to joggebukser jeg gikk med hele tiden som ble fillete og ble kastet da valpetiden tok slutt. Hendene hadde små rifter hele tiden, noen ganger brukte jeg hansker for å ta på båndet fordi valpen bet så mye. Alt går jo over. Du bør ikke skremme valpen med kjeft. Det er noe helt annet å tolke og forstå oss mennesker enn sin egen hundemor. Dessuten skal de vokse opp hos oss mennesker som har skyhøye krav til hunden. Derfor er det viktig å gjøre de trygge først og fremst. Vi skal lære den at verden er trygg og at vi vil dem vel. Særlig når du har en valp som er redd for alt mulig. Da skal du være dens trygge havn når den utforsker verden. Anonymkode: 134d3...353 Enig. Gikk rundt med sår på hendene hele tiden. Det var ekstremt, men det tar slutt helt naturlig uten at man må korrigere. Man må bare bite tenna sammen og la valpen bli eldre. Valpebitinga slutter helt av seg selv i løpet av noen måneder. Eieren til ene kullsøskenet til min valp korrigerte med nakketak og annet, og den hunden sluttet aldri å bite. Når den ble kjønnsmoden, bet den aggressivt og til slutt bet den et barn. Den var blitt usikker og nervøs fra å ha blitt tatt tak i som valp, og den hadde lært å bli hardhendt. Noen raser er så gira på å glede eier at de tolererer å bli denga rundt og skreket til. Intense landhai-valper lærer bare å bli mer hardhendt jo mer hardthendte man er med de. Jo mykere man er med de, jo mykere vil de bli når de blir litt eldre og legger valpebitinga bak seg. Anonymkode: 27372...197 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #25 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Hvorfor i huleste tar man valper fra moren så tidlig? Om de hadde fått være lengre hos moren, hadde de gjerne lært litt mer fra henne om hvordan man ikke skal oppføre seg? Rasekatter taes ikke fra mor før de er 12-16 uker «moren er lei»…nei, hun oppdrar dem. Anonymkode: 5022a...db4 Nå blir aldri katter så nær mennesket som hunden er. Hunden trenger nærhet til mennesket og knytte tett relasjon tidlig fordi vi forventer at den føler nær tilknytning, forstår oss og knytter bånd til mennesker. Hunder som har vært lenge med moren sin kan være vanskelige å få en nær relasjon til. Anonymkode: 134d3...353 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tabris Skrevet 22. november 2023 #26 Del Skrevet 22. november 2023 14 minutter siden, AnonymBruker said: Hvorfor i huleste tar man valper fra moren så tidlig? Om de hadde fått være lengre hos moren, hadde de gjerne lært litt mer fra henne om hvordan man ikke skal oppføre seg? Rasekatter taes ikke fra mor før de er 12-16 uker «moren er lei»…nei, hun oppdrar dem. Anonymkode: 5022a...db4 Valper trenger mer sosialisering av verden utenfor enn hva katter gjør. Det er svært viktig at eier får valpen i sosialiseringsperioden slik at den kan bli tilvendt folk, hunder og alt i miljøet den trenger mens den enda er åpen for det. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #27 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (1 time siden): Null interesse for biteleker eller tyggebein. Kun hendene våre, føttene, klærne som gjelder. Ts Anonymkode: b9549...a48 Du må nok bruke litt tid på å lære valpen å leke med leker, det er ikke alle som gjør det av seg selv. Det er mye bedre å lære valpen å leke med deg enn å gi den en biteleke og la den aktivisere seg selv, det gir deg en god forsterker du kan benytte i fremtidig trening. Anonymkode: 6a6f5...92e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #28 Del Skrevet 22. november 2023 Gregarious skrev (1 time siden): Normal atferd som ikke a har noe med aggressiv biting i voksen alder, for det fleste vil mental stimuli og avvisende atferd i møte med biting fungere bra. At irettesettelse ikke fungere er bare tull, problemet er at det er vanskelig å gjøre det på korrekt måte. Det er bare å se hvordan mødrene håndterer valpene sine, der er det "my way or the highway". Jeg har tenkt endel på det at tisper irettesetter ungene sine fysisk. Samtidig så er ikke relasjonen mellom hund og menneske den samme som mellom tispe og valper. Vi ønsker ikke at valpen skal vokse opp og stå på egne bein - vi ønsker at den skal være avhengig av oss resten av livet. Hvis man ser på voksne hunder så er de utrolig tålmodig med små valper - selv om det ikke er deres egne. Det taler for at det «naturlige» er at valpen får bite oss uten straff. Men å kunne sette den i lekegrind i perioder er veldig behagelig. Voksne hunder vil også «rømme» fra valpene når det blir for ubehagelig. Anonymkode: fe302...648 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #29 Del Skrevet 22. november 2023 Nå hadde jeg nettopp en episode der jeg måtte ta henne litt hardere. Hun gikk til angrep på sønnen min på 8 år. Han satt rolig på en puff og fortalte meg noe, da hunden plutselig hoppet opp og bet han i siden på magen. Han ropte au og reiste seg, hun hoppet igjen og bet han i låret. Han forsøkte å dytte henne vekk, og hun satte tenna i hånden hans. Da tok jeg tak i nakken hennes og la henne ned og sa strengt nei. Hun skrek og vred seg og jeg holdt henne fast i kanskje 10 sekunder. Vi gikk så ut en tur for å kjøle oss ned og for å tisse. Da vi kom inn, satte jeg meg inntil veggen med beina ut, og hun kom krypende opp i fanget mitt. Jeg snakket rolig til henne, klappet, og trodde vi ble venner. Plutselig knurret hun til meg og glefset etter ansiktet mitt. Jeg har hatt tre hunder oppigjennom livet, og ingen av dem har oppført seg sånn. Hva er dette? Ts Anonymkode: b9549...a48 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mr X Skrevet 22. november 2023 #30 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (1 time siden): Selvfølgelig. En varm, bevegelig hånd er mye gøyere enn en leke. Det er helt naturlig. Les den andre tråden. Det er slitsomt med en slik intens piraja, men det er også innen normalen. Her vil du oppleve at å hyle, bli sint, korrigere etc, bare gjør ring verre. Den blir mer stimulert/frustrert/stressa, og det fører til mer biting. At mor korrigerer valper er irrelevant. Vi er ikke hunder. Vi kan ikke herme kroppsspråket og timingen til en hund. Vi har verken anatomien eller kunnskapen til det, og prøver man, vil man bare forvirre og stresse valpen. Vi lærer den korrekt atferd på andre måter. Valper skal ikke korrigeres. Man skal kontrollere valpen og miljøet og guide den til riktig atferd, og belønne den atferden. Man skal gi den rutiner. Først når valpen er eldre, kan man begynne å sette forventninger og krav til hunden, fordi da har de utviklet hjernen såpass at de har nå impulskontroll og en bedre forståelse av hva vi mennesker mener er bra og dårlig atferd. Anonymkode: 27372...197 Helt uenig med deg. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #31 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (12 minutter siden): Nå hadde jeg nettopp en episode der jeg måtte ta henne litt hardere. Hun gikk til angrep på sønnen min på 8 år. Han satt rolig på en puff og fortalte meg noe, da hunden plutselig hoppet opp og bet han i siden på magen. Han ropte au og reiste seg, hun hoppet igjen og bet han i låret. Han forsøkte å dytte henne vekk, og hun satte tenna i hånden hans. Da tok jeg tak i nakken hennes og la henne ned og sa strengt nei. Hun skrek og vred seg og jeg holdt henne fast i kanskje 10 sekunder. Vi gikk så ut en tur for å kjøle oss ned og for å tisse. Da vi kom inn, satte jeg meg inntil veggen med beina ut, og hun kom krypende opp i fanget mitt. Jeg snakket rolig til henne, klappet, og trodde vi ble venner. Plutselig knurret hun til meg og glefset etter ansiktet mitt. Jeg har hatt tre hunder oppigjennom livet, og ingen av dem har oppført seg sånn. Hva er dette? Ts Anonymkode: b9549...a48 Hun er redd deg nå. Det er det som skjer. Hun er blitt redd og velger å gå i forsvar før du kan angripe ut av det blå igjen. Ingen mentalt stabile hunder vil angripe en valp på dette viset, og de vil heller ikke forstå dette som "korrigering" fra et menneske. En valp vil ta dette som et skummelt angrep. Jeg foreslår at du gir valpen tilbake til oppdretter så de kan gi den til noen med litt bedre tålmodighet og større kunnskap om hunder som tyr til fight fremfor flight når de blir redde. Anonymkode: 27372...197 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #32 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Hun er redd deg nå. Det er det som skjer. Hun er blitt redd og velger å gå i forsvar før du kan angripe ut av det blå igjen. Ingen mentalt stabile hunder vil angripe en valp på dette viset, og de vil heller ikke forstå dette som "korrigering" fra et menneske. En valp vil ta dette som et skummelt angrep. Jeg foreslår at du gir valpen tilbake til oppdretter så de kan gi den til noen med litt bedre tålmodighet og større kunnskap om hunder som tyr til fight fremfor flight når de blir redde. Anonymkode: 27372...197 Seriøst? Skal jeg stå og se på at sønnen min blir bitt til blods uten å gripe inn? Hun enser ikke leker, smatting, plystring eller noe annet når det står på. Hvordan mener du jeg skal avlede henne når ingenting fungerer? På ett eller annet tidspunkt må jeg stoppe henne. Ts Anonymkode: b9549...a48 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #33 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (8 minutter siden): Seriøst? Skal jeg stå og se på at sønnen min blir bitt til blods uten å gripe inn? Hun enser ikke leker, smatting, plystring eller noe annet når det står på. Hvordan mener du jeg skal avlede henne når ingenting fungerer? På ett eller annet tidspunkt må jeg stoppe henne. Ts Anonymkode: b9549...a48 Du mener du var nødt til å ta henne hardt og holde henne i gulvet i 10 sekunder mens hun skrek i frykt. Det du burde gjort var å plukke henne opp og rolig sette henne i bur/valpebinge. Når en valp er overstimulert, må man fjerne de fra stimuli og gi de sjansen til å roe ned selv. Gi henne tilbake til oppdretter før du ødelegger valpen. Ikke alle valper og hunder er like. De har forskjellig gemytt. Noen valper vil bare krøke seg sammen ved korrigering. Andre valper vil lære at de må forsvare seg selv. Om du fortsetter å ta henne i nakken og legge henne på gulvet, vil hun bare bli verre. Anonymkode: 27372...197 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tabris Skrevet 22. november 2023 #34 Del Skrevet 22. november 2023 40 minutter siden, AnonymBruker said: Nå hadde jeg nettopp en episode der jeg måtte ta henne litt hardere. Hun gikk til angrep på sønnen min på 8 år. Han satt rolig på en puff og fortalte meg noe, da hunden plutselig hoppet opp og bet han i siden på magen. Han ropte au og reiste seg, hun hoppet igjen og bet han i låret. Han forsøkte å dytte henne vekk, og hun satte tenna i hånden hans. Da tok jeg tak i nakken hennes og la henne ned og sa strengt nei. Hun skrek og vred seg og jeg holdt henne fast i kanskje 10 sekunder. Vi gikk så ut en tur for å kjøle oss ned og for å tisse. Da vi kom inn, satte jeg meg inntil veggen med beina ut, og hun kom krypende opp i fanget mitt. Jeg snakket rolig til henne, klappet, og trodde vi ble venner. Plutselig knurret hun til meg og glefset etter ansiktet mitt. Jeg har hatt tre hunder oppigjennom livet, og ingen av dem har oppført seg sånn. Hva er dette? Ts Anonymkode: b9549...a48 Det er helt normalt. Sett henne i en valpebinge når hun begynner sånn, gjerne helst før. Les innlegget jeg har skrevet om struktur og plan for dagen, og hvordan både forebygge og hva man kan gjøre når det først skjer. Hun vil ikke "lære å ikke bite". Hun er valp, en baby. Hun vil vokse det av seg av seg selv uansett hva du gjør. Men jo mer ubehag du benytter, jo mindre tillit bygger dere. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gregarious Skrevet 22. november 2023 #35 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (1 time siden): Jeg har tenkt endel på det at tisper irettesetter ungene sine fysisk. Samtidig så er ikke relasjonen mellom hund og menneske den samme som mellom tispe og valper. Vi ønsker ikke at valpen skal vokse opp og stå på egne bein - vi ønsker at den skal være avhengig av oss resten av livet. Hvis man ser på voksne hunder så er de utrolig tålmodig med små valper - selv om det ikke er deres egne. Det taler for at det «naturlige» er at valpen får bite oss uten straff. Men å kunne sette den i lekegrind i perioder er veldig behagelig. Voksne hunder vil også «rømme» fra valpene når det blir for ubehagelig. Anonymkode: fe302...648 Jeg ser absolutt ingen motsetning på irettesettelse og avhengighet av eier, heller tvert imot. Men som jeg sa tidligere så et det avhengig av at det utføres på rette måte. Problemet med hunde-trening i dag er at flere og flere skal ha det til at kun belønnings-trening er akseptabel eller virkningsfull. Når sannheten mye mer sannsynlig ligger i at selv om dette er det optimale så har korreksjons trening også en plass i hundehold. Hva som er best i teori er ikke alltid det beste i praksis. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #36 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (16 minutter siden): Du mener du var nødt til å ta henne hardt og holde henne i gulvet i 10 sekunder mens hun skrek i frykt. Det du burde gjort var å plukke henne opp og rolig sette henne i bur/valpebinge. Når en valp er overstimulert, må man fjerne de fra stimuli og gi de sjansen til å roe ned selv. Gi henne tilbake til oppdretter før du ødelegger valpen. Ikke alle valper og hunder er like. De har forskjellig gemytt. Noen valper vil bare krøke seg sammen ved korrigering. Andre valper vil lære at de må forsvare seg selv. Om du fortsetter å ta henne i nakken og legge henne på gulvet, vil hun bare bli verre. Anonymkode: 27372...197 Tviler på jeg ødelegger valpen ved å holde henne nede i ti sek altså. Og nei, jeg har ingen planer om å levere henne tilbake til oppdretter. Men jeg kan heller ikke akseptere at hun biter barna mine til blods flere ganger om dagen, og at de er redde og ikke vil ha noe med hunden å gjøre. Slik det er nå lister de seg rundt i huset, tør ikke leke, og da har hunden fått for mye makt. Ts Anonymkode: b9549...a48 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. november 2023 #37 Del Skrevet 22. november 2023 AnonymBruker skrev (16 minutter siden): Tviler på jeg ødelegger valpen ved å holde henne nede i ti sek altså. Og nei, jeg har ingen planer om å levere henne tilbake til oppdretter. Men jeg kan heller ikke akseptere at hun biter barna mine til blods flere ganger om dagen, og at de er redde og ikke vil ha noe med hunden å gjøre. Slik det er nå lister de seg rundt i huset, tør ikke leke, og da har hunden fått for mye makt. Ts Anonymkode: b9549...a48 Du sa hun knurret og glefset etter ansiktet ditt etterpå. Føler du at ting går i riktig retning? Barna bør selvfølgelig få slippe å bli haimat, men tabris har skrevet en god liste over hvordan man kan strukturere hverdagen med valpen for å unngå overdrevent biting frem til valpen har vokst fra seg valpebitinga, for det er noe som skjer uten at vi trenger å korrigere eller trene på det. Du må ikke enten la valpen spise barna, eller skremme livet av valpen. Det finnes en mellomting hvor man passer på at valpen ikke får mulighet til å dra på barns i første omgang. Valpetiden varer ikke evig, og fokuset burde være på å bygge tillit mellom deg og valpen og sørge for at valpen føler seg trygg så den får utviklet en god selvtillit etterhvert som den vokser. Anonymkode: 27372...197 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Troyamin Skrevet 23. november 2023 #38 Del Skrevet 23. november 2023 AnonymBruker skrev (7 timer siden): Nå hadde jeg nettopp en episode der jeg måtte ta henne litt hardere. Hun gikk til angrep på sønnen min på 8 år. Han satt rolig på en puff og fortalte meg noe, da hunden plutselig hoppet opp og bet han i siden på magen. Han ropte au og reiste seg, hun hoppet igjen og bet han i låret. Han forsøkte å dytte henne vekk, og hun satte tenna i hånden hans. Da tok jeg tak i nakken hennes og la henne ned og sa strengt nei. Hun skrek og vred seg og jeg holdt henne fast i kanskje 10 sekunder. Vi gikk så ut en tur for å kjøle oss ned og for å tisse. Da vi kom inn, satte jeg meg inntil veggen med beina ut, og hun kom krypende opp i fanget mitt. Jeg snakket rolig til henne, klappet, og trodde vi ble venner. Plutselig knurret hun til meg og glefset etter ansiktet mitt. Jeg har hatt tre hunder oppigjennom livet, og ingen av dem har oppført seg sånn. Hva er dette? Ts Anonymkode: b9549...a48 Hvilken rase er det snakk om? Uansett må du få hjelp til å håndtere valpen. Har du en god brukshund klubb i nærheten? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Linazer Skrevet 23. november 2023 #39 Del Skrevet 23. november 2023 AnonymBruker skrev (9 timer siden): Så fort den biter, slip alt og ignorer eller tramper hardt på gulvet med foten og si høyt «NEI!» Hvis dette ikke hjelper i det hele tatt, ta du valpen i nakken, se direkt i øyene og knurrer skikkelig slik hunder gjør og han blir redd. Etter det bare ignorer en god stund. Dette hjalp med min. Anonymkode: 918b7...90d Elendig råd!!! Særlig på en litt engstelig valp. Fjern valpen eller deg selv fra situasjonen. Ha en valpebinge der valpen får en pause hver gang den starter å bite. Å ikke få være med flokken er effektiv som avledning. Men, vær konsekvent. Når valpen roer seg kan den få være med familien igjen. Det tar ikke lang tid før de forstår sammenhengen. Ofte er valpen overtrøtt og gira når den starter med bitehelvete og trenger rotrening. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Linazer Skrevet 23. november 2023 #40 Del Skrevet 23. november 2023 AnonymBruker skrev (6 timer siden): Tviler på jeg ødelegger valpen ved å holde henne nede i ti sek altså. Og nei, jeg har ingen planer om å levere henne tilbake til oppdretter. Men jeg kan heller ikke akseptere at hun biter barna mine til blods flere ganger om dagen, og at de er redde og ikke vil ha noe med hunden å gjøre. Slik det er nå lister de seg rundt i huset, tør ikke leke, og da har hunden fått for mye makt. Ts Anonymkode: b9549...a48 Hun er en baby! Og du sier jo selv her at det du gjorde ikke løste situasjonen. La valpen og barna ha hver sine soner slik at de ikke er oppå hverandre til enhver tid. Fysisk avstraffelse fører bare til en engstelig hund og der bitingen bare vil eskalere. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå