Gå til innhold

Støpejernsgryte som brente seg


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har nylig kjøpt meg støpejernsgryte, men da jeg skulle lage meg fårikål i går så opplevde jeg at bunnen ble brent. 
 

Skal ikke de tåle mye varme og skal være perfekt for langgtidskoking uten å brenne seg?

 

Hadde jeg kanskje for høy varme? Hjelp en amatør på kjøkkenet ut 😩

Anonymkode: 9f0f8...b3c

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Er det emaljert eller ikke? 

Støpejern som ikke er emaljert trenger mer omsorg enn en nyfødt baby i starten. Den må settes inn med olje, oljes før bruk, ikke varmes for mye og vaskes med skånsomhet. Også oljes. Igjen! Mye arbeid! 

Emaljerte gryter trenger ikke slik pleie, men deres eneste fordel er varmefordeling. Ellers er det som hvilken som helst metallgryte. 

Skru ned temperatur 

Anonymkode: b6e45...b02

  • Hjerte 2
  • Nyttig 1
Skrevet

Støpejernsgryter tåler generelt mye mer enn mange andre gryter, men de er ikke magiske. 

Mat som ikke skal kokes på høy varme vil kunne brenne seg, uansett hvilken gryte du bruker. 
Fårikål skal putre, altså småkoke. Jeg bruker lav til middels varme, sånn at det akkurat putrer og småkoker litt. 

Anonymkode: 79048...2a2

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (8 minutter siden):

Støpejernsgryter tåler generelt mye mer enn mange andre gryter, men de er ikke magiske. 

Mat som ikke skal kokes på høy varme vil kunne brenne seg, uansett hvilken gryte du bruker. 
Fårikål skal putre, altså småkoke. Jeg bruker lav til middels varme, sånn at det akkurat putrer og småkoker litt. 

Anonymkode: 79048...2a2

Fra 1-9 hva setter du på av varme? Jeg satte på 6 i går og det ikke så bra. 

Anonymkode: 9f0f8...b3c

Skrevet
AnonymBruker skrev (31 minutter siden):

Er det emaljert eller ikke? 

Støpejern som ikke er emaljert trenger mer omsorg enn en nyfødt baby i starten. Den må settes inn med olje, oljes før bruk, ikke varmes for mye og vaskes med skånsomhet. Også oljes. Igjen! Mye arbeid! 

Emaljerte gryter trenger ikke slik pleie, men deres eneste fordel er varmefordeling. Ellers er det som hvilken som helst metallgryte. 

Skru ned temperatur 

Anonymkode: b6e45...b02

Det er jeg usikker på. Er fra Sabor om det sier deg noe. 

Anonymkode: 9f0f8...b3c

Skrevet
AnonymBruker skrev (33 minutter siden):

Er det emaljert eller ikke? 

Støpejern som ikke er emaljert trenger mer omsorg enn en nyfødt baby i starten. Den må settes inn med olje, oljes før bruk, ikke varmes for mye og vaskes med skånsomhet. Også oljes. Igjen! Mye arbeid! 

Emaljerte gryter trenger ikke slik pleie, men deres eneste fordel er varmefordeling. Ellers er det som hvilken som helst metallgryte. 

Skru ned temperatur 

Anonymkode: b6e45...b02

Siden emaljerte gryter ikke trenger slik pleie, er det altså flere fordeler enn varmefordeling.

Anonymkode: b641c...90b

  • Liker 1
Skrevet
Just now, AnonymBruker said:

Det er jeg usikker på. Er fra Sabor om det sier deg noe. 

Anonymkode: 9f0f8...b3c

Den er emaljert ja. Mye mindre styr med slik. 

Bruk mye mindre varme. Jeg småkoker på 3-4, men selvsagt forskjell fra ovn til ovn. Lokk gjør stor forskjell på varme

Anonymkode: b6e45...b02

Skrevet
AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Den er emaljert ja. Mye mindre styr med slik. 

Bruk mye mindre varme. Jeg småkoker på 3-4, men selvsagt forskjell fra ovn til ovn. Lokk gjør stor forskjell på varme

Anonymkode: b6e45...b02

Takk for svar! Tenkte å bruke det til pinnekjøtt i jula, så da prøver jeg med mindre varme neste gang og krysser fingrene for at det ikke brenner seg 🫣

Anonymkode: 9f0f8...b3c

Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Fra 1-9 hva setter du på av varme? Jeg satte på 6 i går og det ikke så bra. 

Anonymkode: 9f0f8...b3c

Jeg setter den på 6 frem til den begynner putre, så skrur jeg ned til 2-3. 

Anonymkode: 79048...2a2

  • Liker 1
Skrevet

Når du koker får-i-kål må du ha litt vann i bunnen av gryta og passe på at det ikke koker tørt. Jeg pleier å koke opp, så setter jeg ned på 2 eller 3 (av 9) og sjekker at det koker (og at det fremdeles er fuktig) en gang i blant.

Å svi pinnekjøtt skal godt gjøres, det skal jo dampes på pinner (eller rist), men der også må du passe på at det ikke koker tørt.

  • Liker 2
Skrevet

Jeg legger en oppvasktablett med kokende varmt vann oppi i gryter som er brent. Lar stå 15min. Så vasker jeg med oppvaskbørste. Stort sett løsner det greit da. 

Anonymkode: 22d3c...bd5

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (7 minutter siden):

Jeg legger en oppvasktablett med kokende varmt vann oppi i gryter som er brent. Lar stå 15min. Så vasker jeg med oppvaskbørste. Stort sett løsner det greit da. 

Anonymkode: 22d3c...bd5

Eventuelt går dette over natta om det er skikkelig ille

Anonymkode: e8e53...0b2

Skrevet
AnonymBruker skrev (8 timer siden):

Er det emaljert eller ikke? 

Støpejern som ikke er emaljert trenger mer omsorg enn en nyfødt baby i starten. Den må settes inn med olje, oljes før bruk, ikke varmes for mye og vaskes med skånsomhet. Også oljes. Igjen! Mye arbeid! 

Emaljerte gryter trenger ikke slik pleie, men deres eneste fordel er varmefordeling. Ellers er det som hvilken som helst metallgryte. 

Skru ned temperatur 

Anonymkode: b6e45...b02

Bruker mye støpejern, og er ikke enig med deg med at det er mye arbeid. Den oljes og vaskes kun i varmt vann etter bruk. Aldri hatt svidd mat i den. Jern trenger ikke vaskes skånsomt og man kan til og med bruke stålskrubb i den uten at den tar skade. 

Anonymkode: 0bf0d...2ed

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...