AnonymBruker Skrevet 19. september 2023 #1 Del Skrevet 19. september 2023 Når en krig mellom to eller flere parter når en slutt. Bør den tapende part betale krigserstatning til den vinnene part? Frankrike krevde krigserstatning fra Tyskland etter 1. verdenskrig. Men betalte ikke selv krigserstatning for alle koloni-krigene de tapte. Er det en dobbeltmoral her? I dag krever mange at Russland skal betale krigserstatning den dagen krigen i Ukraina tar slutt. Kravene kommer gjerne fra samme land som selv nekter å betale krigserstatning for kriger de tapte. USA f.eks betalte ikke et rødt øre etter å ha tapt vietnamkrigen. Anonymkode: 08adc...f25 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. september 2023 #2 Del Skrevet 20. september 2023 AnonymBruker skrev (På 19.9.2023 den 14.55): USA f.eks betalte ikke et rødt øre etter å ha tapt vietnamkrigen. Fordi USA ikke tapte krigen, de trakk seg ut frivillig og deltok ikke i noen forhandlinger. Anonymkode: c45cc...706 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Flintis Skrevet 20. september 2023 #3 Del Skrevet 20. september 2023 Nå synser jeg litt. En krig med en ensidig seierherre vil jo ikke ha noen part men et landområde med befolkning og verdier som tilfaller den seirende part. Om det ikke har gått så galt blir det forhandlinger og grenser kan endres stater kan oppstå eller bli sammenslått. Det kan også avtales erstatninger. Dette i form av penger eller landområder. Foreksempel Finland til Russland og Norge til Sverige rundt 1814. Det som ofte er tilfellet er at mye er ødelagt etter krigen og det behøves gjerne innsats for å bygge opp igjen samfunnet. Kanskje en avgift til FN på våpenproduksjon hadde vært veien å gå, men hvordan dette skal gjøres vet jeg slett ikke. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. september 2023 #4 Del Skrevet 20. september 2023 Realiteten blir at Russland kommer til å stå for gjenoppbyggingen av områdene de tar, slik vi allerede ser, og at det ikke vil bli noen krigserstatning fra noen av sidene. Krigserstatningen Tyskland ble tvunget til å betale etter 1.VK var en av grunnene til at vi fikk 2.VK. Hele "fredsavtalen" ble trossalt beskrevet som en midlertidig våpenhvile allerede da den ble signert. En av få kriger hvor krigsreperasjoner endte på en positiv måte var da Preussen krevde det samme fra Frankrike som Frankrike hadde tatt fra Preussen 60 år tidligere, noe Frankrike kunne leve med. Vi ser dog hvor lite Frankrike husket den godviljen senere. Anonymkode: d4ac0...ccb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. september 2023 #5 Del Skrevet 20. september 2023 AnonymBruker skrev (1 minutt siden): En av få kriger hvor krigsreperasjoner endte på en positiv måte var da Preussen krevde det samme fra Frankrike som Frankrike hadde tatt fra Preussen 60 år tidligere, noe Frankrike kunne leve med. Vi ser dog hvor lite Frankrike husket den godviljen senere. Bitterheten over at Preussen tok fransk land var en av årsakene til franskmennenes harde linje under fredsavtalen i Versailles. Anonymkode: c45cc...706 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. september 2023 #6 Del Skrevet 20. september 2023 On 9/19/2023 at 2:55 PM, AnonymBruker said: Når en krig mellom to eller flere parter når en slutt. Bør den tapende part betale krigserstatning til den vinnene part?. Anonymkode: 08adc...f25 Poenget med en krig er jo å tvinge motparten til å gjøre noe den ikke vil. En av de tingene man kan tvinge motparten til er å betale krigserstatning. Hvor mye man må betale eller om man må betale har ingenting med rettferdighet å gjøre, det handler om hva seierherren ønsker og har mulighet til å tvinge motparten til. Anonymkode: a9d6e...d20 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå