Gå til innhold

Hvor lenge holder hjemmelaget syltetøy seg på glass?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Når man lager det ved å bare koke opp bær og sukker og så heller på syltetøyglass. Hvor lenge holder det da når det er åpnet? 

Og er det noe man kan gjøre for å gi det lang holdbarhet? 

Anonymkode: fc5ee...910

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Lurer litt på det samme. Laget ripsgele / ripssyltetøy for en liten stund siden og lurer på hvor lenge det holder seg bra.

Anonymkode: c499d...91b

Skrevet

Når glasset er åpner er holdbarheten begrenset. Det man kan gjøre er å alltid bruke egen skje til syltetøyet, og ikke gni den skjeen på brødskiva. For å få enda lengre holdbarhet kan man bruke en ren skje og ta en mindre mengde over i en skål, og deretter ta fra skålen.

For å få et uåpnet glass til å holde seg lengst mulig er hygienen viktig. Alt utstyr må steriliseres med kokende vann, og glass, lokk og eventuelt gummiringer må enten kokes eller steriliseres i ovn. Hender må selvsagt være rene. Det er lurt å bruke trakt for å unngå søl på kanten, og toppen av glasset må tørkes av før lokket settes på dersom det blir søl.

Når glassene er avkjølt må man kontrollere at ingen lokk popper. Snu så glassene forsiktig opp ned, og kontroller at de ikke lekker. De glassene som popper eller lekker må i kjøleskap, disse er ikke tette. Resten vaskes, tørkes, merkes og lagres opp ned et mørkt, kjølig, frostfritt sted. De kan holde seg i ti år eller mer om du er heldig, men bør ideelt spises opp i løpet av et år. Kontroller at det ikke er noe synlig mugg, vond lukt eller usmak når du åpner glasset.

Anonymkode: 45cb8...dcc

  • Liker 2
  • Nyttig 4
Skrevet
AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Når glasset er åpner er holdbarheten begrenset. Det man kan gjøre er å alltid bruke egen skje til syltetøyet, og ikke gni den skjeen på brødskiva. For å få enda lengre holdbarhet kan man bruke en ren skje og ta en mindre mengde over i en skål, og deretter ta fra skålen.

Er ikke uenig, men nysgjerrig. Når bruker man ikke en ren skje til å forsyne seg av syltetøy? Aldri opplevd at noen bruker en skitten skje.

  • Hjerte 1
Skrevet
c_buk skrev (2 minutter siden):

Er ikke uenig, men nysgjerrig. Når bruker man ikke en ren skje til å forsyne seg av syltetøy? Aldri opplevd at noen bruker en skitten skje.

Jo… min bestemor har skjeen stående i syltetøyglasset. Altså samme skje helt til glasset er tomt.

Det er vist en slik egen syltetøyskje i sølv… Blir bare vasket mellom hvert nytt glass

  • Liker 1
Skrevet
Hurrahei skrev (17 minutter siden):

Jo… min bestemor har skjeen stående i syltetøyglasset. Altså samme skje helt til glasset er tomt.

Det er vist en slik egen syltetøyskje i sølv… Blir bare vasket mellom hvert nytt glass

Jøss! Da har jeg lært noe nytt idag 😁. Mange ulike vaner blant folk.

Skrevet
c_buk skrev (1 time siden):

Er ikke uenig, men nysgjerrig. Når bruker man ikke en ren skje til å forsyne seg av syltetøy? Aldri opplevd at noen bruker en skitten skje.

Når man tror man greier seg med to skiver men syltetøyet er så godt at man vil ha en tredje bruker jeg samme skje som ble liggende på fjøla på nytt... 🤭

Ang. holdbarhet har jeg ripsgelé fra 2019 i matboden som er god som ny, bare å være nøye med hygienen når man har det på  glass, sjekk vakuumet og oppbevar mørkt og forholdsvis kjølig (vi har ikke kjøling på boden men den er i kjeller).

Anonymkode: d8658...9cf

  • Liker 2
Skrevet
c_buk skrev (1 time siden):

Er ikke uenig, men nysgjerrig. Når bruker man ikke en ren skje til å forsyne seg av syltetøy? Aldri opplevd at noen bruker en skitten skje.

Jeg opplever heldigvis ikke det så ofte selv, men du skulle bare visst hvor mange som ikke tenker over sånt. Som bruker brukte skjeer til syltetøyet, brukte gafler/skjeer til å fiske ut oliven eller sylteagurk fra laken osv..

Anonymkode: 592af...f95

  • Liker 2
Skrevet
c_buk skrev (1 time siden):

Er ikke uenig, men nysgjerrig. Når bruker man ikke en ren skje til å forsyne seg av syltetøy? Aldri opplevd at noen bruker en skitten skje.

Faren min bruker kniven han nettopp smurte margarin på brødskiva med og rører rundt i hele syltetøyglasset før han har syltetøy på skiva si 🤢 han har eget syltetøy fordi alle syns det er så kvalmt med brødsmuler og margarinrester i syltetøyet, men han mener han må få spise som han vil...

Anonymkode: 84974...097

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Faren min bruker kniven han nettopp smurte margarin på brødskiva med og rører rundt i hele syltetøyglasset før han har syltetøy på skiva si 🤢 han har eget syltetøy fordi alle syns det er så kvalmt med brødsmuler og margarinrester i syltetøyet, men han mener han må få spise som han vil...

Anonymkode: 84974...097

🤢 bra dere har løst det med eget syltetøyglass 😅

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Jeg opplever heldigvis ikke det så ofte selv, men du skulle bare visst hvor mange som ikke tenker over sånt. Som bruker brukte skjeer til syltetøyet, brukte gafler/skjeer til å fiske ut oliven eller sylteagurk fra laken osv..

Anonymkode: 592af...f95

Æsj. Dette minner meg om hvorfor jeg liker best å spise fra eget kjøkken.

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har laget syltetøy som har holdt seg i to år, har ikke testet noe lenger enn det. Setter rene glass i stekeovnen, skrur den på 120 grader og lar dem stå i minst 30 min etter at den har blitt varm. Lokkene koker jeg i minst ti min. Heller så kokvarmt syltetøy i varmt glass rett fra ovnen, setter på lokk som kommer rett fra kokende vann. Snur det opp og ned noen ganger (med minutters mellomrom) så den luften som er i glasset må gjennom det veldig varme syltetøyet. Viktig å ikke søle noe på kanten av glasset. 

Anonymkode: 547cc...e95

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (18 timer siden):

Jeg har laget syltetøy som har holdt seg i to år, har ikke testet noe lenger enn det. Setter rene glass i stekeovnen, skrur den på 120 grader og lar dem stå i minst 30 min etter at den har blitt varm. Lokkene koker jeg i minst ti min. Heller så kokvarmt syltetøy i varmt glass rett fra ovnen, setter på lokk som kommer rett fra kokende vann. Snur det opp og ned noen ganger (med minutters mellomrom) så den luften som er i glasset må gjennom det veldig varme syltetøyet. Viktig å ikke søle noe på kanten av glasset. 

Anonymkode: 547cc...e95

Men 2 år etter åpning elle mener du uåpnet? For spørsmålet var etter åpning

Anonymkode: fc5ee...910

  • Liker 1
Skrevet

Sukker og koking gir lang holdbarhet. Mindre sukker, mindre holdbar. Kan fint fryse syltetøy.

Anonymkode: 1a92c...fae

  • Nyttig 2
Skrevet

IMG_8135.png

Anonymkode: 712d0...351

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 21.8.2023 den 14.59):

Faren min bruker kniven han nettopp smurte margarin på brødskiva med og rører rundt i hele syltetøyglasset før han har syltetøy på skiva si 🤢 han har eget syltetøy fordi alle syns det er så kvalmt med brødsmuler og margarinrester i syltetøyet, men han mener han må få spise som han vil...

Anonymkode: 84974...097

Pappa er kliss lik😂

Anonymkode: 6ae84...06e

  • Hjerte 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (På 22.8.2023 den 14.06):

Men 2 år etter åpning elle mener du uåpnet? For spørsmålet var etter åpning

Anonymkode: fc5ee...910

Herlighet, sorry, jeg forstod ikke at det dreide seg om åpnet! Hm, har aldri opplevd at det har blitt dårlig etter åpning, men nå er jeg glad i syltetøy og det blir aldri stående i ukeavis.

Anonymkode: 547cc...e95

Skrevet
c_buk skrev (På 21.8.2023 den 15.01):

Æsj. Dette minner meg om hvorfor jeg liker best å spise fra eget kjøkken.

Nemlig. Kjøkkenhygienen (eller hygiene generelt) er hos mange helt fraværende. Har en venninne som ALDRI vasker hender, dalker på alt med hendene, bruker kjøttfjøla til brød og salat uten å vaske i mellom. En gang holdt hun på med rått kjøtt som hun skar og kikte. Så ikke at hun vasket fjøla mens jeg satt der. Et par dager senere fortalte hun at hun hadde hatt slikt magetrøbbel. Lurte oppriktig på om det var den nye saften (et el annet sukkerfritt sesong-smak) som gav magetrøbbel… 😂 Spiser ikke der for å si det slik. Og heller ikke hos mange andre. 
 

Og spesielt syltetøy som er hjemmelaget skal man være veldig fordiktig med. Sukker gir god grobunn for at det meste av bakterier, mugg og gjær skal kunne formere seg.

Anonymkode: a743f...b8a

  • Liker 2

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...