AnonymBruker Skrevet 14. august 2023 #1 Del Skrevet 14. august 2023 Jeg var nylig hos legen og tok masse blodprøver. Alle prøveresultatene var veldig bra. Manglet ingenting, hverken vitaminer, jern eller Magnesium og slikt. Betyr det at kostholdet mitt er variert nok? Jeg prøver å spise sunt og variert Anonymkode: e83c8...110 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
aksase Skrevet 14. august 2023 #2 Del Skrevet 14. august 2023 Jeg tenker at det betyr at du er frisk. Hva som er sundt, er så mangt, avhengig av hvem du spør, men så lenge du føler deg frisk, og legen din er enig i det, da er trolig kostholdet ditt godt nok, 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. august 2023 #3 Del Skrevet 14. august 2023 Jeg har fått gode blodprøve svar og samtidig spist sykt dårlig. 🤷🏻♀️ Anonymkode: 4ae20...7fd 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. august 2023 #4 Del Skrevet 14. august 2023 Det er ikke et dårlig tegn. Men mange andre indikatorer som er viktige. Er du frisk, føler du deg bra, har du energi? Anonymkode: df9c1...cc2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. august 2023 #5 Del Skrevet 14. august 2023 En daglig pille med vitaminer/mineraler sørger stort for at man får det man trenger av denslags. Og så er det viktig å få i seg proteiner, helst fra proteinrikt kjøtt, men litt fisk går også bra. Anonymkode: 066d8...93e Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. august 2023 #6 Del Skrevet 14. august 2023 AnonymBruker skrev (3 timer siden): Manglet ingenting, hverken vitaminer, jern eller Magnesium og slikt. Du manglet ingenting i blodet. Og det er ikke så rart, for innholdet av mineraler i blodet blir nøye overvåket og regulert ved at kroppen skiller ut signalstoffer (hormoner). Hvis du mangler f.eks. kalsium eller magnesium i blodet, er noe alvorlig galt. Både kalsium og magnesium lagres i kroppen og så reguleres nivået i blodet ved å hente mineraler fra lageret. 30% av jernet i kroppen lagres i cellene i kroppen. Når nivået av jern i blodet synker, overføres det jern fra cellene til blodet for å justere. Hvis nivået av jern synker i blodet, betyr det at cellene allerede har vært tomme for jern ei stund. Blodprøver sier bare hva som befinner seg i blodet og lite om hvordan det står til i resten av kroppen. Anonymkode: 94ad7...7b5 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august 2023 #7 Del Skrevet 15. august 2023 Jeg har fått beskjed fra legen om gode svar fra blodprøvene, slik du skriver i hi. Men når man ser mer nøye på hvert svar, så var de ikke så gode som ønskelig. kort forklart. Om man måler feks d vitamin og referanse nivået er ok innen for eks et tall mellom 20-200, og jeg hadde 25. legen sier det er ok. Men spesialisten jeg gikk til etterpå, mener at jeg burde ha verdier på 200. Da er der ikke spesielt godt likevel. Kommer mye an på øyet som ser tenker jeg, og på vitaminer og slikt er ikke fastlegene noe eksperter. Anonymkode: 3c3a3...a91 2 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august 2023 #8 Del Skrevet 15. august 2023 Jeg lever sunt, men har likevel kronisk jernmangel pga menstruasjon. Har også problemer med magen, slik at alle vitaminer ikke tas opp så lett. Anonymkode: 76aea...3f0 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Majer Skrevet 15. august 2023 #9 Del Skrevet 15. august 2023 Det spørs veldig. 25% av befolkningen bør ha D vitaminer i øvre referansenivå eller høyere mens resterende bør holde seg noe lavere. Noen har også godt av lavere kolesterol enn andre. Noen gener gjør så man har bedre opptak av C vitaminer, D vitaminer, choline, jern etc enn snittet. Noen vil og gi lavere LDL kolesterol og høyere HDL enn andre. Mange variabler. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lonehill Skrevet 15. august 2023 #10 Del Skrevet 15. august 2023 Majer skrev (37 minutter siden): 25% av befolkningen bør ha D vitaminer i øvre referansenivå eller høyere mens resterende bør holde seg noe lavere. Hvilken 25% av befolkningen snakker vi om her? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august 2023 #11 Del Skrevet 15. august 2023 Generelt sett betyr det ikke automatisk at man spiser sunn mat, eller er sunn. Det er også visse mineraler som man ikke kan påvise på en pålitelig måte per blodprøver, så det kan gi falsk trygghet. F.eks kalsium, magnesium, sink. Kilden til næringsstoffene er vesentlig. Kalsium fra melk vs kalsium fra appelsin, vesentlig forskjell på hva kroppen faktisk klarer å bruke. Man kan jo spise loff med nugatti og salami som pålegg hver dag og få i seg masse kalsium og b-12, men det betyr ikke at man er sunn. Blodprøver vil også kunne endre seg stort over tid, så lurt å ta sjekk regelmessig. Noen vitaminer, som d vitamin og b-12, er det viktig å ligge godt innenfor normalen, og ikke i nedre sjiktet. Husk at d vitamin skal man aldri teste i sommermnd, men vinterstid for å få et riktig bilde. Hvis du føler deg bra TS, både mentalt og fysisk, og du vet du spiser bra mat (ikke ultraprosessert osv), så ta det med ro og fortsett med det du gjør. Men lytt til kroppen først og fremst. Våkner du av kramper i leggen, men prøver viser magnesium ok, så er det likevel et tegn på at du trenger magnesium. Anonymkode: d0bb0...14e 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august 2023 #12 Del Skrevet 15. august 2023 Grunnen til at jeg spør er at venninna mi med omfattende spiseforstyrrelse og lite variert kost fikk skikkelig dårlige prøver og mangler nesten alt. Derfor tenkte jeg ar blodprøvene kunne si en del om kostholdet Anonymkode: e83c8...110 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august 2023 #13 Del Skrevet 15. august 2023 AnonymBruker skrev (1 time siden): Grunnen til at jeg spør er at venninna mi med omfattende spiseforstyrrelse og lite variert kost fikk skikkelig dårlige prøver og mangler nesten alt. Derfor tenkte jeg ar blodprøvene kunne si en del om kostholdet Anonymkode: e83c8...110 Blodprøver viser hva man har fått i seg, men det viser ikke at man er sunn. En med bulimi/anoreksi vil stort sett mangle næringsstoffer, av åpenbare grunner. Anonymkode: d0bb0...14e 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august 2023 #14 Del Skrevet 15. august 2023 3 hours ago, AnonymBruker said: Grunnen til at jeg spør er at venninna mi med omfattende spiseforstyrrelse og lite variert kost fikk skikkelig dårlige prøver og mangler nesten alt. Derfor tenkte jeg ar blodprøvene kunne si en del om kostholdet Anonymkode: e83c8...110 Dårlige blodprøver er et veldig dårlig tegn på at noe er galt. Men gode blodprøver kan likevel bety et problem fordi de bare viser hva du har tilgjengelig, ikke lagrene. De fleste næringsstoffer har vi lagre av slik at vi ikke må spise alt vi trenger hver eneste dag. Tenk på det på denne måten: Inntekt er næringsstoffene du tar opp. Forbrukskontoen er det som vises på blodprøve. Forbrukskontoen blir automatisk fylt opp fra sparekontoen hvis det er for lite til å betale regningene. Du vet ikke den nøyaktige verdien på sparekontoen, men du får varsel (helseproblemer) når den er lav og da vil overføringen reduseres og først da vil du se det på forbrukskontoen. Venninna di har hatt lav inntekt over tid og har brukt opp alle pengene og har ignorert alle varslene. Hun har ikke lenger råd til å betale regningene. Du har råd til å betale regningene og forbrukskontoen blir fylt opp. Men hvordan står det til med sparekontoen (næringsstoffer i kroppen)? Har du fått varsler (hvordan er helsa di)? Og hvordan er inntekten din (hvordan er kostholdet ditt)? Hvis du har lav inntekt over tid (dårlig kosthold) så kan det gå greit en lang stund hvis du har gode oppsparte midler. Du kan likevel betale regningene, så derfor får du en falsk trygghetsfølelse. Eller det kan være at du har høy nok inntekt og de oppsparte midlene øker. Anonymkode: 0e220...91d 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. august 2023 #15 Del Skrevet 15. august 2023 Mange med ganske alvorlige spiseforstyrrelser har nokså normale blodprøver, veldig lenge. Fordi kroppen har så ekstremt mange måter å jobbe mot døden på 🤷♀️ så nei, gode blodprøver trenger absolutt ikke bety sunn/god helse. Men om man vet med seg selv at kostholdet er ok, ikke har noen symptomer på at noe er galt og prøvene er fine - så kan du nok stole på det 😊 Anonymkode: 61464...c3d 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lonehill Skrevet 15. august 2023 #16 Del Skrevet 15. august 2023 AnonymBruker skrev (6 timer siden): Dårlige blodprøver er et veldig dårlig tegn på at noe er galt. Men gode blodprøver kan likevel bety et problem fordi de bare viser hva du har tilgjengelig, ikke lagrene. De fleste næringsstoffer har vi lagre av slik at vi ikke må spise alt vi trenger hver eneste dag. Tenk på det på denne måten: Inntekt er næringsstoffene du tar opp. Forbrukskontoen er det som vises på blodprøve. Forbrukskontoen blir automatisk fylt opp fra sparekontoen hvis det er for lite til å betale regningene. Du vet ikke den nøyaktige verdien på sparekontoen, men du får varsel (helseproblemer) når den er lav og da vil overføringen reduseres og først da vil du se det på forbrukskontoen. Venninna di har hatt lav inntekt over tid og har brukt opp alle pengene og har ignorert alle varslene. Hun har ikke lenger råd til å betale regningene. Du har råd til å betale regningene og forbrukskontoen blir fylt opp. Men hvordan står det til med sparekontoen (næringsstoffer i kroppen)? Har du fått varsler (hvordan er helsa di)? Og hvordan er inntekten din (hvordan er kostholdet ditt)? Hvis du har lav inntekt over tid (dårlig kosthold) så kan det gå greit en lang stund hvis du har gode oppsparte midler. Du kan likevel betale regningene, så derfor får du en falsk trygghetsfølelse. Eller det kan være at du har høy nok inntekt og de oppsparte midlene øker. Anonymkode: 0e220...91d ...og når sparekontoen tømmes, kommer plagene snikende. Blodet vil f.eks. aldri gå tomt for kalsium, for da dør vi. Kroppen henter kalsium ut av skjelettet og cellene for å holde kalsiumnivået i blodet stabilt. Vi trenger å få tilført ett gram kalsium hver dag for å holde sparekontoen i skjelettet og cellene i balanse. Når sparekontoen tømmes for kalsium, får vi vondt. Først i ryggen. I korsryggen er beina og brusken som må tåle den største belastningen. Der merkes det først. Så merker vi det i hofter, skuldre og knær. Kroppen har en kilo kalsium og 25 gram magnesium på sparekontoen når den er velfylt. Det er umulig for leger å lese av saldoen på den sparekontoen. Vi må lytte til kroppen og reagere når den gir oss plager for å si fra om at sparekontoen trenger etterfylling. Men løsningen vi får presentert er ikke påfyll av kalsium, magnesium og D-vitamin (som må til for å åpne for opptak av mineraler fra fordøyelsen). Løsningen på plagene som følger av kalsiummangel, er ifølge helsevesenet smertestillende, fysioterapi og trening. Ikke ett ord derfra om at vi kan trenge kalsium og D-vitamin når kroppen sier fra ved å gi oss vondt i ryggen. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå