Gjest Acer Skrevet 11. august 2023 #1 Del Skrevet 11. august 2023 (endret) i Etterkant av flommen 2023 vil det "heilt sikkert " bli reist noen kritiske spørsmål overfor en rekke kommuner om hvordan de har håndtert / regulert boligbyggingen i forhold til utarbeidet flomkartet. Flommen 2023 kan samanliges med vårflommen 1995 som la store areal under vann, og infrastruktur, bolighus langs elever, og vassdrag blei påført stor skader. Men hvordan såg egentlig landskapsbilde m/ bosettinger ut 1995 samanlignet med år 2023. http://www.tu.no/artikler/kommuner-undersoker-ikke-flomfaren-forstar-ikke-flomkart-og-lar-folk-bygge-i-utsatte-omrader/233473 Minstekravet til å bygge et bolighus i dag er at det skal sikres mot 200-årsflommen, altså en langt sjeldnere flom enn den hyppigere 50-årsflommen som Geodata har som utgangspunkt. Det er lov å gi tillatelser også innenfor flomsonene dersom byggene flomsikres. Det understrekes at vi ikke har gått inn i den enkelte byggesak og vurdert om en eventuell sikring er tilstrekkelig. Endret 12. august 2023 av Acer Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #2 Del Skrevet 11. august 2023 Dette er kravene i dag, men slike krav kan ikke vedtas med tilbakevirkende kraft. Folk som bor i eldre hus på slike steder kan ikke pålegges å flytte. I noen tilfeller måtte man jo i såfall også flytte hele bygder, og da blir spørsmålet hvor man skal flytte dem hen. Anonymkode: 45fcf...088 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #3 Del Skrevet 11. august 2023 Nå er det ikke bare flom, men også jordras. Anonymkode: 2cf68...1bb Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 11. august 2023 #4 Del Skrevet 11. august 2023 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Dette er kravene i dag, men slike krav kan ikke vedtas med tilbakevirkende kraft. Folk som bor i eldre hus på slike steder kan ikke pålegges å flytte. I noen tilfeller måtte man jo i såfall også flytte hele bygder, og da blir spørsmålet hvor man skal flytte dem hen. Anonymkode: 45fcf...088 https://dibk.no/saksbehandling/kommunalt-tilsyn/temaveiledninger/utbygging-i-fareomrader-bokmal/4.-flom/4.3.-flomkartlegging/ Det er mange år sidan Flomkart blei utarbeidet m.a. på grunnlag av vårflommen 1995, og tidligere flommer. Hvor mange ganger skal ein vera nødt å renovere boliger langs vassdrag på grunn av flom "før" noen setter foten ned. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 11. august 2023 #5 Del Skrevet 11. august 2023 AnonymBruker skrev (9 minutter siden): Nå er det ikke bare flom, men også jordras. Anonymkode: 2cf68...1bb Det finnes mange rasutsatte steder i Norge som er blitt advart mot bygging, men som det ikkje er blitt tatt omsyn til. Fjell, og havet kan vera veldi lunefult, og noe ein skal ha respekt for. Idag bruker Norge mange millioner på kartlegging av fortidsminner under torva, og kanskje hadde det vert bedre anvente penger å undersøke skredfare i forkant der det bygges i nærheten av høye fjell. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #6 Del Skrevet 11. august 2023 VG har en sak om Gol camping nå. Når jeg ser på kartet så ser det ut som om det ligger rett ved elven. Det er galskap i så fall. Enig, jeg skjønner ikke at det er lov! Anonymkode: 86774...a92 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #7 Del Skrevet 11. august 2023 Mye nepotisme i byggesaksavgjørelser/eiendom, både i by og bygd. Det handler om grådighet. Anonymkode: 07d07...958 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #8 Del Skrevet 11. august 2023 AnonymBruker skrev (19 minutter siden): Mye nepotisme i byggesaksavgjørelser/eiendom, både i by og bygd. Det handler om grådighet. Anonymkode: 07d07...958 Skjønner godt fortvilelsen mange boligeiere som har fått sine kjellere fylt opp med vann nå står overfor, og kanskje er det ikkje første gangen det har skjedd. Det regnes med en igjennomsnittleg pris på omlag 1 millon å renovere boligen, og kanskje er det bedre både for eier, og forsikringselskaper at kjelleren står uinredet til neste storflom. Anonymkode: d57a5...526 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #9 Del Skrevet 11. august 2023 Acer skrev (1 time siden): https://dibk.no/saksbehandling/kommunalt-tilsyn/temaveiledninger/utbygging-i-fareomrader-bokmal/4.-flom/4.3.-flomkartlegging/ Det er mange år sidan Flomkart blei utarbeidet m.a. på grunnlag av vårflommen 1995, og tidligere flommer. Hvor mange ganger skal ein vera nødt å renovere boliger langs vassdrag på grunn av flom "før" noen setter foten ned. Men de fleste av stedene som er rammet nå har ikke vært rammet siden 1995, og ikke alle var rammet da heller. Mener du virkelig at alle disse skal pålegges å rive hus og flytte? Og hvordan i alle dager skal man få bygd nye boliger til alle disse? Anonymkode: 45fcf...088 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #10 Del Skrevet 11. august 2023 Synes folk skal få bo der de vil. Men jeg vil ikke være med å betale for at de absolutt skal bo i utsatte områder. Forsikringspremien må disse ta på egen kappe. Slik er det ikke i dag. I dag betaler alle inn til en felles pott til dekning av naturskader. Det er helt vanvittig og går mot helt grunnleggende prinsipper innen forsikring. Nemlig at de som har høyere risiko skal betale høyere pris. Staten og kommunen bør heller ikke dekke skader på eiendom. Syr man puter under armene på folk så lærer de aldri at man ikke burde bo på ekstreme steder. Anonymkode: 3d417...e8d Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #11 Del Skrevet 11. august 2023 AnonymBruker skrev (8 minutter siden): Synes folk skal få bo der de vil. Men jeg vil ikke være med å betale for at de absolutt skal bo i utsatte områder. Forsikringspremien må disse ta på egen kappe. Slik er det ikke i dag. I dag betaler alle inn til en felles pott til dekning av naturskader. Det er helt vanvittig og går mot helt grunnleggende prinsipper innen forsikring. Nemlig at de som har høyere risiko skal betale høyere pris. Staten og kommunen bør heller ikke dekke skader på eiendom. Syr man puter under armene på folk så lærer de aldri at man ikke burde bo på ekstreme steder. Anonymkode: 3d417...e8d Mange av disse stedene er normalt sett ikke ekstreme i det hele tatt. Det er ikke som på vestlandet, der hus blir skadet i storm hver vinter. Dette er flommer som kommer en gang eller to per hundreår. Anonymkode: 45fcf...088 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 11. august 2023 #12 Del Skrevet 11. august 2023 (endret) AnonymBruker skrev (29 minutter siden): Men de fleste av stedene som er rammet nå har ikke vært rammet siden 1995, og ikke alle var rammet da heller. Mener du virkelig at alle disse skal pålegges å rive hus og flytte? Og hvordan i alle dager skal man få bygd nye boliger til alle disse? Anonymkode: 45fcf...088 Nei, selvsagt bør ingen pålegges hverken å rive boligen eller flytte.. Skjønner godt fortvilelsen og fustrasjonen hos eier når de nyleg kanskje var ferdig med renovering etter forrige oversvømmelse. Kanskje fordelaktig å nytte matriale på vegger, og gulv .( puss på murvegger, støpte/ flisbelagde gulv ) til fordel for trematriale /issolasjon /glava, varmekabler m.v. Tidligere var dei fleset bygg bygd ført opp over grunnmur m.h 2.50 , og kjelleren stod uniredet, og kun nytta som lagringsplass. Idag er byggestilen endret, og hadde mange av husene står praktisk talt på flat mark landt de som blitt råka av flomskader. Hadde grunnmurs- høyde vert på fra 1-1.5 m fra bakkenivå hadde de taklet flommen langt bedre. Kostnaden legge med å på noen ekstra steiner på grrunnmuren er sumbolsk i forhold til å få vannskadet hele boligem. Dessuten hadde boligeier fått rom for lagringsplass. Endret 11. august 2023 av Acer Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #13 Del Skrevet 11. august 2023 Acer skrev (7 minutter siden): Nei, selvsagt bør ingen pålegges hverken å rive boligen eller flytte.. Skjønner godt fortvilelsen og fustrasjonen hos eier når de nyleg kanskje var ferdig med renovering etter forrige oversvømmelse. Kanskje fordelaktig å nytte matriale på vegger, og gulv .( puss på murvegger, støpte/ flisbelagde gulv ) til fordel for trematriale /issolasjon /glava, varmekabler m.v. Tidligere var dei felste bygg bygd med grunnmur m.h 2.50 , og kjelleren stod uniredet, og nytta som lagringsplass. Idag er byggestilen endret, og hadde mange av husene som er blitt råka av flomskader hatt et grunnmurs høyde på fra 1-1.5 m fra bakkenivå hadde de taklet flommen langt bedre. Kostnaden legge på noen ekstra steine på grrunnmuren er sumbolsk i forhold til å få vannskadet hele boligem. Dessuten hadde boligeier fått rom for lagringsplass. Nå antar du igjen at det er snakk om nye hus. Se på bildene her, fra Hønefoss https://www.nrk.no/osloogviken/vannet-stiger-fortsatt-i-storelva-i-honefoss-_-kommunen-gjor-nye-vurderinger-om-evakuering-1.16512794 Det er ikke snakk om ny bebyggelse. Anonymkode: 45fcf...088 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 11. august 2023 #14 Del Skrevet 11. august 2023 Forsikringselskapene vil etterhvert "heilt sikkert" begynne skjerpe kravene i forhold eget ansva, og forebygging samtidig som forsikringspermiene vil fortsette å øke . Har lagd merke til mange bileiere som kjører igjennom vannmasser med nye biler, og lener seg nok til at bilen er forsikret. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Acer Skrevet 11. august 2023 #15 Del Skrevet 11. august 2023 (endret) AnonymBruker skrev (På 11.8.2023 den 21.58): Nå antar du igjen at det er snakk om nye hus. Se på bildene her, fra Hønefoss https://www.nrk.no/osloogviken/vannet-stiger-fortsatt-i-storelva-i-honefoss-_-kommunen-gjor-nye-vurderinger-om-evakuering-1.16512794 Det er ikke snakk om ny bebyggelse. Anonymkode: 45fcf...088 I august/september 1938 ble Østlandet rammet av en større flom, hvor regnnedbør over to, tre dager sammen med fuktige initialbetingelser var utløsende faktorer. Flommen resulterte i store ødeleggelser. Én person døde etter å ha blitt truffet av lyn. Så hadde vi «Storofsen» 21-23 juli i 1789, med tap av 72 menneskeliv og enorme ødeleggelser. Mer enn 3000 hus ble totalskadet, og mer enn 1500 gårdsbruk fikk redusert skatt etter flomskader. Dette var også i hovedsak en regnflom. Endret 12. august 2023 av Acer Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 12. august 2023 #16 Del Skrevet 12. august 2023 Acer skrev (19 timer siden): Forsikringselskapene vil etterhvert "heilt sikkert" begynne skjerpe kravene i forhold eget ansva, og forebygging samtidig som forsikringspermiene vil fortsette å øke . Har lagd merke til mange bileiere som kjører igjennom vannmasser med nye biler, og lener seg nok til at bilen er forsikret. Er jo en presedens med sånn tenkning som foregår i Florida nå. Der har forsikringsselskapene begynt å reservere seg for å selge forsikringer i områdene som vanligvis er utsatt for orkaner. Kan forstå at norske selskaper følger etter ifht. campingplasser og lignende som bare ligger centimeter over elva med normal vannføring. Anonymkode: 07d07...958 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. august 2023 #17 Del Skrevet 14. august 2023 Kommuner som forlengst har bygd flomvern kom langt bedre ut en kommuner som har nedprioritert dette. Campingvogner m/ spikertelt er blitt mange sitt nye feriemål plassert siste 30 årene, og de mest attraktive plassen er inntil elvebredden utan tanke på flom. Ellers finnes det intent regelverk i forhold til branntryggleik på mange campingplasser, Anonymkode: d57a5...526 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå