AnonymBruker Skrevet 10. august 2023 #1 Del Skrevet 10. august 2023 Østlandet har opplevd århundrets flom som har påført dem store matrielle skader på boliger, og infrastruktur som ingen i nyere tid har opplevd før . Tidligere måtte dei fleste vestlendinger til østlandet i ferien skulle de ha sjanse å få noen godversdager. Hadde østlandet fått like mye nedbør som vestlandet hadde det meste av østlandet ligget under vann. Dersom østlandet hadde fått like mye vind, og nedbør som vestlandet hadde det meste av østlandet ligget under vann. Tidligere var det vanleg at skulle ein oppleve noen finversdager i ferien så måtte ein dra til østlandet. De senere årene har det imidlertid "skjedd noe" ettersom mange lavtrykk har gått øst > vest, og lange perioder m/ pent ver på vestlandet. Kystlandskapet på vestlandet består av høye fjell, som gjør vegene utrygge for ras,og når det først regner kombinert med vind så regner det vannrett, og ingen popper som forhindrer vannet å nå havet. Ser ein på gamle flyfoto fra midten av 1960 talet vil en oppdage store endringer i landskapet m/ oppførte boliger samanlignet med idag. De aller fleste flområka eneboliger /næringsbygg vart oppført i tidsromet 1980 -2000 talet. Innenfor dette tidsromet var det høy byggeaktivitet over det meste av landet, og økt sentralisering. Det er idag stor mangel på boliger ettersom de aller fleste helst ønsker egen bolig, og konsekvensen blir økt press på boligareal. Når ein reiser langs kysten vil ein oppdage at det meste av boligen bygde "før" klamrer seg til en fjellhylle, og det var ingen bosetting i nærheten av elver og vassdrag. De som opplevde 100 års flommen eller 300 års flommen er forlengst borte, men mange av de var vel så kunnskapsrike på ver, vind og typografiske vindforhold som mange "klimaeksperter" . De eldre måtte lære seg å leve i pakt med naturens endringer, og ærfaring i forhold den. De gjekk ikkje rundt med mobilen på baklomma, og kunne bare ta telefonen å ringe til forsikringselskapet. https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/2023/08/10/professor-om-hans-ikke-alt-vi-bor-bygge-opp-igjen/ Anonymkode: 3059f...f28 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 10. august 2023 #2 Del Skrevet 10. august 2023 Jeg leste at på slutten av 1700 tallet var det samme værfenomenet som «Hans», og at Mjøsa steg med 7 meter. Dette ble det nok tatt hensyn til et hindre år, eller to, så er vi kommet til i dag. Vi tror vi kan regulere naturen. Vi kan ikke det. Anonymkode: ac0e0...915 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 11. august 2023 #3 Del Skrevet 11. august 2023 AnonymBruker skrev (9 timer siden): Østlandet har opplevd århundrets flom som har påført dem store matrielle skader på boliger, og infrastruktur som ingen i nyere tid har opplevd før . Dersom østlandet hadde fått like mye vind, og nedbør som vestlandet hadde det meste av østlandet ligget under vann. Tidligere var det vanleg at skulle ein oppleve noen finversdager i ferien så måtte ein dra til østlandet. De senere årene har det imidlertid "skjedd noe" ettersom mange lavtrykk har gått øst > vest, og lange perioder m/ pent ver på vestlandet. Kystlandskapet på vestlandet består av høye fjell, som gjør vegene utrygge for ras,og når det først regner kombinert med vind så regner det vannrett, og ingen popper som forhindrer vannet å nå havet. Ser ein på gamle flyfoto fra midten av 1960 talet vil en oppdage store endringer i landskapet m/ oppførte boliger samanlignet med idag. De aller fleste flområka eneboliger /næringsbygg vart oppført i tidsromet 1980 -2000 talet. Innenfor dette tidsromet var det høy byggeaktivitet over det meste av landet, og økt sentralisering. Det er idag stor mangel på boliger ettersom de aller fleste helst ønsker egen bolig, og konsekvensen blir økt press på boligareal. Når ein reiser langs kysten vil ein oppdage at det meste av boligen bygde "før" klamrer seg til en fjellhylle, og det var ingen bosetting i nærheten av elver og vassdrag. De som opplevde 100 års flommen eller 300 års flommen er forlengst borte, men mange av de var vel så kunnskapsrike på ver, vind og typografiske vindforhold som mange "klimaeksperter" . De eldre måtte lære seg å leve i pakt med naturens endringer, og ærfaring i forhold den. De gjekk ikkje rundt med mobilen på baklomma, og kunne bare ta telefonen å ringe til forsikringselskapet. https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/2023/08/10/professor-om-hans-ikke-alt-vi-bor-bygge-opp-igjen/ Anonymkode: 3059f...f28 Anonymkode: 3059f...f28 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå