Gå til innhold

Billige, sunne middager


Anbefalte innlegg

Skrevet

Heisann! 
skal ut i ulønnet permisjon og trenger tips til sunne og billige middager så vi kan spare litt penger. 
 

vi er 2 voksne og 2 barn (den ene er baby og spiser veldig lite) om det er viktig. 

Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Mye er gjort ved innkjøp, store kvanta og billige råvarer:) Fryser er nærmest et must.

En rett min mann lager: legg kikerter i bløt kvelden før. Fres løk og paprika i olje i en gryte. Tilsett vann, pepperpaste, buljongterning, krydder. Oppi med rester av kjøttdeig, kylling, biff, mye passer. Kan serveres med ris og/eller brød. Dropp kjøttet og bytt ut buljongterningen for en veganvennlig rett. 

Lag hummus, smør på tortillalefser, spinat/ruccola, rødløk, paprika, rull i hop. Persille er veldig godt oppi her, cumin gjør seg også veldig godt.

Kok linser etter anvisning på pakken. Ha oppi to kokte, medium store poteter, en kokt gulrot og krydder. Kjør med stavmikser og du har linsesuppe. Kan toppes med persille, koriander eller bakte kikerter(de funker også som snacks)

Kok potetskiver såvidt møre, sammen med evt. Andre grønnsaksrester du måtte ha, sleng alt i en form. Her kan du bruke opp kylling eller fisk. Lag en litt tykk hvitsaus og ha over, krydre. Stek i ovnen.

Chilli con carne med bønner, linser og kikerter. Løksuppe, wok, daal...

Nå ble jeg sulten 😂

Anonymkode: 0e381...b06

  • Liker 4
AnonymBruker
Skrevet

Bønner, linser, kikerter, gulrot, brokkoli og poteter som "fyll" i stedet for kjøtt eller halvparten kjøtt. 

Poteter er ypperlig som erstatning for kjøtt i gryteretter og supper 

Anonymkode: 003cd...234

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Det kommer jo mye an på hva det eldste barnet liker/spiser. 

For voksne er det jo ikke så vanskelig. det er tusen tråder her inne om det samme. Prinsippene er enkle: Aldri kast mat, frys rester, kjøp på tilbud, bruk fryseren. Redusere mengden kjøtt og erstatte med belgfrukter (bønner/linser/kikerter). Kjøp tørkede belgvekster i grønnsaksbutikk/etnisk butikk og bløtlegg dem dagen før. Byggryn er også billig; samme prinsipp med bløtlegging. Kjøp grønnsaker når de er i sesong. Rotgrønnsaker er gjerne rimelig sesong og metter bra. Frosne grønnsaker er også et alternativ, det er ofte rimeligere og har bevart næringsstoffene. Bak brød selv. Egg er ganske rimelig og næringsrikt. Middagsomeletter eller eggestand i ovn med poteter og grønnsaker er godt. 

Jeg lager mye mar med grønnsaker/linser/kikerter/bønner med asiatiske (indisk/thai) smaker, supper/gryter, det trenger ikke lages så sterkt, men min erfaring er at små barn uansett helst vil ha farsemat og lite saus/blandet mat. Fiskeboller, fiskepinner, kjøttkaker/kjøttboller etc. Ta vare på alle rester av kokte grønnsaker i en boks og lag puresupper eller mos av det. 

Anonymkode: 6aeed...532

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (52 minutter siden):

Mye er gjort ved innkjøp, store kvanta og billige råvarer:) Fryser er nærmest et must.

En rett min mann lager: legg kikerter i bløt kvelden før. Fres løk og paprika i olje i en gryte. Tilsett vann, pepperpaste, buljongterning, krydder. Oppi med rester av kjøttdeig, kylling, biff, mye passer. Kan serveres med ris og/eller brød. Dropp kjøttet og bytt ut buljongterningen for en veganvennlig rett. 

Lag hummus, smør på tortillalefser, spinat/ruccola, rødløk, paprika, rull i hop. Persille er veldig godt oppi her, cumin gjør seg også veldig godt.

Kok linser etter anvisning på pakken. Ha oppi to kokte, medium store poteter, en kokt gulrot og krydder. Kjør med stavmikser og du har linsesuppe. Kan toppes med persille, koriander eller bakte kikerter(de funker også som snacks)

Kok potetskiver såvidt møre, sammen med evt. Andre grønnsaksrester du måtte ha, sleng alt i en form. Her kan du bruke opp kylling eller fisk. Lag en litt tykk hvitsaus og ha over, krydre. Stek i ovnen.

Chilli con carne med bønner, linser og kikerter. Løksuppe, wok, daal...

Nå ble jeg sulten 😂

Anonymkode: 0e381...b06

Takk. Masse gode tips! 

AnonymBruker skrev (20 minutter siden):

Det kommer jo mye an på hva det eldste barnet liker/spiser. 

For voksne er det jo ikke så vanskelig. det er tusen tråder her inne om det samme. Prinsippene er enkle: Aldri kast mat, frys rester, kjøp på tilbud, bruk fryseren. Redusere mengden kjøtt og erstatte med belgfrukter (bønner/linser/kikerter). Kjøp tørkede belgvekster i grønnsaksbutikk/etnisk butikk og bløtlegg dem dagen før. Byggryn er også billig; samme prinsipp med bløtlegging. Kjøp grønnsaker når de er i sesong. Rotgrønnsaker er gjerne rimelig sesong og metter bra. Frosne grønnsaker er også et alternativ, det er ofte rimeligere og har bevart næringsstoffene. Bak brød selv. Egg er ganske rimelig og næringsrikt. Middagsomeletter eller eggestand i ovn med poteter og grønnsaker er godt. 

Jeg lager mye mar med grønnsaker/linser/kikerter/bønner med asiatiske (indisk/thai) smaker, supper/gryter, det trenger ikke lages så sterkt, men min erfaring er at små barn uansett helst vil ha farsemat og lite saus/blandet mat. Fiskeboller, fiskepinner, kjøttkaker/kjøttboller etc. Ta vare på alle rester av kokte grønnsaker i en boks og lag puresupper eller mos av det. 

Anonymkode: 6aeed...532

Eldste spiser det meste, untatt potet, avokado og linser/bønner. Men hummus liker hun. Og elsker asiatisk mat. 
 

jeg har lastet ned en tilbudsapp og skal kjøpe inn kjøtt på tilbud. Jeg sper allerede kjøttdeig med linser (men ikke så mye at eldste merker det)

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
Pølsevann skrev (20 timer siden):

Takk. Masse gode tips! 

Eldste spiser det meste, untatt potet, avokado og linser/bønner. Men hummus liker hun. Og elsker asiatisk mat. 
 

jeg har lastet ned en tilbudsapp og skal kjøpe inn kjøtt på tilbud. Jeg sper allerede kjøttdeig med linser (men ikke så mye at eldste merker det)

Man kommer lang med å skjule linser (og andre belgfrukter)ved å kjøre de glatt med stavmikser.

Eks er en av favorittene her i hus tomatsuppe og linsepannekaker

Linsepannekaker

160 g tørre røde splittlinser (= ca 2 dl)
4 dl vann (til koking av linsene)
6 dl vann (til røra)
2 ss sukker
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
300 g hvetemel

1. Ha linsene + 4 dl vann i en kjele og småkok på lav varme under lokk i ca 10 min, eller til de er gjennomkokte.
2. Ha de kokte linsene over i en stor bolle. (PS: Ikke sil av kokevannet, alt skal være med.)
3. Tilsett de 6 desiliterne med vann. Kjør blandingen kjapt med stavmikser, til linsene er most og det er en jevn blanding. Dette gjør at linsene blir helt kamuflert i røra. 
4. Visp inn sukker, bakepulver, salt og hvetemel. Kanskje det trengs bittelitt mer vann i røra.
5. Stek pannekaker i litt olje i panna til de er gylne og på begge sider.

Andre forslag:

•Pitabrød med hummus,grønnsaker og falafler(lager stor porsjon og fryser ned

•Gulrot,ingefær og linsesuppe

1 løk 
2 hvitløksfedd 
2 -3 cm ingefær 
8 gulrøtter 
2 ss olje til steking 
2 ts spisskummen
2 dl tørka røde linser 
1 l vann med grønnsaksbuljongterning/-pulver 
2 dl kokosmelk eventuelt ekstra til pynt 
salt

1.Finhakk løk, hvitløk, og ingefær. Vask (eventuelt skrell) gulrøttene.                                  2.Ha olje i en gryte på medium til høy temperatur. Ha i løk, hvitløk, ingefær og spisskummen , og la det surre i 4-5 minutter.  
3.Tilsett gulrøttene og linsene, og hell på vann med buljongpulver og la det koke opp.  
4.Kok suppen til linsene går i oppløsning, det tar 10-15 minutter.  
5.Hell på kokosmelk, kjør suppen jevn med en stavmikser eller i en blender.

Vi spiser den med kokt og byggryn og evt brød
 

Blomkålsuppe med (kamuflerte) hvite bønner

1 desiliter tørka hvite bønner
1 sjalottløk 
2 hvitløksfedd
Olje til steking 
1,5 liter vann (eller mer) økologisk buljongpulver 
1 blomkål 
Salt og pepper 
Muskat 
Sitron

1.La bønnene ligge i bløt over natten og skyll de i kaldt vann
2.Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm opp litt olje i en gryte, og stek løkbitene blanke.          3.Ha i bønnene, og hell over vann med buljongpulver. Vannet skal dekke flere centimeter over bønnene. 
4.Rens blomkålet, og del det opp i buketter. Når bønnene har kokt i mellom en halvtime og tre kvarter har du bukettene i. Spe eventuelt med litt vann. Kok videre til alt er mørt. Plukk ut et par buketter til pynt.                                                                                                      5.Sil av væsken, men ta vare på den. Ha bønnene og blomkålbukettene i en kjøkkenmaskin, og kjør til du har en helt jevn masse. Ha tilbake i gryta, og spe med kokevæsken til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat og litt nypresset sitronsaft.

Vi spiser den med rundstykker.

•Disse: http://www.veganmisjonen.com/2014/01/oppskrifter-veganske-middagskaker.html?m=1 med potet (til de som spiser det),grønnsaker og saus


Søtpotetgryte

1 rødløk grovhakket 
2 hvitløksfedd finhakket eller revet 
1 søtpotet med skall (vasket) i terninger 
 1 ts paprikakrydder 
400 g kokosmelk  
2 dl vann  
4 ss peanøttsmør(lager selv. Alt du trenger er peanøtter og foodprossesor  
2 ss tomatpure  
1 ts grønnsaksbuljong eller buljongterning 
1 stor boks kikerter (230 g) skylt (kikertene kan legges rett i skålen til de som spiser det og øs gryten over de,evt kan de erstattes med grønne erter)
1 lime, kun saften 
100 g spinat grovhakket 
100-200 g friske cherrytomater halvert

1.Varm olje i en middels stor kjele, ha i rødløk og la det frese i et par minutter mens du vasker søtpoteten og skjærer den i ca. 1×1 cm terninger.  
2.Ha i hvitløk,søtpotet og paprikapulver.                                                                                 3.Tilsett kokosmelk, vann, peanøttsmør, tomatpure og buljongpulver og la småkoke i 7-10 minutter til søtpoteten er mør.
4.Ha i kikerter helt mot slutten av koketiden så de rekker å bli varme men ikke koker i stykker.   
5.Tilsett limesaft, spinat og cherrytomater, og smak eventuelt til med mer krydder.

Vi spiser den med ris/quinoa/nan

Pasta med hummus 
Ca 1,5 dl fullkornspasta
 1 squash i skiver  
200 g cherrytomater 
Olje 
Salt og pepper.                                                                                                                                     4 gode spiseskjeer med hummus 
1 ss pinjekjerner (kan sløyfes)

1.Sett ovnen på 200 grader  
2.Ha cherrytomatene i en bolle og vend dem med olje, salt og pepper 
3.Stek dem i 20 minutter 
4.Kok pastaen som anvist på pakken  
5. Bland pastaen med  hummus, squash og bakte tomater. 
6.Topp med pinjekjerner.

Anonymkode: bee25...cf1

  • Liker 3
AnonymBruker
Skrevet

Planlegg for flere dager. Kjøper du feks brokkoli,planlegg feks to middager den uka med brokkoli,så du ikke bare bruker halve og kaster resten. Ekstra viktig med grønnsaker som ikke holder så lenge, og er vanskelig å fryse. Kjøttrester kan fryses og brukes i omeletter, gryter,salater,wraps,lapskaus,pyttipanne,fyll i ostesmørbrød og på pizza for å nevne noe! Jo mindre man kaster,jo mindre nytt trenger man å kjøpe..

Ellers er det lurt å prøve billigmerker,mye av det er helt greit, og her kan du virkelig spare penger. Et eksempel: Hatting hvitløksbaguetter koster 95 kr/kg,og First Price 56 kr/kg. (På Spar) FP sine er like gode.

 

Anonymkode: d0765...d59

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...