søndagsengel? Skrevet 10. januar 2006 #1 Skrevet 10. januar 2006 Jeg har 14 egg som må brukes opp. Har noen av dere oppskrifter som inneholder mange egg? (Hvis det er bakverk er det fint hvis det kan fryses!)
Malama Skrevet 10. januar 2006 #2 Skrevet 10. januar 2006 For det første, egg er holdbare i en måneds tid etter den datoen som er stemplet på da, med mindre de skulle begynne å lukte/se rare ut når du knekker dem. Ellers... en diger omelett til middag? Du klarer neppe bruke 12 egg på den da, med mindre dere er mange, men en del får du nå brukt. Kakebunner (altså til f.eks bløtkake) går det jo somregel en 4-5 egg i, og de kan fryses til senere bruk Men jeg har ingen oppskrift sånn her forran meg, det er jegsikker på at andre har da.
Arkana Skrevet 10. januar 2006 #3 Skrevet 10. januar 2006 Som Malama sier kan egg oppbevares lenge etter datostemplingen. Er du usikker så ta vanntesten, dvs legg eggene i vann. De som synker kan spises, de som flyter må du kaste. Jeg fant faktisk en eplekake som trenger 10 egg. Kanskje greit å dele den opp hvis du skal fryse den, for det er en stor kake. Og så har du den gode brownies-oppskriften min, som trenger 8 egg. Da skulle du jo få brukt opp en del. Du kan også gjøre det litt annerledes ved å f.eks. bruke eggehvitene på nøttebunner (f.eks. til suksessterte) som er fine å fryse. Jeg har en oppskrift med 5 eggehviter til to bunner. Og så kan du bruke eggeplommene til hjemmelaget iskrem. Stor eplekake 600 g mykt smør 600 g sukker 600 g hvetemel 4-5 ts bakepulver 10 egg 10 ss kaldt vann 10 epler sukker, kanel og hakkede mandler Rør smør og sukker lyst og lett. Bland inn hvetemel, bakepulver og egg. Kaldt vann røres i til slutt. Hell røren i en stor langpanne. Legg over eplebåter og dryss på sukker, kanel og hakkede mandler. Stek ved 180 grader, på nederste rille i 35-40 minutter. Brownies 400 g mørk sjokolade 340 g smør 8 dl sukker 8 egg 4 ts vaniljesukker 5 dl hvetemel Smelt smør og sjokolade i en gryte på svak varme. Ha i sukker, egg og vaniljesukker og bland godt sammen. Rør i hvetemel. Hell røren i en liten langpanne. Stek ved 175 grader i ca 55 minutter.
Gjest gjest1 Skrevet 10. januar 2006 #4 Skrevet 10. januar 2006 Som Malama sier kan egg oppbevares lenge etter datostemplingen. Er du usikker så ta vanntesten, dvs legg eggene i vann. De som synker kan spises, de som flyter må du kaste. ← Er dette pga at det da har begynt å utvikle seg fostre / kyllinger inni dem? Eller pga at de råtner? (da jeg spiste måseegg i Lofoten måtte vi legge dem i vann for å se om det var greit å spise, eller om det 'grodde' i dem... - huff ekkelt å tenke på)
søndagsengel? Skrevet 10. januar 2006 Forfatter #5 Skrevet 10. januar 2006 Er dette pga at det da har begynt å utvikle seg fostre / kyllinger inni dem? Eller pga at de råtner? ← De eggene man kjøper i butikken er vel ikke fra befruktede høner?? Takk for tips og oppskrifter! Det blir i hvertfall brownies
Malama Skrevet 10. januar 2006 #6 Skrevet 10. januar 2006 De skal jo være gjennomlyste og ikke befruktede, så det er nok fordi de er blitt "dårlige" så vidt jeg vet. Egg er i alle fall generet holdbare mye lenger enn påstemplet frist. Holdbarhenten ble jo halvvert pga et EU-direktiv, og eggene sluttet da ikke plutselig å være holdbare så mye kortere bare fordi EU bestemte det.
Gjest Eggbert Skrevet 10. januar 2006 #7 Skrevet 10. januar 2006 Egg er holdbare i flere måneder etter datostempling, forutsatt rett oppbevaring. Selv spiser jeg nå egg med datostempling 15/11-05. Er du skeptisk legger du bare inn matretter med egg fremover inntil du har spist dem opp (men jeg hadde ikke giddet stresse for å bruke opp 14 egg idag, for å si det sånn).
Arkana Skrevet 10. januar 2006 #8 Skrevet 10. januar 2006 Er dette pga at det da har begynt å utvikle seg fostre / kyllinger inni dem? Eller pga at de råtner? (da jeg spiste måseegg i Lofoten måtte vi legge dem i vann for å se om det var greit å spise, eller om det 'grodde' i dem... - huff ekkelt å tenke på) ← Neida, ingenting ekkelt. Det er bare fordi egg danner en luftboble ettersom de eldes, og luftboblen vil etterhvert få eggene til å flyte. Helt ferske egg vil derfor synke til bunn. Egg som er litt eldre, men helt fine, har fått en liten luftboble og kan derfor vippe litt på bunnen, men det gjør ingenting.
skrue Skrevet 10. januar 2006 #9 Skrevet 10. januar 2006 De eggene man kjøper i butikken er vel ikke fra befruktede høner?? Hvem vet hvor hanefar tilbringer kveldene? Nei, det vil ikke skje med egg fra store produksjonsanlegg, men kjøper man gårdsegg rett fra produsent ville jeg ikke være like sikker.
Lillepuz Skrevet 10. januar 2006 #10 Skrevet 10. januar 2006 da vi brukte å kjøpe egg direkte fra gård knekket vi dem alltid en og en i en kopp for å være sikker på at ikke et dårlig egg havnet sammen med de andre.
Elbereth Skrevet 10. januar 2006 #11 Skrevet 10. januar 2006 Om eggene er befruktet eller ikke har ingen ting å si for holdbarhet, smak eller utseende på egget. Så lenge det befruktede egget ikke har vært ruget på, begynner ikke fosteret å utvikle seg. Og før fosteret begynner å utvikle seg, er det jo ikke spesielt stort... Har selv hatt høner og haner i mange år, og kan ikke huske å ha sett en eneste kylling i noen egg som skulle spises
Malama Skrevet 10. januar 2006 #12 Skrevet 10. januar 2006 da vi brukte å kjøpe egg direkte fra gård knekket vi dem alltid en og en i en kopp for å være sikker på at ikke et dårlig egg havnet sammen med de andre. ← Det gjør jeg alltid med egg som kommer fra vanlige butikke også. Lært av mamma. Som også egentlig alltid gjør det, men en gang gjorde hun et ikke, og selvsagt var det siste egget i en kake som skulle ha MANGE egg råttent... Og da hadde hun ikke nok egg til å begynne på nytt, uten å handle---
Grooo Skrevet 10. januar 2006 #13 Skrevet 10. januar 2006 Egg holder i månedsvis over datoen, så det er nok ingen hast. Men det er alltids kjekkt å bake litt og fylle fryseren da
mabe Skrevet 10. januar 2006 #14 Skrevet 10. januar 2006 Frys eggene da vel! Men uten skall! Fungerer bra
marta Skrevet 10. januar 2006 #15 Skrevet 10. januar 2006 Kan man fryse egg?? Det har jeg aldri hørt før.
Gjest Emera Skrevet 10. januar 2006 #16 Skrevet 10. januar 2006 Det gjør jeg alltid med egg som kommer fra vanlige butikke også. Lært av mamma. Som også egentlig alltid gjør det, men en gang gjorde hun et ikke, og selvsagt var det siste egget i en kake som skulle ha MANGE egg råttent... Og da hadde hun ikke nok egg til å begynne på nytt, uten å handle--- ← Det samme skjedde meg. Skulle bake brownies med åtte egg, og så var det åttende råttent... Har alltid knekt eggene i en kopp etter det!
Brunhilde Skrevet 11. januar 2006 #17 Skrevet 11. januar 2006 (endret) Kan man fryse egg?? Det har jeg aldri hørt før. ← Jada, men det er lurt å fryse plomme og hvite hver for seg. Endret 11. januar 2006 av Brunhilde
skrue Skrevet 11. januar 2006 #18 Skrevet 11. januar 2006 Noen fryser det i en isterningboks. Man bør velge en boks som er slik at det er plass til en plomme og en hvite i hver fordypning slik at det er enkelt å bruke senere.
Gjest *Snart medlem* Skrevet 11. januar 2006 #19 Skrevet 11. januar 2006 Er dette pga at det da har begynt å utvikle seg fostre / kyllinger inni dem? Eller pga at de råtner? (da jeg spiste måseegg i Lofoten måtte vi legge dem i vann for å se om det var greit å spise, eller om det 'grodde' i dem... - huff ekkelt å tenke på) ← Unnskyld at jeg ler, men det er selvsagt ikke befruktede egg man spiser. Det er nok fordi de råtner eller blir dårlige på andre måter. Men hvis man henter egg fra reir, kan man jo selvsagt ikke vite om de er befruktet eller ikke. Fugler legger egg uavhengig av om de har parret seg eller ikke. De eggene vi spiser er faktisk hønsemenstruasjon. Til trådstarter: hva med å lage en stor omelett til middag, hardkoke noen egg som dere kan ha på skiven til frokost i morgen, og lage vafler til dessert?
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå