AnonymBruker Skrevet 8. juni 2023 #21 Del Skrevet 8. juni 2023 AnonymBruker skrev (5 timer siden): Det krever jo fort at man kan å lage mat, det gjør ikke jeg Men takk for svar -TS Anonymkode: 5f0d5...8b2 Klarer du ikke å lage noe mat? Mere supper har f.eks oppskriften på hjemmesiden sin og er super enkel. Gulrotsuppen 1/2 medium stor løk 1/2 rød chili 2 ss fersk ingefær 5-6 store gulrøtter 2 ss raps eller olivenolje 5 dl vann 2 dl kokosmelk 1/2 ts eddik salt Slik lager du gulrotsuppe med chili og ingefær (4 porsjoner) Skrell gulrøttene og løken. Hakk løken og skjær gulrøttene i skiver. Finhakk chili og ingefær. Varm oljen i en kjele og stek løken på middels varme til den er blank, den skal ikke få farge. Det tar ca. 5 minutter. Tilsett gulrøttene og rør godt rundt i 10 minutter. Ha i ingefær og chili. Hell over vann og kok opp. La det hele småkoke i ca. 15 minutter til gulrøttene er møre. Tilsett kokosmelken og kok i ytterligere 5 minutter. Mos suppen med en stavmikser til den blir helt fløyelsmyk. Smak til med eddik og salt. Anonymkode: a7a58...b71 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. juni 2023 #22 Del Skrevet 8. juni 2023 AnonymBruker skrev (16 minutter siden): Klarer du ikke å lage noe mat? Mere supper har f.eks oppskriften på hjemmesiden sin og er super enkel. Gulrotsuppen 1/2 medium stor løk 1/2 rød chili 2 ss fersk ingefær 5-6 store gulrøtter 2 ss raps eller olivenolje 5 dl vann 2 dl kokosmelk 1/2 ts eddik salt Slik lager du gulrotsuppe med chili og ingefær (4 porsjoner) Skrell gulrøttene og løken. Hakk løken og skjær gulrøttene i skiver. Finhakk chili og ingefær. Varm oljen i en kjele og stek løken på middels varme til den er blank, den skal ikke få farge. Det tar ca. 5 minutter. Tilsett gulrøttene og rør godt rundt i 10 minutter. Ha i ingefær og chili. Hell over vann og kok opp. La det hele småkoke i ca. 15 minutter til gulrøttene er møre. Tilsett kokosmelken og kok i ytterligere 5 minutter. Mos suppen med en stavmikser til den blir helt fløyelsmyk. Smak til med eddik og salt. Anonymkode: a7a58...b71 Nei, det der er for vanskelig 😄 Etter 20 år med forsøk har jeg endelig bare kommet til at jeg må innse mine begrensninger. Jeg glemmer ingredienser på butikken fordi handlelista mi enten er feil eller jeg overser noe, leser oppskrifter feil, glemmer å ha oppi noe vesentlig, brenner maten fordi jeg glemmer at jeg lager mat fordi jeg bare skal gjøre noe annet i mellomtiden, osv. Mislyktes sikkert tusen ganger. Jeg klarer, tross diagnosen, å holde styr på det meste av livet ellers. Men matlaging er min store skrekk etter årevis med å ha mislyktes. På for eksempel en kjeks-oppskrift med fire steg, gjør jeg tre feil og blander rekkefølgen. Alt jeg lager har smakt skrekkelig, og jeg får nesten panikk av å lese en så "lang" oppskrift. Selv om jeg og ser at den ikke er lang eller ser spesielt avansert ut 🙈 -TS Anonymkode: 5f0d5...8b2 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. juni 2023 #23 Del Skrevet 8. juni 2023 AnonymBruker skrev (7 timer siden): Hva spiser du på jobb om du skal ha noe enkelt? Blir fort rett i koppen-suppe, brødskive eller en yoghurt her. Og da sitter jeg jo der med bare ultraprosessert mat som valg. -TS Anonymkode: 5f0d5...8b2 Jeg lager noe. Omelett holder i flere dager i kjøleskap (eggerøre er enda enklere å lage), smoothies av brigebær, avokado, rå egg og spinat, eller gresk yoghurt med kanel i og eplebiter til, eller middagsrester… Hvis jeg må kjøpe noe på butikken kjøper jeg kanskje en kurv jordbær eller moreller, eller f.eks. en pakke sukkererter og en halvmoden fersken (liker ikke modne), noe sånt. Evt en grillet kylling og spiser kun kjøttet, ikke skinnet. Jeg har også lav terskel for å bare hoppe over måltider hvis jeg ikke har tilgang på noe jeg ønsker å spise. Anonymkode: 4f844...42f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. juni 2023 #24 Del Skrevet 8. juni 2023 Laks og ris og grønnsaker til, yoghurt naturell, gresk yoghurt, makrell i tomat, honning Anonymkode: e392c...ec6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. juni 2023 #25 Del Skrevet 8. juni 2023 Folk blander begrep, eller begrepet ‘ultraprosessert’ er for upresist og dårlig. Gresk youghurt er strengt tatt ultraprosessert, det er melk som har gått gjennom flere steg med behandlinger/prosessering - separering, homogenisering, pastuering før den til sist er syrnet til youghurt. Massevis av prosessering. Men mindre av tilsetningsstoffer, sukker og fett. Det er dette som er det viktige. Især for deg med adhd, om du reagerer på tilsetningsstoffer. Lettprodukter bør du stort sett unngå, masse tilsetningsstoffer for å få ting til å smake noenlunde godt når en tar bort fett og sukker. Da er det bedre å spise den vanlige utgaven. Anonymkode: 33b86...a98 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. juni 2023 #26 Del Skrevet 8. juni 2023 AnonymBruker skrev (1 time siden): Folk blander begrep, eller begrepet ‘ultraprosessert’ er for upresist og dårlig. Gresk youghurt er strengt tatt ultraprosessert, det er melk som har gått gjennom flere steg med behandlinger/prosessering - separering, homogenisering, pastuering før den til sist er syrnet til youghurt. Massevis av prosessering. Men mindre av tilsetningsstoffer, sukker og fett. Det er dette som er det viktige. Især for deg med adhd, om du reagerer på tilsetningsstoffer. Lettprodukter bør du stort sett unngå, masse tilsetningsstoffer for å få ting til å smake noenlunde godt når en tar bort fett og sukker. Da er det bedre å spise den vanlige utgaven. Anonymkode: 33b86...a98 Var derfor jeg laget tråden, men tror ikke jeg fikk frem poenget mitt godt nok i HI 😄 Helt uprosessert er enkelt. Jeg var mest ute etter tips til spesifikke produkter man kan kjøpe. Som for eksempel Wasa husman nevnt i første innlegg. Men jeg ser jeg var litt vag. Jeg får fortsette med rett i koppen-suppa mi om det ikke finnes noe enklere enn ting jeg må lage dagen før 😅 -TS Anonymkode: 5f0d5...8b2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 8. juni 2023 #27 Del Skrevet 8. juni 2023 Varmer en suppe fra Mere i mikroen. En pakke er to middager for meg, for jeg har kokt egg ved siden av (eller oppi tomatsuppen) Omelett er også enkelt. Steker litt biffkjøtt i panne, samtidig som jeg har delt opp en søtpotet i biter og steker i ovnen med litt salt og pepper. Spiser mye kokt egg på knekkebrød. EASA husmann er bra nok for meg. Har eggekoker og koker opp 6 om gangen, så har jeg klart i kjøleskapet. Moser avokado og har under egget av og til. Alltid cherrytomater og knaskegulrøtter i kjøleskapet, legger alltid litt av disse på tallerken. Anonymkode: ffee0...bc4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. juni 2023 #28 Del Skrevet 9. juni 2023 Jeg tipper det er samme som har skrevet begge trådene om «ren mat», siden begge er med TS som har adhd. Jeg er ikke så glad i den formuleringen, men skjønner godt hva du mener 😊 Jeg har også adhd, og litt andre utfordringer som allergier. Jeg prøver å være bevisst på noe ultraprosessert mat, men en del av oss med adhd henger oss opp i noen ting, og klarer ikke alltid å se det større bilde. Legger ved bilde av en Instagramkonto som har mye bra. Virkelig ikke alt jeg er enig i, men det er mye bra. Amerikansk (tror jeg) konto, så ikke alt vi har her i Norge av tips til mat, og gjerne dyrere også, men gode tips. Det gjelder at vi ikke «svømmer» i alternativer og ender med å ikke klare å velge helt. Jeg er selv godt medisinert og kan lage mat, så begge deler hjelper meg. Jeg prøver selv å finne en balanse. Jeg spiser gjerne grøt av noe slag til både frokost, mellommåltid eller lunsj på farten. Blir oftest frokost, men har normalt flere stående klare i kjøleskapet. 50g havre (litt over en desiliter) (lettkokte går raskere enn store havregryn, men begge fungerer) 1,5-2dl melk. Bland sammen. (Lager du sent på kvelden eller skal ha om kortere tid, ta mindre melk/væske) Dette er lettest mulig. Du kan godt ta litt chiafrø i, (ca 1-2ss) det liker jeg personlig, og du kan søte med frukt/bær både i og på, eller annet, f.eks honning. Personlig bruker jeg ikke honning, og har bær på toppen. («Regelen» jeg har funnet er at det 1 del tørt til 3-4 deler vått. Siste kommer an på hvor lang tid det er til jeg skal spise det, også kan det varieres i det uendelige. Jeg har selv ulike, men tipser om lettest her) Da har du både sunn frokost, lunsj, når du har lyst på noe på kvelden, eller må raske med deg noe. Jeg så noen kommenterte at det er forskjeller her på «hvor galt ting er», og det tror jeg er lurt å ta med seg. Knekkebrød med enklest mulig ingredienser er noe annet enn en enkelte f.eks pølser. Du kommer langt med ting som rent kjøtt, fisk, egg, melk, frukt og grønt (inkludert fryste produkter ikke tilsatt noe) osv, og du kan f.eks lage lapskaus av lapskausblanding i frysedisken. Du kan tilsette mer væske og du har grønnsakssuppe. Tørre linser kan tilsettes for mer protein, eller edamamebønner fra frysedisken (Rema, og Coop har i eget merke som er uten skall, og salt og er billigere). (Linser/bønner fra boks er heller ikke helt krise) Gulrotsuppe kan lages så enkelt som å koke gulrøtter. Hel av noe av vannet, og bruk stavmikser på å få det gjevne. Tilsett litt ingefær (pulver går fint om du ikke kjøper en liten bit i butikken. Om du kjøper fersk, så trenger du veldig lite, størrelsen på tommelen din holder plenty) og salt og pepper. En boks med hvite bønner er ikke så galt og gir protein i. Så den kan du mikse inn. Nevner ikke buljonger her i noen av suppene pga det oftest blir sett på som ikke så bra, men om du synes det er lettest enten i en overgang eller generelt, så er det ikke det som velter lasset her 🤍 Etter å ha sett på disse to trådene, som jeg jo ikke vet er samme person, så tenker jeg det er lurt å ikke bite over for mye på en gang. Prøv heller å bytte ut litt og litt, og samtidig ikke ha for klassisk «adhd tankegang» med «alt eller ingenting». Vi har lett for å gå «all in» og går det ikke så gir vi opp. Det er noe jeg har klart å endre selv med årene, men jeg kjenner til problematikken. Du kommer langt med mer renere produkter jevnt over. Vet en del med adhd får det bedre av å være mer nøye med kosten, men ikke alle, men ikke vær for hard med det selv ihvertfall. 🤍 Lykke til! Anonymkode: 8ccf5...b9d 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. juni 2023 #29 Del Skrevet 9. juni 2023 Jeg pleier å koke opp brun ris eller naturrisom morgenen. Så blander jeg i grønnsaker, kikerter, salat, nøtter, urter etc. Veldig fort gjort å lage og sunt/næringsrikt. Kjøleskapsgrøt med nøtter og tørket frukt eller chiagrøt er også lettvint. Lag om kvelden så har du dagen etterpå. Smmoothiegår også raskt og du kan ha i havregryn/nøtter/frø Anonymkode: ff5a0...1ed Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. juni 2023 #30 Del Skrevet 9. juni 2023 jeg har ALLTID en salat av en eller annen type stående klar i kjøleskapet. den holder seg god i ett par dager. Til frokost i dag hadde jeg Wasa fiber balance med en skive ost på, og salat ved siden av. Superdigg. Til middagen i går kokte jeg opp pasta og hadde sammen med en portion av salaten min, bam, pastasalat. Til lunch i dag tenker jeg å koke egg, og ha egg, knekkebrød og salat. Jeg tar med deler av salaten til jobb også. Salaten varierer, det blir det jeg har i kjøleskapet. Krever ingenting annet en kutting å lage den, Så har jeg salt og pepper i, og avogtil en liten olje/urtedressing i. Men som oftest holder jeg den bar. Står den ferdig i kjøleskapet så er det fastfood egentlig xD Råe grønnsaker på jobb? gulrot skjært i strimler, paprika, kansje blomkål ? Med dip laget av lettrømme. Gresk yogurt, kjøp en god granola, frosne blåbær, (kanskje honning) Ha granola i en liten brødpose ved siden av, resten av ingrediensene stapper du i et rent syltetøyglass. finfin lunch på jobb. Anonymkode: 5116d...708 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. juni 2023 #31 Del Skrevet 9. juni 2023 AnonymBruker skrev (På 7.6.2023 den 23.42): Hvorfor er mat komplisert på grunn av ADHD ? Anonymkode: 5dc06...68f Vet ikke om det er ADHD som gjør det, men noen jeg kjenner er veldig kresen på konsistens og mat. Ja jeg liker pizza, men pizzabunnen må være laget slik og slik , og fyllet sånn og sånn hvis ikke klarer jeg ikke spise det. Og dette er jeg nesten sikker på er ADHD som gjør for vedkommende klarer ikke planlegge. Og når det planlegges tar det av. Et enkelt måltid blir til dra på en gård for å slakte gris , langtidskokt høne som skal kokes hele dagen og deretter stekes neste dag. Mens jeg klør meg i hodet og sier forsiktig at Joo, men jeg tenkte rundstykker til lunsj om en time ca, jeg? Anonymkode: d19b5...544 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. juni 2023 #32 Del Skrevet 9. juni 2023 AnonymBruker skrev (23 timer siden): Det krever jo fort at man kan å lage mat, det gjør ikke jeg Hva med å sette seg litt inn i dette med å lage mat? Det er ikke rakettforskning men veldig enkelt og ikke tidkrevende. Anonymkode: 658f7...bc7 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kvinne87Rogaland Skrevet 9. juni 2023 #33 Del Skrevet 9. juni 2023 Jeg har alltid en pakke havregryn stående på jobb, samt peanøttsmør, kanel, rosiner og nøtter. Jeg heller havregryn i en skål/stor kopp og fyller med tevann fra kaffemaskinen (kan også bruke vannkoker). Rører rundt og lar det stå i 2 min, og vipps så er det ferdig havregrøt. Jeg rører deretter inn en skje peanøttsmør (alle typer nøttesmør kan brukes) for god smak, og topper med kanel, valgfri nøtter/frø, og valgfri søtning: rosiner/syltetøy/honning. Naturlig, ikke prossessert, sunt og godt! 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 9. juni 2023 #34 Del Skrevet 9. juni 2023 AnonymBruker skrev (20 timer siden): Folk blander begrep, eller begrepet ‘ultraprosessert’ er for upresist og dårlig. Gresk youghurt er strengt tatt ultraprosessert, det er melk som har gått gjennom flere steg med behandlinger/prosessering - separering, homogenisering, pastuering før den til sist er syrnet til youghurt. Massevis av prosessering. Men mindre av tilsetningsstoffer, sukker og fett. Det er dette som er det viktige. Især for deg med adhd, om du reagerer på tilsetningsstoffer. Lettprodukter bør du stort sett unngå, masse tilsetningsstoffer for å få ting til å smake noenlunde godt når en tar bort fett og sukker. Da er det bedre å spise den vanlige utgaven. Anonymkode: 33b86...a98 gresk yoghurt er ikke ultraprosessert, den er prosessert. Anonymkode: 7d02a...de8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå