Gå til innhold

Er ikke salt farlig lenger?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (På 3.5.2023 den 8.30):

Jeg har begynt å støte på artikler i media som sier at salt er viktig for kroppen.

Jeg har vokst opp med at salt er store satan i kosten og at det bør unngås for enhver pris, akkurat som fett.

Er saltet friskmeldt? 

Anonymkode: 9775f...f9f

Nei dette blir litt det samme som at det skrives at ‘karbohydrater er bra for kroppen. Kroppen trenger både salt og karbohydrater, problemet er bare at det lett blir altfor masse. Og da blir det usunt. 

Anonymkode: 33b7c...92c

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker

Du trenger som regel ikke tenke på salt som en frisk person. Dersom du har en sykdom eller problem med blodtrykket, så kan det være du må tenke på salt. Å unngå salt helt vil gjøre deg syk

 

On 5/3/2023 at 9:38 AM, Badebuksa2.0 said:

Noe er farlig, men det er så individuelt i dagens samfunn der vårt degenererte DNA gir oss allergier og intoleranser. Nøtter er jo veldig sunt for oss, men ikke for en med nøtteallergi.

Jeg tror også på et variert kosthold, men det er enkelte matvarer man bør styre unna. Soya f.eks., det tilfører ikke kroppen noe særlig. Hormonforstyrrende vomfyll - lett å unngå. 

Soya er ikke den synderen den fikk rykte på seg å være. Man ser for eks at soya ikke påvirker testosteron i det hele tatt. Man ser også at et visst inntak av soya er korrelert med lavere risiko for prostatakreft. I land i Asia der de spiser mye soya, finner man ingen negative effekter

Det er fortsatt mye man ikke forstår om soya, men vi vet at det kan gi noen fordeler og at vi ikke har bevsit særlige negative effekter.

Anonymkode: 16fe1...387

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Er det bekreftet at nordmenn får o seg for lite jod fordi de spiser for lite salt. 

I Sverige har de tilsatt ekstra jod i saltet sitt nettopp fordi det er en mangelsykdom hos flere. Struma er en sykdom der jod og salt er fraværende i kroppen.

 

Anonymkode: b4e72...b6a

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (På 3.5.2023 den 9.06):

Hva har saltet i maten å gjøre med "viktige mineraler og salter"? Saltet vi spiser er renset for annet enn natrium og klor. 

Er det det for folk flest i maten?

Det meste av saltet i vi spiser er allerede tilsatt i maten vi kjøper. I det saltet er det bare natrium og klor.

Anonymkode: 9775f...f9f

Saltet er nødvendig for å binde væsken selv om den er renset for alt anna, væsken spyler ut alt om ikke salt binder

Anonymkode: 279be...949

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Før spiste man veldig mye salt på grunn av konservering, deretter kom kulturen med halvfabrikata som også har mye salt. Jeg lager kun mat fra bunnen av med ingredienser nå (eller, kan kjøpe fersk ferdigpasta osv., men rent over lages det meste fra scratch) og jeg får ikke i meg nok salt. 

Noe som har ført til at blodtrykket er konstant lavt og jeg holder ikke godt nok på væske. Så i samråd med legen tar jeg tilskudd i form av tabletter laget av rent salt. Synes lite om salt i maten nå, så daglige tabletter av rent salt er løsningen her. Føler det er litt festlig når så mange får beskjed om å kutte på saltet, men samtidig er det godt å lære seg at moderate/normale mengder bare er bra. 

Anonymkode: b98b0...b22

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 3.5.2023 den 8.30):

Jeg har begynt å støte på artikler i media som sier at salt er viktig for kroppen.

Jeg har vokst opp med at salt er store satan i kosten og at det bør unngås for enhver pris, akkurat som fett.

Er saltet friskmeldt? 

Anonymkode: 9775f...f9f

ja..og egg..på 90-tallet var egg nærmest et kolesteorolselvmord .. egg var livsfarlig sammens med salt, spesielt for folk med forkalkninger i blodårene..nå er det stikk motsatt.. det viktigste for myndighetene er å samle folket under hersketeknikken frykt, så de finner nok på noe nytt som skal skremme oss..

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker

Salt og salt er to forskjellige ting. Havsalt tømmer ikke kroppen for mineraler på samme måte som fabrikksalt. 

Raffinert salt (fabrikksalt som er renset for mineraler, varmet opp til 1.200 grader og tilsatt kjemikalier for å bedre lagringsevnen) er farlig. Fabrikksaltet tømmer minerallagrene i kroppen.

Kroppen er vant til at salt leveres som en ferdigpakke, SAMMEN med mineralene kroppen trenger for å bruke saltet. 

Kroppen er utviklet for å bruke havsalt (som inneholder 60-70 mineraler og sporstoffer). Den er ikke utviklet for å behandle store mengder "ren" natriumklorid, som er det vi i dag forbinder med salt. 

Det er ikke sånn at havsalt øker mineralnivåene i kroppen. Men havsalt inneholder nøyaktig de mineralene kroppen trenger når cellene skal bruke saltet.

Havsalt er et null-regnskap. Fabrikksalt gir helsemessig underskudd. 

Linkene på denne sida sier mye om verdien av havsalt kontra fabrikksalt:

https://sites.google.com/site/sittesyken/sittesyken-den-store-pandemi/kosthold/salt

Anonymkode: 9775f...f9f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (På 3.5.2023 den 9.06):

Hva har saltet i maten å gjøre med "viktige mineraler og salter"? Saltet vi spiser er renset for annet enn natrium og klor. 

Er det det for folk flest i maten?

Det meste av saltet i vi spiser er allerede tilsatt i maten vi kjøper. I det saltet er det bare natrium og klor.

Anonymkode: 9775f...f9f

Det du skriver er riktig, men kun når kostholdet består av ultraprosessert mat. Dersom mat lages fra bunnen av og man har kontroll over saltinntaket, trenger man ca 1/2 ts pr dag. Salt som ikke er raffinert inneholder mange mineraler og sporstoffer som er livsviktig for kroppen. Den regulerer også svette slik at vi ikke mister unødvendig av disse. Men om man spiser ferdigmat type Toro og frossen halvfabrikata får man for mye av både raffinert salt og sukker. 

Anonymkode: 2051f...749

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Snart er nok røyking sunt.

Anonymkode: 1c2a5...7ce

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
Baktus skrev (15 minutter siden):

sittesyken ?? :) 

For all del IKKE åpne linkene på sida. Da risikerer du å få tilført kunnskap! Det skulle ha tatt seg ut?

La oss for all del diskutere budbringeren istedenfor budskapet. Det er mye mindre informativt, og bør være idealet for all diskusjon. 

Anonymkode: 9775f...f9f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

For all del IKKE åpne linkene på sida. Da risikerer du å få tilført kunnskap! Det skulle ha tatt seg ut?

La oss for all del diskutere budbringeren istedenfor budskapet. Det er mye mindre informativt, og bør være idealet for all diskusjon. 

Anonymkode: 9775f...f9f

Var ikke ment som ironi / sarkasme mot deg..var bare et tidig webnavn... :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Du trenger som regel ikke tenke på salt som en frisk person. Dersom du har en sykdom eller problem med blodtrykket, så kan det være du må tenke på salt. Å unngå salt helt vil gjøre deg syk

 

Soya er ikke den synderen den fikk rykte på seg å være. Man ser for eks at soya ikke påvirker testosteron i det hele tatt. Man ser også at et visst inntak av soya er korrelert med lavere risiko for prostatakreft. I land i Asia der de spiser mye soya, finner man ingen negative effekter

Det er fortsatt mye man ikke forstår om soya, men vi vet at det kan gi noen fordeler og at vi ikke har bevsit særlige negative effekter.

Anonymkode: 16fe1...387

I land der man spiser soya, spiser de MINDRE soya enn i vesten. De bruker veldig, veldig lite soya i disse østlige landene, og den typen soya de stort sett bruker er fermentert (f.eks. i form av miso), som gjør at den ikke er like helseskadelig. Tofu f.eks. er mye verre. Brukes mye i enkelte deler av vesten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (10 minutter siden):

Snart er nok røyking sunt.

Anonymkode: 1c2a5...7ce

Pussig at du nevner røyking. Det er faktisk aldri bevist at røyking er årsak til lungekreft. Vi er enige om at det er sånn, men det finnes ikke snev av vitenskapelig bevis. 

Er det sånn med salt også? Vi er enige om at salt er farlig og så viser det seg at det tvert imot er fraværet av havsalt som er farlig? 

Anonymkode: 9775f...f9f

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Eldre og syke kan få saltmangel men friske folk får ikke saltmangel. (Hvis de ikke utsettes for en fysisk belastning der de svetter ekstremt mye uten å fylle på.) Vi spiser i snitt dobbelt så mye salt som anbefalt, så saltet er ikke friskmeldt nei. 

Anonymkode: 22601...d20

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Salt er et viktig elektrolytt som kroppen vår trenger. 

Problemet er vel at folk får for mye salt i seg over tid. Og det er her det blir "farlig". 

Men litt ironisk blir det når mange ikke får i seg nok salt heller av ulike grunner. Herav at de trener, har sykdommer, at de drikker (vann,pepsi,alkohol) for mye slik at saltene skilles ut i urinen, alderdom osv. 

Alt med måte, og utifra hvordan du spiser og lever.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Eldre og syke kan få saltmangel men friske folk får ikke saltmangel. (Hvis de ikke utsettes for en fysisk belastning der de svetter ekstremt mye uten å fylle på.) Vi spiser i snitt dobbelt så mye salt som anbefalt, så saltet er ikke friskmeldt nei. 

Anonymkode: 22601...d20

hvis man drikker mye øl , ofte , så kan fastlegen finne på blodprøve , for lite natriumklorid i blodet og vil med det anbefale tilførsel..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Pussig at du nevner røyking. Det er faktisk aldri bevist at røyking er årsak til lungekreft. Vi er enige om at det er sånn, men det finnes ikke snev av vitenskapelig bevis. 

Er det sånn med salt også? Vi er enige om at salt er farlig og så viser det seg at det tvert imot er fraværet av havsalt som er farlig? 

Anonymkode: 9775f...f9f

Kilde? Når helsenorge påstår at "røyking er årsak til om lag 8 av 10 lungekrefttilfeller" så er det altså kun gjetning?

Anonymkode: 22601...d20

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
Baktus skrev (12 minutter siden):

hvis man drikker mye øl , ofte , så kan fastlegen finne på blodprøve , for lite natriumklorid i blodet og vil med det anbefale tilførsel..

Så salt for deg handler bare om å få i seg nok natriumklorid? Hva med at tiøførsel av ren natriumklorid utarmer kroppen for mineraler og sporstoffer? 

Anonymkode: 9775f...f9f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker
AnonymBruker skrev (På 3.5.2023 den 9.21):

Hva i all verden er "helt naturlig salt" og hvilken mat finnes det i? 

Anonymkode: 9775f...f9f

I det meste faktisk. Til og med frukt. Men større mengder i kjøtt, fisk og skalldyr naturligvis.

Anonymkode: 4bc28...bd6

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...