Lafamiglia Skrevet 23. april 2023 #21 Skrevet 23. april 2023 AnonymBruker skrev (20 timer siden): Men hva har mennesker spist i tusenvis av år? Rødt kjøtt. Det er den bearbeidede maten som er synderen. Og frøoljer. Anonymkode: 16dd4...f80 Absolutt. Og av helt ubegripelige grunner skilles det ikke mellom rødt kjøtt og den digre sekkekategorien "bearbeidet kjøtt" i disse studiene. Når hamburgermeny fra McDonald's og pølse med brød fra bensinstasjon blir puttet i samme kategori som f.eks. roastbeef med saus, grønnsaker og poteter, kan man rett og slett ikke trekke noen konklusjoner om rødt kjøtt i seg selv. Nye studier, please! Jeg spiser ikke særlig mye rødt kjøtt selv, men de gangene jeg gjør det, anser jeg det som en ren gave til kroppen min. For det er blant det beste man kan gi kroppen. 4 10
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #22 Skrevet 23. april 2023 Rødt rent kjøtt er ikke det som er farlig. Viltkjøtt, kjøtt fra gressbeitende dyr fra lokale bønder. Det er pølser, salami, kokt skinke, og all det prosesserte kjøttet som er skadelig. Og da særlig i kombinasjon med mye stivelsesrik mat som hvit ris, sukker osv. Anonymkode: d359d...60b 1 7
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #23 Skrevet 23. april 2023 AnonymBruker skrev (23 timer siden): Fra før av vet vi at rødt og bearbeidet kjøtt gir kreft og hjerte/karsykdommer. Anonymkode: 7f9bf...e00 Jeg må nesten kommentere dette også, fordi det er feil. Det har aldri vært bevist at rent rødt kjøtt gir kreft og hjerte/karsykdommer. Og det er bare en svak link for bearbeidet kjøtt, men en årsakssammenheng er heller ikke bevist der. For eksempel er bacon beskyttende mot tarmkreft hos rotter (som er ganske like mennesker fysiologisk - de får mange av de samme sykdommene vi gjør). Mesteparten av kostholdsrådene våre er dessverre basert på epidemiologi. Epidemiologi kan aldri bevise årsakssammenheng, bare antyde sammenhenger som må forskes på videre i RCT (randomiserte-kontroll-studier). Som rottestudien over. Les denne: Red meat is not a health risk. New study slams years of shoddy research Kan jo også nevne at i Asia hvor rødt kjøtt ikke har så dårlig rykte som i Vesten, så er kjøtt og rødt forbundet med forbedret helse. De som spiser mer kjøtt lever lenger. "No association between intake of total meat (red meat, poultry, and fish/seafood) and risks of all-cause, CVD, or cancer mortality among men and women; HRs (95% CIs) for all-cause mortality from a comparison of the highest with the lowest quartile were 1.02 (0.91, 1.15) in men and 0.93 (0.86, 1.01) in women." "Red meat intake was inversely associated with CVD mortality in men and with cancer mortality in women in Asian countries." Det siste sitatet betyr altså at jo mer kjøtt kvinnene spiste, jo mindre kreft hadde de. Og jo mer kjøtt menn spiste, jo mindre hjertesykdom hadde de. Og så er det stadig noen feilinformerte som drar inn blue zones som Okinawa, så derfor vil jeg også nevne det litt her. De vet tydeligvis ikke at der spiste de veldig mye svin, og de som levde lengst spiste mer kjøtt enn gjennomsnittet i Japan. Denne artikkelen er også veldig informativ for temaet rødt kjøtt og kreft. WHOs dokument som påstår at kjøtt er kreftfremkallende er et politisk dokument, ikke et vitenskapelig dokument. Det blir for dumt å definere hva som er et sunt kosthold basert på politikk, i stedet for vitenskap. WHO valgte å ignorere mange studier. Og av de få de valgte å ta med, så var det ca 50/50. Likevel konkluderte de med at rødt kjøtt var kreftfremkallende og at det var overbevisende gode bevis for det? Det gir ikke mening. Og for hjerte/karsykdom, så er høyt insulin en mye bedre risikoindikator enn LDL. Det som er dårlig for insulinet er karbohydrater og frøoljer. Rent kjøtt er bra for insulinet. "The results of this meta-analysis suggest red meat intake does not impact most glycemic and insulinemic risk factors for T2D" Og denne fra 2022: "These results suggest that red and processed meat intakes are not likely causally related to CVD but there is potential for a causal relationship with T2DM." De fant en potensiell årsakssammenheng mellom rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt, og diabetes type 2. Hvorfor sier de potensiell? Fordi de vet at man ikke kan konkludere årsakssammenheng fra en observasjonsstudie. Hvis folk flest hadde trodd at brokkoli var usunt, så hadde epidemiologi sannsynligvis antydet at brokkoli var usunt. De helsebevisste hadde spist mindre brokkoli, så de som spiste mer brokkoli hadde mer kreft, hjerte/karsykdommer, diabetes osv. Anonymkode: 018e3...e95 3 9
Maleficenta Skrevet 23. april 2023 #24 Skrevet 23. april 2023 AnonymBruker skrev (På 22.4.2023 den 22.43): Sikkert en helt nøytral studie 🙄. Først får de skille av hvem som tenker over hva de spiser. Hamburger, pølser, pizza og annen usunn mat er det rødt kjøtt i. Mye kjøttmat har tilbehør som fete sauser og fritert mat. Det er tross alt ikke så enkelt å være vegetarianer og junkfoodspiser. Dette betyr ikke at det er kjøttet som er årsaken til diabetes. Et sunt kosthold med indrefilet to dager i uken gir ikke diabetes. Mens en som hiver innpå søppelmat som også inneholder kjøtt vil naturligvis ha høyere risiko for diabetes enn en vegetarianer. Studien eier ikke perspektiv. Og den som betalte studien er ikke nøytral. Anonymkode: 6620f...1e9 en vegetarianer kan jo og spise fritert og usunn mat 3
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #25 Skrevet 23. april 2023 velociraptor skrev (På 22.4.2023 den 23.46): Du må vise meg noen eksempler på folk med BMI på 19 og lav fettprosent som har fått diabetes 2 fordi de spiser lam, elg, hjort, reinsdyr, rådyr og storfe hver dag. Jeg har hørt om ca null sånne personer… AnonymBruker skrev (23 timer siden): De samme "forskerne" som for x antall år siden anbefalte alle å røyke jevnlig, gi brus til babyer og smøre sminke med arsenikk i trynet. Slik forskning er finansiert av de som har produkter å selge og etter hva som er populært for det tiåret det gjelder. Nå er det ultraprosessert veganmat som er "in" og da må all forskning vise hvor farlig rødt kjøtt er, åpenbart. Anonymkode: 16dd4...f80 Grüner skrev (14 timer siden): Slutt og overdramatisere. Dårlig kosthold kan føre til diabetes 2, og som med all annen mat er det snakk om mengder og hyppighet. Kjøtt i seg selv er ikke farlig, tvert imot inneholder mange viktige næringsstoffer. Virker som din agenda er å prøver å skremme folk til vegetarisme. Malindalin skrev (14 timer siden): Jeg har fått påvist svangerskapsdiabetes nå og må måle blodsukker flere ganger daglig. Gjett hva som gir meg høyt blodsukker? Brødmat, juice og ultraprosessert mat. (Og selvfølgelig sukker). Spiser jeg ren mat og fokuserer på animalsk mat som feks storfekjøtt og egg blir blodsukkeret perfekt. Merkelige at mat vi har spist i tusenvis av å plutselig gjør oss syke 🤡 AnonymBruker skrev (5 timer siden): Les hva de sier. De sier "dårlig kosthold" og så lister de opp at man skal spise mer av det folk flest tror er sunt og mindre av det folk flest tror er usunt. Bare det er et rødt flagg. Denne studien er en epidemiologisk studie. Det betyr at de bare observerer og ikke endrer noe. En observasjonsstudie kan aldri bevise årsakssammenheng. Det kan være tilfeldig sammenhenger eller noe de har felles. For eksempel vil en observasjonsstudie vise en sammenheng mellom iskremsalg og drukningsulykker. Betyr det at jo mer iskrem man spiser, jo høyere sjanse har man for å drukne? Sannsynligvis ikke. Det er nok heller det at når det er varmt, så spiser man mer iskrem og så bader man mer. De som spiser mindre rødt kjøtt, mindre bearbeidet kjøtt, mindre raffinerte karbohydrater, mindre fruktjuice, mer fullkorn, mer belgfrukter, mer grønnsaker uten stivelse, mer nøtter og frø, er de helsebevisste. Det betyr ikke at alle disse punktene, eller noen av disse en gang, er riktige. Særlig ikke når en epidemiologisk studie "bekrefter" det vi allerede tror. Det er mye mer interessant hvis det viser det motsatte. Fordi da betyr det at disse helsebevisste menneskene har høyere risiko for noe enn mennesker som er mindre helsebevisste. Andre ting helsebevisste gjør: spiser renere mat (altså mindre søppelmat) flinkere til å drikke vann som tørstedrikk trener mer røyker mindre drikker mindre alkohol passer på å få nok søvn passer på å stresse mindre passer på å ha gode forhold til venner og familie og mye mer. Og så har vi også hawthorne-effekten. Når man svarer på slike spørreundersøkelser så vil mennesker pynte på sannheten. De som spiser rødt kjøtt en gang i uka vil kanskje svare at de spiser det en gang i måneden. De som spiser det hver dag vil kanskje svare at de spiser det en gang i uka. Så nei, vitenskapen har definitivt ikke konkludert at inntak av rødt kjøtt gir deg diabetes type 2. Anonymkode: 018e3...e95 Konspirasjoner, anekdoter, anti-intellektisme, stråmenn, ad hominen-argumenter, bortforklaringer. Her var det mye tull. Dette er de fremste forskerne som har konkludert. Stol på vitenskapen 🙂 Anonymkode: 7f9bf...e00 2
Motelvibes Skrevet 23. april 2023 #26 Skrevet 23. april 2023 AnonymBruker skrev (På 22.4.2023 den 22.38): Men hva har mennesker spist i tusenvis av år? Rødt kjøtt. Det er den bearbeidede maten som er synderen. Og frøoljer. Anonymkode: 16dd4...f80 Du mener rapsolje
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #27 Skrevet 23. april 2023 Motelvibes skrev (1 minutt siden): Du mener rapsolje Rapsolje er en frøolje, ja. Rapsolje er den mest brukte, men den er langt fra den eneste frøoljen. Andre frøoljer er soyaolje, solsikkeolje, maisolje, peanøttolje, sesamolje, gresskarkjerneolje, druekjerneolje, bomullsfrøolje, saflorolje, risolje, osv. Rett og slett alle oljer som lages av frø. Anonymkode: 018e3...e95 1 8
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #28 Skrevet 23. april 2023 AnonymBruker skrev (10 minutter siden): Konspirasjoner, anekdoter, anti-intellektisme, stråmenn, ad hominen-argumenter, bortforklaringer. Her var det mye tull. Dette er de fremste forskerne som har konkludert. Stol på vitenskapen 🙂 Anonymkode: 7f9bf...e00 Jeg velger å stole på egen kropp. Litt oppbrukt uttrykk kanskje, men når "kartet ikke stemmer med terrenget, så er det kartet som ikke stemmer". Anonymkode: b9072...353 1 6
Maskinfører Skrevet 23. april 2023 #29 Skrevet 23. april 2023 På tide og få labratoriematen til Bill Gates under mikroskopet også men det tviler jeg på vil skje da det er fremtiden ☹️ 2
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #30 Skrevet 23. april 2023 On 4/22/2023 at 10:38 PM, AnonymBruker said: Men hva har mennesker spist i tusenvis av år? Rødt kjøtt. Det er den bearbeidede maten som er synderen. Og frøoljer. Anonymkode: 16dd4...f80 Og har vi blitt rammet av diabetes og kreft? Ehh, JA Anonymkode: ef82e...6e2 4
Motelvibes Skrevet 23. april 2023 #31 Skrevet 23. april 2023 AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Rapsolje er en frøolje, ja. Rapsolje er den mest brukte, men den er langt fra den eneste frøoljen. Andre frøoljer er soyaolje, solsikkeolje, maisolje, peanøttolje, sesamolje, gresskarkjerneolje, druekjerneolje, bomullsfrøolje, saflorolje, risolje, osv. Rett og slett alle oljer som lages av frø. Anonymkode: 018e3...e95 Vet det (rapsolje) er frøolje. Mente at personen som skrev frøolje egentlig mente rapsolje. Rapeseedoil på engelsk. Rapsolje er ikke sunt. Inneholder erukasyre som er rett og slett skadelig for helsen. Rapeseed is high in erucic acid, an unhealthy fatty acid that is associated with increased risk of breast cancer 6
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #32 Skrevet 23. april 2023 Motelvibes skrev (4 minutter siden): Vet det (rapsolje) er frøolje. Mente at personen som skrev frøolje egentlig mente rapsolje. Rapeseedoil på engelsk. Rapsolje er ikke sunt. Inneholder erukasyre som er rett og slett skadelig for helsen. Rapeseed is high in erucic acid, an unhealthy fatty acid that is associated with increased risk of breast cancer Det er helt riktig at erukasyre er veldig skadelig. Men det er ikke bare erukasyre som er skadelig i rapsolje. Alle frøoljer har mye linolsyre. Linolsyre (linoleic acid på engelsk) er en omega-6-fettsyre, men en veldig skadelig en. Anonymkode: 018e3...e95 10
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #33 Skrevet 23. april 2023 AnonymBruker skrev (33 minutter siden): Og har vi blitt rammet av diabetes og kreft? Ehh, JA Anonymkode: ef82e...6e2 Nå, ja. Men før var diabetes og kreft nesten ikke-eksisterende. Stammer som spiser tradisjonell mat har nesten ingen tilfeller av diabetes, kreft, hjerte/karsykdom osv. Det er ikke så mange av dem igjen da, men eldre stammer har blitt studert før de ble modernisert. Da de ble modernisert, så kom også livsstilssykdommer. Det tyder jo på at det er noe annet enn rødt kjøtt som gir oss livsstilssykdommer. Kommer du på noe annet som har endret seg? Kanskje frøoljer som rapsolje? Anonymkode: 018e3...e95 2 8
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #34 Skrevet 23. april 2023 3 minutter siden, AnonymBruker said: Nå, ja. Men før var diabetes og kreft nesten ikke-eksisterende. Stammer som spiser tradisjonell mat har nesten ingen tilfeller av diabetes, kreft, hjerte/karsykdom osv. Det er ikke så mange av dem igjen da, men eldre stammer har blitt studert før de ble modernisert. Da de ble modernisert, så kom også livsstilssykdommer. Det tyder jo på at det er noe annet enn rødt kjøtt som gir oss livsstilssykdommer. Kommer du på noe annet som har endret seg? Kanskje frøoljer som rapsolje? Anonymkode: 018e3...e95 overvekt, inaktivitet har endret seg. Hadde våre forfedre spist mindre rødt kjøtt, kanskje ville v sett en høyere levealder. Hadde heller ikke mulighet for diagnostisering som i dag, så vi vet ikke hvor mange som fikk kreft Anonymkode: ef82e...6e2 2
AnonymBruker Skrevet 23. april 2023 #35 Skrevet 23. april 2023 AnonymBruker skrev (På 22.4.2023 den 22.32): Da kan endelig den saken legges død. Fra før av vet vi at rødt og bearbeidet kjøtt gir kreft og hjerte/karsykdommer. Og nå også diabetes 2. https://www.nrk.no/trondelag/ny-studie-kobler-darlig-kosthold-til-14-millioner-tilfeller-av-diabetes-type-2-1.16377754 Resultatene fra den nye studien viser at man i Norge i 1990 estimerte at 64,9 prosent av tilfellene av sykdommen skyldtes dårlig kosthold. I 2018 hadde dette tallet steget til 75,1 prosent. Og grunnen til dette? Vi spiser for mye rødt og bearbeidet kjøtt, mener forskerne. I tillegg har vi nordmenn et utilstrekkelig inntak av fullkorn. Anonymkode: 7f9bf...e00 Studien sier at man bør spise mindre av det, ikke slutte helt å spise det. Tidligere studier har jo konkludert med at det ikke er rødt kjøtt som er årsaken, men måten det tilbredes på som endrer hvordan kroppen reagerer på det. Anonymkode: 08b7a...f19
AnonymBruker Skrevet 24. april 2023 #36 Skrevet 24. april 2023 Motelvibes skrev (1 time siden): Vet det (rapsolje) er frøolje. Mente at personen som skrev frøolje egentlig mente rapsolje. Rapeseedoil på engelsk. Rapsolje er ikke sunt. Inneholder erukasyre som er rett og slett skadelig for helsen. Rapeseed is high in erucic acid, an unhealthy fatty acid that is associated with increased risk of breast cancer Jeg som skrev den opprinnelige posten og jeg mente å skrive frøoljer. Altså seed-oils. Det innebærer mange flere typer enn bare rapsolje, men den er også inkludert under begrepet. Anonymkode: 16dd4...f80 10
AnonymBruker Skrevet 24. april 2023 #37 Skrevet 24. april 2023 AnonymBruker skrev (20 minutter siden): overvekt, inaktivitet har endret seg. Hadde våre forfedre spist mindre rødt kjøtt, kanskje ville v sett en høyere levealder. Hadde heller ikke mulighet for diagnostisering som i dag, så vi vet ikke hvor mange som fikk kreft Anonymkode: ef82e...6e2 Overvekt har endret seg, ja. Men det er jo et resultat, akkurat som diabetes, kreft og hjerte/karsykdom. Så hva er årsaken til overvekt? Eller prøver du nå å påstå at rødt kjøtt også er årsaken til overvekt? I så fall er du ganske alene om å mene det. Inaktivitet, nja. Det henger også sammen med overvekt. Når man legger på seg, så blir kroppen slapp og man blir mer sedat. Energien blir lagret og låst inne i fettellene og er ikke tilgjengelig for forbruk. Har man en velfungerende kropp, så blir man ikke overvektig av å være i lite aktivitet. Kroppen vil regulere sulten etter hvor mye den trenger. Man bør heller se på hva som ødelegger kroppens sultsignaler. Frøoljer for eksempel. Det er kjent at frøoljer gjør oss mer insulinresistente, som kan føre til diabetes over tid. Du er klar over at våre forfedre har levd hovedsaklig på kjøtt i flere millioner år, og det er et kraftig skille i kosthold og helse da mennesket begynte med jordbruk? Vi gikk fra å spise hovedsaklig kjøtt og ha en perfekt helse til å spise mye mer planter, og helsa forfalt fort. Våre forfedre ble plutselig kortere, feitere og sykere. Det stemmer jo veldig dårlig med påstanden din om at rødt kjøtt er så skadelig. Man kan finne ut ganske mye av å studere et skjelett faktisk. Man kan finne ut hva kostholdet omtrentlig har vært, man kan se en del sykdommer. Det er stor forskjell på skjeletter fra før jordbruksrevolusjonen og etter. De studerte stammer før de ble modernisert og fant ut at livsstilsykdommer var tilnærmet ikke-eksisterende. En av dem var tannlegen Weston A. Price som reiste rundt i hele verden på 1930-tallet og besøkte stammer. Han var jo tannlege, så han fokuserte på tennene, men han gjorde seg en god del andre interessante observasjoner. https://www.journeytoforever.org/farm_library/price/pricetoc.html Anonymkode: 018e3...e95 3 7
Motelvibes Skrevet 24. april 2023 #38 Skrevet 24. april 2023 AnonymBruker skrev (2 timer siden): Det er helt riktig at erukasyre er veldig skadelig. Men det er ikke bare erukasyre som er skadelig i rapsolje. Alle frøoljer har mye linolsyre. Linolsyre (linoleic acid på engelsk) er en omega-6-fettsyre, men en veldig skadelig en. Anonymkode: 018e3...e95 Enig. Forstår derfor ikke den utvidet bruken av rapsolje i norske kjøkken. Mangler det folkeopplysning? 8
AnonymBruker Skrevet 24. april 2023 #39 Skrevet 24. april 2023 Motelvibes skrev (11 minutter siden): Enig. Forstår derfor ikke den utvidet bruken av rapsolje i norske kjøkken. Mangler det folkeopplysning? All mat er proppfull av spesielt raps og solsikkeolje. Det skal godt gjøres å ikke få i seg om man ikke lager all mat fra bunn av selv. Dessverre. Så man kan (og bør) velge bort raps og andre frøoljer i matlaging selv, men hjelper det egentlig når alt ifra pålegg til suppe og brød inneholder disse drittoljene? Anonymkode: 16dd4...f80 11
AnonymBruker Skrevet 24. april 2023 #40 Skrevet 24. april 2023 AnonymBruker skrev (3 timer siden): inaktivitet har endret seg. Anonymkode: ef82e...6e2 Kom til å tenke på at du ikke skriver når du sammenligner med og jeg tenkte kanskje for langt bakover i tid. Vi spiser faktisk mindre og trener mer nå sammenlignet med for noen tiår siden. Les denne: https://www.nrk.no/fedmemysteriet_-bmi-og-overvekt-oker-selv-om-vi-spiser-sunnere-og-trener-mer-1.15455551 "Forklaringen kan virke enkel: Vi spiser for mye og beveger oss for lite. Men tallene tyder på at i samme periode som vekten økte spiste vi mindre og trente mer. Vi halverte sukkerinntaket, doblet mengden grønnsaker, og spiste litt mer frukt og fisk." "Fallende aktivitetsnivå er en av de mest omtalte årsakene til fedmeepidemien. Fem av tolv oppsummerende forskningsartikler har det som årsak. Mens sju av tolv har andre årsaker eller kan ikke konkludere, ifølge en stor samlestudie. Enkelte studier peker faktisk på at fedmen kommer først og så blir man inaktiv." Anonymkode: 018e3...e95 3 6
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå