AnonymBruker Skrevet 24. april 2023 #81 Del Skrevet 24. april 2023 Malindalin skrev (På 23.4.2023 den 9.44): Jeg har fått påvist svangerskapsdiabetes nå og må måle blodsukker flere ganger daglig. Gjett hva som gir meg høyt blodsukker? Brødmat, juice og ultraprosessert mat. (Og selvfølgelig sukker). Spiser jeg ren mat og fokuserer på animalsk mat som feks storfekjøtt og egg blir blodsukkeret perfekt. Merkelige at mat vi har spist i tusenvis av å plutselig gjør oss syke 🤡 Tror det er mye riktig her ja. Jeg har såkalt insulinresistens, som er en forløper til diabetes 2. Jeg spiser ikke brød, pasta, ris, poteter, godteri...generelt mat med sukker og såkalte raske karbohydrater. Drikker ikke pepsimax heller. Og jeg spiser ikke "blandingsprodukter" som kjøttboller, kjøttdeig, pølser, burger osv. (kan skjeie ut innimellom selvsagt). Men jeg spiser rent kjøtt, som kylling og fisk, og ca en gang i uken spiser jeg en wok med biffstrimler. Det går fint. Det er forskjell på det, og å trykke i seg svære biffer 3-4 ganger i uka. Anonymkode: aa731...26b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. april 2023 #82 Del Skrevet 24. april 2023 AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Tror det er mye riktig her ja. Jeg har såkalt insulinresistens, som er en forløper til diabetes 2. Jeg spiser ikke brød, pasta, ris, poteter, godteri...generelt mat med sukker og såkalte raske karbohydrater. Drikker ikke pepsimax heller. Og jeg spiser ikke "blandingsprodukter" som kjøttboller, kjøttdeig, pølser, burger osv. (kan skjeie ut innimellom selvsagt). Men jeg spiser rent kjøtt, som kylling og fisk, og ca en gang i uken spiser jeg en wok med biffstrimler. Det går fint. Det er forskjell på det, og å trykke i seg svære biffer 3-4 ganger i uka. Anonymkode: aa731...26b Kylling og fisk telles ikke som kjøtt i denne sammenhengen. Kun rødt kjøtt. Wok med biffstrimler én gang i uka er selvsagt godt innafor anbefalt inntak av rødt kjøtt. Anonymkode: b8bb1...4f8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Marvels Skrevet 24. april 2023 #83 Del Skrevet 24. april 2023 AnonymBruker skrev (På 22.4.2023 den 22.32): Da kan endelig den saken legges død. Fra før av vet vi at rødt og bearbeidet kjøtt gir kreft og hjerte/karsykdommer. Og nå også diabetes 2. https://www.nrk.no/trondelag/ny-studie-kobler-darlig-kosthold-til-14-millioner-tilfeller-av-diabetes-type-2-1.16377754 Resultatene fra den nye studien viser at man i Norge i 1990 estimerte at 64,9 prosent av tilfellene av sykdommen skyldtes dårlig kosthold. I 2018 hadde dette tallet steget til 75,1 prosent. Og grunnen til dette? Vi spiser for mye rødt og bearbeidet kjøtt, mener forskerne. I tillegg har vi nordmenn et utilstrekkelig inntak av fullkorn. Anonymkode: 7f9bf...e00 Dette er en Nrk artikkel og ikke en forskningsartikkel direkte linket til studiet det gjelder, så det er vanskelig å redegjøre og tolke for hva slags forskning studien baserer seg på, og hva slags studie det faktisk er og hvordan den er gjennomført. At befolkningen bør spise mindre rødt kjøtt, absolutt, og helst kutte ut bearbeidet kjøtt. Når artikkelen viser til at rødt kjøtt øker risikoen for livsstilsykdommer, sier den ingenting om at mennesker som spiser dette i store nok mender til at det kan regnes som "skadelig", ofte konsumerer for store mengder mat generelt. Dette kan igjen øke risikoen for overvekt og fedme, som man vet øker risikoen for livsstilssykdommer betraktelig. Hva sier artikkelen (og studien) og kostholdet generelt, og hvilken forbindelse har rødt kjøtt til dette? At vi konsumerer for store mengder mat (også rødt og bearbeidet kjøtt) i dag er ingen hemmelighet, men er det rødt kjøtt i seg selv som er problemet, eller for stort inntak som fører til overvekt/fedme, som igjen fører til økt risiko for livsstilssykdommer? og kan det være at denne gruppen også konsumerer større mengden av bearbeidet mat generelt? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
velociraptor Skrevet 24. april 2023 #84 Del Skrevet 24. april 2023 AnonymBruker skrev (32 minutter siden): Selvfølgelig får man høyt blodsukker av ... nettopp sukker/karbohydrater som brytes ned til sukker. Det er likevel ikke sånn at det er karbohydrater som gir diabetes 2. Det er en livsstilsykdom som har sammensatte årsaker. Overvekt (spesielt fedme) er en av de viktigste, og hvordan man har spist seg feit er underordnet. Hvorfor akkurat BMI på 19 og lav fettprosent? Vet du om mange med 24 i BMI og normal fettprosent som spiser masse (rent) kjøtt som har diabetes 2? Anonymkode: b8bb1...4f8 Jeg vet ikke noen som spiser masse rent kjøtt og lite prosessert mat som har fått diabetes 2, kjenner kun overvektige med dårlig kosthold med mye karbo som har det. Det hadde ikke trengt å være «akkurat» BMI på 19, det var et eksempel. AnonymBruker skrev (42 minutter siden): Tynne folk kan også få diabetes 2. Genetisk. Dessverre for meg 😔 Anonymkode: b58da...cfc Det stemmer sikkert men det er mye sjeldnere. 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Aristoteles Skrevet 24. april 2023 #85 Del Skrevet 24. april 2023 (endret) Leste en interessant artikkel i går, men den er bak betalingsmur på ifinnmark.no, noe sikkert ikke mange har her. To leger i Gamvik hadde gått med blodsukkermåler kontinuerlig i to måneder etter å ha lest en bok om glukoseintoleranse. Begge er normal BMI og veltrente. De hadde også smartklokker som målte kortisol. Kort sagt så viste deres resultater at hvis de spiste grønnsaker først i måltidet, så steg ikke blodsukkeret når karbohydratene fulgte etter. Det steg en del om man spiste blandet, og mye om man startet med karbohydrater. Kortisolen steg når blodsukkeret steg. Ellers forklarte de at mange blodsukkerstigninger i løpet av dagen førte til glukoseintoleranse. Så det kjappe rådet deres var å spise grønnsaker før alle karboutskeielser, enten det var poteter eller sjokolade. Forklaringen var at grønnsakene hindret karboene å komme så raskt ut av magen og videre i tarmen, og dermed ble ikke insulinproduksjonen vekket heller. Endret 24. april 2023 av Aristoteles 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #86 Del Skrevet 25. april 2023 15 hours ago, Aristoteles said: Leste en interessant artikkel i går, men den er bak betalingsmur på ifinnmark.no, noe sikkert ikke mange har her. To leger i Gamvik hadde gått med blodsukkermåler kontinuerlig i to måneder etter å ha lest en bok om glukoseintoleranse. Begge er normal BMI og veltrente. De hadde også smartklokker som målte kortisol. Kort sagt så viste deres resultater at hvis de spiste grønnsaker først i måltidet, så steg ikke blodsukkeret når karbohydratene fulgte etter. Det steg en del om man spiste blandet, og mye om man startet med karbohydrater. Kortisolen steg når blodsukkeret steg. Ellers forklarte de at mange blodsukkerstigninger i løpet av dagen førte til glukoseintoleranse. Så det kjappe rådet deres var å spise grønnsaker før alle karboutskeielser, enten det var poteter eller sjokolade. Forklaringen var at grønnsakene hindret karboene å komme så raskt ut av magen og videre i tarmen, og dermed ble ikke insulinproduksjonen vekket heller. Ville ikke overrasket meg om det var en eller annen kobling der. Mange som spiser sunt spiser også mye brød, gryn, ris osv. Men de spiser også mye grønnsaker med hvert måltid. Og de er fortsatt slanke og friske. Det gir mening at det er noe med hvordan kostholdet er satt sammen på, som er veldig viktig Man vet jo at karbohydrater hjelper kroppen ta opp mer protein for eks. Det er ikke bare hva man spiser, det er også hvordan måltidene er satt sammen som er viktig. Anonymkode: 46d65...5de Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #87 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (1 time siden): Ville ikke overrasket meg om det var en eller annen kobling der. Mange som spiser sunt spiser også mye brød, gryn, ris osv. Men de spiser også mye grønnsaker med hvert måltid. Og de er fortsatt slanke og friske. Det gir mening at det er noe med hvordan kostholdet er satt sammen på, som er veldig viktig Man vet jo at karbohydrater hjelper kroppen ta opp mer protein for eks. Det er ikke bare hva man spiser, det er også hvordan måltidene er satt sammen som er viktig. Anonymkode: 46d65...5de Akkurat det jeg også mener. Anonymkode: d359d...60b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #88 Del Skrevet 25. april 2023 Aristoteles skrev (17 timer siden): Leste en interessant artikkel i går, men den er bak betalingsmur på ifinnmark.no, noe sikkert ikke mange har her. To leger i Gamvik hadde gått med blodsukkermåler kontinuerlig i to måneder etter å ha lest en bok om glukoseintoleranse. Begge er normal BMI og veltrente. De hadde også smartklokker som målte kortisol. Kort sagt så viste deres resultater at hvis de spiste grønnsaker først i måltidet, så steg ikke blodsukkeret når karbohydratene fulgte etter. Det steg en del om man spiste blandet, og mye om man startet med karbohydrater. Kortisolen steg når blodsukkeret steg. Ellers forklarte de at mange blodsukkerstigninger i løpet av dagen førte til glukoseintoleranse. Så det kjappe rådet deres var å spise grønnsaker før alle karboutskeielser, enten det var poteter eller sjokolade. Forklaringen var at grønnsakene hindret karboene å komme så raskt ut av magen og videre i tarmen, og dermed ble ikke insulinproduksjonen vekket heller. Stod det virkelig grønnsaker? Jeg vet flere har målt lavere blodsukkerstigning av karbohydrater om de spiser fet mat først, men de fleste grønnsaker har jo ganske mye karbohydrater i seg. Anonymkode: b9072...353 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #89 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (13 minutter siden): Stod det virkelig grønnsaker? Jeg vet flere har målt lavere blodsukkerstigning av karbohydrater om de spiser fet mat først, men de fleste grønnsaker har jo ganske mye karbohydrater i seg. Anonymkode: b9072...353 Nei, de fleste grønnsaker har ikke mye karbohydrater. Paprika har 4,2 gram per 100 gram, squash har 1,8 gram, aubergine 6 gram, grønnkål 9 gram, etc. Grønnsaker som søtpotet, potet, jordskokk osv (jordgrønnsaker), har betydelig mer, men det er likevel ikke disse karbohydratene man skal være redd for. Heller karobydrater fra grønnkål og søtpotet, enn hvit pasta. Anonymkode: d359d...60b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #90 Del Skrevet 25. april 2023 Rent kjøtt inneholder ikke karbohydrater så det gir knapt blodsukkerstigning ved inntak. Prossesert kjøtt inneholder mel og stivelse/ karbohydrater. Anonymkode: 96180...928 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #91 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (På 22.4.2023 den 22.32): Da kan endelig den saken legges død. Fra før av vet vi at rødt og bearbeidet kjøtt gir kreft og hjerte/karsykdommer. Og nå også diabetes 2. https://www.nrk.no/trondelag/ny-studie-kobler-darlig-kosthold-til-14-millioner-tilfeller-av-diabetes-type-2-1.16377754 Resultatene fra den nye studien viser at man i Norge i 1990 estimerte at 64,9 prosent av tilfellene av sykdommen skyldtes dårlig kosthold. I 2018 hadde dette tallet steget til 75,1 prosent. Og grunnen til dette? Vi spiser for mye rødt og bearbeidet kjøtt, mener forskerne. I tillegg har vi nordmenn et utilstrekkelig inntak av fullkorn. Anonymkode: 7f9bf...e00 Man får ikke diabetes type 2 ene og alene fordi man spiser rødt kjøtt. Man får diabetes på grunn av det helhetlige kostholdet, og da også overvekt. De aller fleste nordmenn med denne type diabetes er overvektige og spiser mye ultra-prosessert mat, har et lite variert kosthold med kjøtt/prosessert kjøtt. Det er ingen studier som konkluderer med at kjøtt i seg selv gir diabetes, det står heller ikke i denne artikkelen. Anonymkode: 5918e...734 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #92 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (22 minutter siden): Stod det virkelig grønnsaker? Jeg vet flere har målt lavere blodsukkerstigning av karbohydrater om de spiser fet mat først, men de fleste grønnsaker har jo ganske mye karbohydrater i seg. Anonymkode: b9072...353 Det skilles på grønnsaker som vokser oppå og under bakken : https://www.bama.no/helse-og-ernaring/kosthold-og-helse/lavkarbo-med-frukt-og-gront/ Anonymkode: 96180...928 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #93 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (3 minutter siden): Rent kjøtt inneholder ikke karbohydrater så det gir knapt blodsukkerstigning ved inntak. Prossesert kjøtt inneholder mel og stivelse/ karbohydrater. Anonymkode: 96180...928 Rødt kjøtt inneholder en del stoffer som øker f.eks kolesterolet hos mennesker - som igjen øker sjansen for hjerte og kar-sykdommer. Rødt kjøtt er også bevist en høy faktor for å fremme kreft hos mennesker, da spesielt kreft i tarmen. Det beste kjøttet du kan spise er hvitt, rent kjøtt - fulgekjøtt (kalkun, and, kylling o.l), fisk og rent svinekjøtt. Hvitt kjøtt inneholder proteiner, og gir ikke stigning i kolesterol samt øker ikke faren for tarmkreft. Anonymkode: 5918e...734 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #94 Del Skrevet 25. april 2023 Studien oppgir enkle karbohydrater som ris og hvete som en større risikofaktor enn rødt kjøtt, hvorfor skal man da trekker fram rødt kjøtt som den største synderen? Typisk clickbait. Rødt kjøtt i seg selv påvirker ikke blodsukkeret nevneverdig, mens enkle karbohydrater gjør det. T2D skyldes insulinresistens, som følge av for for høyt blodsukker over tid. Cellene slutter å respondere på insulin. Men Neida, la oss ta det røde kjøttet…. Anonymkode: b2212...ce3 2 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #95 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Studien oppgir enkle karbohydrater som ris og hvete som en større risikofaktor enn rødt kjøtt, hvorfor skal man da trekker fram rødt kjøtt som den største synderen? Typisk clickbait. Rødt kjøtt i seg selv påvirker ikke blodsukkeret nevneverdig, mens enkle karbohydrater gjør det. T2D skyldes insulinresistens, som følge av for for høyt blodsukker over tid. Cellene slutter å respondere på insulin. Men Neida, la oss ta det røde kjøttet…. Anonymkode: b2212...ce3 Rødt kjøtt øker kolesterolet og kan faktisk gi deg kreft i tarmen m.m. De aller fleste vet at det ikke er karbohydrater i rent kjøtt ☺️ Anonymkode: 5918e...734 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #96 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (11 minutter siden): Nei, de fleste grønnsaker har ikke mye karbohydrater. Paprika har 4,2 gram per 100 gram, squash har 1,8 gram, aubergine 6 gram, grønnkål 9 gram, etc. Grønnsaker som søtpotet, potet, jordskokk osv (jordgrønnsaker), har betydelig mer, men det er likevel ikke disse karbohydratene man skal være redd for. Heller karobydrater fra grønnkål og søtpotet, enn hvit pasta. Anonymkode: d359d...60b Jeg tenkte i forhold til fett og proteiner. Paprika som du tok som eksempel har 0,4g fett og 1g protein. De fleste grønnsaker har større innhold av karbohydrater i forhold til fett og proteiner. Derfor reagerte jeg på at grønnsakene ble skilt fra karbohydrater. Anonymkode: b9072...353 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #97 Del Skrevet 25. april 2023 Malindalin skrev (På 23.4.2023 den 9.44): Jeg har fått påvist svangerskapsdiabetes nå og må måle blodsukker flere ganger daglig. Gjett hva som gir meg høyt blodsukker? Brødmat, juice og ultraprosessert mat. (Og selvfølgelig sukker). Spiser jeg ren mat og fokuserer på animalsk mat som feks storfekjøtt og egg blir blodsukkeret perfekt. Merkelige at mat vi har spist i tusenvis av å plutselig gjør oss syke 🤡 Det er ikke så rart, ultra-prosessert mat inneholder mye sukker. Juice er også bare sukker, men finnes et par typer juice som inneholder lite sukker. Det beste er å bake sitt eget brød, helst uten hvitt mel - brødet du kjøper i butikken er også ultra-prosessert med mye unødvendige tilsetningsstoffer og sukker. Vi har ikke spist ultra-prosessert mat i tusenvis av år? Den maten kom på markedet på 70/80-tallet. Før i tiden spiste man rene råvarer, bakte alt selv m.m. Så det er jo helt feil 😂. Anonymkode: 5918e...734 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #98 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (8 minutter siden): Jeg tenkte i forhold til fett og proteiner. Paprika som du tok som eksempel har 0,4g fett og 1g protein. De fleste grønnsaker har større innhold av karbohydrater i forhold til fett og proteiner. Derfor reagerte jeg på at grønnsakene ble skilt fra karbohydrater. Anonymkode: b9072...353 Sannsynligvis fordi det er en forskjell på gode og dårlige karbohydrater. Karbo fra grønnsaker er gode karbohydrater, karbo fra sukkerkilder er dårlige karbohydrater og som øker blodsukkeret kjapt. Anonymkode: 5918e...734 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #99 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (7 minutter siden): Det er ikke så rart, ultra-prosessert mat inneholder mye sukker. Juice er også bare sukker, men finnes et par typer juice som inneholder lite sukker. Det beste er å bake sitt eget brød, helst uten hvitt mel - brødet du kjøper i butikken er også ultra-prosessert med mye unødvendige tilsetningsstoffer og sukker. Vi har ikke spist ultra-prosessert mat i tusenvis av år? Den maten kom på markedet på 70/80-tallet. Før i tiden spiste man rene råvarer, bakte alt selv m.m. Så det er jo helt feil 😂. Anonymkode: 5918e...734 Det er helt riktig. Ultraprosessert mat er noe "nytt", og var "redningen" til slitne husmødre. Husker bestemor var overlykkelig over sin nye bestevenn "Toro". Jeg er født på 70-tallet og vokst opp med denne dritmaten. Vi visste ikke da det vi vet nå, men jeg vet at jeg har hatt store helseproblemer takket være årevis med kneip med rekesalat, findus fiskegryte, og posemat fra Toro. Sukker er èn ting, men så er det alt det andre dritet med tilsetningsstoffer, smaksforsterkere (natriumglutamat), og frøolje i rikelige doser. Velkommen betennelse i kroppen, og andre dårlige nyheter. Man kan argumentere så mye man orker om hva som er sunn mat eller ikke. Kjøtt vs planter, lavkarbo vs mer karbo, osv. Men mat fra bunnen må vel alle være enige om nå er det beste? Anonymkode: d359d...60b 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. april 2023 #100 Del Skrevet 25. april 2023 AnonymBruker skrev (20 minutter siden): Rødt kjøtt øker kolesterolet og kan faktisk gi deg kreft i tarmen m.m. De aller fleste vet at det ikke er karbohydrater i rent kjøtt ☺️ Anonymkode: 5918e...734 Det er kvaliteten på kjøttet og hva man spiser ellers som avgjør om rødt kjøtt er skadelig eller ikke. Å spise elgkjøtt med grønnsaker øker ikke kolestrol eller risiko for kreft. Å spise prosesserte burgere eller pølser sammen med toro potetstappe, det blir noe helt annet. Anonymkode: d359d...60b 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå