Gå til innhold

spørsmål om brødbaking


Anbefalte innlegg

Gjest Catlin - ikke innlogget
Skrevet

Jeg skal bake brød i dag. Når jeg baker brød - og det er ikke ofte, så følger jeg oppskrift. Men denne gangen tenkte jeg at jeg skulle bake uten oppskrift. Bruke bl.a kli, helkorn, sammalt rug og sammalt hvete. Men hvor mange kg. av disse tørrvarene kan jeg ha pr. pakke gjær? Andre tips når jeg skal bake uten oppskrift?

Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)

Jeg bruker 1 pakke tørrgjær på ca 2 kg mel, men du kan bruke mer mel enn det. Det er helt avhengig av tålmodigheten din. Jo mindre gjær, jo lengre hevingstid. Jeg har f.eks. en oppskrift med bare 5 gram gjær til 2 kg mel og den må heve over natten, det orker jeg ikke, så jeg bruker heller mer gjær.

Jeg baker også uten oppskrift og bruker minst 50% hvetemel. Hvetemel inneholder gluten som gjør at deigen hever seg bedre og ikke blir tungt slik brød med mye grov melsorter fort kan bli. Ellers har jeg i alt jeg måtte ha i skapet som rugmel, havregryn, havremel, kli, linfrø, solsikkefrø, helkorn, fiberbakst osv. Frø må ligge i vann 10 minutter, ellers blir brødet tørt. Hakkede nøtter er også godt i. Så har jeg i en stor skje sirup (evt sukker), noen skjeer olje, litt salt og en blanding av melk/vann (melk gir mykere skorpe og litt mer holdbart brød). Bytter evt ut litt av væsken med yoghurt naturell hvis jeg har det. Knar godt. Hever til dobbel størrelse. Knar igjen og baker ut til to brød som legges i form. Etterhever og steker på nederste rille ved ca 200-225 grader i ca 45 minutter.

Endret av Arkana
Skrevet

Tusen takk for svar :) Da skal det nok bli gode brød.

Gjest gjest1
Skrevet

Jeg liker å heve over natten, så bruker ca 1/2 pakke tørrgjær til 1,5 liter kald melk eller vann. Et triks for å forhindre tørre brød er å blande alt det grove melet + frø. med vannet/melken først og la dette svelle i 20-30 minutter før jeg blander i gjær, sukker/sirup, salt og hvetemel til jeg får en smidig og fin deig.

Gjest Pecado
Skrevet

En pakke per 2-3 kg mel pleier jeg og bruke. Da lar jeg brøddeigen heve opp flere ganger.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...