AnonymBruker Skrevet 19. mars 2023 #21 Del Skrevet 19. mars 2023 Million skrev (3 minutter siden): Det er det som er det fine med eventyr. ALT er mulig i et eventyr. Fordi de er eventyr. Det er ikke nødvendigvis noen logikk i det. Når det kommer til eventyr, så må man nesten bare svelge det faktum at de ikke alltid er frie for logiske brister, og gå videre med livet sitt. Selv om eventyr ofte er fiktive historier som ikke nødvendigvis trenger å følge logiske regler, kan logiske brister likevel være problematiske av flere grunner: Konsistens: Selv om en historie er fiktiv, bør den følge en viss konsistens og ha en viss indre logikk. Hvis det er mange logiske brister i historien, kan det føre til at leseren mister interessen og blir distrahert fra selve historien. Det kan også ødelegge historiens troverdighet og gjøre det vanskeligere for leseren å bli engasjert i historien. Troverdighet: Selv om en historie er fiktiv, er det viktig at den har en viss troverdighet og at leseren kan akseptere historiens premisser og plot. Hvis det er mange logiske brister, kan det føre til at historien blir mindre troverdig og mindre engasjerende for leseren. Budskap: Eventyr kan også ha et budskap eller en moralsk leksjon som forfatteren ønsker å formidle. Hvis historien har mange logiske brister, kan dette ødelegge eller forstyrre budskapet og gjøre det vanskeligere for leseren å forstå eller ta til seg leksjonen. Eksempelets makt: Eventyr kan være en måte å lære barn og unge om verdier som ærlighet, rettferdighet og medfølelse. Hvis historien har mange logiske brister, kan dette gi et uheldig eksempel og sende feilaktige signaler til barna om hva som er akseptabelt eller ikke. Samlet sett kan logiske brister være problematiske selv i eventyr, da det kan føre til tap av konsistens, troverdighet, budskap og eksempelets makt. Selv om det kan være greit å bøye virkeligheten i et eventyr, bør historien likevel ha en viss indre logikk. Anonymkode: 7e79d...5fa 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Million Skrevet 19. mars 2023 #22 Del Skrevet 19. mars 2023 (endret) AnonymBruker skrev (5 minutter siden): Selv om eventyr ofte er fiktive historier som ikke nødvendigvis trenger å følge logiske regler, kan logiske brister likevel være problematiske av flere grunner: Konsistens: Selv om en historie er fiktiv, bør den følge en viss konsistens og ha en viss indre logikk. Hvis det er mange logiske brister i historien, kan det føre til at leseren mister interessen og blir distrahert fra selve historien. Det kan også ødelegge historiens troverdighet og gjøre det vanskeligere for leseren å bli engasjert i historien. Troverdighet: Selv om en historie er fiktiv, er det viktig at den har en viss troverdighet og at leseren kan akseptere historiens premisser og plot. Hvis det er mange logiske brister, kan det føre til at historien blir mindre troverdig og mindre engasjerende for leseren. Budskap: Eventyr kan også ha et budskap eller en moralsk leksjon som forfatteren ønsker å formidle. Hvis historien har mange logiske brister, kan dette ødelegge eller forstyrre budskapet og gjøre det vanskeligere for leseren å forstå eller ta til seg leksjonen. Eksempelets makt: Eventyr kan være en måte å lære barn og unge om verdier som ærlighet, rettferdighet og medfølelse. Hvis historien har mange logiske brister, kan dette gi et uheldig eksempel og sende feilaktige signaler til barna om hva som er akseptabelt eller ikke. Samlet sett kan logiske brister være problematiske selv i eventyr, da det kan føre til tap av konsistens, troverdighet, budskap og eksempelets makt. Selv om det kan være greit å bøye virkeligheten i et eventyr, bør historien likevel ha en viss indre logikk. Anonymkode: 7e79d...5fa Herregud, ta deg sammen! Det går virkelig ikke an å lire av seg så mye vrøvl på grunn av eventyr! Skal man være redd for at unger vokser opp og faktisk tror det finnes flygende tepper og får varige mén av det fordi det fikk de lest for seg i et eventyr fra 1001 natt? Det er ingen logikk i at et teppe kan fly. Det er det heller ikke i at Karlsson på taket har en liten propell på ryggen som ser ut som den har vokst ut av kroppen hans og får ham til å fly. Endret 19. mars 2023 av Million Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mars 2023 #23 Del Skrevet 19. mars 2023 AnonymBruker skrev (3 timer siden): Det største logiske bristen er at geitekillingen ikke har noen forståelse av antall. Anonymkode: 8ae53...c18 Nei, at killingen kan både telle og snakke er enda større. Anonymkode: 63e30...8b5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mars 2023 #24 Del Skrevet 19. mars 2023 Million skrev (4 minutter siden): Herregud, ta deg sammen! Det går virkelig ikke an å lire av seg så mye vrøvl på grunn av eventyr! Skal man være redd for at unger vokser opp og faktisk tror det finnes flygende tepper og får varige mén av det fordi det fikk de lest for seg i et eventyr fra 1001 natt? Det er ingen logikk i at et teppe kan fly. Det er det heller ikke i at Karlsson på taket har en liten propell på ryggen som ser ut som den har vokst ut av kroppen hans og får ham til å fly. Det er greit å ha flyvende tepper i et eventyr fordi det er en fantasifull og imaginær verden som ikke følger de samme reglene og fysiske begrensningene som den virkelige verden. Lesere og seere av eventyr er villige til å akseptere visse elementer av fantasifullhet og mystikk fordi det er en del av sjangeren. På den annen side kan rene logiske brister i en historie ødelegge troverdigheten og sammenhengen i historien. Når en historie presenterer en verden med etablerte regler, og så bryter disse reglene uten noen god forklaring, kan det føre til at leserne eller seerne mister sin oppfatning av historiens verden og hva som skjer. Dette kan føre til at historien mister sin troverdighet og resonans med publikum. Dermed er det en forskjell mellom å ha elementer av fantasifullhet og mystikk i en historie og å ha logiske brister som ikke passer inn i historiens verden og regler. Mens det kan være greit å ha flyvende tepper i en eventyrhistorie, bør historien fortsatt ha en konsistent intern logikk for at den skal være overbevisende og engasjerende for publikum. Anonymkode: 7e79d...5fa 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
baldrian Skrevet 19. mars 2023 #25 Del Skrevet 19. mars 2023 AnonymBruker skrev (4 timer siden): Alf Prøysen er kjent for å ha skrevet mange populære barnebøker, inkludert "Geitekillingen som kunne telle til ti". Men til tross for sin popularitet og høye anseelse blant barn og voksne, har denne boken noen logiske feil som kan kritiseres. Pass på at du unngår boka hans om kjerringa som ble så lita som ei teskje 😉 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PITTY Skrevet 19. mars 2023 #26 Del Skrevet 19. mars 2023 baldrian skrev (4 minutter siden): Pass på at du unngår boka hans om kjerringa som ble så lita som ei teskje 😉 😂 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mars 2023 #27 Del Skrevet 19. mars 2023 Mulig Prøysen ikke var i slekt med Einstein. Men at du går løs blant normale mennesker er også litt tankevekkende. Anonymkode: 66afe...e94 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lou Salome Skrevet 19. mars 2023 #28 Del Skrevet 19. mars 2023 Det er da høyst troverdig og logisk at en passasjerbåt har en kapasitetsbegrensninger som går på antall passasjerer. Fartøyet har helt sikkert en løyve som sier «inntil ti», av konkurransehensyn til andre fartøyer i området. Eller det kan være hjemlet i arbeidsavtalene til de ansatte. Mer enn ti, og de må ansette én til, som kanskje i tillegg må ha et veterinærkurs. Eller at båter som kun frakter inntil ti passasjerer har unntak fra diverse krav om tilpassede toaletter for alle raser, stellerom og universell ankomst. Det kan være livbåtkapasitet. Miljøhensyn. Elvesideinnvandringskontroll. Eller kanskje transportselskapet ønsker en viss standard ig profil som luksusreiser: at alle skal ha sitteplasser, god service og en behagelig reise uten at det er for trangt, slik at passasjerene foretrekker dem. Men dette er dyr som er så dumme at de ikke kan telle en gang, så selvfølgelig misforstår de og tror båten går ned hvis de er mer enn ti, selvom det er rederiet som kommer i trøbbel. Et hvert barn forstår dette. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tradegy Skrevet 19. mars 2023 #29 Del Skrevet 19. mars 2023 Noen ganger er søndager ekstra gøy 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mars 2023 #30 Del Skrevet 19. mars 2023 Lou Salome skrev (4 minutter siden): Det er da høyst troverdig og logisk at en passasjerbåt har en kapasitetsbegrensninger som går på antall passasjerer. Fartøyet har helt sikkert en løyve som sier «inntil ti», av konkurransehensyn til andre fartøyer i området. Eller det kan være hjemlet i arbeidsavtalene til de ansatte. Mer enn ti, og de må ansette én til, som kanskje i tillegg må ha et veterinærkurs. Eller at båter som kun frakter inntil ti passasjerer har unntak fra diverse krav om tilpassede toaletter for alle raser, stellerom og universell ankomst. Det kan være livbåtkapasitet. Miljøhensyn. Elvesideinnvandringskontroll. Eller kanskje transportselskapet ønsker en viss standard ig profil som luksusreiser: at alle skal ha sitteplasser, god service og en behagelig reise uten at det er for trangt, slik at passasjerene foretrekker dem. Men dette er dyr som er så dumme at de ikke kan telle en gang, så selvfølgelig misforstår de og tror båten går ned hvis de er mer enn ti, selvom det er rederiet som kommer i trøbbel. Et hvert barn forstår dette. Feil. I historien ble det argumentert med at skuta ville synke dersom det var flere enn ti passasjerer. Anonymkode: 7e79d...5fa Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mars 2023 #31 Del Skrevet 19. mars 2023 baldrian skrev (21 minutter siden): Pass på at du unngår boka hans om kjerringa som ble så lita som ei teskje 😉 Det kan være greit at Teskjekjerringa ble så liten som ei teskje, fordi det er en del av sjarmen og fantasi-elementet i historien. Historien er ment å være en fantasi, og som sådan er det akseptabelt å ha elementer som ikke er mulig i den virkelige verden. Slike elementer kan være fantasifulle og underholdende, og kan bidra til å skape en verden som leserne eller seerne kan drømme seg bort i. På den annen side, uforståelige logiske brister i en historie kan ødelegge forståelsen av historiens verden og handling. Hvis handlingen i en historie ikke er konsistent og logisk forklart, kan det gjøre det vanskelig for publikum å forstå hva som skjer og hvorfor det skjer. Dette kan føre til at publikum mister interessen for historien og ikke blir engasjert i den. Så mens det kan være greit å ha fantastiske elementer i en historie, er det viktig å ha en konsistent og forståelig fortelling som gir mening og holder publikum engasjert. Uforståelige logiske brister kan ødelegge historiens troverdighet og resonans med publikum, og bør derfor unngås så langt det er mulig. Anonymkode: 7e79d...5fa Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mars 2023 #32 Del Skrevet 19. mars 2023 Tradegy skrev (8 minutter siden): Noen ganger er søndager ekstra gøy Detaljerte debatter om litt uviktige tema kan ha flere fordeler og kan derfor ikke nødvendigvis være bortkastet tid: Kreativ tenkning: Å debattere litt uviktige tema kan bidra til å øke vår kreativitet og tenkning. Når vi er frie til å tenke utenfor boksen og tenke på ting som kanskje ikke har noen direkte innvirkning på livet vårt, kan det oppstå nye ideer og perspektiver som kan brukes på andre områder. Underholdning: Det å diskutere litt uviktige tema kan også være underholdende og morsomt. Det kan være en måte å slappe av og ha det gøy på, og det kan skape en positiv og avslappende atmosfære. Økt forståelse: Å diskutere små og tilsynelatende ubetydelige tema kan også øke vår forståelse av andre og deres synspunkter. Ved å høre andres meninger om et tema, kan vi lære mer om deres verdier og oppfatninger, og dermed forbedre vår evne til å kommunisere og samarbeide med dem. Trening i debattteknikk: Å diskutere litt uviktige tema kan også være en god måte å trene på debattferdighetene våre. Det kan hjelpe oss med å bli mer bevisste på vår egen argumentasjon og hvordan vi kan forsvare våre synspunkter på en konstruktiv måte. Så selv om noen kan mene at detaljerte debatter om litt uviktige tema kan være bortkastet tid, kan det være flere fordeler med å diskutere slike tema. Diskusjonene kan føre til økt kreativitet, underholdning, økt forståelse av andre og deres synspunkter, samt trening i debattferdigheter. Anonymkode: 7e79d...5fa Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
baldrian Skrevet 19. mars 2023 #33 Del Skrevet 19. mars 2023 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Hvis handlingen i en historie ikke er konsistent og logisk forklart, kan det gjøre det vanskelig for publikum å forstå hva som skjer og hvorfor det skjer. Dette kan føre til at publikum mister interessen for historien og ikke blir engasjert i den. Jeg tror faktisk noe av hensikten med fortellingen er å lære barn å telle til ti og forstå litt av tallbegrepene, altså ikke bare ramse opp tallrekka. Jeg tror man må finne andre historier hvis de skal lære om sikkerhet til sjøs. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PITTY Skrevet 19. mars 2023 #34 Del Skrevet 19. mars 2023 I "eventyr" hender det at det er litt slingringsmonn i logikken. Gudskjelov. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lou Salome Skrevet 19. mars 2023 #35 Del Skrevet 19. mars 2023 AnonymBruker skrev (4 timer siden): Feil. I historien ble det argumentert med at skuta ville synke dersom det var flere enn ti passasjerer. Anonymkode: 7e79d...5fa Men båten er da antageligvis sikkerhetsklarert for en vekt av ca ti okser. Mannskapet har dårlig kompetanse til å gjennomføre kontroll av dette. Hvis passasjerer som synes telling er skummelt turde å veies, ville ingen kunne summere opp resultatet. En begrensning etter rase ville være diskriminerende (og også vanskelig å beregne for hver tur). Det eneste gjennomførbare er antallsbegrensning. Leserne av historien har også dårlig kompetanse innen matematikk. Målet med historien er å få et eksempel av verdien av å kunne telle til ti. Det kunne vært en illustrasjon av en tekstoppgave der man har en båt som tar 5000kg, i køen står det et visst antall av geit og ku og gris osv (7 raser). Et mannskap på 3. Finn gjennomsnittsvekt på dyrene og beregn hvor mange av de som venter som kan bli med i forskjellige kombinasjoner. Men det blir liksom en annen historie. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. mars 2023 #36 Del Skrevet 19. mars 2023 Jeg tror du misforstår poenget med eventyr. De pleier å ha en agenda, og da er det ikke viktig at alt er korrekt i forhold til virkeligheten. Heller tvert imot. Eventyr er mye lettere å huske om noe ikke gir helt mening. Akkurat dette synes jeg egner seg veldig godt til å snakke matte med barn i alderen 1-10 år. De minste lærer regler før de etterhvert kan forstå antall. Etter hvert kan man snakke om størrelse og tyngde og masse annet, men det at en 10-åring kan snakke om denne logiske bristen, men også at oksen kan bli lei seg hvis den får høre at den er for tung, eller komme med situasjoner i det virkelige liv som disse dilemmaene kan overføres til, kan gi mye kreativ tenkning, underholdning og god forståelse. Anonymkode: 4bea5...808 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 20. mars 2023 #37 Del Skrevet 20. mars 2023 Nå prøvde jo Prøysen seg på aliaset "Kuksugarkongen" også så man kan ikke ta alt han gjorde for god fisk Anonymkode: 44369...ca1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
_popcorn_ Skrevet 22. mars 2023 #38 Del Skrevet 22. mars 2023 Ryddet for avsporinger og brukerangrep, og svar til det. _popcorn_, adm Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Minitroll Skrevet 22. mars 2023 #39 Del Skrevet 22. mars 2023 Det verste med denne boken er jo at alle dyrene er så skeptiske til å bli talt av geita. « ikke tell meg!!» men de tenkte nok at geita hadde en pakt med djevelen. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 22. mars 2023 #40 Del Skrevet 22. mars 2023 Hehe. Morsomt kåseri, men oppfølgingsinnleggene dine er litt for langdryge til å være morsomme. Anbefaler å forkorte de litt! Anonymkode: 992bc...936 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå