Gå til innhold

Spise kald hjemmelaga pizza?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Strømmen har gått og jeg er suuuulten, får ikke varma pizza fra i går, innafor å spise kald,  eller matforgiftning?

Anonymkode: 3c3be...bc9

Skrevet

Bare å kose seg. Dette er min favorittsyssel på en søndag:-).

Anonymkode: f1c6a...465

  • Liker 5
Skrevet

Helt klart spise den kald, det er jo da den er best! 

Anonymkode: 8908a...e01

  • Liker 6
Skrevet

Seriøst? Matforgiftning? Du er ikke redd for ebola også da? Spis. 

Anonymkode: f9a73...969

  • Liker 4
  • Nyttig 1
Skrevet

Hvis den har ligget kaldt er det ingen fare. Jeg spiser ofte kald pizza som har ligget i kjøleskapet.

Anonymkode: bbb72...cc0

  • Liker 4
Skrevet

Haha ebola, jo er redd for ebola, men ikke fra pizza 😂

Takk da gjør jeg det! Er litt forsiktig for har aldri spist kald pizza. 

Anonymkode: 3c3be...bc9

Skrevet

Er bare å spise. 

Skrevet
AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Hvis den har ligget kaldt er det ingen fare. Jeg spiser ofte kald pizza som har ligget i kjøleskapet.

Anonymkode: bbb72...cc0

Den får jo da kjøleskapssmak. Har spist kald pizza som har stått på benken dagen etter siden -80 tallet ;) Tror ikke jeg er den eneste.

Anonymkode: 0f3e4...5f6

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Skrevet

Hva er tankerekken her?

Bakterier oppstår om noe ligger i romtemperatur. Eller veldig lenge i kjøleskap. Har det gått for lang tid så nytter det ikke å varme maten opp igjen.

Hvis det ikke har gått for lang tid: Det finnes så vidt jeg vet ingen matvarer som er farlige å spise uten å varme opp når de allerede har blitt stekt/kokt én gang.

Anonymkode: 08294...d89

  • Liker 2
Skrevet

Synes kald pizza dagen etter er best

Anonymkode: 7ff19...e4a

Skrevet

Ts her, for noen år siden laget jeg og noen venninner en stor gryte med tomat og kjøttdeig saus. Dagen etter spiste vi den uten å varme opp. Vi ble vanvittig matforgiftet og hadde bare ett toalett, etter det ble jeg litt traumatisert tror jeg. En kokk sa senere at det er viktig å koke opp igjen tomat konsentrat, eller tomatsaus, og siden det er tomatsaus på pizza, derfor. Puh, det var tankerekka

Anonymkode: 3c3be...bc9

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Skrevet

Jeg spiser kaldt pizza flere ganger i mnd, det har gått bra hittil. 

Skrevet

Det er ikke noe annerledes å spise kald pizza enn å spise skive med pålegg. Både pålegg og pizza holder seg i kjøleskapet.

Anonymkode: 989a3...2c7

Skrevet

Jeg stolte på dere og spiste 3 biter, det var gysla godt! Men  nå venter jeg bittelitt spent 😅

Anonymkode: 3c3be...bc9

Skrevet

Hadde du ikke heimkunnskap/skolekjøkken/mat og helse på skolen?

Anonymkode: f7595...a91

Annonse
Skrevet
AnonymBruker skrev (20 timer siden):

Ts her, for noen år siden laget jeg og noen venninner en stor gryte med tomat og kjøttdeig saus. Dagen etter spiste vi den uten å varme opp. Vi ble vanvittig matforgiftet og hadde bare ett toalett, etter det ble jeg litt traumatisert tror jeg. En kokk sa senere at det er viktig å koke opp igjen tomat konsentrat, eller tomatsaus, og siden det er tomatsaus på pizza, derfor. Puh, det var tankerekka

Anonymkode: 3c3be...bc9


Problemet med stor gryte mat er først og fremst at den ikke blir avkjølt fort nok. Det kan gi bakterievekst.

 

Anonymkode: e04d8...982

  • Liker 2
Skrevet

Ts er vel død nå som spiste kald pizza.

Anonymkode: 989a3...2c7

Skrevet
AnonymBruker skrev (23 timer siden):

Helt klart spise den kald, det er jo da den er best! 

Anonymkode: 8908a...e01

Enig, kald pizza er det beste 😎

Anonymkode: d09e8...f37

Skrevet

sure. 

Anonymkode: 7b744...a07

Skrevet
Sitat

Det fins en type bakterie i blant annet korn, nemlig Bacillus cereus, som i sjeldne tilfeller kan gi matforgiftning hvis maten blir liggende for lenge i romtemperatur. Så lenge du får pizzaen inn i kjøleskapet innen rimelig tid, holder den seg fint i dagevis i kjøleskapet.  

Oppbevaring

Ha pizzarestene i kjøleskapet på 4 °C så fort de har kjølt seg ned til romtemperatur.

https://www.matvett.no/brukopp-leksikon/pizza

Så du kan fint spise kald kjøleskapspizza. 

Dette bør du være oppmerksom på pasta og ris som blir liggende for lenge i romtemperatur. 

Sitat

– Svært få er klar over hvor farlig det er å spise pasta eller ris som først er kokt, og deretter lagret ved romtemperatur over tid, sier professor emeritus ved NMBU Veterinærhøgskolen Per Einar Granum.

Lar du den stå på kjøkkenbenken kan nemlig bakterien Bacillus cereus produsere giftstoffer.

– Du må sette ris og pasta kjølig, helst under ti grader, raskt etter måltidet. Ellers vil maten kunne gjøre deg syk, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Eva Lillebakken.

Hjelper ikke å varme maten opp

Bacillus cereus kan begynne å produsere giftstoffer i kokt ris og pasta allerede etter to timer i romtemperatur. Men ifølge Granum tar det seks timer før den kan gjøre skade på mennesker.

– Bakterien trives best fra 14–40 grader, men i hvilestadium dør den ikke før den når 110 grader, forklarer Granum.

Derfor hjelper det heller ikke å varme opp maten på nytt hvis den først har stått ute over tid. Ei heller hjelper det å lukte på maten.

https://www.nrk.no/livsstil/ris--og-pastarester-kan-gjore-deg-syk-1.14118037

Derfor spiser jeg ikke pasta fra f.eks salatbarer i butikkene.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...