AnonymBruker Skrevet 24. februar 2023 #1 Del Skrevet 24. februar 2023 Hvorfor kan ikke matprodusentene oppgi holdbarhet på maten etter at pakken er åpnet? f.eks kjøttdeig. Det er jo som regel veldig forskjellig hvor lenge en matvare er holdbar før og etter åpning. Jeg vet noen få gjør det, men langt fra de fleste. Det kan være med på å redusere matsvinn og hjelper oss i små husholdninger som ikke spiser hele pakken. Anonymkode: e5a12...cb0 4 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
missLynch Skrevet 24. februar 2023 #2 Del Skrevet 24. februar 2023 Enig! Ser det står på noen typer kokt skinke; «holdbar 5; dager etter åpning». Burde stått på alle kjøttpålegg, leverpostei, kjøttdeig etc. 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31676529 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2023 #3 Del Skrevet 24. februar 2023 Det er vel litt fordi dette er noe du kan google deg til selv. Det er grenser for hvor mye det er plass til på en liten pakke. Anonymkode: 345d6...b94 2 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31676552 Del på andre sider Flere delingsvalg…
svartkatt Skrevet 24. februar 2023 #4 Del Skrevet 24. februar 2023 Har sett det står på mange forskjellige produkter, men det er kanskje ikke synlig nok. Det går dessuten an å tenke litt over det man kjøper. Jeg kjøper for eksempel aldri en stor hvitost fordi jeg vet sjansen for at jeg spiser den innen rimelig tid er liten, og jeg kommer ikke til å rive eller fryse den. Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31676559 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2023 #5 Del Skrevet 24. februar 2023 Fordi det er mange faktorer som spiller inn på holdbarhet etter åpning som produsenten ikke har kontroll over. Anonymkode: 920ed...4b6 9 3 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31676560 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vandelay Skrevet 24. februar 2023 #6 Del Skrevet 24. februar 2023 AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Det er vel litt fordi dette er noe du kan google deg til selv. Det er grenser for hvor mye det er plass til på en liten pakke. Anonymkode: 345d6...b94 Ja, synes slikt går under allmennkunnskap de fleste voksne burde ha tilegnet seg. 4 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31676569 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2023 #7 Del Skrevet 24. februar 2023 Tror det er fordi det er allmennkunnskap. Alt ferskt kjøtt som åpnes fra vakuum pakke skal stekes med en gang ellers blir det dårlig. Biff og noe fisk er unntaket, kan ligge noen timer åpnet og ustekt uten å bli dårlig. Etter steking bør kjøttet enten spises, fryses eller kan oppbevares innpakket i kjøleskap i 2-3 døgn. Anonymkode: d7ca1...dcb 3 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31677506 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2023 #8 Del Skrevet 24. februar 2023 Hva med et glass oliven f.eks? Er alltid i tvil om hvor lenge etter åpning de varer.. enig med TS, burde stå på alle matvarer! Anonymkode: 08589...894 3 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31678811 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mezzosoprena Skrevet 24. februar 2023 #9 Del Skrevet 24. februar 2023 Enig med de som sier at dette bør være allmennkunnskap, de kan ikke skrive alt på emballasjen. Ellers er luktesansen det beste verktøyet for å teste om maten fortsatt er holdbar. 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31679438 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 24. februar 2023 #10 Del Skrevet 24. februar 2023 Den beste måten å redusere matsvinn, er definitivt å se, lukte og smake på maten. Sånn ellers, rått kjøtt bør stekes etter åpning, men kan lagres noen dager etter steking. Anonymkode: 97608...042 3 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31679980 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 25. februar 2023 #11 Del Skrevet 25. februar 2023 Fordi produsenten da ville fått et ras med klager. De vet ikke hvor lenge produktet står på benken før du setter det kaldt, de vet ikke hvordan du pakker inn produktet (leverposdeig med plastlokk holder mange ganger så lenge som en pakke du bare setter inn i kjøleskapet). De vet ikke om du tar kniven du har slikket på, og så tar litt mer leverposdeig. Anonymkode: 18051...e1a 5 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31680388 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Brunhilde Skrevet 26. februar 2023 #12 Del Skrevet 26. februar 2023 AnonymBruker skrev (På 24.2.2023 den 17.51): Tror det er fordi det er allmennkunnskap. Alt ferskt kjøtt som åpnes fra vakuum pakke skal stekes med en gang ellers blir det dårlig. Biff og noe fisk er unntaket, kan ligge noen timer åpnet og ustekt uten å bli dårlig. Etter steking bør kjøttet enten spises, fryses eller kan oppbevares innpakket i kjøleskap i 2-3 døgn. Anonymkode: d7ca1...dcb Det skjer ikke en kjemisk reaksjon i det øyeblikket du åpner pakken, det går helt fint å åpne en pakke kjøttdeig, steke halve den ene dagen og halve den neste, men det beste er jo å fryse ned det man ikke bruker. Kjøleskap er dessuten forskjellige, og jo lavere temperatur, jo lenger kan mat oppbevares uten å bli dårlig. AnonymBruker skrev (På 24.2.2023 den 21.14): Hva med et glass oliven f.eks? Er alltid i tvil om hvor lenge etter åpning de varer.. enig med TS, burde stå på alle matvarer! Anonymkode: 08589...894 Når jeg åpner et glass oliven så tar jeg dem jeg skal bruke og så heller jeg matolje på toppen. Da holder de i mange uker i kjøleskapet. 3 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31686760 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. februar 2023 #13 Del Skrevet 26. februar 2023 Jeg vet mange sier man "må bare se, lukte, smake" men av og til fungerer ikke det. Så vidt jeg husker finnes det matvarer som blir dårlige før man ser, lukter eller smaker det (som pasta). Og om man kjøper en matvare for første gangen vet man kanskje ikke hvordan den skal se ut, lukte, eller smake som. Jeg kjøpte en gang en ferdiglagd eggesalat. Den var innenfor datoen og alt virket fint, men når jeg smakte på den smakte den surt. Så jeg kastet den og kjøpte en ny en. Den smakte også surt, så jeg kastet den også. Så tittet jeg på ingrediensene og så den hadde sitron eller eddik eller et eller annet sånt som ga den "sure" smaken. Om det hadde vært omvendt, at jeg trodde den skulle ha den syrlige smaken i seg selv om den egentlig ikke skulle ha det, hadde jeg bare spist den og mest sannsynlig blitt skikkelig dårlig. Så se, lukt, smak fungerer bare på matvarer man kjenner fra før. On 2/25/2023 at 5:48 AM, AnonymBruker said: Fordi produsenten da ville fått et ras med klager. De vet ikke hvor lenge produktet står på benken før du setter det kaldt, de vet ikke hvordan du pakker inn produktet (leverposdeig med plastlokk holder mange ganger så lenge som en pakke du bare setter inn i kjøleskapet). De vet ikke om du tar kniven du har slikket på, og så tar litt mer leverposdeig. Anonymkode: 18051...e1a Men jeg tenker at de må jo gå ut ifra at folk behandler varen riktig. Det gjør de jo med vanlig datostempling også. En uåpnet pakke med kjøttdeig holder til og med datoen hvis den legges i kjøleskapet uten å ha ligget i romtemperatur i flere timer. Men ligger den i romtemperatur lenge har den blitt behandlet feil, og da er dermed datostemplingen ikke lenger relevant. Så da tenker jeg de iallefall kan skrive noe sånt som "holder 3-5 dager i kjøleskap hvis oppbevart riktig". Den der hvis oppbevart riktig må vel sikre produsentene. For om man slikker på kniven eller ikke legger på lokk går man jo mot det vi alle lærte på skolen når det kom til grunnleggende matsikkerhet. Når det kommer til leverpostei o.l. kan de jo og også skrive noe sånt som "hvis oppbevart med tett lokk, holdbar ca. 5 dager i kjøleskap". Anonymkode: 02359...a46 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31688273 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 26. februar 2023 #14 Del Skrevet 26. februar 2023 Brunhilde skrev (4 timer siden): Det skjer ikke en kjemisk reaksjon i det øyeblikket du åpner pakken, det går helt fint å åpne en pakke kjøttdeig, steke halve den ene dagen og halve den neste, men det beste er jo å fryse ned det man ikke bruker. Kjøleskap er dessuten forskjellige, og jo lavere temperatur, jo lenger kan mat oppbevares uten å bli dårlig. Når jeg åpner et glass oliven så tar jeg dem jeg skal bruke og så heller jeg matolje på toppen. Da holder de i mange uker i kjøleskapet. Det skjer i høyeste grad en kjemisk reaksjon når pakken åpnes. Anonymkode: 5f232...6ee 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31688295 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Brunhilde Skrevet 26. februar 2023 #15 Del Skrevet 26. februar 2023 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Det skjer i høyeste grad en kjemisk reaksjon når pakken åpnes. Anonymkode: 5f232...6ee Jeg skulle vært mer tydelig, det skjer ikke en kjemisk reaksjon som gjør at kjøttet blir dårlig det øyeblikket vakumet brytes. Beklager at presiseringen manglet, det gikk litt fort da jeg svarte. 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31688313 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Spell Skrevet 1. mars 2023 #16 Del Skrevet 1. mars 2023 Jeg vet ikke om det har så mye for seg, da jeg opplever at de matvarene som faktisk har denne merkingen, holder seg mye lenger enn dette. Skal de ha en slik merking, så må de være sikre på at skinka f.eks. holder seg de 3 dagene i 4 grader som det merkes med. Men i realiteten holder skinke seg fint i alle fall 1 uke i vanlig kjøleskap om man ikke lar den bli varm på benken når man smører. Om folk føler slik merking, så fører det egentlig til mer kasting.... Juice ser jeg også oftest har slik merking, og den holder seg veeldig mye lengre. Tror jeg har drukket juice som var åpnet for 2 uker siden, og den smakte som normalt! Men jeg har også opplevd at datomerking spesielt på kjøtt og fisk ikke er helt til å stole på, dvs det blir dårlig før utløpsdatoen. Det kan være pga forholdene i butikken (noen ganger ser jeg maten stå lenge på tralla før det havner i disken f.eks.), at varen ligger lenge i handlevogn og deretter frakt hjem, at kjøleskapet holder for høy temperatur osv. 1 Lenke til kommentar https://forum.kvinneguiden.no/topic/1659267-hvorfor-oppgis-det-ikke-holdbarhet-etter-%C3%A5pning/#findComment-31708637 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå