AnonymBruker Skrevet 13. januar 2023 #1 Del Skrevet 13. januar 2023 Lavkarbo - kostholdet som er elsket av noen, og hatet av andre. Som kan gjøres på mange forskjellige måter, alt fra å spise tjukke smørskiver, til å lage ren og sunn mat fra bunnen av. Og det florerer like mange myter om dette kostholdet, som det stadig blir forsket på det og publisert nye og motstridende forskningsartikler. Jeg kan bare snakke for meg selv. Jeg veide 100 kg i 2019, og jeg er bare 1,60 cm høy. Kiloene hadde sneket seg på over flere år, og på slutten var det blitt for tungt å være særlig i aktivitet. Jeg hadde et stoffskifte som kranglet voldsomt, og i perioder la jeg på meg selv om jeg bare spiste knekkebrød og drakk vann. Det var tungt og ganske frustrerende. Først prøvde jeg kostholdsrådene fra myndighetene: Grove knekkebrød, mye frukt, mindre porsjoner til alle måltider. Samtidig gikk jeg 1 til 2 timers turer i rask gange og mye bakker hver dag. To dager i uken drev jeg med spinning. Jeg gikk ned 5 kilo over en 6 måneders periode, altså ikke store vekttapet. I tillegg fikk jeg belastningsskader i knærne på grunn av at jeg gikk så mye bakker med min høye vekt. Etter disse seks månedene bestemte jeg meg for å prøve lavkarbo. Hovedsaklig fordi man ikke skulle trene på det kostholdet, og knærne hadde blitt så vonde. Jeg kunne ingenting om lavkarbo, og de jeg kjente som drev med dette spiste masse smør og bacon hele tiden. Hørtes ikke særlig sunt ut. Så jeg satte meg ned og leste alt jeg kunne om dette, og oppdaget da at det var mulig å gjøre "lavkarbo" på en helt annen måte. Det gikk an å lage sunn mat bra bunnen av, nesten som jeg spiste fra før, men kutte ned på karbohydratene likevel. Hovedsaklig ved å bytte ut potet med sellerirot, bytte ut spagetti med squash, hvetemel med mandelmel og kokosmel, lage sauser hvor jeg brukte johannesbrødkjernemel som jevning istedenfor smør og hvetemel, og bruke sukkererstatninger istedenfor sukker. Små enkle grep, som reduserte karbohydratene i et ellers sunt og næringsrikt kosthold. Det første som skjedde, var at jeg begynte å spise mer gønnsaker. Omtrent alle lavkarbo oppskrifter hvor man lager mat fra bunnen av, har mye grønnsaker. Og hvis jeg ble sulten mellom måltider, spiste jeg grønnsaker. Noen ganger byttet jeg ut lavkarbo-brødskiver til lunsj med kyllingsalat, andre ganger lagde jeg omelettrull med salat. Så alt i alt økte jeg grønnsaksinnholdet i kosten min betydelig. Og kiloene raste faktisk av. Jeg gikk ned 30 kg på et år, til 70 kg. Uten særlig trening, annet enn at jeg begynte å gå igjen da vekten ble litt lavere, og knærne ble bedre. Det siste året har jeg spist litt karbo igjen, men jeg henter dem fra poteter og grønnsaker. Og ikke overdrevne mengder. Jeg har ikke gått opp igjen i vekt dette året, selv om jeg også har spist hvetemel, godteri, softis om sommeren og så videre. Merkelig nok holder jeg meg på 70 kg. Jeg tok også en full legesjekk etter å ha gått ned 30 kg på lavlarbo. Jeg var friskere enn npen gang, hjertet var helt hundre, stoffskiftet var bra, alle prøver helt i orden. Nå skal jeg igang igjen! Siden jeg bare er 160 cm høy, vil jeg ned 10 kg til. Jeg tror det er bra for kroppen å ha fått denne pausen i et år, jeg tenker da spesielt på huden, som har fått tid til å trekke seg sammen igjen. Jeg har god elastisitet i huden og er heldigvis ikke plaget med løs hud etter vekttapet. Flere som skal igang med lavkarbo nå? Hva er din historie, din motivasjon og dine mål? Anonymkode: 5fb1d...37b 3 2 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. januar 2023 #2 Del Skrevet 14. januar 2023 Så fint at du har funnet noe som fungerer for deg! For meg er de vanlige kostholdsrådene nok for å gå ned i vekt, men passer på å spise en god del proteiner og rene råvarer uansett, samt mye grønnsaker. Det passer ikke for meg å kutte noe helt ut, såkalt «nei-mat», da blir det bare mer fristende og går ikke i lengden for meg. Anonymkode: c3c01...86d 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. januar 2023 #3 Del Skrevet 14. januar 2023 Tja, skal vel i gang igjen, som at juleferien er over 😅 har spist lavkarbo i over 10 år, men tar litt pauser i julen og sommerferien. Legger faktisk ikke merkbart på meg ( har ikke vekt så veier meg ikke) ,men merker på kroppen om pausene blir for lange ( smerter i ledd, dårligere bevegelighet , dårligere hud og dårlige søvn) min historie startet egentlig for 20 år siden , da en kompis som jobber som kostholdsveileder hadde deltatt på kurs om lavkarbo i usa. ( i Norge var det delvis ukjent delvis utskjelt) han kom med gode argumenter for at det var lurt for meg med revmatisme. Begynte på det, men ble litt halvhjertet fordi det var vanskelig og få tak i alt jeg ønsket, jeg var ung og hadde ikke nok motivasjon. Så ble jeg sykere, og fikk mye smerter , måtte gå på kortison, vekten raste opp 50 kg på et år og jeg ble ufør. Måtte helt i kjelleren for og hente motivasjon. Gikk all in et år med keto, for så og legge meg på lav- moderat karbo med sommer og julepauser. Jeg har fått så dilla på poteter i julen, så min greie nå er og venne meg av med poteter 😅 motivasjonen er og holde meg frisk, arbeidsfør og slank. Målet er bare og fortsette med vedlikehold . Anonymkode: a853b...fd2 3 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 15. januar 2023 #4 Del Skrevet 15. januar 2023 Jeg har også en kropp som holder igjen veldig mye pga hormoner. Har prøvd keto/lav-karbo alt fra kun karbo fra grønnsaker til under 20-30g hver dag. For noen år siden fikk jeg gode resultater og hormonene hjalp til, gikk ned masse vannvekt og fett i starten. Sist gang for 2 år siden fikk jeg omtrent ingen effekt av lavkarbo, enda jeg var mer overvektig. Spiste da veldig streng ketogent kosthold, men kroppen ville ikke slippe vekten. Da er det lett å miste motivasjonen. Det som motiverer meg mest med lavkarbo er at siden jeg ikke tåler gluten og melk, så kan dette kostholdet muligens passe fint inn. Nå må jeg finne ut hvordan jeg kan lage god lunsj og middag. De ulike typene brød jeg har smakt opp gjennom årene på lavkarbo er så dårlig at jeg heller lar være å spise noe, så ille er det. Har du noen gode råd til hvor jeg bør begynne, TS? Anonymkode: cf36e...6c7 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. januar 2023 #5 Del Skrevet 16. januar 2023 AnonymBruker skrev (På 15.1.2023 den 8.56): Jeg har også en kropp som holder igjen veldig mye pga hormoner. Har prøvd keto/lav-karbo alt fra kun karbo fra grønnsaker til under 20-30g hver dag. For noen år siden fikk jeg gode resultater og hormonene hjalp til, gikk ned masse vannvekt og fett i starten. Sist gang for 2 år siden fikk jeg omtrent ingen effekt av lavkarbo, enda jeg var mer overvektig. Spiste da veldig streng ketogent kosthold, men kroppen ville ikke slippe vekten. Da er det lett å miste motivasjonen. Det som motiverer meg mest med lavkarbo er at siden jeg ikke tåler gluten og melk, så kan dette kostholdet muligens passe fint inn. Nå må jeg finne ut hvordan jeg kan lage god lunsj og middag. De ulike typene brød jeg har smakt opp gjennom årene på lavkarbo er så dårlig at jeg heller lar være å spise noe, så ille er det. Har du noen gode råd til hvor jeg bør begynne, TS? Anonymkode: cf36e...6c7 Jeg kan jo bare snakke for meg selv, men jeg går ned i vekt når jeg lager all maten fra bunnen av. Hvis jeg begynner å "jukse" med ferdigprodukter som skal være lavkarbo, f eks sukkerfritt godteri fra Tights, ferdige tacolefser, ferdigbrød etc - så stopper vekttapet hos meg. Så jeg tror at jeg som har hormonell ubalanse mht stoffskiftet, ikke tåler E-stoffene i ferdigprodukter heller. Så da må jeg lage alt fra bunnen av. Og det krever en del planlegging. Først og fremst: Gjør noe med brødet som spises til alle måltider utenom middag. Det er viktig at det er et hjemmebakt lavkarbobrød, selv om det er vanskelig å finne en god oppskrift. Jeg har tilslutt funnet et frø-og-nøttebrød som jeg syns er ganske godt, skal legge inn oppskriften som bilde nederst her. Den har littegrann hvetekli (kruskakli fra Regal) og bittelitt havremel, men det funker for meg. Det holder fordøyelsen i gang, og mengdene er så små at karbohydratinnholdet blir lavt. Jeg syns dette brødet har en fin fordeling av fett / karbo / protein, hvor fettet er hentet fra nøtter og ikke olje. Og kaloriinnholdet er også relativt normalt i forhold til vanlige brød. Brødet inneholder yoghurt, men den kan byttes ut med laktosefri variant, kokosyoghurt fra Berit Nordstrand eller lignende. Hvis du f eks må ha den helt melkefri. Så baker jeg lavkarbo knekkebrød, skal legge inn oppskrift på det og nederst her. Det er greit å ha noe å variere brødmaten med. Ellers prøver jeg å bytte ut ett brødmåltid om dagen med et eggemåltid. For eksempel lager jeg da "chaffels" (ost og egg i vaffeljern) og fyller med grønnsaker og kremost. Eller omelett, kyllingsalat, nøtter & yoghurt etc. På den måten blir det som regel 2 brødmåltider pr dag (f eks frokost og kvelds), så spiser jeg en lavkarbo middag og så et eggemåltid (f eks til lunsj). Til middag lager jeg det jeg vanligvis ville lagd, men jeg googler oppskrift på lavkarbo variant. Lager lasagne fra bunnen av, taco med chaffles og hjemmelagd tacokrydder, pizza med blomkålbunn etc. Og til typiske norske middager, som kjøttkaker i brun saus med poteter, så bytter jeg ut sausen med lavkarbosaus og lager sellerirotmos eller blomkålmos ved siden av. Hvit og brun saus lager jeg stort sett sånn: 1 dl fløte, 4 dl vann, 1 ss kremost, 1 buljongterning og 1 ts johannesbrødkjernemel. Sukkerkulør til brun saus, revet ost til ostesaus, varierer buljong etter smak. Noen ganger bruker jeg ekte kraft istedenfor vannet, andre ganger krydrer jeg med muskat eller hva som evnt passer til det jeg skal ha til middag. Bruker mye grønnsaker oppå pålegget på brødskivene, passer på å få med grønnsaker til eggemåltidet, og lager litt ekstra grønnsaker til middag enn jeg vanligvis ville gjort. Så lager jeg opp en del oste-omeletter i muffinsformer, sånn at jeg til enhver tid har dette i kjøleskapet. Legger inn oppskrift nederst. Disse er supergode, og kjekke å ta med seg i hånda når man har dårlig tid. Det hender jeg lager en liten lavkarbo sjokoladekake, og deler opp i små stykker. Så har jeg en liten bit når søtsuget melder seg, gjerne med en valnøtt på toppen. Det er lurt å være forberedt på at man fyser på ting, og ha klart noe man kan spise. Til chips så lager jeg typiske lavkarbo ostechips, eller friterer sellerirot-skiver. Koser meg med farris i alle slags smaker (lime, sitron etc), og har mye hele bær i fryseren som det hender at jeg blander med yoghurt eller pisket krem og litt sukrin gold. Og fyser jeg på noe helt konkret, så googler jeg etter lavkarbo oppskrift på det jeg fyser på og lager en lavkarbo variant. Håper rådene kan hjelpe noe. Her kommer oppskriftene: Anonymkode: 5fb1d...37b 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 16. januar 2023 #6 Del Skrevet 16. januar 2023 Det skulle stå "yokos yoghurt" fra Berit Nordstrand, ikke kokos yoghurt. Og det er ingen problem å bare sløyfe hvetekli og havremel i brødet, du kan lage det helt uten mel. Jeg ville nok kanskje prøvd meg frem med å erstatte melmengden (totalt 30 gram) med enten mandelmel, en blanding av mandelmel og sesammel, eller kanskje linfrømel. Bare å prøve seg fram. Anonymkode: 5fb1d...37b 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 19. januar 2023 #7 Del Skrevet 19. januar 2023 AnonymBruker skrev (På 17.1.2023 den 0.12): Jeg kan jo bare snakke for meg selv, men jeg går ned i vekt når jeg lager all maten fra bunnen av. Hvis jeg begynner å "jukse" med ferdigprodukter som skal være lavkarbo, f eks sukkerfritt godteri fra Tights, ferdige tacolefser, ferdigbrød etc - så stopper vekttapet hos meg. Så jeg tror at jeg som har hormonell ubalanse mht stoffskiftet, ikke tåler E-stoffene i ferdigprodukter heller. Så da må jeg lage alt fra bunnen av. Og det krever en del planlegging. Først og fremst: Gjør noe med brødet som spises til alle måltider utenom middag. Det er viktig at det er et hjemmebakt lavkarbobrød, selv om det er vanskelig å finne en god oppskrift. Jeg har tilslutt funnet et frø-og-nøttebrød som jeg syns er ganske godt, skal legge inn oppskriften som bilde nederst her. Den har littegrann hvetekli (kruskakli fra Regal) og bittelitt havremel, men det funker for meg. Det holder fordøyelsen i gang, og mengdene er så små at karbohydratinnholdet blir lavt. Jeg syns dette brødet har en fin fordeling av fett / karbo / protein, hvor fettet er hentet fra nøtter og ikke olje. Og kaloriinnholdet er også relativt normalt i forhold til vanlige brød. Brødet inneholder yoghurt, men den kan byttes ut med laktosefri variant, kokosyoghurt fra Berit Nordstrand eller lignende. Hvis du f eks må ha den helt melkefri. Så baker jeg lavkarbo knekkebrød, skal legge inn oppskrift på det og nederst her. Det er greit å ha noe å variere brødmaten med. Ellers prøver jeg å bytte ut ett brødmåltid om dagen med et eggemåltid. For eksempel lager jeg da "chaffels" (ost og egg i vaffeljern) og fyller med grønnsaker og kremost. Eller omelett, kyllingsalat, nøtter & yoghurt etc. På den måten blir det som regel 2 brødmåltider pr dag (f eks frokost og kvelds), så spiser jeg en lavkarbo middag og så et eggemåltid (f eks til lunsj). Til middag lager jeg det jeg vanligvis ville lagd, men jeg googler oppskrift på lavkarbo variant. Lager lasagne fra bunnen av, taco med chaffles og hjemmelagd tacokrydder, pizza med blomkålbunn etc. Og til typiske norske middager, som kjøttkaker i brun saus med poteter, så bytter jeg ut sausen med lavkarbosaus og lager sellerirotmos eller blomkålmos ved siden av. Hvit og brun saus lager jeg stort sett sånn: 1 dl fløte, 4 dl vann, 1 ss kremost, 1 buljongterning og 1 ts johannesbrødkjernemel. Sukkerkulør til brun saus, revet ost til ostesaus, varierer buljong etter smak. Noen ganger bruker jeg ekte kraft istedenfor vannet, andre ganger krydrer jeg med muskat eller hva som evnt passer til det jeg skal ha til middag. Bruker mye grønnsaker oppå pålegget på brødskivene, passer på å få med grønnsaker til eggemåltidet, og lager litt ekstra grønnsaker til middag enn jeg vanligvis ville gjort. Så lager jeg opp en del oste-omeletter i muffinsformer, sånn at jeg til enhver tid har dette i kjøleskapet. Legger inn oppskrift nederst. Disse er supergode, og kjekke å ta med seg i hånda når man har dårlig tid. Det hender jeg lager en liten lavkarbo sjokoladekake, og deler opp i små stykker. Så har jeg en liten bit når søtsuget melder seg, gjerne med en valnøtt på toppen. Det er lurt å være forberedt på at man fyser på ting, og ha klart noe man kan spise. Til chips så lager jeg typiske lavkarbo ostechips, eller friterer sellerirot-skiver. Koser meg med farris i alle slags smaker (lime, sitron etc), og har mye hele bær i fryseren som det hender at jeg blander med yoghurt eller pisket krem og litt sukrin gold. Og fyser jeg på noe helt konkret, så googler jeg etter lavkarbo oppskrift på det jeg fyser på og lager en lavkarbo variant. Håper rådene kan hjelpe noe. Her kommer oppskriftene: Anonymkode: 5fb1d...37b Så flott at du deler oppskrifter!😊 Har du flere? Hilsen ei som akkurat har begynt å sette seg inn i Lavkarbo 😄 Anonymkode: 47faa...57f Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Jytte Skrevet 19. januar 2023 #8 Del Skrevet 19. januar 2023 AnonymBruker skrev (På 17.1.2023 den 0.20): Det skulle stå "yokos yoghurt" fra Berit Nordstrand, ikke kokos yoghurt. Og det er ingen problem å bare sløyfe hvetekli og havremel i brødet, du kan lage det helt uten mel. Jeg ville nok kanskje prøvd meg frem med å erstatte melmengden (totalt 30 gram) med enten mandelmel, en blanding av mandelmel og sesammel, eller kanskje linfrømel. Bare å prøve seg fram. Anonymkode: 5fb1d...37b Takk for oppskrifter. Nesten de samme som de jeg bruker. Et godt råd er å væte bakepapiret i vann før du har det i formen, først klippe det opp til bunn og sidene, to deler. Bruker crème fraiche i brødet, og ikke nøtter (de spiser jeg som de er, usaltet). Er jeg fysen på noe søtt er det godt med frosne bær og litt vanilje-kesam og litt kanel, eller krem med litt sukrinmelis. Eller lage chiagrøt med frosne bær, par dråper vanilje-essens og ev. nøtter. Spiser mørk sjokolade til kaffen, en bit, noen ganger litt mer... har på følelsen av at sjokolade er avhengighetsskapende? Lager en del wok, og bruker mye squash. Ovnsbakte er de som pizza, bare bedre og sunnere. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Roci Skrevet 19. januar 2023 #9 Del Skrevet 19. januar 2023 Det finnes mange gode bakeoppskrifter hos Fett&Forstand, har forsøkt flere og de er noe helt annet enn "eggsvampene" som man typisk bakte på lavkarbo for 10-15 år siden 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
rampeguri Skrevet 3. februar 2023 #10 Del Skrevet 3. februar 2023 Har tenkt å begynne med lavkarbo. Finnes det noe eget forum? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kicki_90 Skrevet 4. februar 2023 #11 Del Skrevet 4. februar 2023 AnonymBruker skrev (På 17.1.2023 den 0.12): Jeg kan jo bare snakke for meg selv, men jeg går ned i vekt når jeg lager all maten fra.... (klippet vekk all teksten) Håper rådene kan hjelpe noe. Her kommer oppskriftene: Anonymkode: 5fb1d...37b Jeg lurte på noe angående det brødet, bruker du alle ingrediensene som de er eller maler du noe av nøttene og frøene/kjernene for å få litt mer melaktig konsistens? Roci skrev (På 19.1.2023 den 21.01): Det finnes mange gode bakeoppskrifter hos Fett&Forstand, har forsøkt flere og de er noe helt annet enn "eggsvampene" som man typisk bakte på lavkarbo for 10-15 år siden Har du lyst til å anbefale noen av oppskriftene der? Jeg har kikket på de, men har ikke turt å teste noe, etter min erfaring fra 10+ år siden og gjorde samme erfaring som deg med konsistensen på brødene den gang. 😅 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. februar 2023 #12 Del Skrevet 4. februar 2023 Roci skrev (På 19.1.2023 den 20.01): Det finnes mange gode bakeoppskrifter hos Fett&Forstand, har forsøkt flere og de er noe helt annet enn "eggsvampene" som man typisk bakte på lavkarbo for 10-15 år siden Ja, det finnes mange gode bakeoppskrifter, men disse er ikke noe man bør spise ofte. Folk tolker det ofte som at "det er lavkarbo, jeg kan spise disse erstatningene hele tiden". Man bør ikke spise ultraprosessert mat og kunstig søtning ofte, selv om det ikke har mye karbohydrater eller kalorier. Helse er mer enn karbohydrater og kalorier. Kunstig søtning ødelegger tarmfloraen og gjør oss også insulinresistente. Jo mer insulinresistent man allerede er, jo verre er det. Sukkerfri brus stoppet vektnedgangen hos meg. Ingen karbohydrater og ingen kalorier. Da jeg kuttet sukkerfri brus og ingenting annet, så raste vekta av. Ultraprosesserte matvarer er søppel og ikke noe man bør spise ofte. Hvis matvaren inneholder en ingrediens som mennesker for bare noen generasjoner ikke visste hva er, så er det mest sannsynligvis ikke noe du bør spise. Fiber bør vi alle kutte ut, så lenge man spiser smør og sånne sunne saker i stedet for helseskadelig plantemargarin og frøoljer (soyaolje, rapsolje, solsikkeolje osv). De har nå funnet ut at den påståtte gunstige effekten av fiber er på grunn av noen fettsyrer som fiberet blir brutt ned til. Det er mest smørsyre, som du finner i store mengder i nettopp smør. Og det uten fordøyelsesproblemene som kommer med fiber. Win-win! De studerer også på mennesker med IBS og har funnet ut at de trenger mer smørsyre (IKKE fra fiber). Jeg slår et slag for at man spiser mat og drikker vann. Men jeg vet jo av egen erfaring at når man endrer kosthold så har man egentlig lyst til å spise det samme som før. Nesten alle gjør den feilen at de bruker mange erstatninger i starten. Så lærer man seg å spise MAT. Anonymkode: ee366...c5d 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Roci Skrevet 4. februar 2023 #13 Del Skrevet 4. februar 2023 AnonymBruker skrev (3 timer siden): Ja, det finnes mange gode bakeoppskrifter, men disse er ikke noe man bør spise ofte. Folk tolker det ofte som at "det er lavkarbo, jeg kan spise disse erstatningene hele tiden". Man bør ikke spise ultraprosessert mat og kunstig søtning ofte, selv om det ikke har mye karbohydrater eller kalorier. Helse er mer enn karbohydrater og kalorier. Kunstig søtning ødelegger tarmfloraen og gjør oss også insulinresistente. Jo mer insulinresistent man allerede er, jo verre er det. Sukkerfri brus stoppet vektnedgangen hos meg. Ingen karbohydrater og ingen kalorier. Da jeg kuttet sukkerfri brus og ingenting annet, så raste vekta av. Ultraprosesserte matvarer er søppel og ikke noe man bør spise ofte. Hvis matvaren inneholder en ingrediens som mennesker for bare noen generasjoner ikke visste hva er, så er det mest sannsynligvis ikke noe du bør spise. Fiber bør vi alle kutte ut, så lenge man spiser smør og sånne sunne saker i stedet for helseskadelig plantemargarin og frøoljer (soyaolje, rapsolje, solsikkeolje osv). De har nå funnet ut at den påståtte gunstige effekten av fiber er på grunn av noen fettsyrer som fiberet blir brutt ned til. Det er mest smørsyre, som du finner i store mengder i nettopp smør. Og det uten fordøyelsesproblemene som kommer med fiber. Win-win! De studerer også på mennesker med IBS og har funnet ut at de trenger mer smørsyre (IKKE fra fiber). Jeg slår et slag for at man spiser mat og drikker vann. Men jeg vet jo av egen erfaring at når man endrer kosthold så har man egentlig lyst til å spise det samme som før. Nesten alle gjør den feilen at de bruker mange erstatninger i starten. Så lærer man seg å spise MAT. Anonymkode: ee366...c5d Det stemmer at det av flere årsaker ikke anbefales å spise lavkarbobrød for ofte, selv om de inneholder lite karbohydrater. Men det er fint som variasjon innimellom🙂 Og jeg synes det er godt med en bit lavkarbo naan til lavkarbocurry, f.eks. Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg drikker svært lite brus og bruker svært lite kunstig søtning, og for mange er jo lavkarbo nettopp en måte å spise seg ut av sukkeravhengighet på, bl.a. ved å venne seg til at alt ikke må smake søtt. Man trenger selvsagt ikke spise lavkarbo for å gjøre det, men jeg har inntrykk av at mange opplever det som enklere. Jeg vet ikke om ingrediensene i et hjemmebakt lavkarbobrød er mer ultraprosesserte enn i vanlig brød. Der meste av mel kan vel hevdes å være ultraprosessert, og jeg vet ikke om f.eks. malte mandler er så mye verre enn malt hvete, for å si det sånn. Lavkarbobrød inneholder også som regel egg, og noen inneholder ost og/eller fløte, i tillegg til ulike typer malte frø/frøskall. For mange betyr det å spise lavkarbo at man i større grad unngår ultraprosessert mat, nettopp fordi det finnes få ferdigmatalternativer, slik at man må lage maten fra bunnen selv. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. februar 2023 #14 Del Skrevet 4. februar 2023 Spiser ikke helt lavkarbo, men har kuttet mye ned pga diabetes. Var i øvre sjikt av normalvektig, og gikk ned 10 kg raskt, og der stabiliserte vekten seg. Spiser selvfølgelig ikke noe med sukker i heller da. Lørdagskos er en liten skål popcorn og to ruter 70% sjokolade. Fungerer helt fint. Anonymkode: 8fe25...796 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. februar 2023 #15 Del Skrevet 4. februar 2023 Roci skrev (1 time siden): Det stemmer at det av flere årsaker ikke anbefales å spise lavkarbobrød for ofte, selv om de inneholder lite karbohydrater. Men det er fint som variasjon innimellom🙂 Og jeg synes det er godt med en bit lavkarbo naan til lavkarbocurry, f.eks. Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg drikker svært lite brus og bruker svært lite kunstig søtning, og for mange er jo lavkarbo nettopp en måte å spise seg ut av sukkeravhengighet på, bl.a. ved å venne seg til at alt ikke må smake søtt. Man trenger selvsagt ikke spise lavkarbo for å gjøre det, men jeg har inntrykk av at mange opplever det som enklere. Jeg vet ikke om ingrediensene i et hjemmebakt lavkarbobrød er mer ultraprosesserte enn i vanlig brød. Der meste av mel kan vel hevdes å være ultraprosessert, og jeg vet ikke om f.eks. malte mandler er så mye verre enn malt hvete, for å si det sånn. Lavkarbobrød inneholder også som regel egg, og noen inneholder ost og/eller fløte, i tillegg til ulike typer malte frø/frøskall. For mange betyr det å spise lavkarbo at man i større grad unngår ultraprosessert mat, nettopp fordi det finnes få ferdigmatalternativer, slik at man må lage maten fra bunnen selv. Da er vi enige. Jeg ville bare poengtere at man ikke bør pøse på med lavkarbobakst og sånt hele tiden. Helsegevinsten man får fra lavkarbo er mer enn bare fraværet av karbohydrater. Karbohydrater i seg selv er ikke så usunne i en frisk og aktiv kropp. Det er kildene vi får dem fra på et høykarbokosthold som er det store problemet. For eksempel fra korn. Karbohydrater fra grønnsaker og frukt er mindre problematisk, forutsatt at du tåler disse, at du har en frisk kropp og at du ikke spiser for mye av én type grønnsak. Dette på grunn av antinæringsstoffer som ikke bare hemmer opptak av vitaminer og mineraler, men kan også gjøre stor skade i kroppen. Nyere forskning tyder på at lektiner (gluten er et lektin) er årsaken til de fleste auto-immune sykdommer. Butikkbrød er ofte ultraprosessert. Dersom produktet er tilsatt gluten, melbehandlingsmidler og/eller emulgatorer, blir brødet klassifisert som ultraprosessert, og det gjelder de fleste butikkbrød. Hjemmebakt brød er bare minimalt prosessert. Å male korn til mel har man klart å gjøre i flere tusen år og er likestilt med minimal prosessering som å kutte, kverne, koke, fryse, salte, tørke, fermentering. Ultraprosessering innebærer utstyr eller ingredienser man ikke finner i et normalt kjøkken. Et rent lavkarbo-kosthold er sunnere enn et rent høykarbo-kosthold. Men et lavkarbo-kosthold basert på proteinbarer, proteinpudding, proteinshaker, bakevarer, sukkerfritt godteri osv er nok ikke sunnere enn et rent høykarbo-kosthold. Jeg vil bare at mennesker som prøver lavkarbo får helsegevinsten som man kan få hvis man gjør det riktig. I stedet for å gjøre det feil og så klage over at lavkarbo ikke funket for dem. Det er ganske mange i den siste kategorien. Ikke bare fordi de spiser ultraprosessert, men også fordi de er redd for fett og ender opp med å spise magert. Anonymkode: ee366...c5d 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå