Gå til innhold

Gallesteinproblemer i familien - forandre matveien?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Vi har problemer med gallestein i familien og ingen av oss tåler egentlig fet mat. 

Jeg blir så utrolig kvalm og dårlig av fet mat men synes jo det er godt med julemat og burger og pizza som folk flest. 

Men jeg tåler det ikke rett og slett. Min far har operert seg, og både jeg og min bror blir akutt dårlig etter fet mat. 

nå lurer jeg på om jeg skal ta skikkelig tak i helsa mi og begynne å spise hovedsakelig mat med lavt fettinnhold og kanskje gå ned i vekt i samma slengen. På sikt må jeg nok uansett operere bort galleblæra, og jeg blir jo bare dårligere om jeg fortsetter å spise fet mat. 

Kanskje begynne å spise vegetar? Eller bli pesketarianer. Er fryktelig glad i grønnsaker, så kanskje det vil hjelpe?

Anonymkode: 36545...6ed

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Ja ja.. nå har jeg googlet litt selv her. 

Dette skal jeg visst kutte ut; 

  • Fatty Meat: You can always choose red meat with less fat or lean meat like chicken or turkey with no skin on it. The skin has more fat and they should be avoided if you have a gallstone. Try not to fry your meat; instead, boil, bake, or grill your meat. Try to avoid processed meat like hot dogs, cold cuts, fish sticks, sausages, and canned meats (not including fish) and contribute to gallstones.
  • High Fat Dairy: If you love having milk, cheese, curd, yoghurt, or any dairy products, you don’t need to cut them out when you have gallstones. Instead, use low-fat dairy products; low-fat milk, yoghurt, cream cheese, and sour cream are options when you’re grocery shopping. You just have to be smart in choosing your eateries.
  • White Flour Product: White bread, white pasta, and all-white flour products are not rich in fibres. So use whole grain products. Have oats for breakfast and use brown rice, multigrain bread, and pasta for a rich fibrous diet. Refrain the use of processed carbohydrates as they increase the level of insulin, which increases the cholesterol levels in your body.
  • Soft Drinks: Sugar and carbonation in soft drinks hamper the normal function of the gallbladder. Water is your best beverage option for its many health benefits and because it detoxifies impurities that impact your gallbladder. Stay hydrated and drink enough water to clear the impurities. Go for juice instead of soft drinks. Or buy a dispenser that allows you to make your carbonated water and control the amount of sugar in your soda.
  • Sugary desserts: Most of the time, your dinner is incomplete without having a sugar-filled cake or any sweet sugary dessert. But you must know that these desserts have fat and calories that can harm your gallbladder. Instead, choose fruit and yoghurt, non-dairy frozen desserts, fruit pies, or light cookies.

Kanskje jeg skal slutte med cola også da.. 

Anonymkode: 36545...6ed

AnonymBruker
Skrevet

Jeg har ikke gallesteinsanfall. Men jeg har veldig lenge hatt vondt under høyre ribbein når jeg bøyer meg fremover eller når jeg når jeg skal ta på meg sokken på høyre fot. Det er veldig vondt, og jeg har vondt en liten stund etter at jeg har rettet meg ut også. Så går det over. Jeg dro og tok ultralyd. Da fikk jeg beskjed at jeg hadde flere steiner i galleblæren. Jeg har fått beskjed at de ikke fjerner galleblæren,  siden det ikke er medisinsk. Jeg har etterhvert begynt å få litt følelse av slitenhet i høyre side av kroppen innimellom og ubehag under høyre ribbein.  Ikke direkte vondt. Jeg lurer på om steinene kan vokse å bli flere? Hva Jan gjøres for at ikke det skjer? Jeg prøver å ikke spise fet mat og trener. Er helt vanlig slank. Jeg har fått høre at det bare er ved gallesteinsanfall man bør være forsiktig med fet mat, for den fete maten gjør sånn at man får anfall. Men hva er det som gjør at steinene kommer i det hele tatt? Og hva gjør man for at det ikke skal utvikle seg til det værre?

Anonymkode: 19c50...d63

AnonymBruker
Skrevet

Jeg har gallestein, ble påvist ved ultralyd i Juni. Fikk ultralyd fordi jeg hadde gått lenge kvalm som eneste symptom, og da pirker man rundt til man finner det som gir mening. Jeg har anfall. I November alene var jeg innom legevakta 4 ganger, sist gang måtte ambulansen hente meg.

Jeg har kuttet grovt ned på fett i påvente av operasjon. Som jeg visstnok skal få ettersom jeg har så hyppige anfall. Hadde et nytt anfall på nyttårsaften, men egen smertestillende tok det verste så jeg i det minste slapp legevakta.

Grovt minimert enhver form for stekesmør eller olje, bacon er ikke lenger på menyen. 
Jeg klarer Grandiosa pizza uten hint av problemer, sært nok. Men da vi hadde fiskeboller i hvit saus endte jeg på legevakta 5 timer senere. Forstå det den som kan.

Jeg prøvd i et par uker å spise så absolutt lite fett det var overhodet mulig, og jeg anbefaler det ikke. Hele systemet stoppet opp, og når du først kommer deg på do blir du sittende og trykke til du nesten blir svimmel.  Så NOE fett i dietten bør du ha.

Så jeg har reintrodusert smør til brødskiva, men fant fram til den absolutt laveste fettprosenten som var å finne. (ca 40%). Pålegg går i det fettfattige, laveste du får av ost er på 16%, men prim er helt nede på 4%! Kokt skinke, kyllingpålegg. Sånne ting. Banan er fantastisk.

Slik jeg har forstått det er gallestein veldig vanlig blant befolkning, men majoriteten opplever ingen symptomer eller anfall.

Anonymkode: ea3a7...462

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (21 minutter siden):

Jeg har gallestein, ble påvist ved ultralyd i Juni. Fikk ultralyd fordi jeg hadde gått lenge kvalm som eneste symptom, og da pirker man rundt til man finner det som gir mening. Jeg har anfall. I November alene var jeg innom legevakta 4 ganger, sist gang måtte ambulansen hente meg.

Jeg har kuttet grovt ned på fett i påvente av operasjon. Som jeg visstnok skal få ettersom jeg har så hyppige anfall. Hadde et nytt anfall på nyttårsaften, men egen smertestillende tok det verste så jeg i det minste slapp legevakta.

Grovt minimert enhver form for stekesmør eller olje, bacon er ikke lenger på menyen. 
Jeg klarer Grandiosa pizza uten hint av problemer, sært nok. Men da vi hadde fiskeboller i hvit saus endte jeg på legevakta 5 timer senere. Forstå det den som kan.

Jeg prøvd i et par uker å spise så absolutt lite fett det var overhodet mulig, og jeg anbefaler det ikke. Hele systemet stoppet opp, og når du først kommer deg på do blir du sittende og trykke til du nesten blir svimmel.  Så NOE fett i dietten bør du ha.

Så jeg har reintrodusert smør til brødskiva, men fant fram til den absolutt laveste fettprosenten som var å finne. (ca 40%). Pålegg går i det fettfattige, laveste du får av ost er på 16%, men prim er helt nede på 4%! Kokt skinke, kyllingpålegg. Sånne ting. Banan er fantastisk.

Slik jeg har forstått det er gallestein veldig vanlig blant befolkning, men majoriteten opplever ingen symptomer eller anfall.

Anonymkode: ea3a7...462

Men hvorfor fjerner de galleblæren? Den er jo for noe. En venn av mine foreldre, fikk knust gallesteinene ved å få en slange ned gjennom munnen, som ved gastroskopi. Hvorfor er det ingen som forteller at det kan gjøres? Jeg har lest at det er sjelden de gjør det, fordi steinene kan komme tilbake, men det er verdt et forsøk. Syns det høres ut som folk som fjerner galleblæren, får så mye plager etterpå. Jeg vil undersøke om det kan gå an å knuse gallesteinene, hvis jeg får mer plager av det. 

Anonymkode: 19c50...d63

Skrevet

Jeg har fjernet galleblæra og fått et nytt liv. Ingen løsning for alle, men for meg har det hjulpet betraktelig!

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Jeg fikk fjernet galleblæra for 8 år siden. Hadde ukentlige anfall. Ikke hatt noe problemer i etterkant, og kan spise hva jeg vil uten å bli dårlig👍

Bare hopp i det, og fjern blæra hvis den gir deg så mange problemer🙃

Anonymkode: ea6d8...f47

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Kanskje ta en konsultasjon med en lege som driver med funksjonell medisin, slik som Raftoklinikken i Bergen.
En grundig utredelse hvor man tar et spekter av blodprøver for å finne ubalanser i kroppen.
Her er utdrag fra Store Norske Leksikon:
"I tarmslimhinnen fraspaltes gallesyrene, og de føres med blodet til portåren og videre til leveren. Herfra utskilles de på nytt med gallen til tolvfingertarmen. Forstyrrelse av dette gallesyrekretsløpet, det enterohepatiske kretsløp, kan medvirke til at det dannes gallestein. Manglende galleproduksjon og -utskillelse rammer først og fremst fettabsorpsjonen i tarmen, men også protein- og karbohydratfordøyelsen blir forstyrret. Forstyrrelser i fettfordøyelsen vil føre til at de fettløselige vitaminene A-, D-, E- og K-vitamin ikke blir tatt opp."

Skal jeg som legmann tillate meg å foreslå noe, vil det være å se nærmere på selleri-juice som øker produksjonen av galle.
En bunt stang-selleri slow-juices da og drikkes på tom mage minst 15 minutter før frokost.
Den amerikanske legen Dr. Berg omtaler denne juicen her:

 

Endret av Kompetent
  • Liker 1
Skrevet

Jeg fikk fjerna galleblæra for mange år siden og har ingen problemer med fet eller søt mat i dag. Min mor derimot reagerer veldig på fet mat etter fjerning av sin galleblære.

Jeg hadde enormt mange gallesteiner, blæra var helt full og kirurgen spøkte med at han kunne gruslegge oppkjørslen etter operasjonen😅

De største mine var på størrelse med store druer og da er det vist ikke bare enkelt å knuse og fjerne uten operasjon.

Jeg har IBS og cøliaki så magen er ikke veldig enkel å ha med å gjøre på grunn av det men den blir ikke verre av å spise «usunt». 

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (4 timer siden):

Men hvorfor fjerner de galleblæren? Den er jo for noe. En venn av mine foreldre, fikk knust gallesteinene ved å få en slange ned gjennom munnen, som ved gastroskopi. Hvorfor er det ingen som forteller at det kan gjøres? Jeg har lest at det er sjelden de gjør det, fordi steinene kan komme tilbake, men det er verdt et forsøk. Syns det høres ut som folk som fjerner galleblæren, får så mye plager etterpå. Jeg vil undersøke om det kan gå an å knuse gallesteinene, hvis jeg får mer plager av det. 

Anonymkode: 19c50...d63

Det er ikke alltid det er mulig å knuse stenene, det kan være alt fra stenenes størrelse, hvor i blæren de ligger og hvor mange de er. 

Siden man kan leve helt greit uten galleblæren, så har det vært vanlig prosedyre å fjerne den. Spesielt når pasientene har vært plaget av smerter og anfall. En annen risiko er også at man får betennelse i galleblæren, da har du brått ikke noe valg. Da må den ut.

Anonymkode: ea3a7...462

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Jeg fjernet min for 10 år siden og det ødela livet mitt helt. Så kan du forebygge med kosthold så gjør det. Har kronisk gallediare med symptomer som når man har spist et alt for stort fettrik måltid, selv om jeg bare har spist noen skiver Agurk. Kan ikke jobbe, kan enkelte dager ikke forlate huset og legen kan ikke gjøre noe 

Anonymkode: 14f93...f4e

  • Hjerte 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...