Gå til innhold

mat på 1200 til type 1700 tallet


Anbefalte innlegg

Skrevet
Juniper skrev (7 minutter siden):

Hvis du ikke er vant med sukker vil smaken av ulike grønnsaker være helt annerledes for deg. 

Riktig. Og mye i natuten har naturlig søtsmak. Bjørkesevje ble feks tappet og kokt ned til sirup. Det er Veldig søtt. Og også brukt som konserveringsmiddel før raffinert sukker kom. 

Naturlig og bedre. 

Anonymkode: 73bd0...c76

Skrevet
AnonymBruker skrev (9 minutter siden):

Jordkjeller. Rotfrukter, løk, matepler. Holder seg lenge. 

Anonymkode: 5a6cd...2ff

Vinterepler. Og småepler vokste villt i skoger, og langs elver. 

Anonymkode: 73bd0...c76

Skrevet

Geitrams: Små, frem til ca 20 cm lengde, så ble de brukt som asparges. Bladene før blomstring ble brukt til avslappende/beroligende te. Og etter blomstring ble frøullet brukt til feks fyll i puter. 

Anonymkode: 73bd0...c76

Skrevet

Høymol ble brukt på samme måten som spinat. Og de grønne frøene ble kokt til grøt. Spises med måte, pga oksalsyrenivået. 

Brennesle var en vanlig matplante. Næringsrik. Den ble det også laget tekstiler og tau av.

Vassarve ble spist. Fin i grøt. Mild.

Granskudd/bjørkeskudd ble knasket om våren. 

Anonymkode: 73bd0...c76

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Skrevet
1 hour ago, Juniper said:

Jeg tror at om du vokser opp med lite mat, så nyter du nok det du spiser i større grad enn om du vokser opp i overflod. Hvis du ikke er vant med sukker vil smaken av ulike grønnsaker være helt annerledes for deg. 

I tillegg til at noe frukt og grønt faktisk smakte annerledes enn det gjør i dag. 

Anonymkode: 38dbc...175

  • Liker 1
Skrevet

Fugler var god mat. 

Anonymkode: 73bd0...c76

  • Liker 1
  • Nyttig 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (3 timer siden):

I tillegg til at noe frukt og grønt faktisk smakte annerledes enn det gjør i dag. 

Anonymkode: 38dbc...175

Joda. Avlsarbeid har endret mye av smaken. Og dessverre også næringsinnhold. 

Skrevet

Ryddet for opphavsrett,

Christina82, mod

  • Liker 1
Skrevet

Meldestokk var mye brukt før i tiden. En god matplante som vi med fordel kunne brukt mer av i nåtid også.

Anonymkode: 73bd0...c76

Skrevet
AnonymBruker skrev (9 timer siden):

Når poteten kom, så jaget vi de som kom med poteten. Vi trodde vi skulle spise det som var over jorden, og ble forgiftet og døde, så vi trodde det var djeveler som kom. Vi måtte få lærere hit, som lærte oss å bruke roten. Det var en kamp.

Anonymkode: 73bd0...c76

Dette stemmer, og det var ofte potetprestene som talte potetens sak, og som fikk folk til å begynne å bruke og dyrke den.

I steinalderen var de vel for det meste jegere og sankere som levde av det naturen kunne by på.

 

  • Liker 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (12 timer siden):

Ikke før etter at slike eksotiske varer begynte å bli importert fra koloniene

Det har vært dyrket ris i Europa siden 700-tallet, og var utbredt blant arabere. At noen spiste ris i Norge på 1600-tallet er ikke utenkelig. Men da som en kuriositet for rikfolk, selvfølgelig. 

Byer som Bergen var overraskende internasjonale. Man har funnet kinesisk silke for eksempel.

Anonymkode: f0e1a...544

  • Liker 2
Skrevet

Allerede Sigurd Jorsalfare (1090-1130) var så langt avgårde som Jerusalem, så at eksklusive kuriositeter var med på turen hjem og ble dyrket i småskala hos rikfolk er vel ikke utenkelig. 

Ellers smakte maten sikkert helt greit etter datidens standard - om vi har opplevd å være skikkelig sultne etter hard arbeid er det utrolig hvor godt en enkel grovskive med smør og ost smaker i dag også. Mat smaker bedre om den ikke er i overflod. 

Anonymkode: 08b8d...fb4

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...