Gå til innhold

mat på 1200 til type 1700 tallet


Anbefalte innlegg

Skrevet

Når man ser hva slags type mat man spiste før i tiden, på type dokumentarer, ting man leser og filmer, så ser det ganske gruelig ut. 

Det verken ser eller virker som noe man faktisk nyter å putte i munnen. (Bortsett fra alkohol da og med mindre man var kongelig og hadde tilgang til det meste av mat)

Folk spiste vel for å overleve, men lurer på om det var ting vanlige folk faktisk syntes var dritgodt å spise og hva det kunne være i såfall? 
Hva tror dere? 

Anonymkode: b4623...5a1

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Var vel mye bær og sånt? Poteter er godt også syns jeg. Lefser med smør og supper og brød er da helt greit? 

Anonymkode: a1099...a35

Skrevet

Det kom an på hvor en bodde. Kjøtt og fisk ble saltet og tørket. Grønnsaker, bær og frukt ble stort sett spist i sesongen da de ikke hadde mulighet til å oppbevare det frostfritt. Så gikk det vel mye i vassgraut og flatbrød.

Anonymkode: 8065d...e1b

  • Liker 2
  • Nyttig 2
Skrevet

De hadde vel melk, fløte, havregryn, risengryn, frukt, mel, grønnsaker, brød, smør, kjøtt, egg og enkelte krydder. Pannekaker, risgrøt, rømmegrøt, grønnsakssuppe og flatbrød, fisk med poteter grønnsaker og rømme.... ja sikkert mye de spiste den gang som vi fortsatt spiser og som er godt! Og de bakte sikkert kaker også. 

Anonymkode: 88c74...5b2

  • Liker 1
Skrevet (endret)
AnonymBruker skrev (9 minutter siden):

Var vel mye bær og sånt? Poteter er godt også syns jeg. Lefser med smør og supper og brød er da helt greit? 

Anonymkode: a1099...a35

Lite bær (anna enn i uår) og poteter, du! 

 

http://www.ostforsk.no/wp-content/uploads/2014/11/032012.pdf

Endret av Nattens rytter
  • Nyttig 4
Skrevet

Det er fint at ungdomen tek til å interessera seg for dette, men kvar er skulen og NRK? Kunnskap om norske mattradisjonar er alfa og omega. 

Skrevet
AnonymBruker skrev (47 minutter siden):

Var vel mye bær og sånt? Poteter er godt også syns jeg. Lefser med smør og supper og brød er da helt greit? 

Anonymkode: a1099...a35

Poteter begynte ikke å bli dyrket i Norge før utpå 1700-tallet.

Rundt 1650 var poteten er kuriositet man kunne se på utstilling om man reiste til botaniske hager i Sverige og Danmark.

Anonymkode: 821c6...4dc

  • Liker 5
  • Hjerte 1
  • Nyttig 4
Skrevet

De spiste vel mye kålrot, kål og ulike typer grøt? Kjøtt og fisk til fest. Kvann var vel også noe man spiste. 

De rike hadde risgrøt og krydder og slikt. Og mye mer proteiner. 

Anonymkode: f0e1a...544

  • Liker 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (51 minutter siden):

Det kom an på hvor en bodde. Kjøtt og fisk ble saltet og tørket. Grønnsaker, bær og frukt ble stort sett spist i sesongen da de ikke hadde mulighet til å oppbevare det frostfritt. Så gikk det vel mye i vassgraut og flatbrød.

Anonymkode: 8065d...e1b

Grønnsaker, bær og frukt kan fint tørkes, og oppbevares i årevis. Frost er ingen unnskyldning. 

AnonymBruker skrev (5 minutter siden):

Poteter begynte ikke å bli dyrket i Norge før utpå 1700-tallet.

Rundt 1650 var poteten er kuriositet man kunne se på utstilling om man reiste til botaniske hager i Sverige og Danmark.

Anonymkode: 821c6...4dc

I steinalderen ble feks hagebringebær importert og fraktet fra Asia og til Sverige. 

Kunnskap om naturens vekster har blitt glemt. 

Når poteten kom så var det fordi vi i Norge da var blitt et underernært folkeslag. 

Fra vikingtiden, så finner man rester av eksklusiv mat, via analyser. Vin, grønnsaker, kjøtt, fisk, urter, krydder, osv. De som hadde kunnskap om naturen levde godt, men kunnskapen om naturen forsvant med inntoget av kristendommen, og matkunnskap likeså. 

Så på 12-1700 tallet, som du spør om, så gikk det nedover med Norge. Men naturens spiselige vekster ble utnyttet og brukt på en annen måte enn feks i dag. Det er mange planter som er spiselige, men som nå er glemt. Det ble gravd opp røtter, laget mel, spist sopp, bær, og mange planter ble også brukt medisinsk. 

 

 

Anonymkode: 73bd0...c76

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

De spiste vel mye kålrot, kål og ulike typer grøt? Kjøtt og fisk til fest. Kvann var vel også noe man spiste. 

De rike hadde risgrøt og krydder og slikt. Og mye mer proteiner. 

Anonymkode: f0e1a...544

Ikke før etter at slike eksotiske varer begynte å bli importert fra koloniene.

Og til den som skrev noe om kakebaking: Bakepulver og stekeovner dukker ikke opp hos borgerskapet i Norge før mot slutten av 1800-tallet. 

Anonymkode: 69f1e...135

  • Liker 4
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

De hadde vel melk, fløte, havregryn, risengryn, frukt, mel, grønnsaker, brød, smør, kjøtt, egg og enkelte krydder. Pannekaker, risgrøt, rømmegrøt, grønnsakssuppe og flatbrød, fisk med poteter grønnsaker og rømme.... ja sikkert mye de spiste den gang som vi fortsatt spiser og som er godt! Og de bakte sikkert kaker også. 

Anonymkode: 88c74...5b2

Tviler på at de hadde risengrynsgrøt så tidlig i Norge gitt🤣

Anonymkode: 3c02f...b9c

  • Liker 6
  • Nyttig 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (22 minutter siden):

Poteter begynte ikke å bli dyrket i Norge før utpå 1700-tallet.

Rundt 1650 var poteten er kuriositet man kunne se på utstilling om man reiste til botaniske hager i Sverige og Danmark.

Anonymkode: 821c6...4dc

Okei. Men de spiste vel kjøtt for mennesket har drevet med jakt i tusenvis av år 

Anonymkode: a1099...a35

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (22 minutter siden):

Poteter begynte ikke å bli dyrket i Norge før utpå 1700-tallet.

Rundt 1650 var poteten er kuriositet man kunne se på utstilling om man reiste til botaniske hager i Sverige og Danmark.

Anonymkode: 821c6...4dc

PS takk for info forresten! Interessant å lære! 

Anonymkode: a1099...a35

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Ikke før etter at slike eksotiske varer begynte å bli importert fra koloniene.

Og til den som skrev noe om kakebaking: Bakepulver og stekeovner dukker ikke opp hos borgerskapet i Norge før mot slutten av 1800-tallet. 

Anonymkode: 69f1e...135

Man trenger ikke bakepulver og stekeovn for å lage kaker. Kaker kan stekes i krukke på bål. I dag får man kjøpt bakekjeler. Eller man kan bake med kjele i kjele, over vanndamp. Egg er et fint hevemiddel. Jeg baker kaker slik, på bål, uten problemer, og uten bakepulver. Jeg tenker at de kunne sikkert det i gamle tider også. Det er dagens folk som er kunnskapsløse. 

Anonymkode: 73bd0...c76

  • Liker 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

De hadde vel melk, fløte, havregryn, risengryn, frukt, mel, grønnsaker, brød, smør, kjøtt, egg og enkelte krydder. Pannekaker, risgrøt, rømmegrøt, grønnsakssuppe og flatbrød, fisk med poteter grønnsaker og rømme.... ja sikkert mye de spiste den gang som vi fortsatt spiser og som er godt! Og de bakte sikkert kaker også. 

Anonymkode: 88c74...5b2

Var faktisk ganske få som hadde dyr da folk flest hadde for lite korn å i det hele tatt forsørge seg selv. Vi møtte importere korn fra Danmark. Folk flest levde heller ikke på poteter, de kom etter 1812. Vi levde mest på fisk og korn. 

Anonymkode: c8580...f27

  • Liker 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Man trenger ikke bakepulver og stekeovn for å lage kaker. Kaker kan stekes i krukke på bål. I dag får man kjøpt bakekjeler. Eller man kan bake med kjele i kjele, over vanndamp. Egg er et fint hevemiddel. Jeg baker kaker slik, på bål, uten problemer, og uten bakepulver. Jeg tenker at de kunne sikkert det i gamle tider også. Det er dagens folk som er kunnskapsløse. 

Anonymkode: 73bd0...c76

Joda, og i jernalderen tilberedte man feks både store kjøttstykker og brød i kokegroper. 

Jeg bare kom med en saksopplysning og presisering til en upresisert påstand i et annet innlegg i tråden. ;) 

Anonymkode: 69f1e...135

  • Liker 2
Skrevet

Av grønnsaker som har vært dyrka i tidligere tider har vi kål, kålrot, neper og trolig pastinakk. Disse kunne lagres greit. Sjalottløk var dyrka i norden, i tillegg til luftløk, seiersløk og diverse flerårige løker.

Erter var også viktige før poteten kom. Det fantes veldig mange typer. Lave sorter ble dyrket sammen med korn.

Overtro fra kirkelig side har vært et problem. I en periode trodde man at grønnsaker som vokste under jorda hørte djevelen til, så de skulle ikke spises.

Korn av ulike slag har selvsagt vært dyrket. Forbausende langt nord og høyt til fjells.

Jeg tror at om du vokser opp med lite mat, så nyter du nok det du spiser i større grad enn om du vokser opp i overflod. Hvis du ikke er vant med sukker vil smaken av ulike grønnsaker være helt annerledes for deg. 

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Grønnsaker, bær og frukt ble stort sett spist i sesongen da de ikke hadde mulighet til å oppbevare det frostfritt.

Jordkjeller. Rotfrukter, løk, matepler. Holder seg lenge. 

Anonymkode: 5a6cd...2ff

  • Liker 1
  • Nyttig 2
Skrevet

Når poteten kom, så jaget vi de som kom med poteten. Vi trodde vi skulle spise det som var over jorden, og ble forgiftet og døde, så vi trodde det var djeveler som kom. Vi måtte få lærere hit, som lærte oss å bruke roten. Det var en kamp.

Anonymkode: 73bd0...c76

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...