Gå til innhold

hvor heve brød?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

hvor bør jeg heve brød at det blir dobbel størrelse på deigen?

Anonymkode: 0dba8...7c8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Bruk ganske varmt vann så hever det godt og kjapt. Hilsen baker

Anonymkode: d0d0b...56a

varmt vann i deigen når jeg elter? følger en oppskrift som sier at jeg skal bruke 20-34 grader varmt vann og har halv teskje tørr gjær. Kan også nevne jeg baker med spelt mel og det er urkorn. 

Anonymkode: 0dba8...7c8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

varmt vann i deigen når jeg elter? følger en oppskrift som sier at jeg skal bruke 20-34 grader varmt vann og har halv teskje tørr gjær. Kan også nevne jeg baker med spelt mel og det er urkorn. 

Anonymkode: 0dba8...7c8

Det tar tid med så lite gjær og temperatur. Deigen skal vel langtidsheve, da? 

Evt kan du forsøke med varmere væske

Anonymkode: 52c39...9cd

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (1 time siden):

varmt vann i deigen når jeg elter? følger en oppskrift som sier at jeg skal bruke 20-34 grader varmt vann og har halv teskje tørr gjær. Kan også nevne jeg baker med spelt mel og det er urkorn. 

Anonymkode: 0dba8...7c8

Ja følg oppskriften og bruk varmt vann, 40 grader eller mer og legg rett i form. Hev på benken 👍🏼

Anonymkode: d0d0b...56a

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

På 35 grader i ovnen. Da hever det bra. 

Anonymkode: f05da...6ee

jeg har minimum 50 grader på oven. Fungerer sikkert det også. 

Anonymkode: 0dba8...7c8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det skal sies at jeg måtte vente 2 timer før det var dobbel størrelse ved første gangs elting. Kanskje fordi det ikke var "lunt" nok sted jeg hadde det på? er iallfall 22 grader inne i boligen. 

Anonymkode: 0dba8...7c8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hvor lenge vente ved første gangs elting? og andre gangs elting? fordi det står jo kun at jeg skal heve til dobbel størrelse begge ganger i oppskriften...

jeg vil jo se om det er mulighet å få kortere heving... 

men mange skriver 40 grader vann...

jeg føler jeg har nok tørrgjær når det står 1,5 teskje. 

Anonymkode: 0dba8...7c8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

å bake på gamle måten tar visstnok lengre tid. Når jeg leser tekster i internett. 

Anonymkode: 0dba8...7c8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg setter bolla på varmtvannsberederen, med plast over. Eller bruker hevefunksjon i ovn. 

Anonymkode: 99357...3cf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du bruker lite gjær, så må det nok heves lenge. Bruker jeg 1,5 ts tørrgjær så hever jeg deigen 6-8 timer minst, gjerne 12 timer. 

Anonymkode: c5e0c...207

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Når du bruker så lite gjær, går jeg ut i fra at brødet skal langtidheve. Gjerne over natten, og da kan den stå på kjøkkenbenken. Eventuelt kan du legge den i kjøleskapet. 

 

Anonymkode: b91dc...598

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker enten kjøkkenbenken eller badegulvet. Har varmtvannsbereder under benken, så det er varmt der. 
Men jeg bruker minst 40 grader på vannet når jeg bruker tørrgjær. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg så ikke hvor lite gjær du brukte.

Med lite gjær er kaldheving greit. Bruker jeg de mengdene du her gjør lar jeg det bare stå på kjøkkenbenken i ca 20 grader. Da blir varmtvannsbereder/ovn som jeg foreslo over for heftig. Da baker jeg også med lunkent vann, ikke varmt. 

Anonymkode: 99357...3cf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (4 timer siden):

Når du bruker så lite gjær, går jeg ut i fra at brødet skal langtidheve. Gjerne over natten, og da kan den stå på kjøkkenbenken. Eventuelt kan du legge den i kjøleskapet. 

 

Anonymkode: b91dc...598

ok? men hvis jeg ønsker å korttidsheve, da snakker jeg om 2-3 timer. Og er det ikke annerledes man må tenke vedrørende speltmel?

Anonymkode: 0dba8...7c8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, AnonymBruker said:

ok? men hvis jeg ønsker å korttidsheve, da snakker jeg om 2-3 timer. Og er det ikke annerledes man må tenke vedrørende speltmel?

Anonymkode: 0dba8...7c8

Spelt hever dårligere. Det er ikke mye du kan gjøre med det, når du bruker spelt og mye grovmel.

Vanlig hvete er foredlet for å gi bedre bakeegenskaper.

Skal du heve grov speltbakst på kortere tid, ville jeg brukt normalt varmt vann for baking, og 50 g gjær.

Da tror jeg du får hevet det på normal tid, jeg ville si 1 time for tung grov bakst, og 40 minutter for brød eller rundstykker når det er bakt ut og skal etterheve før steking.

Det er så mye status knyttet til baking nå, en ting er jo mindre gjær man bruker, jo lenger tid deigen må heve, jo flinkere er man til å bake."jeg laget surdeig med en klype gjær på onsdag, så laget jeg selve deigen på lørdag og lot den kaldheve i 12 timer, så ble det deilige brød på søndag". 🙄

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...