Gå til innhold

Salmonella smitte i Norge . Bør jeg kutte ut alt av egg og kylling nå?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

https://www.vg.no/nyheter/i/abOaEL/fhi-har-oppdaget-nasjonalt-salmonellautbrudd
 

Admin må gjerne flytte til helse forumet hvis dette passer bedre der. Er det ok å spise egg nå eller venter dere med det til de har funnet smittekilden? 

Anonymkode: 6909f...1e3

De vet jo ikke smittekilden så hvorfor akkurat egg? Salmonella er uansett bare i rå egg og drepes ved koking/steking. 

Anonymkode: e2d77...0f9

  • Liker 9
Skrevet

Pust med magen TS... 

Anonymkode: a9243...e45

  • Liker 3
Skrevet

Slapp av, og kok/stek maten. Og vask hendene etter å ha håndtert rått kjøtt.

  • Liker 3
Skrevet

Vi fortsetter å spise både kylling og egg i vårt hjem. 

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Et kjekjøt, rein og elg i staden. Og om du vil ha noko vegansk, er det nøgda av alternativ. 

Endret av Nattens rytter
Skrevet
AnonymBruker skrev (4 timer siden):

https://www.vg.no/nyheter/i/abOaEL/fhi-har-oppdaget-nasjonalt-salmonellautbrudd
 

Admin må gjerne flytte til helse forumet hvis dette passer bedre der. Er det ok å spise egg nå eller venter dere med det til de har funnet smittekilden? 

Anonymkode: 6909f...1e3

Det forrige salmonellautbruddet i Norge var av vannmelon. Du må i såfall gå over til å bare spise kokt mat

Anonymkode: 998d6...b62

  • Liker 7
Skrevet

Som det står i artikkelen du siterer

Sitat

Ved smitte gjennom mat er smittekildene er oftest kjøttprodukter, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukter, upasteuriserte melkeprodukter og melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og frukt, tørket frukt og krydder. I tillegg kan smitteoverføring skje gjennom ikke-desinfisert drikkevann.

Så om du skal droppe potensielle smittekilder, så er det mye du bør droppe.

 

Anonymkode: 6145f...0fb

  • Liker 5
Skrevet

Er salmonella så farlig da? Får man ikke bare rævvfoss i et par dager? Friske mennesker tåler slikt 🙂 

Anonymkode: 99012...ddb

  • Liker 3
Skrevet

Totalt antall sykdomstilfeller fra salmonella i norske egg i hele historien:

0

Anonymkode: cd2a1...60a

  • Liker 10
Skrevet

Haha, tar det med knusende ro. Du vet at det kan være salat med bæsj på som er smittekilden? Eller en gulrot med bæsj på? Osv.

Anonymkode: f2dcf...b8b

  • Liker 2
Skrevet

Hønsebestanden blir testet for salmonella, så det er vel ganske trygt. 

Anonymkode: b49e6...565

  • Liker 1
Skrevet

Har det noensinne vært salmonella-utbrudd på egg eller kylling i Norge? 🤔

De jeg husker har vært ting som krydderurter, salat, ol. Kinder-sjokolade var det en gang. Tørket frukt.

Ikke spis rå frukt/grønnsaker/krydder. Varmebehandle, eller la ligge i eddikvann - og bruk grønnsaksbørste på frukt/grønt.

Og stek/kok kjøttprodukter godt - vær nøye med håndtering av rått kjøtt/kylling/kjøttdeig, ikke ta på ting uten håndvask mellom. Sett fjøl/kniv/utstyr direkte til vask.

 

Anonymkode: 168ff...cb7

  • Liker 1
Skrevet

For kylling ville jeg vært mer bekymret for campylobacter, hvor 2-4000  blir syke hvert år, selv om salmonella regnes som en av de vanligste årsakene til mage/tarm-infeksjoner. 
Rundt 70 % av smittetilfellene med salmonella kommer fra ferieturer utenlands, så da foreslår jeg droppe feriene fremover. 
 

Så med mindre du jobber med mat, så ville jeg ikke blitt bekymret... 

Anonymkode: 6145f...0fb

Skrevet
AnonymBruker skrev (På 28.11.2022 den 23.05):

Er salmonella så farlig da? Får man ikke bare rævvfoss i et par dager? Friske mennesker tåler slikt 🙂 

Anonymkode: 99012...ddb

Ikke direkte mer farlig enn de fleste andre matbårne infeksjoner eller forgiftninger, men smitten kan sitte i mye lengre. 
Vi som jobber med mat bør ta flere prøver, og ha minst to negative før vi drar på jobb igjen. 
De som jobber med mat til sårbare grupper bør ha minst tre negative prøver med minst en ukes mellomrom før returnering til jobb. 

Anonymkode: 6145f...0fb

  • Liker 1
Skrevet

Kylling et me aldri her i huset. Rype smakar mykje betre. 

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...