Gå til innhold

Hvordan regne ut kcal i hjemmelaget middag?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Jeg ønsker å begynne å regne kcal, men sliter litt med å forstå hvordan man gjør det. Har tatt middagen i dag som eksempel. Noen som kan forklare hvordan jeg regner ut kcal i en porsjon på 200 g?

Sorte bønner 2 bokser (340g)  - 449 kcal
Hakka tomater 1 bokser (390g)  - 88 kcal
Tomatpure 2 ss (18g) - 37 kcal
Hele middagen: 748g — 574 kcal

En porsjon på 200 g = ???

Anonymkode: 563e0...35d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Regn ut hvor mye kcal det er av hver ingrediens og legg det sammen. Da får du hvor mye kcal det er i alt du har laget. 

Så veier du hele middagen (hvis du laget mer enn èn porsjon) og finner utfra det hvor mye det er i 200 g.

Anonymkode: b1b1f...b0f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du finner 1 gram ved å dele antall kalorier på hele middagen på hele porsjonen, også ganger du med så mange gram du spiste: 574/748 * 200= 153,5

Anonymkode: 7f3b0...279

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (5 minutter siden):

Jeg ønsker å begynne å regne kcal, men sliter litt med å forstå hvordan man gjør det. Har tatt middagen i dag som eksempel. Noen som kan forklare hvordan jeg regner ut kcal i en porsjon på 200 g?

Sorte bønner 2 bokser (340g)  - 449 kcal
Hakka tomater 1 bokser (390g)  - 88 kcal
Tomatpure 2 ss (18g) - 37 kcal
Hele middagen: 748g — 574 kcal

En porsjon på 200 g = ???

Anonymkode: 563e0...35d

Det er flere måter å regne det ut på. En av dem er: 

574/748 =0,77 

0,77 x 200 = 154 

Så 154 kcal i 200 g. 

Anonymkode: 5e998...b5c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis hele middagen på 748g er 574 kcal, så er det jo 547/748= 0,77ish kcal per gram.

Ganget med 200 gram =153,5 kcal.

Anonymkode: b1889...ef5

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke anbefale deg å begynne å telle kalorier for å gå ned i vekt. Det kommer til å oppta mye tankevirksomhet og det er lett å bli hekta. En middag bestående av tomater og bønner høres heller ikke ut som en fullverdig middag. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er så mye enklere å lage egne porsjoner når man teller kalorier. Mer oppvask og kaseroller osv, men for min del er det verdt det for da vet jeg nøyaktig hvor mange kalorier jeg får i meg. 

Anonymkode: 92098...456

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (18 timer siden):

Jeg ønsker å begynne å regne kcal, men sliter litt med å forstå hvordan man gjør det. Har tatt middagen i dag som eksempel. Noen som kan forklare hvordan jeg regner ut kcal i en porsjon på 200 g?

Sorte bønner 2 bokser (340g)  - 449 kcal
Hakka tomater 1 bokser (390g)  - 88 kcal
Tomatpure 2 ss (18g) - 37 kcal
Hele middagen: 748g — 574 kcal

En porsjon på 200 g = ???

Anonymkode: 563e0...35d

Du vet antall kalorier som er i. Så må du se på hvor mange kalorier det er i en gitt størrelse av den tilberedte maten.

Hvis råvarene veier 2 kg til sammen, men retten bare veier 1 kg når den er ferdig, må du fordele kaloriene fra de opprinnelige råvarene ut over vekten av måltidet slik det faktisk spises.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jabx skrev (På 25.10.2022 den 15.21):

Du vet antall kalorier som er i. Så må du se på hvor mange kalorier det er i en gitt størrelse av den tilberedte maten.

Hvis råvarene veier 2 kg til sammen, men retten bare veier 1 kg når den er ferdig, må du fordele kaloriene fra de opprinnelige råvarene ut over vekten av måltidet slik det faktisk spises.

Åå, det tenkte jeg ikke over. Kunne du gitt eksempel på ett regnestykke der du viser hvordan man regner det ut?

Anonymkode: 563e0...35d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 31.10.2022 den 12.26):

Åå, det tenkte jeg ikke over. Kunne du gitt eksempel på ett regnestykke der du viser hvordan man regner det ut?

Anonymkode: 563e0...35d

Tja, hvis du steker 400g kjøttdeig så vet du at i 400g rå kjøttdeig er det ca. 800 kalorier (200 kalorier per 100g, og det er 400g i pakken, så 200 x 4 = 800).

Etter at kjøttdeigen er stekt så mister den kanskje 30% av vekten, så du har kanskje 280 g igjen. Men det er fortsatt 800 kalorier i disse 280 grammene, ikke 200 x 2,8 = 560, siden det er like mye kalorier selv om kjøttdeigen er stekt.

Så kan du regne ut hvor mange kalorier det er per gram i den stekte kjøttdeigen: 800 kalorier på 280 gram. For å finne for 100g deler du på 2,8, og får at 100g stekt kjøttdeig inneholder ca. 286 kalorier (rundet opp fra 285,7). Det er jo fortsatt 800 kalorier fordelt på den stekte kjøttdeigen på 280 gram.

Du kan også veie kjøttdeigen før og etter steking for å få det nøyaktig. Kanskje er den rå kjøttdeigen på 410g, og den er 290g når den er stekt.

Kalorier i den rå kjøttdeigen er 200 kalorier (per hundre gram) x 4,1 (det er "4,1 hundre gram") = 820 kalorier.

Kalorier i den stekte kjøttdeigen er 820 kalorier / 2,9 (290 gram, eller "2,9 hundre gram") = 282,8 kalorier.

Da vet du at hvis du spiser 150 gram av den stekte kjøttdeigen får du i deg 282,8 x 1,5 = 424,2 kalorier.

Er det flere ingredienser, må du igjen veie alle før du tilbereder dem og finne ut hvor mange kalorier det er i ingrediensene totalt. F.eks. rå kjøttdeig på 400 gram og 100 gram tomat.

I 400 gram kjøttdeig er det ca. 286 kalorier, og i 100 gram tomat er det ca. 20 kalorier. Dvs. i 500 gram er det 820 kalorier.

Etter at kjøttdeigen og tomatene er stekt, så veier de kanskje henholdsvis 280 gram og 80 gram, totalt 360 gram hvis du veier hele retten (du trenger ikke veie dem hver for seg etter tilberedning).

Så da er det 820 kalorier i 360 gram ferdig tilberedt kjøttdeig+tomat. I 100 gram av den tilberedte maten er det 820 / 3,6 = 228 kalorier (rundet opp).

Det var kanskje litt komplisert, men mulig du får noe ut av det. Og forbehold om at jeg ikke har regnet feil eller lignende.

Og det kan godt være det er enklere måter å gjøre det på, selv om måten over er enkel når man først har skjønt hvordan man gjør det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grüner skrev (På 24.10.2022 den 21.03):

Jeg ville ikke anbefale deg å begynne å telle kalorier for å gå ned i vekt. Det kommer til å oppta mye tankevirksomhet og det er lett å bli hekta. En middag bestående av tomater og bønner høres heller ikke ut som en fullverdig middag. 

Det er ENESTE måten å gå ned i vekt på....

Kalori inn og kalori ut.

Middagen er også helt grei. Ingen fasit på hva en middag er.

Anonymkode: e7ebb...dab

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...