Gå til innhold

De som har solceller på taket, hva skjer når strømmen går?


Tarzani

Anbefalte innlegg

Som tittel beskriver, hva skjer når strømmen går, eller dersom i evt krig, strømmen blir kuttet bevisst?

Klarer solcellene likevel å levere strøm? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Lillefinger

Selvfølgelig. De lades via solen og ikke via strømnettet. 

Du kan eventuelt få litt utfordringet hvis det blir tåke i ukesvis..

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 10/22/2022 at 4:29 PM, Tarzani said:

Som tittel beskriver, hva skjer når strømmen går, eller dersom i evt krig, strømmen blir kuttet bevisst?

Klarer solcellene likevel å levere strøm? 

Ser noen svarer dårlig her.
Faller strømnettet ut vil du ikke ha strøm fra solceller uten en batteribank, og selv da vil du ikke ha normal strømkapasitet særlig lenge.

En batteribank kan også kalles boligbatteri. Akkurat samme type teknologi som i EL-biler.
Uten batteribank får du ikke lagret strømmen, men du kan naturligvis bruke det som er tilgjengelig ut fra solnivå der og da, men det skal et kjempestort anlegg til får å kunne drive en bolig uten batteribank.

De som i dag investerer i et dyrt solcelleanlegg tenker nok å selge overskuddsstrøm tilbake på nettet, men det krever riktig utstyr og rett avtale med strømleverandør (som da blir strømkjøper også).

Spørsmålet om lønnsomhet har klar sammenheng med solmengden for tiden. Det er veldig mye overskyet grått vær og selv om det er litt lys blir det dårlig strømproduksjon av det.  Og hva koster sånne anlegg...?

Folk med enebolig kan sikkert dekke hele takflaten med paneler, gjerne 100 m2 eller mer, men sjekk prisene. De er naturligvis også gått i været nå som alt annet. Folk løper hele tiden etter toget.

Det er lurt å forhøre seg med flere enn selgeren når det gjelder lønnsomhet, for det er jo kjedelig å betale 3-500 tusen for et anlegg først, og så oppdage hva solmengde faktisk betyr.  Noen snakker om at anlegget blir nedbetalt i løpet av 5-10 år (før du tjener penger).  Er garantien på anlegget like lang?  Hva skjer om du får vannlekkasje på taket når panelene ligger der?  Skal du betale 20-30 tusen for å fjerne solpanelene før noen kan komme til å inspisere takplater/takkonstruksjon.

Jeg har kikket på slike erfaringsvideoer laget av solcelle-eiere og det later til at panelene blir mindre effektive over tid også. I så fall enda et skår i gleden.

Solcellepanel-selgere liker nok ikke at produktene deres får negativ omtale. De vil jo bare selge mest mulig.
 

  • Liker 3
  • Nyttig 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ved skyfri himmel og sol har du stabil strømproduksjon i noen timer, med solcelle-anlegg.
Men sola flytter seg hele tiden så effektiviteten endrer seg tilsvarende. Sørvendt takflate er best, men det er likevel stor forskjell mellom 08 og kl 12 (eller 12 og 16). Vinkelen utgjør stor forskjell.

Med øst-vest vendte takflater kan det monteres dobbelt så mange paneler, om huset er symmetrisk, men det blir også dobbel panel-kostnad.

Et spørsmål er også, hvor bra fungerer de om snøen legger seg på dem? Klarer man holde dem is og snøfrie hele vinteren?  Kanskje ved å bruke strøm til å tine dem...  Mulig det er automatisk løsning for dette, men tining koster også strømforbruk.

Et anlegg ment for å selge returstrøm ut på nett må i praksis ha batteribank og abonnement med tilgang til strømprisdata så strømmen kan selges dyret mulig tilbake (ut). Samtidig skal man ha nok strøm til eget bruk....det er en kabal som skal gå opp.

Aner ikke "gjengs" størrelse på batteribank. Tok et søk på Tesla og ser at Model 3 kommer i størrelse fra 50-82 Kwh, for å ha noe å sammenligne med. Nå ser ikke folk flest batteripakka på bilen sin, men dekker som kjent store deler av golvet, gjerne i 10-15 cm tykkelse.

La oss si du har 82 kwh batteripakke, som den største i den Teslaen, men montert i teknisk rom i boligen.
Om det er fulladet kan det drive en 2.000W ovn på fullt i 41 timer, eller noe under 2 døgn.
(forøvrig ikke bra for levetiden på batteriene å tappe så langt ned eller lade helt fullt).

Solpanelene vil selvfølgelig lade litt underveis og forlenge brukstiden en del, men det er flere strømkilder i huset enn bare 1 varmeovn...

Greit å ha i bakhodet hva man har hørt om priser på batteripakker for elbiler. Det er i alle fall ikke priser under NOK 100-200 tusen. Montering i heimen kan være noe enklere, da det ikke trengs spesialformet design som skal passe oppunder en bil. Boligbatterier er moduler i mer fornuftige størrelser som sammenkobles til ønsket størrelse.

Rådet må være å sette seg grundig inn i reelle solforhold, praktisk plass til paneler på takflater evt vegg, samt å forstå muligheter og begrensning for anlegg og strømforbruk. Forventning og problemer? Og ikke minst ha noen sikkerhetsmarginer på økonomien i det hele.  Det betyr at du MÅ snakke med flere andre enn selgerene.
 

Endret av slask
  • Nyttig 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har vært en del snakk om å bruke EL-bilens batteri som batteribank for bolig, men med en bil som er i bruk daglig er det ingen super løsning.  Det blir litt som å konkurrere med seg selv, eller prioritere to ting på en gang.

De rikeste vil ha best fordeler av slik teknologi, da de kan ha både og, som flere (EL)-biler, samt stort boligbatteri i tillegg, og naturligvis gigantisk sol-anlegg på takene...
 

  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Her er en som forklarer hvordan moderne paneler har innebygget bypass-funksjon som hjelper med å redusere energitapet ved delvis tildekking av paneler (løv som legger seg, skygger som "passerer" osv).
Billige paneler og eldre paneler hadde ikke bypassfunksjon, noe som gjorde at selv om bare DELER AV ETT PANEL ble tildekket, så strupet all strøm igjenom alle panelene på samme kurs.
I dag finnes flere løsninger som hindrer dette, men ikke uten kostnad naturligvis. Noen er innbakt i panelene, andre er tilleggsmoduler som kobles til hvert panel.

Muligens en alt for teknisk gjennomgang for mange, men viser kompleksiteten i denne type anlegg på en lettforklarlig måte.

Solcellepaneler er forøvrig spesialavfall fordi de har negative miljøaspekter, litt i likhet med "grønne og flotte" vindturbiner som er miljø og naturskandale av dimensjoner, noe pådriverne ikke vil snakke om et sekund...

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tarzani skrev (På 22.10.2022 den 16.29):

Som tittel beskriver, hva skjer når strømmen går, eller dersom i evt krig, strømmen blir kuttet bevisst?

Klarer solcellene likevel å levere strøm? 

Å lage strøm er solcellenes primæroppgave. Svaret er ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 hours ago, Snok1 said:

Å lage strøm er solcellenes primæroppgave. Svaret er ja.


Det er forskjell på strøm og spenning, og svaret "ja" er en forenklet fremstilling, og muligens helt feil.

Sammenligne gjerne med en oppladbar støvsuger. De har knøttliten lader fordi bruken av støvsuger er såpass sporadisk at det går helt fint om batteriet tar et døgn å ladet opp, og bruken bare er noen minutter per gang.
Om laderen kobles ut vil batteriet normalt forbli fullt i dager og uker, helt til støvsugeren tas i bruk. Da tømmes den fort og forblir tom naturligvis.

I en bolig forventer man å bruke strøm nær sagt hele tiden, og rykkvis mye i korte, men mange perioder gjennom døgnet.
Størrelsen på solcelleanlegg og batteribank har alt å si for hvordan man opplever hverdagen under strømbrudd.
De store strømforbrukerne er matlaging-koking-steking, samt varmeelementer av alle slag (VV-bereder, gulvvarme, oppvaskmaskin, vaskemaskin/tørketrommel, varmepumpe...).

Elektronikk og moderne belysning med LED trekker minimalt i sammenhengen.
Å lage en middag kan bruke like mye energi på 1-2 timer som lamper og elektronikk kan klare seg i dagesvis med.

Det skal være et veldig stort solcelleanlegg med tilhørende bolig-batteri om hverdagen skal gå som før, når strømmen utkobles.

Et lite solcelleanlegg vil kanskje bare kunne levere strøm til veldig begrenset hverdag.
Med sånt gråvær som i Oslo/østlandet siste dager/uker tror jeg mange blir skuffet over anleggene sine.

En typisk varmtvannsbereder er fullt oppvarmet store deler av tiden, og selv etter dusjing "lader den opp" (varmer opp nytt vann) i løpet av 1-2 timer. Er den fullt oppvarmet og strømmen går vil man ha varmt vann tilgjengelig i mange timer, kanskje dager. Temp avtar naturligvis med timene, men lar man være å dusje vil varmtvann være tilgjengelig, men gå gradvis fra glohett (70-80 grader C) til lunkent nærmeste 1-2 dager i alle fall - om den ikke står i veldig kald "kjeller" e.l.

Når det gjelder mulige utkoblinger som er varslet kommende vinter, vil det trolig fortone seg annerledes pga alle de "smarte" målerne folk har fått installert. Disse kan som kjent fjernstyres slik at boliger kan kobles ut nærmest uten geografisk tilhørighet. Ser man landet under ett og det bestemmes at 10% av kapasiteten skal kobles ut kan det skje spredt utover hele landet, omtrent som tilfeldig valgte boliger, men satt i system av dataregisteret. Da kan de 10% få igjen strømmen f.eks. etter 6 timer og en ny 10%-pulje kobles ut. Med slik rullering vil problemet bli mindre for den enkelte, og man vil se at naboen har strøm mens man selv ikke har.
Holder man på 10%-puljer vil det gå 10 dager mellom hver utkobling, for den enkelte.
Det er altså strøm (egentlig spenning) frem til hver bolig, men den fjernstyrte smartmåleren bare kobler ut selve boligen.

 

Endret av slask
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et vanlig solcelleanlegg for bolig kobler ut om strømmen går. Vil man ah backup-funksjon må man ha sk. "øydrift". Det betyr hybrid-inverter med tilkoblet batteripakke samt styring for utkobling av strømnettet via en kontaktor om strømmen går. Hvis ikke ville anlegget prøvd å forsyne hele nabolaget med strøm ved bortfall av nettet, noe som igjen fører til livsfare for de som skal reparere feilen. Derfor er det påbud at inverterne kobler ut ved utfall av nettet, så sant man da ikke har utstyret for øydrift. Har man TN-nett må man også ha lokal jording ved øydrift, siden jord fra trafoen også kobles bort under øydrift.

Skal man ha øydrift som backup må man planlegge litt så man ikke bruker batteriet til å varme opp huset eller koke mat. Da holder det ikke lenge. Man bør altså ha mulighet for vedfyring samt mulighet for å lage mat på gass (f.eks via mobilt campingkokeapparat).

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

slask skrev (1 time siden):

Det skal være et veldig stort solcelleanlegg med tilhørende bolig-batteri om hverdagen skal gå som før, når strømmen utkobles.

Det er heller ikke min påstand at alt blir som før om elkraft-infrastrukturen bryter sammen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, -jk- said:

Et vanlig solcelleanlegg for bolig kobler ut om strømmen går. Vil man ah backup-funksjon må man ha sk. "øydrift". Det betyr hybrid-inverter med tilkoblet batteripakke samt styring for utkobling av strømnettet via en kontaktor om strømmen går. Hvis ikke ville anlegget prøvd å forsyne hele nabolaget med strøm ved bortfall av nettet, noe som igjen fører til livsfare for de som skal reparere feilen. Derfor er det påbud at inverterne kobler ut ved utfall av nettet, så sant man da ikke har utstyret for øydrift. Har man TN-nett må man også ha lokal jording ved øydrift, siden jord fra trafoen også kobles bort under øydrift.

Skal man ha øydrift som backup må man planlegge litt så man ikke bruker batteriet til å varme opp huset eller koke mat. Da holder det ikke lenge. Man bør altså ha mulighet for vedfyring samt mulighet for å lage mat på gass (f.eks via mobilt campingkokeapparat).

Interessante detaljer her. Takk.
Inverteren kan vel ha "øydrift" innebygget?
Om en har batteribank, inverter og "såpass" anlegg burde det være naturlig tilleggsutstyr, og er vel i praksis bare et sett kontaktorer som frakobler nett?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

8 minutter siden, Snok1 said:

Det er heller ikke min påstand at alt blir som før om elkraft-infrastrukturen bryter sammen.

Mente det ikke sånn, men skriver ofte litt ekstra :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

slask skrev (2 timer siden):

Interessante detaljer her. Takk.
Inverteren kan vel ha "øydrift" innebygget?
Om en har batteribank, inverter og "såpass" anlegg burde det være naturlig tilleggsutstyr, og er vel i praksis bare et sett kontaktorer som frakobler nett?

Jeg er ikke kjent med detaljene rundt styringen, men tror at styring for kontaktor typisk sitter i en egen enhet som overvåker strømnettet og kommuniserer med inverter. Mulig noen har dette innebygget, det spiller ingen rolle sånn praktisk sett. 

I Sverige regner man typisk ekstrakostnad for øydrift til å ligge på 20-30.000,- (det er ikke for batteripakke, den kommer utenom). Men i Sverige har de alltid TN-nett så en del av kostnadene er nok for opprettelse av tilfredsstillende lokal jording. Kontaktor må også monteres før hovedsikring, det er nok i mange tilfeller en del jobb involvert da om man ikke har utvendig målerskap. Dessuten styrekabel fra denne til inverter, det kan fort bli en del kabelstrekking. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Annonse
StinkySocks skrev (2 timer siden):

Solcellepanel og strømbrudd - Hus, hage og oppussing - Diskusjon.no

I denne tråden på Diskusjon.no mener de i alle fall at hele greia risikerer å bli koblet ut ved for eksempel strøm-brudd. 

Ja, hvis man ikke har installert batteripakke samt utstyr for øydrift så blir man koblet ut. Hvis ikke hadde man jo prøvd å mate hele nabolaget med strøm, noe som medfører livsfare for de som skal feilsøke nettet. Man må derfor ha utstyr som skiller huset fra strømnettet fysisk samt kobler over forsyningen til batteriene.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Hva om du kobler ut inntakskabelen fra hovedsikring, eller målersløyfa som går inn på samleskinna?  Da vil jo ingen strøm gå ut på nettet? Vil solcelle i teori fungere da selv uten øydrift? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TMH71 skrev (4 timer siden):

Hva om du kobler ut inntakskabelen fra hovedsikring, eller målersløyfa som går inn på samleskinna?  Da vil jo ingen strøm gå ut på nettet? Vil solcelle i teori fungere da selv uten øydrift? 

Nei, du må ha utstyr beregnet på øydrift. Batteripakke og hybridinverter. En vanlig solcelleinverter kan ikke "lage" et strømnett, den trenger en frekvens på nettet inn for å synkronisere seg med. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...