AnonymBruker Skrevet 20. oktober 2022 #21 Skrevet 20. oktober 2022 Har ikke tenåring, men her er det kun ett "varmt" måltid om dagen,dvs middag. Utenom dette måltidet, må barna her spise brød/knekkebrød/yoghurt/havregryn... Kan innimellom ha havregrøt til kvelds, eller ostesmørbrød som er varmet. Vi kommer aldri til å ha råd til å ha slike varme måltider flere ganger for dagen,som det dere har. Jeg ser ikke poenget med å velte seg i dyr mat, om man får riktig sunn mat og næring i billigere mat. Legger de seg til disse vanene nå, blir det dyrt for dem den dagen de selv må betale. Anonymkode: 2bad3...9b4 3 1
AnonymBruker Skrevet 20. oktober 2022 #22 Skrevet 20. oktober 2022 Her baker jeg brød, rundstykker, pizzasnurrer osv å fryser ned. Egg går det mye av, både til eggerøre og omelett. Pannekaker / vafler, kan lage større mengder med røre å ha stående på kjøl i noen dager så man bare kan steke seg når man blir sulten Ellers lager vi gjerne ekstra middag (store porsjoner med gryter, supper, taco rester osv) sånn at det er igjen restemat til lunsj /matpakke Yoghurt og havregryn , frukt/ grønnsaker går det en del av. Smoothie (frossen blandinger i frys). Anonymkode: ae74d...94b 1
AnonymBruker Skrevet 20. oktober 2022 #23 Skrevet 20. oktober 2022 Hvorfor må de spise så mye brød? I Asia spiser de "middag" til alle måltider. Anonymkode: e795e...501 2 1
AnonymBruker Skrevet 20. oktober 2022 #24 Skrevet 20. oktober 2022 Brød er det som gjør nordmenn fetest i Skandinavia. Anonymkode: 0f83a...086 2
AnonymBruker Skrevet 20. oktober 2022 #25 Skrevet 20. oktober 2022 Her lager de seg også mat akkurat når de vil. Men de vet du at middagsmat er til middager, og til mellommåltid er det skiver/ostesmørbrød, frokostblanding, nudler, omelett og lig. som gjelder. Hender jeg kjøper pølser og kjøttboller som de også styrer selv, ingredienser til middagene rører de i allfall ikke uten å spørre. Anonymkode: 00e01...09f 2
AnonymBruker Skrevet 20. oktober 2022 #26 Skrevet 20. oktober 2022 Mine spør alltid om å ta alt, unntatt brød, frukt og frokostblanding. Så jeg får telefon på jobb om de kan ta seg litt pasta eller varme middagsrestene som står i kjøleskapet. Yoghurt, steke seg et egg, lage toast til kvelds…. de spør. Jeg sier jo ofte ja, men å åpne et sauseglass ol er selvfølgelig helt uakseptabelt! Og hadde de tatt noen poteter (?), ville de muligens ikke spurt, men sagt i fra. Det har da en rar tung å ta, og er ikke dere hjemme i løpet av dagen og spiser de aller fleste måltidene sammen med den? Og hvis ikke, forteller de ikke hva de har spist, spør du ikke enda dette er et problem, ser du det ikke? Anonymkode: d548b...c06 1
Gjest Anonymus Notarius Skrevet 20. oktober 2022 #27 Skrevet 20. oktober 2022 Si at de ikke får lov til å ta av planlagte middager, da vel? Mine unger tar aldri noe annet enn brød, frokostblandinger og nudler til mellommåltider, evt. restemat.
Gjest Anonymus Notarius Skrevet 20. oktober 2022 #28 Skrevet 20. oktober 2022 AnonymBruker skrev (32 minutter siden): Hvorfor må de spise så mye brød? I Asia spiser de "middag" til alle måltider. Anonymkode: e795e...501 AnonymBruker skrev (24 minutter siden): Brød er det som gjør nordmenn fetest i Skandinavia. Anonymkode: 0f83a...086 For det første er det jo mange land i Asia som er blant de feiteste i verden (mange land i Midtøsten), og å spise ris er ikke akkurat sunnere enn brød. Heller tvert i mot. Og nei, det er ikke brød som gjør folk feite. Før levde nordmenn flest på brød og grøt, ingen var feite. Det er så klart mengden mat mat spiser som avgjør hvorvidt man er feit. I tillegg kommer billig og lett tilgjengelig ferdigmat, snacks og godterier. Det er det som gjør folk feite, ikke brød.
AnonymBruker Skrevet 20. oktober 2022 #29 Skrevet 20. oktober 2022 AnonymBruker skrev (6 timer siden): Hei. jeg lurer på hva deres ungdommer spiser i løpet av en dag, og hvordan et måltid ser ut. vi har to ungdommer (jenter 14 og 15) og de spiser frokost, lunsj på skole, et måltid etter skolen, middag, noen ganger et mellommåltid før kveldsmat. Dette foregår da mellom 07.00 og 22.30, da de gjerne spiser kveldsmat i 22 tiden. Det er kanskje en ganske normal måltidssdag, men det jeg lurer på HVA deres ungdommer spiser. Hos oss lager de seg egentlig hva de vil da vi aldri har kommentert noe på det. «Problemet» er at det gjerne er middagsmåltider de ordner seg til små måltidene, eks åpnes det et glass pastasaus og tar to skjeer (holdbarhet etter åpning er tre dager). Potet som er handlet inn for å dekke et middagsmåltid for hele fam, men så blir det ikke nok da man oppdager at det er «forsvunnet» noen poteter. Det kan wok, frysevarer, kylling, laks og egentlig alt som finnes i skap som brukes, slik at det ofte ikke er nok til planlagte middagsmåltider som det er handlet inn for, eller at mye potensielle middager for hele fam går ut på dato pga det åpnes mat det brukes bare to skjeer av. vet ikke hva som er normalt, men synes det er utrolig dyre mellommåltider det blir på denne måten. Både fordi det er litt «råflotte» måltider, samt at vi må handle ekstra for å dekke opp de planlagte middagene igjen. I tillegg ber de om youghurter som mellommåltid på skole osv. Vi har alltid havregryn, div frokostblandinger, brød, knekkebrød som jeg mener fint kan brukes til mellommåltid. Vi har syntes det er bra de spiser mat, og det er ikke overspising, begge er slanke jenter. Men vi har utrolig høyt budsjett på mat, da det blir lite oversiktlig og man må ofte innom butikk pga mat som kjøpes til planlagte måltid spises opp før måltidet skal være. hvilke matrutiner har dere for å unngå mye svinn og redusere kostnader? Anonymkode: dba44...d76 Til mellommåltider går det i energibarer,spinatsnurrer og linsesamosas som ligger i fryseren. Polarbrød med peanøttsmør (har alltid et stort glass med hjemmelaget i skapet),nudler,frukt eller brød/knekkebrød med pålegg Til kvelds går det enten i brød eller smoothiebowl med frukt/bær,granola og peanøttsmør. Middagsplanlegging gjør vi sammen en fast dag i uka og er innforstått med at det som er til middag skal spises til nettopp middag Anonymkode: 6e46c...9cb 1
AnonymBruker Skrevet 20. oktober 2022 #30 Skrevet 20. oktober 2022 Poteter er da ikke dyr mat. Kjøp inn mer av de råvarene som har ok holdbarhet da, og dropp helfabrikata, så får de heller hakke tomat og grønnsaker til de to ss med pastasaus de vil ha. Hadde sett det som utelukke de positivt om tenåringen min laget seg varmmat med kjøtt og grønnsaker i stedet for korn. Når det er sagt er det ikke ok å fråtse i bacon, spekeskinke, fenalår, røykelaks, biff, indrefilet, lammesadel etc hver dag. Derimot er koteletter og kjøttdeig billig mat, og poteter, gulrøtter, løk etc. Anonymkode: 4c555...9ac 3 1
Guddla Skrevet 20. oktober 2022 #31 Skrevet 20. oktober 2022 Vi har middag 1 gang om dagen så til øvrige måltid må de spise andre ting her. Skive, knekkebrød, frukt, smoothie, nudler, gryn, Yoghurt, toast osv. Vi har hatt det sånn hele veien. Innimellom baker de gjerne ostehorn, pizzaboller osv og da slenges rest i frys så kan de tine/varme etter skolen eller kvelds for eksempel andre dager. 1
AnonymBruker Skrevet 21. oktober 2022 #32 Skrevet 21. oktober 2022 Har du tenkt på at du gjør ungene dine en veldig bjørnetjeneste? De kommer jo til å få sjokk og gå på en skikkelig smell når de etterhvert skal flytte ut og betale maten sin selv. Her er det fritt fram med å lage seg havregrøt, egg, ostesmørbrød om de ønsker seg varmt mellommåltid. Poteter også, for kjapp bakt potet i mikroen. Ellers er det skiver, knekkebrød, havrekjeks med ok utvalg av pålegg. Alltid paprika/agurk/tomater som er ment til brødmåltider. Totalt uaktuelt å forsyne seg av middagsmat eller ingredienser uten til å lage middag. Potet kjøper vi i bulk, så har vi rikelig av. Samme med gulrot. Anonymkode: 6ce95...4a2 3 1
AnonymBruker Skrevet 21. oktober 2022 #33 Skrevet 21. oktober 2022 Her får de lage seg det de vil, men ikke matvarer som skal være til middager. Spesielt ikke nå med økte utgifter på alt. De lager seg oste smørbrød, eggerøre, havregrøt, smoothier, pannekaker eller bare brødskiver. Du må begynne å sette litt grenser for hva de kan lage. De tåler det. Anonymkode: 99545...b3f 2
AnonymBruker Skrevet 21. oktober 2022 #34 Skrevet 21. oktober 2022 AnonymBruker skrev (8 timer siden): Poteter er da ikke dyr mat. Kjøp inn mer av de råvarene som har ok holdbarhet da, og dropp helfabrikata, så får de heller hakke tomat og grønnsaker til de to ss med pastasaus de vil ha. Hadde sett det som utelukke de positivt om tenåringen min laget seg varmmat med kjøtt og grønnsaker i stedet for korn. Når det er sagt er det ikke ok å fråtse i bacon, spekeskinke, fenalår, røykelaks, biff, indrefilet, lammesadel etc hver dag. Derimot er koteletter og kjøttdeig billig mat, og poteter, gulrøtter, løk etc. Anonymkode: 4c555...9ac Er kjøttdeig billig mat? En pakke kjøttdeig koster jo 60 kroner for 400g. Det er ikke billig i min bok as! Anonymkode: 684c5...9b9 8 1
Kaffekrus Skrevet 21. oktober 2022 #35 Skrevet 21. oktober 2022 Barn på 10, 12 og 16. Ingen får ta mat uten å spørre først. Det eneste som er "lov" er nudler, egg og korn/frokostblanding. Vi serverer middag hver dag, er de sultne mellom skole og middag kan de ta seg en brødskive. Hadde aldri orket å tilpasse kjøkkenskap etter mat som barna kan forsyne seg fritt fra, og et skap med planlagt middagsmat. All mat i huset er "planlagt" mat, eller diverse tilbehør som kan brukes til flere retter. Poteter bruker vi feks sjelden. Da kjøper jeg så mange poteter jeg tror vi spiser, pluss et par til i tilfelle noen spiser flere enn jeg beregnet. Uaktuelt å skulle kjøpe inn 5 ekstra poteter "fordi,kanskje, i tilfelle noen er sulten etter skolen". Kan potensielt bli veldig mye mat som må kastes da, og det gidder jeg ikke.
Reign Skrevet 21. oktober 2022 #36 Skrevet 21. oktober 2022 Altså, hva i all verden har skjedd med foreldre når man ikke kan si til sine 14 og 15-åringer at de ikke får ta varer som er tiltenkt middager som mellommåltider? Da får de kjøpe maten selv. Ærlig talt. Dere er foreldrene til disse barna, ikke kompisene. 6
AnonymBruker Skrevet 21. oktober 2022 #37 Skrevet 21. oktober 2022 AnonymBruker skrev (18 timer siden): Vi har det sånn at hele familien setter seg ned 1 gang i uka og skriver handlelisten sammen. Da må alle måltider for uken planlegges, også frokost, lunsj og etter skolen/før trening måltid. Alle får 2 frukt pr dag, en til frokost og en til lunsj. Så ukeshandler vi inn til det. Om noe ikke blir beregnet helt riktig supplerer vi. Vi har skjelden noe særlig med rester. Så for oss er det egentlig planleggingen og det at de er med å planlegge og handle det som gjør at de vet hva som skal brukes til hva og ikke bare spiser etter innfallsmetoden. Vi har alltid oppskjært brød i fryseren, og ting som kan brukes som pålegg, f.eks ost, liggende da. Så de kan ta av det om de f.eks har med noen hjem. Og så er vi nøye på at måltidene er store nok og har vært opptatt av å lære dem at litt sult ikke betyr at det er krise og at man fint kan vente til neste måltid så man er ordentlig sulten til måltidene, så ingen spiser egentlig noe særlig mellom. Hvis de vil ha noe mellom må de kjøpe det selv for egne penger. Men siden de har vokst opp uten å spise mellommåltider er ikke det noe de gjør ofte. Blir mer en sosial greie. Anonymkode: c23db...aff Det er bra for kroppen med mellom måltider. Det å vente til man blir skikkelig sulten resulterer i at man spiser unødvendig store porsjoner. Men ett mellom måltid er ett lite måltid, typ ett knekkebrød eller en liten youghurt. Det er også viktig for å holde forbrenningen oppe. Anonymkode: 52ee0...cf0
Reign Skrevet 21. oktober 2022 #38 Skrevet 21. oktober 2022 (endret) AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Det er bra for kroppen med mellom måltider. Det å vente til man blir skikkelig sulten resulterer i at man spiser unødvendig store porsjoner. Men ett mellom måltid er ett lite måltid, typ ett knekkebrød eller en liten youghurt. Det er også viktig for å holde forbrenningen oppe. Anonymkode: 52ee0...cf0 Dette er vel den rake motsetningen på hva man har etablert at er gunstig for helsa med mindre man har et ekstremt aktivitetsnivå. Det er ingenting som heter "å holde forbrenningen oppe". Du forbrenner så lenge hjertet ditt slår og du puster. Endret 21. oktober 2022 av Reign 5
AnonymBruker Skrevet 21. oktober 2022 #39 Skrevet 21. oktober 2022 1 hour ago, AnonymBruker said: Det er bra for kroppen med mellom måltider. Det å vente til man blir skikkelig sulten resulterer i at man spiser unødvendig store porsjoner. Men ett mellom måltid er ett lite måltid, typ ett knekkebrød eller en liten youghurt. Det er også viktig for å holde forbrenningen oppe. Anonymkode: 52ee0...cf0 Dette er en myte og helt feil. Det er viktig for fordøyelsessystemet å få pause fra maten. Ved å spise skikkelige måltider med god pause mellom får man bedre regulering av sult og metthet. Man blir mett selvom man var veldig sulten før måltidet. Kroppen er laget for å ha litt å fordøye når den først skal gjøre jobben. Forbrenningen går hele tiden, enten man spiser eller ikke. Hvis ikke den hadde kjørt hadde man falt om død på flekken. Faktisk skrur man av forbrenningen av lagret energi når man avbryter fasteperioder og går over til å forbrenne maten. Det er også bedre for blodsukkeret som ikke får fullt så mange topper det må regulere ned til normalnivå. Små måltider gjennom hele dagen er ikke bra for noe annet enn for de som selger ultraprosesserte mellommåltider laget for å spises på farten. Anonymkode: c23db...aff 5
Liljerød Skrevet 21. oktober 2022 #40 Skrevet 21. oktober 2022 Her i huset har det alltid vært uaktuelt å ta av varer som er ment til middag, dette vet alle og respekterer det. Til mellommåltider/kvelds og frokost spiser de brødskiver, knekkebrød, youghurt med musli eventuelt steker de seg egg eller lager en omelett.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå