Gå til innhold

Måltider for 14-15 åringer - dyrt??


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei. 
 

jeg lurer på hva deres ungdommer spiser i løpet av en dag, og hvordan et måltid ser ut.

vi har to ungdommer (jenter 14 og 15) og de spiser frokost, lunsj på skole, et måltid etter skolen, middag, noen ganger et mellommåltid før kveldsmat. Dette foregår da mellom 07.00 og 22.30, da de gjerne spiser kveldsmat i 22 tiden. 
 

Det er kanskje en ganske normal måltidssdag, men det jeg lurer på HVA deres ungdommer spiser. Hos oss lager de seg egentlig hva de vil da vi aldri har kommentert noe på det. «Problemet» er at det gjerne er middagsmåltider de ordner seg til små måltidene, eks åpnes det et glass pastasaus og tar to skjeer (holdbarhet etter åpning er tre dager). Potet som er handlet inn for å dekke et middagsmåltid for hele fam, men så blir det ikke nok da man oppdager at det er «forsvunnet» noen poteter. Det kan wok, frysevarer, kylling, laks og egentlig alt som finnes i skap som brukes, slik at det ofte ikke er nok til planlagte middagsmåltider som det er handlet inn for, eller at mye potensielle middager for hele fam går ut på dato pga det åpnes mat det brukes bare to skjeer av. 
 

vet ikke hva som er normalt, men synes det er utrolig dyre mellommåltider det blir på denne måten. Både fordi det er litt «råflotte» måltider, samt at vi må handle ekstra for å dekke opp de planlagte middagene igjen. I tillegg ber de om youghurter som mellommåltid på skole osv. 

Vi har alltid havregryn, div frokostblandinger, brød, knekkebrød som jeg mener fint kan brukes til mellommåltid. 

Vi har syntes det er bra de spiser mat, og det er ikke overspising, begge er slanke jenter. Men vi har utrolig høyt budsjett på mat, da det blir lite oversiktlig og man må ofte innom butikk pga mat som kjøpes til planlagte måltid spises opp før måltidet skal være. 

 

hvilke matrutiner har dere for å unngå mye svinn og redusere kostnader?

Anonymkode: dba44...d76

  • Liker 1
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Det er vel bare å si til dem at middagsingrediensene er kjøpt inn til planlagte middager så de kan de ikke røre. Spør dem gjerne hva de kunne tenke seg å spise til egne måltider og handle inn det (hvis det ikke er for dyrt).

Anonymkode: fc758...62f

  • Liker 31
  • Hjerte 1
  • Nyttig 1
Skrevet

Her ønsker deg seg også 'middag'/varmmat utenom middagene, men det er ikke aktuelt at de får lage seg det hele tiden.

Vi ber de om å ta seg brødmat,nudler,korn med melk og eller frukt/yoghurt.

Skjønner frustrasjonen din, man kan ikke ha moddag flere ganger om dagen,det blir for dyrt..

  • Liker 8
  • Hjerte 2
Skrevet

Selvfølgelig spiser de "råflott" når de ikke handler inn maten selv, og mest sannsynligvis ikke har en deltidsjobb som indikerer hvor mye innsats som ligger bak maten man spiser. Kanskje du kan oppmuntre de til å lage mellommåltider som kan spises over flere dager, eller lage mat som kan fryses ned til en annen gang? Heng en lapp på kjøleskapet eller send de et pling på mobilen for å informere om ting som ikke skal røres. 

  • Liker 2
Skrevet

Jupp, dyrt  :/ har ikke noen gode råd, annet enn å hanle mindre digge ting, og handle når dere drar fra jobb  det dere skal ha til middag. 

Hilsen hun med 17 og 18 år sønner og 13 år datter som elsker kokkelering

Anonymkode: 425c9...2b6

  • Liker 1
Skrevet

Lag noen ekstra middagsporsjoner, og ha de porsjonert ut som små måltider i matbokser i kjøleskapet.  Restematen er fritt frem å varme seg. 

Også er det forskjell på mat og mat. om de forsyner seg av poteter og grønnsaker er det sunt og billig, tar de biffen som skulle stekes til helgen er det noe annet. Poteter og grønnsaker kan man fint ha ekstra av/supplere.

Pastasaus holder forresten fint i ganske mange dager om lokket skrus skikkelig på 😉

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Skrevet

Her går det mye i Yt, lefser, linser, agurk, paprika, sopp, pesto, frossne bær, bananer, baking, frossenpizza. Wokblandinger. Jeg sørger for å ha dette i hus hele tiden. Ja det er dyrt, men prioriterer dette da de er i utvikling og stort sett spiser sundt. De er 16 og 18år.

Poteter bruker de ikke og laks og andre middagsting bruker de ikke som mellommåltid.

Kunne dere feks lære dere sammen og lage hjemmelaget pastasaus og fryse ned i posjons størrelser, eller fryse ned pastasaus dere har kjøpt i posjonstrørrelser? Da kan dere alle ta opp det dere trenger enten det er til en eller flere?

Poteter er jo ikke så dyrt og holder lenge i kjøleskapet, så hadde bare kjøpt inn en ekstra pose når jeg handlet. Dyre ting som fisk og kjøtt, hadde jeg satt ned foten på. Det tilhører middagen.

Anonymkode: 99b79...512

  • Liker 2
Skrevet

Her har det aldri vært aktuelt å ta av middagsvarer til måltidene, aldri vært noe tema heller. De spiser brødmat hvis de er sultne før middag, evt steker seg noen speilegg, havrelapper eller quesadillas....

Anonymkode: 4b30a...f50

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Skrevet (endret)

Her har vi avklart hva de kan lage seg etter skolen eller generelt når de er sultne. Vi har f.eks. brød/knekkebrød og diverse pålegg, frokostblandinger, frukt, de kan lage toast/ostesmørbrød, smoothie, nicecream, havregrøt, eggerøre/omelett/speilegg og pitapizza (vi har pitabrød i fryseren og slike 10 kr beger med Rema sin pizzasaus i kjøleskapet, ost, pepperoni, skinke, mais og annen topping har vi alltid tilgjengelig). Utover dette og vår felles middag er det ikke aktuelt å lage ekstra middag når de føler for det. og om det er kokkeleringen de liker kan de gjerne lage middag til alle.

Endret av Arkana
  • Liker 3
Skrevet

Det jeg gjør er å lage mer til middag enn det vi spiser så kan de putte rester i microen. Uaktuelt å skulle lage middag flere ganger om dagen. Uavhengig av hvem som lager den. 

Anonymkode: 684c5...9b9

Skrevet

Her er det brødmat/knekkebrød utenom middagen. De kan eventuelt lage seg toast. Noen ganger har vi noen pizzasnurrer/minipizza i fryseren til det formålet. Eller vi har rester fra dagen/e før som kan varmes opp. Det er ikke greit å lage noe nytt til mellommåltider. Det er fri tilgang på frukt. 

ungene spiser frokost, lunsj, et lite måltid etter skolen, middag/kveldsmat

Vi er opptatt av matsvinn og at vi bruker opp det vi har.

 

  • Nyttig 1
Skrevet

Legg det de ikke får røre i egne skuffer eller bokser i kjøleskapet, og kjøp heller inn noen ekstra poteter osv til fellesmaten alle kan ta av.

Anonymkode: 8100f...868

  • Liker 1
Skrevet

Her får de ta nudler, gulrot, epler,musli og brødskiver fritt, det går mye egg til eggerøre og så lager de litt pannekaker eller vafler.  De kan også koke opp litt pasta.  Har også kjøpt inn masse First Price tomatsuppe de kan få i seg for å varme seg etter sene utetreninger/kamp. 

Anonymkode: 2253a...88c

Skrevet

Lag en egen boks i kjøleskapet og kjøkkenskapet/skuffen med "ikke rør, er til middag". Også har dere andre ting i "kan lages utenom middag"-boks. Problem løst.

Anonymkode: e1dc2...f95

  • Liker 7
Skrevet

Får ta av alt , men må gi beskjed om de har tatt

Anonymkode: d4e05...2e6

  • Liker 1
Skrevet

Jeg er nok ganske streng på det. De kan fritt forsyne seg av brød, knekkebrød, mellombarer, frukt, yoghurt og middagsrester. Nudler kan de også lage seg uten å spørre hvis vi har det. 
 

Skal de ta noe fra fryser må de spørre og nye middagsingredienser får ikke åpnes. 
 

Kanskje lettest å si hva de får lov å ta uten at de må spørre først?😊
 

 

  • Liker 4
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

åpnes det et glass pastasaus og tar to skjeer (holdbarhet etter åpning er tre dager)

Kjøp fryser, så er alle problemene løst. Lag ekstra mye middag og frys ned i porsjonsstørrekser som barna kan spise til ettermiddagsmat eller kvelds. 

Anonymkode: e7f10...a91

  • Nyttig 3
Skrevet

Hos oss var det omelett, toast, havregrøt, nudler eller middagsrester som var aktuelt som varmmat til mellommåltider etter skolen.

På skolen var det yoghurt (type en bit av en sånn firpack og evt noe havregryn medbragt) eller frukt og grønt. 

Det er jo bare å sette noen grenser. I den alderen har de ikke vondt av å lære at prisene i samfunnet vårt har endret seg, og at man må tenke litt fornuftig. 

Vi har levd veldig i sus og dus de siste årene, ingen ungdom har vondt av å måtte endre litt vaner 😊

Anonymkode: 03052...f72

  • Liker 1
Skrevet

Vi har det sånn at hele familien setter seg ned 1 gang i uka og skriver handlelisten sammen. Da må alle måltider for uken planlegges, også frokost, lunsj og etter skolen/før trening måltid. Alle får 2 frukt pr dag, en til frokost og en til lunsj. Så ukeshandler vi inn til det. Om noe ikke blir beregnet helt riktig supplerer vi. Vi har skjelden noe særlig med rester. Så for oss er det egentlig planleggingen og det at de er med å planlegge og handle det som gjør at de vet hva som skal brukes til hva og ikke bare spiser etter innfallsmetoden. Vi har alltid oppskjært brød i fryseren, og ting som kan brukes som pålegg, f.eks ost, liggende da. Så de kan ta av det om de f.eks har med noen hjem. 

Og så er vi nøye på at måltidene er store nok og har vært opptatt av å lære dem at litt sult ikke betyr at det er krise og at man fint kan vente til neste måltid så man er ordentlig sulten til måltidene, så ingen spiser egentlig noe særlig mellom. Hvis de vil ha noe mellom må de kjøpe det selv for egne penger. Men siden de har vokst opp uten å spise mellommåltider er ikke det noe de gjør ofte. Blir mer en sosial greie. 

Anonymkode: c23db...aff

Skrevet

15-åring og 13-åring her. De kan spise hva de vil av frukt og grønnsaker, pålegg, pasta osv osv. Til frokost spiser de noe slags brødmat, og til lunsj smører de enten matpakke eller betaler lunsj selv (begge har jobb). Ting i kjøleskap/fryser som skal brukes til middag får de ikke ta, men om de vil varme seg pølse, steke hamburger og slike ting så kan de det.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...