Gå til innhold

Syk etter flere år som veganer


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg ønsket å bli veganer av flere grunner, først og fremst fordi jeg følte det var mest etisk. Det hørtes den gang også ut som helsebringende. Maten jeg har spist har vært variert og sunn, og jeg har vært nøye med å spise nok kalorier. 
Fin balanse mellom grønt, korn, proteiner, og fett. Fokus på plantebaserte kilder til omega 3. Veldig lite prosessert mat, og har tatt tilskudd med b12, samt d vitamin i vinterhalvåret. 

Begynte å få problemer med vedvarende kognitiv svikt og utmattelse etter ca 4 år. Hudproblemer kom også etterhvert, samt jeg begynte å slite med angst og depresjon. Pluss pluss.
Jeg fortsatte likevel som veganer i flere år til, fordi jeg koblet ærlig talt ikke sammenhengen. Oppfølging hos lege, alle blodprøver fine. Jeg begynte med flere tilskudd, og økte dosen på eksisterende tilskudd. Ingen bedring. Jeg så dog frisk og fin ut, det var mest på innsiden jeg følte meg elendig.

Lang historie kort, jeg begynte å spise litt animalsk igjen, og helsen min ble fort bedre. 

Når jeg prøver å snakke med venner jeg har fått via det veganske miljøet om dette, så møter jeg bare fordømmelse og ingen forståelse. "Sinnaveganere".

Jeg leser om flere som har samme erfaring, at de etterhvert har blitt veldig syke på plantebasert mat. Samtidig leser jeg om flere som fortsatt har det bra etter mange år.

Er vi forskjellig sammensatt og tåler ulike dietter, eller vil alle før eller siden få problemer?

 

Anonymkode: 6b9e0...78a

  • Liker 14
  • Hjerte 10
  • Nyttig 5
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Jeg tror vi tåler litt forskjellig.

Jeg har flere kroniske sykdommer, og spiste i er års tid mest vegetarisk, kanskje to kjøttmåltid i måneden. Mest pga det etiske, men også for å spare penger. Formen ble ikke bedre.

Jeg begynte å crave rødt kjøtt etter et års tid, selv om jern-nivåene mine var fine. Jeg lyttet til kroppen, begynte å spise litt mer kjøtt (ikke bare rødt), og fikk det litt bedre, som var en stor lettelse når man er såpass syk som jeg er.

Jeg har også IBS og tåler ikke gluten, sånt er så personlig og jeg tror man bare må innse at folk må finne ut av ting selv. Jeg lytter ikke til folk med ekstreme dietter den ene eller andre veien, jeg lytter til egen kropp og hva legen min anbefaler meg. Og så tror jeg mange ikke vil høre heller. Blir de syke nok så gjør de nok en endring.

Anonymkode: b4b5a...d26

  • Liker 6
  • Nyttig 6
Skrevet

Jeg tror det kan være mangel på næringsstoff ved å spise vegansk med det dårlige jordsmonnet som er flere steder. Om man ikke spiser hvit fisk f eks er det vanskelig å få I seg nok jod (det gjelder mange) kjenner en veganer som fikk struma, vanlig årsak er jodmangel. Kroppene våre tåler normalt fisk, kjøtt og kylling godt. Men den måten dette nå produseres (i merder, fjøs, skilles fra mor osv osv) er ganske forkastelig. Å spise dyreprotein av og til tror jeg er bra. Gjør man det sjelden, så bruk ekstra på de som har gressforete dyr og god dyrevelferd. Viltkjøtt er også bra. Kjenner flere veganere med skrantende helse dessverre. Spiser mest grønt selv, men kroppen min reagerer positivt på litt kjøtt, fisk, egg og kylling av og til. Jeg holder meg unna å diskutere med strikte litt skråsikre og dømmende veganere

  • Liker 8
  • Hjerte 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (11 minutter siden):

Jeg ønsket å bli veganer av flere grunner, først og fremst fordi jeg følte det var mest etisk. Det hørtes den gang også ut som helsebringende. Maten jeg har spist har vært variert og sunn, og jeg har vært nøye med å spise nok kalorier. 
Fin balanse mellom grønt, korn, proteiner, og fett. Fokus på plantebaserte kilder til omega 3. Veldig lite prosessert mat, og har tatt tilskudd med b12, samt d vitamin i vinterhalvåret. 

Begynte å få problemer med vedvarende kognitiv svikt og utmattelse etter ca 4 år. Hudproblemer kom også etterhvert, samt jeg begynte å slite med angst og depresjon. Pluss pluss.
Jeg fortsatte likevel som veganer i flere år til, fordi jeg koblet ærlig talt ikke sammenhengen. Oppfølging hos lege, alle blodprøver fine. Jeg begynte med flere tilskudd, og økte dosen på eksisterende tilskudd. Ingen bedring. Jeg så dog frisk og fin ut, det var mest på innsiden jeg følte meg elendig.

Lang historie kort, jeg begynte å spise litt animalsk igjen, og helsen min ble fort bedre. 

Når jeg prøver å snakke med venner jeg har fått via det veganske miljøet om dette, så møter jeg bare fordømmelse og ingen forståelse. "Sinnaveganere".

Jeg leser om flere som har samme erfaring, at de etterhvert har blitt veldig syke på plantebasert mat. Samtidig leser jeg om flere som fortsatt har det bra etter mange år.

Er vi forskjellig sammensatt og tåler ulike dietter, eller vil alle før eller siden få problemer?

 

Anonymkode: 6b9e0...78a

Har sett flere videoer på TikTok om akkurat samme problem, så det ligger nok noe i dette med 100% vegansk kosthold. Det er en del aminosyrer og andre stoffer man får i seg, kun fra animalske produkter. Forfedrene våre har heller aldri vært veganske, og det er svært så forskningsmiljøer som anbefaler 100% vegansk kosthold. 

Anonymkode: 5537d...dd4

  • Liker 6
  • Hjerte 2
  • Nyttig 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Jeg tror vi tåler litt forskjellig.

Jeg har flere kroniske sykdommer, og spiste i er års tid mest vegetarisk, kanskje to kjøttmåltid i måneden. Mest pga det etiske, men også for å spare penger. Formen ble ikke bedre.

Jeg begynte å crave rødt kjøtt etter et års tid, selv om jern-nivåene mine var fine. Jeg lyttet til kroppen, begynte å spise litt mer kjøtt (ikke bare rødt), og fikk det litt bedre, som var en stor lettelse når man er såpass syk som jeg er.

Jeg har også IBS og tåler ikke gluten, sånt er så personlig og jeg tror man bare må innse at folk må finne ut av ting selv. Jeg lytter ikke til folk med ekstreme dietter den ene eller andre veien, jeg lytter til egen kropp og hva legen min anbefaler meg. Og så tror jeg mange ikke vil høre heller. Blir de syke nok så gjør de nok en endring.

Anonymkode: b4b5a...d26

Når man craver rødt kjøtt er det faktisk pga bakterieflora i tarmsystemet. Dette er forsket på, og har man mye dårlige bakterier i tarmen kan man crave kjøtt.

Anonymkode: 5537d...dd4

  • Liker 4
  • Nyttig 2
Skrevet
3 minutter siden, Humas said:

Jeg tror det kan være mangel på næringsstoff ved å spise vegansk med det dårlige jordsmonnet som er flere steder. Om man ikke spiser hvit fisk f eks er det vanskelig å få I seg nok jod (det gjelder mange) kjenner en veganer som fikk struma, vanlig årsak er jodmangel. Kroppene våre tåler normalt fisk, kjøtt og kylling godt. Men den måten dette nå produseres (i merder, fjøs, skilles fra mor osv osv) er ganske forkastelig. Å spise dyreprotein av og til tror jeg er bra. Gjør man det sjelden, så bruk ekstra på de som har gressforete dyr og god dyrevelferd. Viltkjøtt er også bra. Kjenner flere veganere med skrantende helse dessverre. Spiser mest grønt selv, men kroppen min reagerer positivt på litt kjøtt, fisk, egg og kylling av og til. Jeg holder meg unna å diskutere med strikte litt skråsikre og dømmende veganere

Man får i seg jod via tang, men det kan være risikabelt siden tang kan inneholde skadelige store mengder. Man bør ta tilskudd av jod, bedre kontrollerte doser. 

Helt sant at jordsmonnet er dårlig, har vært i flere tiår. Men det dreier seg minst like mye om biotilgjengeligheten (kroppens evne å absorbere og nyttiggjøre) i plantemat vs animalsk, samt fytinsyre som hindrer opptak av næringsstoffer. 

Anonymkode: 09a06...7d6

  • Liker 2
Skrevet
1 minutt siden, AnonymBruker said:

Når man craver rødt kjøtt er det faktisk pga bakterieflora i tarmsystemet. Dette er forsket på, og har man mye dårlige bakterier i tarmen kan man crave kjøtt.

Anonymkode: 5537d...dd4

Trenger ikke være pga det, men kan være det. Kan også være så enkelt som at kroppen vet at den mangler næringsstoffer som man best finner i rødt kjøtt. Kroppen er intelligent. 

Anonymkode: 09a06...7d6

  • Liker 5
  • Hjerte 1
  • Nyttig 5
Skrevet
7 minutter siden, AnonymBruker said:

Jeg ønsket å bli veganer av flere grunner, først og fremst fordi jeg følte det var mest etisk. Det hørtes den gang også ut som helsebringende. Maten jeg har spist har vært variert og sunn, og jeg har vært nøye med å spise nok kalorier. 
Fin balanse mellom grønt, korn, proteiner, og fett. Fokus på plantebaserte kilder til omega 3. Veldig lite prosessert mat, og har tatt tilskudd med b12, samt d vitamin i vinterhalvåret. 

Begynte å få problemer med vedvarende kognitiv svikt og utmattelse etter ca 4 år. Hudproblemer kom også etterhvert, samt jeg begynte å slite med angst og depresjon. Pluss pluss.
Jeg fortsatte likevel som veganer i flere år til, fordi jeg koblet ærlig talt ikke sammenhengen. Oppfølging hos lege, alle blodprøver fine. Jeg begynte med flere tilskudd, og økte dosen på eksisterende tilskudd. Ingen bedring. Jeg så dog frisk og fin ut, det var mest på innsiden jeg følte meg elendig.

Lang historie kort, jeg begynte å spise litt animalsk igjen, og helsen min ble fort bedre. 

Når jeg prøver å snakke med venner jeg har fått via det veganske miljøet om dette, så møter jeg bare fordømmelse og ingen forståelse. "Sinnaveganere".

Jeg leser om flere som har samme erfaring, at de etterhvert har blitt veldig syke på plantebasert mat. Samtidig leser jeg om flere som fortsatt har det bra etter mange år.

Er vi forskjellig sammensatt og tåler ulike dietter, eller vil alle før eller siden få problemer?

 

Anonymkode: 6b9e0...78a

Vi er forskjellig sammensatt, samtidig er vi ikke så forskjellig som man skal ha det til. Vi trenger næringsrik mat og litt variert kosthold uansett hva slags tro man har.

Den røde tråden i all mat er å spise det samme som dine forfedre spiste og se hva de i hvertfall ikke spiste:

De spiste ikke prosessert mat - som er alt av mat som skal imitere kjøtt i både konsistens og smak.

De spiste ikke vegetabilsk olje, som er enormt mye av i vegansk erstattning.

De spiste ikke monokultur grønnsaker, som har rundt kun 1/8 av næringsinnholdet av "ville" grønnsaker.

Videre er vi enormt glad i vaske og kutte vekk de sunne delene av frukt og grønnsaker, bryte alt ned i en smoothie maskin og glemme at en del av en god matvei starter med å tygge maten godt og lenge.

Å spise vegansk kan være etisk riktig, men å kalle det sunt er en løgn, og du selv har erfart det.

 

 

 

  • Liker 7
  • Hjerte 1
  • Nyttig 3
Skrevet

 

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Trenger ikke være pga det, men kan være det. Kan også være så enkelt som at kroppen vet at den mangler næringsstoffer som man best finner i rødt kjøtt. Kroppen er intelligent. 

Anonymkode: 09a06...7d6

Ser du skrev at du har IBS, så jeg mener jo det handler om det. De forsket på tarmflora og tarmsykdommer, så er nok en sammenheng der. Tror jeg så dokumentaren på NRK, hvor de forsket på tarmflora osv. 

Anonymkode: 5537d...dd4

  • Liker 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Har sett flere videoer på TikTok om akkurat samme problem, så det ligger nok noe i dette med 100% vegansk kosthold. Det er en del aminosyrer og andre stoffer man får i seg, kun fra animalske produkter. Forfedrene våre har heller aldri vært veganske, og det er svært så forskningsmiljøer som anbefaler 100% vegansk kosthold. 

Anonymkode: 5537d...dd4

Har også sett flere videoer og innlegg, både youtube og instagram mest. I teorien skal man få i seg nok aminosyrer fra planter, f.eks er bokhvete og quinoa regnet som fullverdige protein. Jeg tror det dreier seg om at vi ikke nyttiggjør næringsstoffene fra planter like godt. 

Sjokkerende å høre om så mange med lik erfaring. Det er ganske tungt å gå fra plantebasert når man har tatt et etisk valg, men samtidig så man tenke på at alt i verden er basert på liv og død. Vi må gjøre det vi kan for å overleve, det er samme i dyreriket. Naturens lov. 

Anonymkode: 6b9e0...78a

  • Liker 3
Skrevet
umAxa skrev (2 minutter siden):

Vi er forskjellig sammensatt, samtidig er vi ikke så forskjellig som man skal ha det til. Vi trenger næringsrik mat og litt variert kosthold uansett hva slags tro man har.

Den røde tråden i all mat er å spise det samme som dine forfedre spiste og se hva de i hvertfall ikke spiste:

De spiste ikke prosessert mat - som er alt av mat som skal imitere kjøtt i både konsistens og smak.

De spiste ikke vegetabilsk olje, som er enormt mye av i vegansk erstattning.

De spiste ikke monokultur grønnsaker, som har rundt kun 1/8 av næringsinnholdet av "ville" grønnsaker.

Videre er vi enormt glad i vaske og kutte vekk de sunne delene av frukt og grønnsaker, bryte alt ned i en smoothie maskin og glemme at en del av en god matvei starter med å tygge maten godt og lenge.

Å spise vegansk kan være etisk riktig, men å kalle det sunt er en løgn, og du selv har erfart det.

 

 

 

Helt enig. De syntetiske plantebaserte variantene har jeg holdt meg unna, ingenting som er sunt og bra med det. Litt vegatabilsk olje har det vært med steking. Selv om vi ikke hadde vasket frukt og grønt, så tror jeg jordsmonnet vårt er så dårlig at det ville gitt det store utslaget.

Jeg heller mer mot biotilgjengeligheten, som jeg har lest mer om i det siste. Gir mening. 

 

Anonymkode: 6b9e0...78a

  • Liker 2
Skrevet

Jeg har helt motsatt erfaring. Har alltid følt meg best på hovedsakelig plantebasert, og helsa mi gikk nedover da jeg fikk høre av en homeopat at jeg "trengte protein", og derfor innførte kjøtt og/eller fisk hver dag. Det funket ikke for meg. Nå er jeg tilbake på 100% plantebasert og føler meg mye bedre.

Anonymkode: 679a9...f40

  • Liker 5
Skrevet
AnonymBruker skrev (7 minutter siden):

 

Ser du skrev at du har IBS, så jeg mener jo det handler om det. De forsket på tarmflora og tarmsykdommer, så er nok en sammenheng der. Tror jeg så dokumentaren på NRK, hvor de forsket på tarmflora osv. 

Anonymkode: 5537d...dd4

Jeg har ikke skrevet at jeg har IBS, har ikke IBS. Det er kommentar fra annen anonym bruker. 

Anonymkode: 6b9e0...78a

Skrevet

Jeg prøve også 1år, med god veiledning. Men fungerte ikke i heletatt, utrolig glad jeg stoppet det. Fikk så mange plager, du kan se mange video på youtube med hvorfor folk stopper.

Jeg mistet såklart nesten alle mine veganske venninner, for dette er ofte en sekt. De mente jeg ikke prøvde hardt nok, måtte tilpasse meg enda mer. Men jeg gjorde alt riktig, men ble jo syk av det.

Anonymkode: 75db4...1b6

  • Liker 6
  • Hjerte 1
  • Nyttig 6
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Jeg har helt motsatt erfaring. Har alltid følt meg best på hovedsakelig plantebasert, og helsa mi gikk nedover da jeg fikk høre av en homeopat at jeg "trengte protein", og derfor innførte kjøtt og/eller fisk hver dag. Det funket ikke for meg. Nå er jeg tilbake på 100% plantebasert og føler meg mye bedre.

Anonymkode: 679a9...f40

Jeg følte meg fantastisk inntil ca 4 år, så gikk det nedover. Andre jeg har lest poster til fikk først problemer etter 15 år. Hvis du innførte kjøtt og fisk hver dag etter å være veganer en stund, så er det ikke så rart du ble dårlig. Avhengig av hvor lenge du har vært veganer så må du ha en veldig veldig forsiktig tilnærming til animalsk igjen. Å ta enzymer er også lurt. 

Det man ofte blir anbefalt er å f.eks koke 1 egg i uken og kun spise det. Evnt veldig liten porsjon med fisk/det lettest fordøyelige animalske proteinet. Så gradvis øke. Noen bruker et helt år på å tilføre kjøtt, og holder seg kun til egg og litt fisk til å begynne. med. Hver dag slik du beskriver her, er nesten som å be om å få problemer. 

Anonymkode: 6b9e0...78a

  • Liker 12
  • Nyttig 1
Skrevet (endret)
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Jeg prøve også 1år, med god veiledning. Men fungerte ikke i heletatt, utrolig glad jeg stoppet det. Fikk så mange plager, du kan se mange video på youtube med hvorfor folk stopper.

Jeg mistet såklart nesten alle mine veganske venninner, for dette er ofte en sekt. De mente jeg ikke prøvde hardt nok, måtte tilpasse meg enda mer. Men jeg gjorde alt riktig, men ble jo syk av det.

Anonymkode: 75db4...1b6

Så leit, dårlige venner da :( 

Endret av Pjukset
  • Liker 5
  • Hjerte 1
Skrevet

Jeg har spist et plantebasert kosthold, dvs kun ren mat uten meieriprodukter, kjøtt, veganske erstatninger, ikke bearbeidet osv. Følte meg helt konge og helsa var på topp. Hud, hår, psyken, kroppen....alt var helt supert.

Nå spiser jeg også kjøtt, men rent hvitt kjøtt og fisk. Fortsatt føler jeg meg super på det kostholdet. 

Tror det viktigste for helsa er minst mulig sukker, hvete, melk og annet bearbeidet mat. Mest mulig rene råvarer. Så kan man skeie ut en gang i blant. 

Anonymkode: 1f235...596

  • Liker 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Jeg har spist et plantebasert kosthold, dvs kun ren mat uten meieriprodukter, kjøtt, veganske erstatninger, ikke bearbeidet osv. Følte meg helt konge og helsa var på topp. Hud, hår, psyken, kroppen....alt var helt supert.

Nå spiser jeg også kjøtt, men rent hvitt kjøtt og fisk. Fortsatt føler jeg meg super på det kostholdet. 

Tror det viktigste for helsa er minst mulig sukker, hvete, melk og annet bearbeidet mat. Mest mulig rene råvarer. Så kan man skeie ut en gang i blant. 

Anonymkode: 1f235...596

Hvete og meltyper har jo mennesket spist i utrolig mange år, så ser ikke på det som noe farlig.

Men bearbeidet mat, det er et kjempeproblem. Kjøttpålegg, ferdigretter etc....er jo det som er dritten mennesket spiser mye av i dag.

Anonymkode: 75db4...1b6

  • Liker 4
Skrevet

Merkelig. Aldri hatt den slags problemer etter ca 18 år. Det kan nok være vanskelig legge op et bra kosthold, men det er også vanskelig leve sunt som ikke-veganer. De fleste jeg kjenner som spiser kjøtt er lubne og overvektige. En del har helseproblemer. Men man er nok raskere å skylde på veganisme når man får helseproblemer, enn å skylde på kosthold når man spiser kjøtt og får helseproblemer. Selv om vi vet dårlig kjøttkosthold er dårlig for helsa også.

 

Anonymkode: 3cba4...e55

  • Liker 6
Skrevet
AnonymBruker skrev (25 minutter siden):

Jeg har helt motsatt erfaring. Har alltid følt meg best på hovedsakelig plantebasert, og helsa mi gikk nedover da jeg fikk høre av en homeopat at jeg "trengte protein", og derfor innførte kjøtt og/eller fisk hver dag. Det funket ikke for meg. Nå er jeg tilbake på 100% plantebasert og føler meg mye bedre.

Anonymkode: 679a9...f40

Samme her! Har aldri vært i bedre form som etter jeg ble veganer. Nå er det ti år siden jeg sluttet med animalske produkter og jeg må si at for meg er dette vidundermedisin!

Jeg trener daglig, holder meg i svært god form og det er ganske kult å se at musklene mine ikke forsvinner, tvert i mot. 

Datteren min har vært veganer i 15 år og hun sier det samme hun også. 

Anonymkode: 32891...e49

  • Liker 4
Gjest
Dette emnet er låst for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...