Gå til innhold

Litt redd for bønner og linser, men har lyst til å spise det


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Ja, virker kanskje litt gal nå? Men tingen er at jeg mister veldig lyst og appetitt på mat jeg leser noe "skummelt" om. Har jo fått med meg at hvis disse tingene ikke skylles/kokes godt og lenge nok så kan man bli forgiftet og alt mulig. Vet også at det ikke gjelder alle, men håpet noen her inne kunne forklare ordentlig for meg? Har egentlig veldig lyst til å begynne å lage gryter og supper med linser og bønner i, og bruker gjerne hermetisk. 

Er det slik at jeg ikke behøver å være redd for det hermetiske? Hva er det enkleste jeg kan gjøre, som er garantert trygt?

Anonymkode: d25db...d0d

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Du må ha litt risiko vurdering evne, det der høres ut som Facebook hysteri.

Bønner linser kommer som hermetiske (dvs de er kokt i boksen) eller tørre og bakterier trenger vann for å overleve/formere.

Det er nok mer historier om folk som oppbevarer tilberedte bønner/linser dårlig enn det faktisk har noe med maten generelt å gjøre.

Eneste jeg har opplevd er litt ekstra gass etter bønner, veldig ufarlig om enn litt kjipt for de i samme rom

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hermetiske bønner er helt trygge. De er kokt og behandlet. Lurt å skylle vekk laken de ligger i, da. Men koketider står tydelig på nett, så det er ikke farlig så lenge du følger anvisninger.

Anonymkode: ed826...89d

  • Liker 4
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med å prøve å lese seg opp litt, når du har så spesiell frykt? Ikke på kvinneguiden, men på gode kilder. Uvitenhet avler frykt. Gjelder forøvrig alle deler av livet.

Anonymkode: 36ca6...297

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så bra du har lyst til å spise mer bønner, linser og kikerter. Veldig billig i innkjøp, særlig tørkede, og variasjonene er uendelige. Jeg pleier å legge bønner/kikerter i vann over natten for så å koke dem og fryse ned i mindre porsjoner for å slippe mye planlegging. Bruker ikke hermetiske, men det er selvsagt fint og lettvint. Dette er helt trygg mat, ikke la deg påvirke av tulleting, da kan du snart ikke spise noe.

Anonymkode: 28b4e...883

  • Liker 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hermetiske er helt trygt 😊 Jeg koker også selv, men da vannes de ut minst 12 timer og kokes i trykkoker. Følg ansvisninger om koketid og sjekk at de ikke er harde når de er ferdig kokt. Linser (splittede) tar utrolig kort tid, så det er null problem å sørge for at disse er godt kokt. 

Anonymkode: 8a863...8a7

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du blir da ikke forgiftet av bønner, linser og kikerter? :fnise: Da hadde jeg vel vært død for lenge siden. Kjøp, tilbered, spis, bli mett og glad. 

Anonymkode: 1896f...eef

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (13 timer siden):

Ja, virker kanskje litt gal nå? Men tingen er at jeg mister veldig lyst og appetitt på mat jeg leser noe "skummelt" om. Har jo fått med meg at hvis disse tingene ikke skylles/kokes godt og lenge nok så kan man bli forgiftet og alt mulig. Vet også at det ikke gjelder alle, men håpet noen her inne kunne forklare ordentlig for meg? Har egentlig veldig lyst til å begynne å lage gryter og supper med linser og bønner i, og bruker gjerne hermetisk. 

Er det slik at jeg ikke behøver å være redd for det hermetiske? Hva er det enkleste jeg kan gjøre, som er garantert trygt?

Anonymkode: d25db...d0d

Linser eller kikerter (fra boks, skylles i dørslag før bruk) er utrolig digg i taco! Jeg tilbereder det på samme måte som tacokjøtt og krydrer godt. Veldig digg!
Og billig :)

Anonymkode: 00d46...c81

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 19.9.2022 den 10.09):

Ja, virker kanskje litt gal nå? Men tingen er at jeg mister veldig lyst og appetitt på mat jeg leser noe "skummelt" om. Har jo fått med meg at hvis disse tingene ikke skylles/kokes godt og lenge nok så kan man bli forgiftet og alt mulig. Vet også at det ikke gjelder alle, men håpet noen her inne kunne forklare ordentlig for meg? Har egentlig veldig lyst til å begynne å lage gryter og supper med linser og bønner i, og bruker gjerne hermetisk. 

Er det slik at jeg ikke behøver å være redd for det hermetiske? Hva er det enkleste jeg kan gjøre, som er garantert trygt?

Anonymkode: d25db...d0d

Her har du en grei oversikt :)

https://optimaltkosthold.no/sunt-plantebasert-kosthold/bonner-erter-og-kikerter-koketips/?amp=1

Anonymkode: 44760...dd5

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye bedre og billigere å koke sjæl. Sunt og godt, nesten hovedingrediensen i vår vegetariske livsstil. 

Anonymkode: 1f58d...4fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (16 timer siden):

Du blir da ikke forgiftet av bønner, linser og kikerter? :fnise: Da hadde jeg vel vært død for lenge siden. Kjøp, tilbered, spis, bli mett og glad. 

Anonymkode: 1896f...eef

Du kan bli matforgifta av å spise bønner som ikke er godt nok kokt. De har lektin, som kan være giftig, så det er ikke sååå dumt. 

Jeg kokte ei stor gryte, frøys ned i posjoner, og ble kjempedårlig hver gang jeg prøvde å spise av dem. Jeg la dem i vann først og kokte lenge, men har vel ikke hatt høy nok varme? Jeg døde ikke da, men ble veldig dårlig og kasta opp hele natta. 

Jeg har holdt meg til hermetiske siden. Linser er så små, så de har jeg null problemer med å koke selv, men med de store hvite og kidneybønner o.l. tar jeg ikke sjansen. Men de er vel ikke farligere enn andre typer matvarer som blir dårlig ved feil oppbevaring/tilbereding. 

Anonymkode: 9859f...3b8

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men du drikker sikkert melk fra juret til en ku? Og spiser egg (kommer ut av rumpa på høna, kalles «kloakken»), spiser sikkert også kjøtt. Alle disse tingene er ekstremt mye eklere enn en boks med bønner. Salmonella kan man jo få fra både egg og kjøtt. Og melken vi drikker sendes gjennom noen heftige rensekurer for å skjule all dritten. Og det er LUS i mange matvarer. Det heter karmin e120 og helt seriøst knuste små lus som gir feks godteri og syltetøy farge. 

Anonymkode: 6c154...496

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du virker nesten som meg :) Jeg kan også lese ting om mat og bli engstelig. Personlig tør jeg ikke vanne ut linser og bønner selv, nettopp fordi jeg er redd for matforgiftning, så jeg kjøper hermetisk, gjerne de i firkantede bokser. Veldig godt og sunt! 

Anonymkode: ae43e...d8f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Spiser masse bønner og linser. Eneste du må passe på er at du skyller de GODT. Helt til det ikke skummer mer. Har skjedd meg en gang at jeg ikke fikk skylt de skikkelig og fikk da diare, men det gikk over etter 1-2 dobesøk

Anonymkode: b2103...a34

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (38 minutter siden):

Du kan bli matforgifta av å spise bønner som ikke er godt nok kokt. De har lektin, som kan være giftig, så det er ikke sååå dumt. 

Jeg kokte ei stor gryte, frøys ned i posjoner, og ble kjempedårlig hver gang jeg prøvde å spise av dem. Jeg la dem i vann først og kokte lenge, men har vel ikke hatt høy nok varme? Jeg døde ikke da, men ble veldig dårlig og kasta opp hele natta. 

Jeg har holdt meg til hermetiske siden. Linser er så små, så de har jeg null problemer med å koke selv, men med de store hvite og kidneybønner o.l. tar jeg ikke sjansen. Men de er vel ikke farligere enn andre typer matvarer som blir dårlig ved feil oppbevaring/tilbereding. 

Anonymkode: 9859f...3b8

De kan også bli dårlige om man legger dem i vann for lenge. Om de er kokt så de er myke, er de nok kokt.

Anonymkode: fdc56...1bf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

49 minutter siden, AnonymBruker said:

Spiser masse bønner og linser. Eneste du må passe på er at du skyller de GODT. Helt til det ikke skummer mer. Har skjedd meg en gang at jeg ikke fikk skylt de skikkelig og fikk da diare, men det gikk over etter 1-2 dobesøk

Anonymkode: b2103...a34

Laken de ligger i hermetisk skal da ikke være farlig? 

Anonymkode: ae43e...d8f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (46 minutter siden):

De kan også bli dårlige om man legger dem i vann for lenge. Om de er kokt så de er myke, er de nok kokt.

Anonymkode: fdc56...1bf

De blir myke på for lav temperatur også, hvis man koker lenge nok. 

https://www.foodsafetynews.com/2021/05/how-to-avoid-poisoning-from-red-beans/
Several outbreaks have been associated with beans cooked in slow cookers or in casseroles that had not reached an internal temperature high enough to destroy the Lectin.

Anonymkode: 9859f...3b8

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...