Gå til innhold

Hvordan lage saus til laks fra bunnen av?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei har noen god oppskrift på saus som spises med laks og grønnsaker? Blitt lei av toro. Vil prøve å lage selv.

Vi er 2 personer

Anonymkode: ce73c...da7

Skrevet

Laks har så god smak i seg selv at jeg ofte velger bort saus.Lager da gjerne potetstappe, blomkålpurè, smørdampet grønnkål, eller noe annet som gir en annen tekstur. 

Ellers er pesto godt. På basilikum, ramskløk eller grønnkål. Med olje, hvitløk, pinjekjerner og salt. 

Om du lager stekt laks er det enkelt å bare steke ut pannen etterpå. Litt sjarlottløk, hvitvinseddik, kraft av fisk, fløte og litt urter. 

Dersom du ønsker en asiatisk vri kan du steke ut med litt riseddik, soyasaus, vårløk, hvitløk og bittelitt vann. 

Anonymkode: d502b...09d

  • Liker 2
Skrevet

Hollandaise er godt og lett å lage.

Anonymkode: 2b573...f4d

Skrevet

Siden du spør etter alternativ til Toro fiskesaus regner jeg med det er en kremet saus du er ute etter (så mitt første svar baserte seg på det).

Men et annet godt valg til laks og grønnsaker er den olivenoljebaserte italienske salsa verde, et eksempel på oppskrift her: https://flaevor.com/italian-salsa-verde/ 

Det er viktig å bruke middelhavsansjos av denne typen: https://www.oluf.no/cara-cucina-ansjosfilet-italiensk-80-g, og frisk mynte er også vesentlig for å få den riktige smaken. Så om du har mynte i hagen eller i balkongkasse er det en ekstra fin saus å lage mens det ennå er sommer.

Anonymkode: f85c2...c7e

  • Liker 2
Skrevet

Stek laks med fiskekrydder og kok ut panna med creme fraiche. Det er veldig godt, spesielt med kokte småpoteter og brokkoli ved siden av.

  • Liker 1
Skrevet

Stek laksen i smør i jernpanne. Kryddre med salt og pepper. Sett laksen i ovnen. Ha mer smør i jernpanna. Hakk opp løk, stek den. Rør med visp. Tilsett seterrømme. Kryddre mer om ønskelig. Blir en deilig rømmesaus.

Skrevet
Rem skrev (1 time siden):

Stek laksen i smør i jernpanne. Kryddre med salt og pepper. Sett laksen i ovnen. Ha mer smør i jernpanna. Hakk opp løk, stek den. Rør med visp. Tilsett seterrømme. Kryddre mer om ønskelig. Blir en deilig rømmesaus.

Helt bortkastet å steke laks i smør. Laksen er så fet i seg selv, at den er bare å legge rett i tørr panne. Den slipper masse fett i løpet av under et minutt i panna.

Anonymkode: 2b0f1...6ec

  • Liker 2
Skrevet
AnonymBruker skrev (12 minutter siden):

Helt bortkastet å steke laks i smør. Laksen er så fet i seg selv, at den er bare å legge rett i tørr panne. Den slipper masse fett i løpet av under et minutt i panna.

Anonymkode: 2b0f1...6ec

Du om d... laksen fortjener margarin. Og igjen smak til sausen.

Skrevet

Persillesaus er godt.

1 ss margarin, 1 ss mel og 2 dl melk (altså, hvit saus). Hakk opp persille og bland inn.

Anonymkode: 926b6...ad0

Skrevet
Rem skrev (27 minutter siden):

Du om d... laksen fortjener margarin. Og igjen smak til sausen.

Margarin er jo enda mer meningsløst enn smør - gir jo ikke god smak engang 😅 Hvis sausen lages på rømme (som du selv foreslår), eller fløte eller creme fraiche som andre her foreslår, vil ikke smør i panna tilsette noe ekstra smak overhode. Bare ekstra fett og kalorier. Rømme og andre meieriprodukter gir akkurat samme dybde i aromaen som det smør gir.

Anonymkode: 2b0f1...6ec

  • Liker 1
Gjest Anonym Brukar0
Skrevet
Rem skrev (1 time siden):

Du om d... laksen fortjener margarin. Og igjen smak til sausen.

Ingenting fortjener margarin 🙄

Skrevet
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Margarin er jo enda mer meningsløst enn smør - gir jo ikke god smak engang 😅 Hvis sausen lages på rømme (som du selv foreslår), eller fløte eller creme fraiche som andre her foreslår, vil ikke smør i panna tilsette noe ekstra smak overhode. Bare ekstra fett og kalorier. Rømme og andre meieriprodukter gir akkurat samme dybde i aromaen som det smør gir.

Anonymkode: 2b0f1...6ec

Men fisken vil brenne seg fast i jernpanna uten smør 🤣🤣🤣 hardt å lage rømmesaus uten rømme. Men foreslår å prøve sausen. For den er nydelig! Slutt å hat.

Skrevet

Kanskje ikke smør trengs til å steke laks, men det er heller ikke noe problem å steke i smør. Fettet og smøret blir stort sett igjen i pannen etter steking uansett.

Siden laks er ganske fet fisk i utgangspunktet så passer det med en litt syrlig saus som ikke er så veldig fet, for å balansere. F.eks. saus med rømme, creme fraiche eller noe med litt eddik/balsamico i.

Trenger heller ikke alltid å lage en saus, det kan holde å lage en rømmedressing. Som utgangspunkt, ha i litt pepper, løkpulver, hvitløkpulver og noe buljong. Salte det passe salt. Så kan man ha noen urter i for å gi det en mer unik smak.

Ellers er det ikke noe veldig hokus pokus å lage saus. Som andre allerede har nevnt, så er det bare litt smør/margarin, en SS mel, og en skvett melk for å lage selve "basen" til sausen. La det koke en liten stund for å få bort "melsmaken". Så krydrer man med det man ønsker. Skal man ha rømme eller creme fraiche er det lurt å ha det i helt til slutt etter sausen er ferdig kokt og varmen er skrudd av for å unngå at det skiller seg.

Har ikke noe konkret oppskrift, jeg pleier å ta sausen sånn litt "på sparket", og litt avhengig av hvilket annet tilbehør som er til.

Anonymkode: b64da...25c

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...