Gå til innhold

Hva sier forskningen er den mest effektive metode for vektreduksjon?


Anbefalte innlegg

Skrevet

De tiltakene som har størst enighet om at er effektive for vekttap er:

1. En reduksjon ned til 3/4 av daglig forbrenning(typ 500 kalorier for de fleste). Man sprekker ofte om man slår til for hardt.

2. Cardio 3-7 dager i uken(30+ min hver økt). Vektløfting er også anbefalt for å unngå å miste muskler.

3. Samarbeid med de/den du bor med(lettere å sprekke om de/den spiser mye mat som frister).

4. Så godt man kan eliminere sukker fra dietten(da sukker øker matlyst generelt).

5. Spise mat med høy metthets indeks( http://ernaehrungsdenkwerkstatt.de/fileadmin/user_upload/EDWText/TextElemente/Ernaehrungswissenschaft/Naehrstoffe/Saettigung_Lebensmittel_Satiety_Index.pdf ).

6. Få slankemedisiner av lege om mulig(trengs ikke med mindre man har høy vekt til å starte med). Også en god ide å sjekke at det ikke er helsetilstander tilstede som kan påvirke fordøyelsen.

7. Være veldig klar over at det er en lang prosess og ikke en kjap fiks. Kontrollere forventninger.

8. Kutte ut/ned på alkohol. Slutte å drikke kalorier.

9. Holde seg bra hydrert(da tørst kan ofte misforstås som sult). Minst 2l i døgnet, helst nærmere 3l.

10. Ikke være for streng med seg selv, du må tillate deg selv litt kos en gang i blant(En til fire ganger i måneden)

11. Ta tiltak for å redusere stress(meditasjon, cardio, prat med venner).

12. Husk at den dietten som er best er den du klarer holde deg til :P

Et annet, mer avanserte tips:

Sjekk om periodisk faste kan være noe for deg. Det vil si et matvindu hvor du kun spiser i et vist tidsrom. Vanligvis enten 8 eller 6 timers vindu. Tenk mellom kl 12 og 20, eller 12 og 18. Noen finner det lettere å spise mindre på denne måten.

  • Liker 2
Videoannonse
Annonse
Skrevet
jabx skrev (2 timer siden):

Kilde?

Du må se helheten innen ernæringsfeltet, ikke en enkelt studie. Den største tyngden ligger hos middelhavsdietten, den er også mest forsket på innenfor høykvalitetsstudier. 

Anonymkode: 9ba93...2bf

Skrevet
AnonymBruker skrev (På 10.8.2022 den 14.04):

det begynner å bli ganske stor enighet om at ultraprosessert mat i stor grad påvirker vekt negativt. Så det vil være noe å hente på å lage mest mulig mat fra bunn. Ikke alle kalorier teller likt. 

Anonymkode: 5edf4...8df

Dette er bare tull! Alle kalorier teller likt jo! Det er bare det at når man kjøper ferdigmat så er man faktisk ikke klar over hvor mye kalorier det er i slikt. Teller man kaloriene og aktivitet samt forbrenningen man faktisk har så teller alle kalorier likt. Bruker man mindre en man inntar går vekten ned, det motsatte så øker vekten. Om det er sunt eller ikke er en annen sak. Dette er faktisk enkel fysikk og matematikk. 

  • Liker 2
Skrevet
Antiviruset skrev (11 minutter siden):

Dette er bare tull! Alle kalorier teller likt jo! Det er bare det at når man kjøper ferdigmat så er man faktisk ikke klar over hvor mye kalorier det er i slikt. Teller man kaloriene og aktivitet samt forbrenningen man faktisk har så teller alle kalorier likt. Bruker man mindre en man inntar går vekten ned, det motsatte så øker vekten. Om det er sunt eller ikke er en annen sak. Dette er faktisk enkel fysikk og matematikk. 

Nei, det er ikke så enkelt. Hadde det vært som du mener, ville ingen vært overvektige. Det kommer masse ny forskning nå basert på nye teorier. Det er du som ikke er oppdatert.

Anonymkode: 7438b...c45

  • Liker 6
  • Nyttig 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Nei, det er ikke så enkelt. Hadde det vært som du mener, ville ingen vært overvektige. Det kommer masse ny forskning nå basert på nye teorier. Det er du som ikke er oppdatert.

Anonymkode: 7438b...c45

Nei det er du som lar deg forføre av tull! En kalori er akkurat dette og ikke noe annet. Din forbrenning og inntak må stemme overens ellers øker vekten. Bruker du mindre kalorier en du forbrenner så går vekten ned. Det er fysiske lover som ingen kan oppheve. Bruker du 2000 kalorier i døgnet og inntar 1500  så går vekten ned uansett! Ellers hadde du vært et unikum og en sensasjon i den fysiske verden. Sunnheten er noe annet, og det snakker jeg ikke om.

  • Liker 1
Skrevet
Antiviruset skrev (36 minutter siden):

Dette er bare tull! Alle kalorier teller likt jo! Det er bare det at når man kjøper ferdigmat så er man faktisk ikke klar over hvor mye kalorier det er i slikt. Teller man kaloriene og aktivitet samt forbrenningen man faktisk har så teller alle kalorier likt. Bruker man mindre en man inntar går vekten ned, det motsatte så øker vekten. Om det er sunt eller ikke er en annen sak. Dette er faktisk enkel fysikk og matematikk. 

... det er jo ferdigmat som er lettest å telle, det står jo på varedeklarasjonen? 

Ellers så er det selvsagt at kroppen reagerer ulikt på 100kcal av kyllingfilet og 100kcal av godteri.

Anonymkode: 6c7df...af6

  • Liker 3
Skrevet
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

... det er jo ferdigmat som er lettest å telle, det står jo på varedeklarasjonen? 

Ellers så er det selvsagt at kroppen reagerer ulikt på 100kcal av kyllingfilet og 100kcal av godteri.

Anonymkode: 6c7df...af6

Men de aller flest teller jo ikke kalorier ! De har ikke snøringen!  Det er like lett å telle kalorier på 4 varer du setter samme og veier, og får ut antall kalorier totalt. Men de aller fleste gidder ikke. Nei 100 kalorier av kylling og 100 kalorier av godterier teller akkurat likt. At noen kan reagere forskjellig på det er en annen sak. Men rent fysisk er det akkurat det samme når det gjelder antall forbrente kalorier og inntak av kalorier. Selvfølgelig er dette med sunnhet en helt annen sak.

Men hadde jeg strandet på en øde øy, og hadde hatt ett tonn med godterier jeg kunne klart meg på, så hadde jeg opprettholdt min livsnerve i veldig mange måneder! Selv med underskudd på vitaminer og andre ting kroppen trenger. Spise varier og få mest mulig utbytte av kaloriene man inntar er jo selvfølgelig best, men på vekten teller bare en ting. Kalorier inn og kalorier ut.

  • Liker 2
Skrevet
Antiviruset skrev (1 time siden):

Nei det er du som lar deg forføre av tull! En kalori er akkurat dette og ikke noe annet. Din forbrenning og inntak må stemme overens ellers øker vekten. Bruker du mindre kalorier en du forbrenner så går vekten ned. Det er fysiske lover som ingen kan oppheve. Bruker du 2000 kalorier i døgnet og inntar 1500  så går vekten ned uansett! Ellers hadde du vært et unikum og en sensasjon i den fysiske verden. Sunnheten er noe annet, og det snakker jeg ikke om.

ja, jeg og millioner andre som har erfart at teorien din ikke stemmer 😉

Anonymkode: 7438b...c45

  • Liker 4
Skrevet

Aner ikke hva forskning sier 🙂. For meg hjalp dette. Kutt alt av sukker. Kutt nesten alt av karbohydrater (da forsvinner ris, poteter, alt av salt snacks, pasta...) Mange små måltider. Kutt frukt/juice, men spis bær og nøtter. Ble tvunget til dette pga genetisk diabetes, og de 15 kg jeg hadde for mye forsvant. Trener ikke. Man kan ha et variert og godt kosthold uten sukker og med lite karbo. 

Anonymkode: c7b7f...fda

  • Liker 3
Skrevet
2 hours ago, Antiviruset said:

En kalori er akkurat dette og ikke noe annet. Din forbrenning og inntak må stemme overens ellers øker vekten. Bruker du mindre kalorier en du forbrenner så går vekten ned. Det er fysiske lover som ingen kan oppheve. Bruker du 2000 kalorier i døgnet og inntar 1500  så går vekten ned uansett! Ellers hadde du vært et unikum og en sensasjon i den fysiske verden. Sunnheten er noe annet, og det snakker jeg ikke om.

En kalori er en kalori på samme måte som et kilo er et kilo. Det er et mål på hvor mye energi maten gir når den forbrennes. Feilen du gjør er at du antar at alt vi spiser enten forbrennes eller lagres som fett.

Et eksempel for å illustrerer hva jeg mener (på ingen måte utfyllende eller nøyaktig):

Scenario 1: Du har trent styrke og spiser kylling tilsvarende 500 kalorier + sukker tilsvarende 500 kalorier. Sukkeret vil erstatte glykogenet (sukkeret) du har brukt under trening. Proteinet i kyllingen vil bygge opp musklene dine. Sukkeret utløser en insulinrespons som stopper evt. fettforbrenning.

Scenario 2: Du spiser kylling tilsvarende 1000 kalorier. Noe av proteinet vil omdannes til glykogen, resten går til muskelbygging. Siden protein gir lavere insulinrespons enn karbohydrater påvirkes ikke evt. fettforbrenning i like stor grad.

Scenario 3: Du spiser sukker tilsvarende 1000 kalorier. Halvparten blir til glykogen, resten lagres som fett. Musklene blir ikke bygd opp siden de ikke har byggeklosser i form av protein.

Så nei, en kalori er på ingen måten en kalori, i praksis. Altså på den måten at du blir like feit av å spise for mye protein som av sukker. Studier hvor man har gitt folk store mengder ekstra protein har da også vist at de i ytterst liten grad blir fetere av det. Sannsynligvis forsvinner mye av det overflødige proteinet ut med urinen.

Det er så utrolig mye som virker inn på hva som skjer med maten når den er spist, fra tarmbakterier til hormoner til måltidsfrekvens, at det blir meningsløst å sette noen form for likhetstegn mellom melkesjokolade og kyllingfilet.

Anonymkode: 8008b...445

  • Liker 6
  • Nyttig 2
Skrevet
DumTomat skrev (17 timer siden):

De tiltakene som har størst enighet om at er effektive for vekttap er:

1. En reduksjon ned til 3/4 av daglig forbrenning(typ 500 kalorier for de fleste). Man sprekker ofte om man slår til for hardt.

2. Cardio 3-7 dager i uken(30+ min hver økt). Vektløfting er også anbefalt for å unngå å miste muskler.

3. Samarbeid med de/den du bor med(lettere å sprekke om de/den spiser mye mat som frister).

4. Så godt man kan eliminere sukker fra dietten(da sukker øker matlyst generelt).

5. Spise mat med høy metthets indeks( http://ernaehrungsdenkwerkstatt.de/fileadmin/user_upload/EDWText/TextElemente/Ernaehrungswissenschaft/Naehrstoffe/Saettigung_Lebensmittel_Satiety_Index.pdf ).

6. Få slankemedisiner av lege om mulig(trengs ikke med mindre man har høy vekt til å starte med). Også en god ide å sjekke at det ikke er helsetilstander tilstede som kan påvirke fordøyelsen.

7. Være veldig klar over at det er en lang prosess og ikke en kjap fiks. Kontrollere forventninger.

8. Kutte ut/ned på alkohol. Slutte å drikke kalorier.

9. Holde seg bra hydrert(da tørst kan ofte misforstås som sult). Minst 2l i døgnet, helst nærmere 3l.

10. Ikke være for streng med seg selv, du må tillate deg selv litt kos en gang i blant(En til fire ganger i måneden)

11. Ta tiltak for å redusere stress(meditasjon, cardio, prat med venner).

12. Husk at den dietten som er best er den du klarer holde deg til :P

Et annet, mer avanserte tips:

Sjekk om periodisk faste kan være noe for deg. Det vil si et matvindu hvor du kun spiser i et vist tidsrom. Vanligvis enten 8 eller 6 timers vindu. Tenk mellom kl 12 og 20, eller 12 og 18. Noen finner det lettere å spise mindre på denne måten.

Dette er bare tull.

Punkt 1: Du trenger ikke å ligge i et stort kaloriunderskudd for å gå ned i vekt. Hvis man er veldig overvektig kan det være fristende å gjøre at det går raskere, men med lavere kaloriunderskudd så slipper man mye sultfølelse.

Punkt 2: Trening er veldig sunt for kroppen, men man trenger ikke å trene for å gå ned i vekt. Hvis man både skal passe på kaloriinntak og prøve å komme seg på trening hele tiden, så kan man fort sprekke.

Periodisk faste er bare en måte å oppnå kaloriunderskudd.

Skrevet
AnonymBruker skrev (14 timer siden):

Du må se helheten innen ernæringsfeltet, ikke en enkelt studie. Den største tyngden ligger hos middelhavsdietten, den er også mest forsket på innenfor høykvalitetsstudier. 

Anonymkode: 9ba93...2bf

Med andre ord, du har ingen kilde og bare spekulerer.

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (14 timer siden):

Nei, det er ikke så enkelt. Hadde det vært som du mener, ville ingen vært overvektige. Det kommer masse ny forskning nå basert på nye teorier. Det er du som ikke er oppdatert.

Anonymkode: 7438b...c45

Du tar feil. Det er så enkelt. Færre kalorier inn enn ut.

Men det er selvsagt nyanseringer. Den termiske effekten (hvor mye energi man bruker på å forbrenne en gitt type mat) kan ha en effekt på opp mot 5-10%. Ikke veldig mye, men en viss effekt.

Den nye forskningen bare bekrefter at kaloriunderskudd er det eneste. De som er overvektige, er det fordi de ikke oppnår kaloriunderskudd av ulike årsaker.

  • Liker 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (14 timer siden):

Ellers så er det selvsagt at kroppen reagerer ulikt på 100kcal av kyllingfilet og 100kcal av godteri.

Anonymkode: 6c7df...af6

Hva tenker du på da?

Kyllingfileten gir større metthetsfølelse siden den har lavere kaloritetthet, og proteiner er vel også mettende i seg selv (proteiner og fiber). Det kreves også mer energi av kroppen for å forbrenne kyllingfileten enn godteriet, selv om dette stort sett ikke er relevant for de fleste.

Er det noe annet enn det?

Skrevet

Hvis du leser “how not to diet” så får du et innblikk i en stor del av forskningen som er gjort om emnet. Når du spiser har noe å si, hva du spiser og hvor ofte du veier deg er forskning som blir tatt opp i tillegg til hvilken mat og krydder som kan dempe sult eller øke forbrenning. Alt med kilder. 

  • Liker 1
Skrevet (endret)
AnonymBruker skrev (11 timer siden):

En kalori er en kalori på samme måte som et kilo er et kilo. Det er et mål på hvor mye energi maten gir når den forbrennes. Feilen du gjør er at du antar at alt vi spiser enten forbrennes eller lagres som fett.

Et eksempel for å illustrerer hva jeg mener (på ingen måte utfyllende eller nøyaktig):

Scenario 1: Du har trent styrke og spiser kylling tilsvarende 500 kalorier + sukker tilsvarende 500 kalorier. Sukkeret vil erstatte glykogenet (sukkeret) du har brukt under trening. Proteinet i kyllingen vil bygge opp musklene dine. Sukkeret utløser en insulinrespons som stopper evt. fettforbrenning.

Nei.

Sitat

Så nei, en kalori er på ingen måten en kalori, i praksis. Altså på den måten at du blir like feit av å spise for mye protein som av sukker. Studier hvor man har gitt folk store mengder ekstra protein har da også vist at de i ytterst liten grad blir fetere av det. Sannsynligvis forsvinner mye av det overflødige proteinet ut med urinen.

Du må slutte å skrive feilaktige ting. Se heller på hva forskerne sier:

 

Endret av jabx
Skrevet
Yoshi skrev (1 minutt siden):

Hvis du leser “how not to diet” så får du et innblikk i en stor del av forskningen som er gjort om emnet. Når du spiser har noe å si, hva du spiser og hvor ofte du veier deg er forskning som blir tatt opp i tillegg til hvilken mat og krydder som kan dempe sult eller øke forbrenning. Alt med kilder. 

Dessverre er "how not to diet" tilsynelatende full av faktafeil og pseudovitenskap.

Skrevet (endret)
jabx skrev (6 minutter siden):

Dessverre er "how not to diet" tilsynelatende full av faktafeil og pseudovitenskap.

Det er over 1000 kildehenvisninger. Alle er feil og pseudovitenskap? 
 

Edit: med over 1000 mener jeg 4990, men man kan sikkert trekke fra noen som er referanser til annet enn forskning. 

Endret av Yoshi
  • Liker 1
Skrevet (endret)
Yoshi skrev (1 time siden):

Det er over 1000 kildehenvisninger. Alle er feil og pseudovitenskap? 
 

Edit: med over 1000 mener jeg 4990, men man kan sikkert trekke fra noen som er referanser til annet enn forskning. 

Det hjelper ikke med kildehenvisninger når han prater tull. F.eks. dette med "insulin index", når faktum er at forskning viser at X kalorier fra kjøtt ga samme resultat på insulin som samme mengder kalorier fra brød, fisk og ris.

At Michael Greger tilsynelatende er fanatisk vegetarianer og har vært på showet til kvakksalveren Dr. Oz er ikke akkurat lovende heller.

Endret av jabx
Skrevet
Yoshi skrev (1 time siden):

Det er over 1000 kildehenvisninger. Alle er feil og pseudovitenskap? 
 

Edit: med over 1000 mener jeg 4990, men man kan sikkert trekke fra noen som er referanser til annet enn forskning. 

Antall kildehenvisninger er da fullstendig likegyldig når man vurderer kvaliteten på noe. Man må gå til kildene som er oppgitt og bruke vanlig kildekritikk. Og da kommer mange slike tekster veldig dårlig ut. 

Anonymkode: a6681...e0b

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...