AnonymBruker Skrevet 10. august 2022 #1 Skrevet 10. august 2022 Det handler bare om kalorier. Eller, du må spise mer grønt og mindre kjøtt. Eller, middelhavskosthold. Eller, bli veganer. Eller, bli carnivore. Eller, du må faste. Hva sier egentlig forskningen om hva som er beste fremgangsmåte for å oppnå varig vekttap? Anonymkode: 6c7df...af6
nisselue Skrevet 10. august 2022 #2 Skrevet 10. august 2022 1 minutt siden, AnonymBruker said: Det handler bare om kalorier. Eller, du må spise mer grønt og mindre kjøtt. Eller, middelhavskosthold. Eller, bli veganer. Eller, bli carnivore. Eller, du må faste. Hva sier egentlig forskningen om hva som er beste fremgangsmåte for å oppnå varig vekttap? Anonymkode: 6c7df...af6 Alle de variantene du nevner fungerer. Poenget er at folk er forskjellige og folk trenger ikke det samme. Det er ikke én greie som fungerer og alt annet er vås. Problemet med alt dette er at folk har forskjellige grunner til at de er overvektige og man må finne den metoden som håndterer det problemet du har. For mange er det overspising, og ved rett metode vil de klare å holde et mer nøkternt matinntak. For mange er ikke engang metoden så viktig fordi enhver metode gjør at de har ekstra fokus på mat og det i seg selv gjør at de spiser bedre og i mer korrekte porsjoner og med bedre næringsinnhold osv. Det er og blir uhyre individuelt. 6 1 2
AnonymBruker Skrevet 10. august 2022 #3 Skrevet 10. august 2022 det begynner å bli ganske stor enighet om at ultraprosessert mat i stor grad påvirker vekt negativt. Så det vil være noe å hente på å lage mest mulig mat fra bunn. Ikke alle kalorier teller likt. Anonymkode: 5edf4...8df 11 5
AnonymBruker Skrevet 10. august 2022 #4 Skrevet 10. august 2022 Forskningen er tydelig på at alle metoder fungerer hvis man følger dem. Og at grunnen til at alle metoder funker om msn følger dem er at de fører til kaloriunderskudd. Hvilken metode man greier å følge er dog individuelt. Anonymkode: 6f433...15b 4 6
AnonymBruker Skrevet 10. august 2022 #5 Skrevet 10. august 2022 Spise variert, oftest rene råvarer, nok proteiner, 5 om dagen og ikke for mye samlet sett. Mange blander inn klimahensyn og dyrevelferd i sine matvalg. Det er viktig å understreke at dette har lite med helse å gjøre. Anonymkode: 619fd...f09 3 1
jabx Skrevet 10. august 2022 #6 Skrevet 10. august 2022 AnonymBruker skrev (3 timer siden): Det handler bare om kalorier. Eller, du må spise mer grønt og mindre kjøtt. Eller, middelhavskosthold. Eller, bli veganer. Eller, bli carnivore. Eller, du må faste. Hva sier egentlig forskningen om hva som er beste fremgangsmåte for å oppnå varig vekttap? Anonymkode: 6c7df...af6 Den mest effektive metoden er den du kan leve med resten av livet. 5 1
jabx Skrevet 10. august 2022 #7 Skrevet 10. august 2022 AnonymBruker skrev (3 timer siden): det begynner å bli ganske stor enighet om at ultraprosessert mat i stor grad påvirker vekt negativt. Så det vil være noe å hente på å lage mest mulig mat fra bunn. Ikke alle kalorier teller likt. Anonymkode: 5edf4...8df Ultraprosessert mat påvirker ikke vekt negativt hvis man ikke får i seg flere kalorier enn man bruker. Det som er med ultraprosessert mat er at det er lett å få i seg store mengder kalorier. 5
nisselue Skrevet 10. august 2022 #8 Skrevet 10. august 2022 1 hour ago, jabx said: Ultraprosessert mat påvirker ikke vekt negativt hvis man ikke får i seg flere kalorier enn man bruker. Det som er med ultraprosessert mat er at det er lett å få i seg store mengder kalorier. Min erfaring med dette er at slik mat fører til cravings som igjen fører til at man spiser mer. Spiser man derimot bedre og riktigere mat forsvinner cravings og man har en mye bedre sjanse til å ikke overspise. Denne følelsen av at man har lyst på et ellr annet er vel ikke mer enn at kroppen forsøker fortelle deg at det er noe du må spise. Så spiser man noe kroppen ikke trenger og så fortsetter kroppen å be om noe fordi den får ikke det den trenger. En velbalansert kost, altså ikke søppelmat (ultraprosessert mat), sørger for at kroppen slipper be om noe hele tiden. 5 3
AnonymBruker Skrevet 10. august 2022 #9 Skrevet 10. august 2022 Man tror 30-50% av fedmepasientene egentlig har spiseforstyrrelsen overspisingslidelse. De vil dermed legge på seg igjen etter operasjon/slanking fordi spiseforstyrrelsen fortsatt ikke er behandlet. Så hvis dette kan passe deg er det beste rådet å få hjelp hos psykolog for spiseforstyrrelsen før du starter slanking hvis du ønsker at det skal vare. Anonymkode: a6681...e0b 4 6
AnonymBruker Skrevet 10. august 2022 #10 Skrevet 10. august 2022 Det som er mest effektivt er psykolog. Man må faktisk behandle sykdommen overvekt og overspising. Det nytter ikke å bare slenge på et plaster på et åpent sår og be vedkommende ta seg sammen og slutte å blø. Såret må renses og syes. Anonymkode: 8a5d0...b5a 7 6
JegMotStrømmen Skrevet 10. august 2022 #11 Skrevet 10. august 2022 Alle metoder kan fungere, mindre kalorier, mer aktivitet, lite karbohydrater, faste...disse metodene har egentlig samme virkeområder, inntak vs forbruk (hos ellers friske mennesker). Men den eneste måten å oppnå varig vekttap på, er å holde fast på det kostholdet som hjalp deg ned i vekt. Går man tilbake til det som førte tilovervekt i første omgang, så vil man også få overvekten tilbake. 2 1
jabx Skrevet 10. august 2022 #12 Skrevet 10. august 2022 AnonymBruker skrev (5 timer siden): Forskning sier ganske tydelig at operasjon er den eneste måten som gir varig vektnedgang dersom man har betydelig overvekt. Anonymkode: 80511...a0b Nei, det som gir varig vektnedgang er å finne en måte å holde et lavere kaloriinntak på som man også klarer å leve med over tid. 1
AnonymBruker Skrevet 11. august 2022 #13 Skrevet 11. august 2022 jabx skrev (17 timer siden): Ultraprosessert mat påvirker ikke vekt negativt hvis man ikke får i seg flere kalorier enn man bruker. Det som er med ultraprosessert mat er at det er lett å få i seg store mengder kalorier. Nei, problemene med ultraprosessert mat er langt flere og langt mer komplekse enn det. Et av problemene med ultraprosessert mat er teorier om at næringsopptaket er mye raskere når maten er prosessert og cellene knust - altså slik at poteter er bedre enn potetmos f.eks. Et annet problem med ultraprosessert mat er at den kan innholde tilsetningsstoffer som er negative for tarmfloraen, og dette knytter seg til nyere forskning som viser at tarmfloraen har stor betydning ift f.eks vekt. Eks karragenan som vi finner i iskrem. Anonymkode: 7438b...c45 6 1
AnonymBruker Skrevet 11. august 2022 #14 Skrevet 11. august 2022 jabx skrev (21 timer siden): Ultraprosessert mat påvirker ikke vekt negativt hvis man ikke får i seg flere kalorier enn man bruker. Det som er med ultraprosessert mat er at det er lett å få i seg store mengder kalorier. Dette! Mange kalorier skvist inn i et produkt. Vanskelig å holde oversikt. For det ser gjerne lite ut å kun spise en, så da forsyner man seg flere ganger. Anonymkode: d3fdf...39a
AnonymBruker Skrevet 11. august 2022 #15 Skrevet 11. august 2022 jabx skrev (19 timer siden): Nei, det som gir varig vektnedgang er å finne en måte å holde et lavere kaloriinntak på som man også klarer å leve med over tid. Og den eneste måten å få til det på er å akseptere sult som en følelse man fint kan leve godt med. Anonymkode: 5ce9c...967 1
nisselue Skrevet 11. august 2022 #16 Skrevet 11. august 2022 2 hours ago, AnonymBruker said: Dette! Mange kalorier skvist inn i et produkt. Vanskelig å holde oversikt. For det ser gjerne lite ut å kun spise en, så da forsyner man seg flere ganger. Anonymkode: d3fdf...39a Det øker også cravings slik at man får lyst på mer. Altså stopper man ikke selv om man føler seg ferdig. Jeg har en nevø i familien som har trent hele livet og han er veldig streng med maten. Han har aldri cravings. Helt bokstavlig talt aldri. Han har aldri "bare lyst på noe". Men så passer han på at kroppen altid får det den skal ha. Og da spør jo ikke kroppen etter noe heller, ikke sant? Der ligger nok et stort problem for de som spiser høyprosessert mat, for jo mer behandlet - jo mindre nødvendige stoffer som da resulterer i at kroppen ber om de tingene den trenger. Noe vi kjenner som en "craving" etter "noe". Noe man da svarer med å putte inn mer høyprosessert mat og så er man i gang. Som en digresjon kan nevnes at selv appelsinjuice er høyprosessert. Det er ikke "klemte appelsiner". I løpet av prosessen blir smaken fjernet fra saften for så å bli puttet inn kunstig på slutten. Husk at ett fabrikat appelsinjuice alltid smaker det samme. Ingen frukt er så lik seg selv. Jeg finner ikke engang to epler i samme kurv som smaker det samme.
Christina82 Skrevet 29. august 2022 #17 Skrevet 29. august 2022 Ryddet for helseskadelige råd og avsporinger. Christina82, mod
AnonymBruker Skrevet 29. august 2022 #18 Skrevet 29. august 2022 Middelhavsdietten/ spisemønsteret har mest belegg i forskningen for varig vektnedgang og god helse. Det kan også ha noe med at forskningen har fokusert mye på middelhavsdietten spesielt. Anonymkode: 9ba93...2bf
jabx Skrevet 29. august 2022 #19 Skrevet 29. august 2022 AnonymBruker skrev (På 11.8.2022 den 17.57): Og den eneste måten å få til det på er å akseptere sult som en følelse man fint kan leve godt med. Anonymkode: 5ce9c...967 Nei, ikke nødvendigvis. Enkelte kan kanskje ha en "ødelagt" sultfølelse, men folk med "vanlig" sultfølelse vil ikke måtte leve med å måtte gå rundt og være sulten. Hvis man spiser en del mat med lavere kaloritetthet og holder seg i et ørlite kaloriunderskudd så trenger man ikke å gå rundt og være sulten. Da kan man spise seg mett til hvert måltid.
jabx Skrevet 29. august 2022 #20 Skrevet 29. august 2022 AnonymBruker skrev (4 timer siden): Middelhavsdietten/ spisemønsteret har mest belegg i forskningen for varig vektnedgang og god helse. Det kan også ha noe med at forskningen har fokusert mye på middelhavsdietten spesielt. Anonymkode: 9ba93...2bf Kilde?
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå