Gå til innhold

Ingen vil jo jobbe som servitør med så lav lønn. Alle forstår jo det, bør vi avvikle serveringsteder?


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Hva er løsningen på dette? Er jo umulig å overleve på en lønn som servitør, selv en faglært kokk har jo elendig lønn på under 400k i året.

Det er penger vi lever av, ikke arbeid.

Bør vi gå over til at man kun tilbyr take-away på restauranter og cafer? Så man slipper mellomleddet med servitører? 

Forslag? Lønnen går jo ikke opp hvertfall.

Anonymkode: 8c5ab...de8

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Videoannonse
Annonse
AnonymBruker
Skrevet

Mangelen på servitører nå skyldes i hovedsak korona der de fleste i praksis fikk arbeidsforbud. Da er det jo ikke rart folk har måttet funnet seg noe annet å gjøre, og når mange av dem nå har etablert seg litt mer i andre bransjer, kommer de ikke tilbake. Mange av de utenlandske har også funnet seg annet å gjøre i sine hjemland eller andre land, og mange av dem kommer derfor heller ikke tilbake. 

Men det kan nok ta seg opp igjen, det tar bare en del tid. Pandemien er ennå ikke over, og det kan bli nye nedstengninger, så jeg skjønner godt at folk ikke tør å satse på slike yrker ennå. 

Anonymkode: 68459...204

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (42 minutter siden):

Hva er løsningen på dette? Er jo umulig å overleve på en lønn som servitør, selv en faglært kokk har jo elendig lønn på under 400k i året.

Det er penger vi lever av, ikke arbeid.

Bør vi gå over til at man kun tilbyr take-away på restauranter og cafer? Så man slipper mellomleddet med servitører? 

Forslag? Lønnen går jo ikke opp hvertfall.

Anonymkode: 8c5ab...de8

Hvem skal levere ut tale-away, mener du? Kokken? Og hvem skal i så fall dekke for hen på kjøkkenet? Enda en kokk? 

De fleste restauranter er tungt overbemannede. Man får folk inn, det kan man gjøre ved at reservasjonen viser bordnr og dets plassering. Så bestiller og betaler man via qr-kode. Og om man absolutt vil effektivisere kan man lage samlebån d fra kjøkken til bord, sånn at folk plukker opp egen mat. Eller man kan ansette en kelner hvis eneste oppgave er å hente og bringe mat og drikke.
 

Under korona innførte de fleste steder bestilling og betaling via qr-kode. Så fjernet de den igjen, selv om 100% av kundene jeg har snakket med savner løsningen. Til QR-koden er tilbake permanent tror ikke jeg  at de mangler folk.

Anonymkode: 1b8f5...bf5

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Hvem skal levere ut tale-away, mener du? Kokken? Og hvem skal i så fall dekke for hen på kjøkkenet? Enda en kokk? 

De fleste restauranter er tungt overbemannede. Man får folk inn, det kan man gjøre ved at reservasjonen viser bordnr og dets plassering. Så bestiller og betaler man via qr-kode. Og om man absolutt vil effektivisere kan man lage samlebån d fra kjøkken til bord, sånn at folk plukker opp egen mat. Eller man kan ansette en kelner hvis eneste oppgave er å hente og bringe mat og drikke.
 

Under korona innførte de fleste steder bestilling og betaling via qr-kode. Så fjernet de den igjen, selv om 100% av kundene jeg har snakket med savner løsningen. Til QR-koden er tilbake permanent tror ikke jeg  at de mangler folk.

Anonymkode: 1b8f5...bf5

Tenker at maten hentes ved en hentestasjon ja, man bestiller via app. Så kommer det sms når maten er klar med et nr for eks. Henter selv...slipper servitør. Kokken setter bare maten på hentestasjonen...som er endel av kjøkkenet såklart :) 

Anonymkode: 8c5ab...de8

AnonymBruker
Skrevet

Hvis nordmenn begynte å tipse ville det vært levelig for dem

Anonymkode: 7f149...efe

  • Liker 2
  • Nyttig 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (3 minutter siden):

Hvis nordmenn begynte å tipse ville det vært levelig for dem

Anonymkode: 7f149...efe

Ja bare se til USA, der velter servitørene seg i penger. :rolleyes:

Anonymkode: 9812d...f6e

  • Liker 12
  • Nyttig 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Ja bare se til USA, der velter servitørene seg i penger. :rolleyes:

Anonymkode: 9812d...f6e

De flinke gjør faktisk det ja.

Anonymkode: 9a915...d06

  • Liker 4
  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet

Hvem trenger servitører når man har Foodora. 

Anonymkode: 0b614...107

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (13 minutter siden):

Hvis nordmenn begynte å tipse ville det vært levelig for dem

Anonymkode: 7f149...efe

Hvordan skal mange ha råd til det når de ikke har råd til å gå ut for å spise?

Anonymkode: 38e3b...ef1

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet

Tipising er en uting. 

Anonymkode: eeb37...dd8

  • Liker 9
  • Nyttig 2
AnonymBruker
Skrevet

Jeg har mastergrad og tjener 480 i året. Synes ikke 400 for å være ufaglært er ille. 

Anonymkode: 8ec59...906

  • Liker 11
  • Nyttig 2
AnonymBruker
Skrevet

Dessuten er det mye elendig service ute og går. 

Anonymkode: eeb37...dd8

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (13 minutter siden):

De flinke gjør faktisk det ja.

Anonymkode: 9a915...d06

Det er ikke mange, du. De 25% best betalte servitørene tjente median 25.000 kr i måneden før skatt i 2020.

Median servitørinntekt 20.000 kr/mnd før skatt. Det betyr at halvparten tjener mindre enn det.

https://money.usnews.com/careers/best-jobs/waiter-and-waitress/salary

Anonymkode: 9812d...f6e

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Skrevet
AnonymBruker skrev (7 minutter siden):

Jeg har mastergrad og tjener 480 i året. Synes ikke 400 for å være ufaglært er ille. 

Anonymkode: 8ec59...906

Omtrent samme her og enig.

Går forresten helt fint å leve på 400K, jeg greide meg fint på mindre i årevis.

AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Det er ikke mange, du. De 25% best betalte servitørene tjente median 25.000 kr i måneden før skatt i 2020.

Median servitørinntekt 20.000 kr/mnd før skatt. Det betyr at halvparten tjener mindre enn det.

https://money.usnews.com/careers/best-jobs/waiter-and-waitress/salary

Anonymkode: 9812d...f6e

Årlig blir det 300.000 kr blant de 25% best betalte, og 240.000 kr er vanlig servitørinntekt der. Hæla i taket!

Anonymkode: 9812d...f6e

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet

Det der styrer markedet på egenhånd. "Vi" trenger ikke å gjøre noe, bransjen tilpasser seg helt selv. Det er bare et spørsmål om pris. Dersom restaurantene ikke får tak i arbeidskraft til en lav lønn, må de enten tilby høyere lønn eller finne på noe kreativt (som qr-koder og café-disker og kantine-konsept) Dersom de skrur opp prisene og folk er villige til å betale, forblir restauranten åpen. Dersom de går konk, blir spisestedet borte. Hvis folk ikke er villige til å betale, så er ikke restauranten liv laga.

Anonymkode: 39a76...280

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (15 minutter siden):

Årlig blir det 300.000 kr blant de 25% best betalte, og 240.000 kr er vanlig servitørinntekt der. Hæla i taket!

Anonymkode: 9812d...f6e

 

AnonymBruker skrev (18 minutter siden):

Det er ikke mange, du. De 25% best betalte servitørene tjente median 25.000 kr i måneden før skatt i 2020.

Median servitørinntekt 20.000 kr/mnd før skatt. Det betyr at halvparten tjener mindre enn det.

https://money.usnews.com/careers/best-jobs/waiter-and-waitress/salary

Anonymkode: 9812d...f6e

Dette er altså «salary». De fleste servitører tjener MER i tips enn det de har i lønn.

Anonymkode: 9a915...d06

  • Liker 2
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (35 minutter siden):

Det er ikke mange, du. De 25% best betalte servitørene tjente median 25.000 kr i måneden før skatt i 2020.

Median servitørinntekt 20.000 kr/mnd før skatt. Det betyr at halvparten tjener mindre enn det.

https://money.usnews.com/careers/best-jobs/waiter-and-waitress/salary

Anonymkode: 9812d...f6e

Men tipsen de får er ikke skattbar inntekt, og fremkommer ikke der vel?

Anonymkode: dfc2a...845

  • Liker 1
  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet
AnonymBruker skrev (19 timer siden):

Hvem skal levere ut tale-away, mener du? Kokken? Og hvem skal i så fall dekke for hen på kjøkkenet? Enda en kokk? 

De fleste restauranter er tungt overbemannede. Man får folk inn, det kan man gjøre ved at reservasjonen viser bordnr og dets plassering. Så bestiller og betaler man via qr-kode. Og om man absolutt vil effektivisere kan man lage samlebån d fra kjøkken til bord, sånn at folk plukker opp egen mat. Eller man kan ansette en kelner hvis eneste oppgave er å hente og bringe mat og drikke.
 

Under korona innførte de fleste steder bestilling og betaling via qr-kode. Så fjernet de den igjen, selv om 100% av kundene jeg har snakket med savner løsningen. Til QR-koden er tilbake permanent tror ikke jeg  at de mangler folk.

Anonymkode: 1b8f5...bf5

Så trist. Fungerer vel best for de som trives best på steder som Egon o.l. 

Anonymkode: 4bfa0...1f1

  • Liker 1
AnonymBruker
Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker said:

Men tipsen de får er ikke skattbar inntekt, og fremkommer ikke der vel?

Anonymkode: dfc2a...845

Den ble vel gjort både skattbar og meldepliktig for noen år siden slik at det trekkes skatt og arbeidsgiveravgift? Tips er uansett en uting, bør i så fall automatisk legges på regningen.

Det er alt for usikkert, du kan det ene øyeblikket gi fantastisk service i flere timer og få lite/ingenting i tips, eller servere et par øl og få 20%, ettersom hvem kunden er. Helst bør selvfølgelig lønna være høy nok i seg selv.

Anonymkode: f21f1...e67

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...