AnonymBruker Skrevet 3. juli 2022 #1 Del Skrevet 3. juli 2022 Sett påstanden flere steder om at én kalori er én kalori, og må bare påpeke at det stemmer ikke helt. F.eks protein; Protein krever 25%-30% mer energi å fordøye enn karbohydrater. Dermed blir den totale kaloriummen ved inntak av protein lavere. Det eneste med protein er at man bør ikke spise for mye av det. Så er det slike ting som fiberinnhold; fiber har også kalorier- men ikke alt blir tatt opp av tarmen- dermed er totalt kaloriopptak mindre. En av hovedårsakene til at dietter uten prosesserte karbohydrater (hvitt mel, sukker etc) hjelper ved vekttap er fordi det stabilisere blodsukkeret og trigger ikke insulin nivået i like stor grad. Derfor kan inntak av mye stivelse og sukker promotere vektøkning. Anonymkode: adc04...07a 3 10 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juli 2022 #2 Del Skrevet 3. juli 2022 Stemmer det, kroppen er ikke en kalkulator! Det er så mange ting som spiller inn, for eksempel tarmflora. Anonymkode: a6068...922 2 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jabx Skrevet 3. juli 2022 #3 Del Skrevet 3. juli 2022 AnonymBruker skrev (8 timer siden): Sett påstanden flere steder om at én kalori er én kalori, og må bare påpeke at det stemmer ikke helt. F.eks protein; Protein krever 25%-30% mer energi å fordøye enn karbohydrater. Dermed blir den totale kaloriummen ved inntak av protein lavere. Det eneste med protein er at man bør ikke spise for mye av det. Så er det slike ting som fiberinnhold; fiber har også kalorier- men ikke alt blir tatt opp av tarmen- dermed er totalt kaloriopptak mindre. En av hovedårsakene til at dietter uten prosesserte karbohydrater (hvitt mel, sukker etc) hjelper ved vekttap er fordi det stabilisere blodsukkeret og trigger ikke insulin nivået i like stor grad. Derfor kan inntak av mye stivelse og sukker promotere vektøkning. Anonymkode: adc04...07a Det er nesten umulig å få i seg for mye protein. Og dette med at ulike matvarer krever ulik mengde energi å forbrenne er egentlig å overtenke det. Utslaget er ikke så stort at f.eks. kaloritelling ikke fungerer. Og nei, stivelse og sukker medfører ikke vektøkning med mindre man inntar mer kalorier enn man forbrenner. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jabx Skrevet 3. juli 2022 #4 Del Skrevet 3. juli 2022 AnonymBruker skrev (7 timer siden): Stemmer det, kroppen er ikke en kalkulator! Det er så mange ting som spiller inn, for eksempel tarmflora. Anonymkode: a6068...922 Nei, til syvende og sist er det egentlig kalorier inn/ut. Så er det ulike ting som kan ha små men som regel lite relevante utslag. Tarmflora er nok kun relevant ved sykdom el.l. Ikke for vanlige folk. 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juli 2022 #5 Del Skrevet 3. juli 2022 jabx skrev (4 timer siden): Det er nesten umulig å få i seg for mye protein. Og dette med at ulike matvarer krever ulik mengde energi å forbrenne er egentlig å overtenke det. Utslaget er ikke så stort at f.eks. kaloritelling ikke fungerer. Og nei, stivelse og sukker medfører ikke vektøkning med mindre man inntar mer kalorier enn man forbrenner. Hmmmm... mener omtrent det motsatte av deg . Anonymkode: b3071...5f2 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juli 2022 #6 Del Skrevet 3. juli 2022 AnonymBruker skrev (13 timer siden): Sett påstanden flere steder om at én kalori er én kalori, og må bare påpeke at det stemmer ikke helt. F.eks protein; Protein krever 25%-30% mer energi å fordøye enn karbohydrater. Dermed blir den totale kaloriummen ved inntak av protein lavere. Det eneste med protein er at man bør ikke spise for mye av det. Så er det slike ting som fiberinnhold; fiber har også kalorier- men ikke alt blir tatt opp av tarmen- dermed er totalt kaloriopptak mindre. En av hovedårsakene til at dietter uten prosesserte karbohydrater (hvitt mel, sukker etc) hjelper ved vekttap er fordi det stabilisere blodsukkeret og trigger ikke insulin nivået i like stor grad. Derfor kan inntak av mye stivelse og sukker promotere vektøkning. Anonymkode: adc04...07a Det stemmer og det har jeg sjekket ved å ta over 15 målinger per dag. sultfølelsen kom utelukkende når blodsukkeret sank. Men jeg tror effekten det har på hjernen er mye verre. "spis deg fri" er en bok som bør leses av alle med interesse for slik og den blir hyllet av flere indremedisinere i Norge blant annet. Fordøyelsen av kalorier bryr jeg meg lite om og er også bevilget lite betydning i relasjon til vekttap fordi det er marginalt og veldig inviduelt, men påstanden din er ikke feil. Når det gjelder i rent vekttap så var lavkarbo det desidert det beste for meg rent tallmessig, men jeg er dessverre alt for glad i ris, poteter og pasta til å holde en slik diett over tid. I motsetning til lavkarbo så er jeg en sterk motstander av keto etter at den ga helt forferdelige verdier på mine blodprøver. Anonymkode: 34abd...6fe Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juli 2022 #7 Del Skrevet 3. juli 2022 jabx skrev (4 timer siden): Det er nesten umulig å få i seg for mye protein. Og dette med at ulike matvarer krever ulik mengde energi å forbrenne er egentlig å overtenke det. Utslaget er ikke så stort at f.eks. kaloritelling ikke fungerer. Og nei, stivelse og sukker medfører ikke vektøkning med mindre man inntar mer kalorier enn man forbrenner. Min erfaring er veldig forskjellig fra dette. en kalori er en kalori, men det er ikke likegyldig hvordan de virker på kroppen. Har spist etter statens kostholdsrådene mange år, telt kalorier. Etter jeg la om til kosthold med minimalt med brød og stivelsesrike matvarer, minimalt med UP mat, kan jeg spise meg mett og fornøyd og cravings er forsvunnet. Klokken 14 knekken er borte. Så min erfaring er samme som TS’s. Anonymkode: 0802a...98a 1 6 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juli 2022 #8 Del Skrevet 3. juli 2022 AnonymBruker skrev (13 timer siden): Sett påstanden flere steder om at én kalori er én kalori, og må bare påpeke at det stemmer ikke helt. F.eks protein; Protein krever 25%-30% mer energi å fordøye enn karbohydrater. Dermed blir den totale kaloriummen ved inntak av protein lavere. Det eneste med protein er at man bør ikke spise for mye av det. Så er det slike ting som fiberinnhold; fiber har også kalorier- men ikke alt blir tatt opp av tarmen- dermed er totalt kaloriopptak mindre. En av hovedårsakene til at dietter uten prosesserte karbohydrater (hvitt mel, sukker etc) hjelper ved vekttap er fordi det stabilisere blodsukkeret og trigger ikke insulin nivået i like stor grad. Derfor kan inntak av mye stivelse og sukker promotere vektøkning. Anonymkode: adc04...07a 1. Energiforskjellen på protein, fett og karbohydrater er så liten i praksis at det er nesten irrelevant. 2. Fiber kan ikke vi mennesker fordøye så det er aldri oppgitt kcal fra fiber i næringsdeklarasjon. 3. Et råvarebasert kosthold er godt for tarmhelse som igjen påvirker hormonene i kroppen som regulerer sult- og metthetsfølelse. Det er også lettere å få i seg alle næringsstoffer, vitaminer, mineraler, antioksidanter, andre plantestoffer o.l. med et råvarebasert kosthold over et kosthold med mye ultraprosessert mat. Så lenge du ikke er i kalorioverskudd vil ikke et ustabilt blodsukker gjøre at insulin lagrer ekstra fett. Akkurat her er én kcal én kcal. Ustabilt blodsukker har andre ulemper som ofte fører til overspising da, og da kommer vektøkningen med. Anonymkode: 35055...15a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MyMichelle Skrevet 3. juli 2022 #9 Del Skrevet 3. juli 2022 jabx skrev (5 timer siden): Det er nesten umulig å få i seg for mye protein. Og dette med at ulike matvarer krever ulik mengde energi å forbrenne er egentlig å overtenke det. Utslaget er ikke så stort at f.eks. kaloritelling ikke fungerer. Og nei, stivelse og sukker medfører ikke vektøkning med mindre man inntar mer kalorier enn man forbrenner. Det er lett å få i seg for mye protein dersom man drikker litervis med proteinpulver. Nyrene må jobbe hardere for å kvitte seg med overskuddsprotein. Sist jeg leste forskning om emnet var det ikke bevist at topptrente utøvere får nyreskade av det. Men folk med diabetes og overvekt har større risiko for nyreskade. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 3. juli 2022 #10 Del Skrevet 3. juli 2022 MyMichelle skrev (1 minutt siden): Det er lett å få i seg for mye protein dersom man drikker litervis med proteinpulver. Nyrene må jobbe hardere for å kvitte seg med overskuddsprotein. Sist jeg leste forskning om emnet var det ikke bevist at topptrente utøvere får nyreskade av det. Men folk med diabetes og overvekt har større risiko for nyreskade. I forskningen som er gjort på skadelig høye proteinmengder så er det de med kronisk nyresykdom som har vist seg å å få konsekvenser av dette. De har ikke funnet bevis for vanlige friske mennesker. Allikevel er jeg enig med deg at det er smart å ikke gå for altfor mye protein (2-3+ g per kg kroppsvekt), det er i beste fall unødvendig. Anonymkode: 35055...15a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. juli 2022 #11 Del Skrevet 4. juli 2022 Jo, en kalori er en kalori. Kalori er en måleenhet. Akkurat som kilogram. En kg bly er det samme som en kg fjær. Anonymkode: c104c...219 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 4. juli 2022 #12 Del Skrevet 4. juli 2022 Hvor mye er for mye protein? 😬 Anonymkode: 8d7b7...70b Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå