Gå til innhold

Hvetegrøpp


Anbefalte innlegg

Gjest Bjørnsdatter
Skrevet

Har fått bestemors gamle oppskriftsbok, og der fant jeg brødoppskriften hennes :sikle: MEN, en av ingrediensene er hvetegrøpp! Det har jeg ikke hørt om før. Noen som vet hva det er?

Videoannonse
Annonse
Gjest Dalwhinnie
Skrevet

Ser ut som det er noe så enkelt som gromalt hvete. Fra bokmålsordboka:

grøpp (grøpp) -et (besl med gryn)

1 grovmalt korn hveteg-

2 kornet masse

Skrevet

Ordboka sier at "grøpp" er grovmalt korn. Vil tro at det er grov sammalt hvete da. Kan det passe med resten av oppskriften?

Skrevet

Et leksikon sier dette:

"Grøpp: knust eller grovmalt (ikke avskallet eller siktet) korn. Bygg- og havregrøpp brukes bare til fôr. Grovt hvetegrøpp (knust hvete) kalles hvetehelkorn. Ved finere granuleringer får man grov og fin sammalt hvete. Grøpp og sammalt hvete har altså samme innhold av næringsstoffer, og de er ernærings- og fordøyelsesmessige likeverdige"

Du må gjerne legge ut oppskriften.

Gjest Bjørnsdatter
Skrevet

Tusen takk! Skal legge ut oppskrifta når jeg får tid :)

Gjest Bjørnsdatter
Skrevet

Tipper det er sammalt hvete som menes, her er oppskriften:

Bestemor Brovolds Brød

1/2 l kefir

H-melk

skummet melk

vann

(ca 1,8 l væske til sammen)

50 g gjær

1 ss olje

1 dl helkorn hvete

1/2 l rug

1/2 l hvetegrøpp

1 dl kli

1 dl havregryn

1 knivsodd sirup (bestemor pleide å bruke mørk sirup)

1 ss salt

hvetemel til passe deig

Lag vanlig gjærdeig. Heves i ca 2 timer. Elt i litt hvetemel og hev ca 1 time til. Bakes ut, hev i formene ca 1/2 time. Pensles med vann. 200 grader, ca 1 time, neders i ovnen.

Skrevet

Vet du hvor mange former (av to liter) dette er for?

Siden det er 5 dl rug så pass på at "hvetemel til passe deig" ikke blir for mye hvetemel. Deig med så mye rug skal være litt mer klissete enn deig med mel av bare hvete. Et tips når man skal forme brødet etter heving er å ha olje på hendene og litt på bordet istedenfor mel.

Gjest Bjørnsdatter
Skrevet

Tror det er til fire former, mener det er det bestemor pleide å bruke.

Takk for innspill, det trengs med sånne gamle oppskrifter :)

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...