Gjest Bjørnsdatter Skrevet 13. november 2005 #1 Skrevet 13. november 2005 Har fått bestemors gamle oppskriftsbok, og der fant jeg brødoppskriften hennes MEN, en av ingrediensene er hvetegrøpp! Det har jeg ikke hørt om før. Noen som vet hva det er?
Gjest Dalwhinnie Skrevet 13. november 2005 #2 Skrevet 13. november 2005 Ser ut som det er noe så enkelt som gromalt hvete. Fra bokmålsordboka: grøpp (grøpp) -et (besl med gryn) 1 grovmalt korn hveteg- 2 kornet masse
Brunhilde Skrevet 13. november 2005 #3 Skrevet 13. november 2005 Ordboka sier at "grøpp" er grovmalt korn. Vil tro at det er grov sammalt hvete da. Kan det passe med resten av oppskriften?
skrue Skrevet 13. november 2005 #4 Skrevet 13. november 2005 Et leksikon sier dette: "Grøpp: knust eller grovmalt (ikke avskallet eller siktet) korn. Bygg- og havregrøpp brukes bare til fôr. Grovt hvetegrøpp (knust hvete) kalles hvetehelkorn. Ved finere granuleringer får man grov og fin sammalt hvete. Grøpp og sammalt hvete har altså samme innhold av næringsstoffer, og de er ernærings- og fordøyelsesmessige likeverdige" Du må gjerne legge ut oppskriften.
Gjest Bjørnsdatter Skrevet 14. november 2005 #5 Skrevet 14. november 2005 Tusen takk! Skal legge ut oppskrifta når jeg får tid
Gjest Bjørnsdatter Skrevet 15. november 2005 #6 Skrevet 15. november 2005 Tipper det er sammalt hvete som menes, her er oppskriften: Bestemor Brovolds Brød 1/2 l kefir H-melk skummet melk vann (ca 1,8 l væske til sammen) 50 g gjær 1 ss olje 1 dl helkorn hvete 1/2 l rug 1/2 l hvetegrøpp 1 dl kli 1 dl havregryn 1 knivsodd sirup (bestemor pleide å bruke mørk sirup) 1 ss salt hvetemel til passe deig Lag vanlig gjærdeig. Heves i ca 2 timer. Elt i litt hvetemel og hev ca 1 time til. Bakes ut, hev i formene ca 1/2 time. Pensles med vann. 200 grader, ca 1 time, neders i ovnen.
skrue Skrevet 15. november 2005 #7 Skrevet 15. november 2005 Vet du hvor mange former (av to liter) dette er for? Siden det er 5 dl rug så pass på at "hvetemel til passe deig" ikke blir for mye hvetemel. Deig med så mye rug skal være litt mer klissete enn deig med mel av bare hvete. Et tips når man skal forme brødet etter heving er å ha olje på hendene og litt på bordet istedenfor mel.
Gjest Bjørnsdatter Skrevet 16. november 2005 #8 Skrevet 16. november 2005 Tror det er til fire former, mener det er det bestemor pleide å bruke. Takk for innspill, det trengs med sånne gamle oppskrifter
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå