Gjest Gjest Skrevet 8. november 2005 #1 Skrevet 8. november 2005 Var en tur innom det søteliv.no og fant denne kaken jeg kunne ha tenkt meg å lage; Den lille sorte Ingredienser: 100 g smør 100 g kokesjokolade 3 egg 150 g sukker 50 g hvetemel Fremgangsmåte: Smelt smøret og kokesjokoladen i en liten kjele. Rør blandingen jevn og avkjøl. Pisk sammen egg og sukker med en stålvisp (du trenger ikke å piske eggedosis). Rør i sjokoladesmøret. Tilsett hvetemel til slutt og rør raskt sammen til en glatt deig. Ha deigen i en liten, rund kakeform (20 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken ved 160°C i 30-35 min (kaken skal ikke være helt gjennomstekt i midten). Avkjøl kaken i formen. Ta kaken forsiktig ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et passende fat. Men oppdaget at jeg ikke hadde kakeformen som trengs (baker en sjelden gang). Kan jeg doble oppskriften og bruke en form i 24 cm (eventuelt en i 26 cm), eller vil ikke kaken bli like vellykket da? Håper noen kan hjelpe en amatør-baker!
skrue Skrevet 8. november 2005 #2 Skrevet 8. november 2005 Tja, etter å ha regnet litt på det så trenger du ca 50% mer deig for å få samme høyde med en 24 cm form kontra en 20 cm form. Gjør du ikke det så bør den nok stekes kortere tid i den store formen. Ikke doble, men gang oppskriften med 1.5. Steketiden vil jeg ikke si noe om. V1 = pi * R1 * R1 * H, V1: Volum 1, R1:20 V2 = pi * R2 * R2 * H, V2: Volum 2: R2:24 gir nå høyden H er den samme for begge V2 = V1 * (24*24) / (20*20) = V1 * 1.44 (44% dvs ca 50% for å gjøre det enkelt)
Arkana Skrevet 8. november 2005 #3 Skrevet 8. november 2005 Jeg ville, som skrue foreslår, ganget oppskriften med 1,5. Hvis du ikke gjør det, men bruker en større form, vil kaken bli betydelig tynnere. Og selv med mindre steketid kan du risikere at kaken ikke blir like saftig og herlig "rå" i midten som om du hadde brukt en mindre form eller større porsjon. Du må nok regne med å øke steketiden litt for en større form med 1,5 ganger røre.
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå