AnonymBruker Skrevet 16. mai 2022 #21 Skrevet 16. mai 2022 Synes lasagnen din høres helt ok ut. Den er jo hundre ganger bedre enn den ultraprosseserte, kjipe, billige ferdiglasagnen man kan finne i frysedisken. Tenker at så lenge man unngår de værste produktene så har man allerede kommet ganske langt. F.eks ferdigmat, en del pølser, frossen pizza, brus, poseretter, smågodt, osv. Bruke rent kjøtt, ferske grønnsaker. Lage ting fra bunnen når man kan. Da har man gjort mye. Anonymkode: f73ba...40e
Lafamiglia Skrevet 19. mai 2022 #22 Skrevet 19. mai 2022 (endret) AnonymBruker skrev (På 14.5.2022 den 16.57): Jeg er enig i at melk er (svært) prosessert, likevel anbefaler noen kostholdsveiledere som er opptatt av dette melk (helmelk), f.eks. Marit Kolby. Dette er absolutt et tema som man blir mer og mer forvirret av jo mer man leser. TS Anonymkode: 14f2d...7e9 Melk er da veldig lite prosessert. De prosessene den har gjennomgått etter at den har kommet ut av kua, er enkle og skånsomme. Veldig mange typer såkalt "plantemelk", derimot, er ultraprosessert. For øvrig, sånn i det store og hele, er hjemmelaget mat ikke ultraprosessert. Man klarer ikke å bedrive ultraprosessering på eget kjøkken. Det trenger man avanserte maskiner i industrien til, ofte ved hjelp av diverse kjemikalier. Du klarer for eksempel ikke å lage potetmospulver, lettmargarin, eller kjøtterstatninger eller kyllingnuggets lik de som ligger i frysedisken. Og akkurat hvor skillet mellom prosessert og ultraprosessert går, er heller ikke så kjempeviktig. Det som er viktig, er å i det store og hele basere kostholdet sitt på rene råvarer som grønnsaker, kjøtt, fisk, osv. Når det gjelder matvarer som ikke er rene råvarer, er det bare å se på hvordan de er laget. Er f.eks. fiskekakene, ketchupen, lapskausen, pølsene, osv. som du kjøper, laget på en måte som det er mulig å få til på et vanlig kjøkken hjemme (av en dyktig kokk), med ingredienser og råvarer som du kjenner til? Ja - da er de "good to go". Og for å ta typiske lasagneingredienser: både kjøttdeig (som bare er kvernet kjøtt), hermetiske tomater (som typisk bare består av tomater), og lasagneplater (som bare består av durumhvete og eventuelt egg), så er de lite prosesserte. Ikke noe problem. Er det du kjøper derimot fullspekket av rare ingredienser som bare brukes i industrien, så er de mest sannsynlig ultraprosessert. Og enda verre - om de har gått gjennom prosesseringer som det ikke er mulig å få til hjemme, som ekstrudering (eks. Havrefras, Cheez Doddles), og at de har gått gjennom en så stor forvandling og ekstrem prosessering at de ikke lenger ligner på opprinnelsen (i dette tilfellet havre og mais), så er det ikke noe man bør spise spesielt ofte. Endret 19. mai 2022 av Lafamiglia 4
AnonymBruker Skrevet 20. mai 2022 #23 Skrevet 20. mai 2022 Lafamiglia skrev (9 timer siden): Melk er da veldig lite prosessert. De prosessene den har gjennomgått etter at den har kommet ut av kua, er enkle og skånsomme. Veldig mange typer såkalt "plantemelk", derimot, er ultraprosessert. For øvrig, sånn i det store og hele, er hjemmelaget mat ikke ultraprosessert. Man klarer ikke å bedrive ultraprosessering på eget kjøkken. Det trenger man avanserte maskiner i industrien til, ofte ved hjelp av diverse kjemikalier. Du klarer for eksempel ikke å lage potetmospulver, lettmargarin, eller kjøtterstatninger eller kyllingnuggets lik de som ligger i frysedisken. Og akkurat hvor skillet mellom prosessert og ultraprosessert går, er heller ikke så kjempeviktig. Det som er viktig, er å i det store og hele basere kostholdet sitt på rene råvarer som grønnsaker, kjøtt, fisk, osv. Når det gjelder matvarer som ikke er rene råvarer, er det bare å se på hvordan de er laget. Er f.eks. fiskekakene, ketchupen, lapskausen, pølsene, osv. som du kjøper, laget på en måte som det er mulig å få til på et vanlig kjøkken hjemme (av en dyktig kokk), med ingredienser og råvarer som du kjenner til? Ja - da er de "good to go". Og for å ta typiske lasagneingredienser: både kjøttdeig (som bare er kvernet kjøtt), hermetiske tomater (som typisk bare består av tomater), og lasagneplater (som bare består av durumhvete og eventuelt egg), så er de lite prosesserte. Ikke noe problem. Er det du kjøper derimot fullspekket av rare ingredienser som bare brukes i industrien, så er de mest sannsynlig ultraprosessert. Og enda verre - om de har gått gjennom prosesseringer som det ikke er mulig å få til hjemme, som ekstrudering (eks. Havrefras, Cheez Doddles), og at de har gått gjennom en så stor forvandling og ekstrem prosessering at de ikke lenger ligner på opprinnelsen (i dette tilfellet havre og mais), så er det ikke noe man bør spise spesielt ofte. De fleste plantemelkene kan man lage hjemme ganske enkelt. Da kan man lage plantemelk og mel samtidig. Anonymkode: 85511...1f3
AnonymBruker Skrevet 20. mai 2022 #24 Skrevet 20. mai 2022 Lafamiglia skrev (13 timer siden): Melk er da veldig lite prosessert. De prosessene den har gjennomgått etter at den har kommet ut av kua, er enkle og skånsomme. Veldig mange typer såkalt "plantemelk", derimot, er ultraprosessert. For øvrig, sånn i det store og hele, er hjemmelaget mat ikke ultraprosessert. Man klarer ikke å bedrive ultraprosessering på eget kjøkken. Det trenger man avanserte maskiner i industrien til, ofte ved hjelp av diverse kjemikalier. Du klarer for eksempel ikke å lage potetmospulver, lettmargarin, eller kjøtterstatninger eller kyllingnuggets lik de som ligger i frysedisken. Og akkurat hvor skillet mellom prosessert og ultraprosessert går, er heller ikke så kjempeviktig. Det som er viktig, er å i det store og hele basere kostholdet sitt på rene råvarer som grønnsaker, kjøtt, fisk, osv. Når det gjelder matvarer som ikke er rene råvarer, er det bare å se på hvordan de er laget. Er f.eks. fiskekakene, ketchupen, lapskausen, pølsene, osv. som du kjøper, laget på en måte som det er mulig å få til på et vanlig kjøkken hjemme (av en dyktig kokk), med ingredienser og råvarer som du kjenner til? Ja - da er de "good to go". Og for å ta typiske lasagneingredienser: både kjøttdeig (som bare er kvernet kjøtt), hermetiske tomater (som typisk bare består av tomater), og lasagneplater (som bare består av durumhvete og eventuelt egg), så er de lite prosesserte. Ikke noe problem. Er det du kjøper derimot fullspekket av rare ingredienser som bare brukes i industrien, så er de mest sannsynlig ultraprosessert. Og enda verre - om de har gått gjennom prosesseringer som det ikke er mulig å få til hjemme, som ekstrudering (eks. Havrefras, Cheez Doddles), og at de har gått gjennom en så stor forvandling og ekstrem prosessering at de ikke lenger ligner på opprinnelsen (i dette tilfellet havre og mais), så er det ikke noe man bør spise spesielt ofte. Når jeg sier at melk er prosessert er det først og fremst homogenoseringen jeg tenker på. Om det er skånsomt eller ikke er vel et definisjonsspørsmål, men det er definitivt ikke noe du kan gjøre hjemme på ditt eget kjøkken (i motsetning til separering og pasturisering). Det er på slike ting jeg faller ut, det virker så tilfeldig hva som regnes som mye og lite prosessering. Ts Anonymkode: 14f2d...7e9
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå