Gå til innhold

Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Hvorfor forhandler de lønn med staten som om de var ansatte da?

Anonymkode: 54598...c7c

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Avtalen skriver seg tilbake til etterkrigstida.  Da var det matvaremangel og regjeringen var opptatt med å sikre befolkningen tilgang på mat.  
Senere har det vært god tilgang, og da er det lett å glemme at situasjon kan variere.  Pandemi, oljekrise og krig i Europa har minnet oss på hvor avhengige og sårbare vi er uten egen matvareproduksjon.  

I situasjoner med matvaremangel er Statens avtale med jordbruket til forbrukernes beste. Men når det er overskudd av mat, beskytter den samme avtalen landbruket.

Historien om jordbruksoppgjøret kan du lese her:  https://www.nationen.no/article/historien-om-jordbruksoppgjoret-opproret-som-toylet-staten/

AnonymBruker
Skrevet

Ansatt er de ikke, men sånn kornprisen, strømprisen og dieselprisen er nå så lønner det seg MER å brenne kornet i et forbrenningsanlegg for å varme opp bygningsmassen på gården enn det det gjør å selge kornet som mat. 

Anonymkode: 9fd02...801

  • Nyttig 1
AnonymBruker
Skrevet

Staten kjøper ikke maten bøndene produserer, så akkurat det er litt rart. Men de gir bøndene et tillegg. Sånn sett blir det en slags subsidie slik at de som kjøper maten ikke må betale så mye. Mange land har diverse subsidier på ting og tang. Av politiske grunner. I Norge er det landbruksvarer.

Bøndene burde strengt tatt forhandle med de som kjøper maten deres, matkjedene og grossistene. Bøndene må sette en pris på sine varer som de kan leve av. Kjøperne må betale uansett, for de er jo avhengig av maten bøndene produserer.

Anonymkode: 6b1be...7e7

AnonymBruker
Skrevet

De får jo subsidier fra staten, det er vel også slik at bønder kan få betalt mer om de dyrker noe som staten har bestemt at det er behov for.  Jeg vet ikke helt hva jeg synes om det, jeg er for mer matjord og at Norge skal bli mer selvstendig men at subsidiene resulterer i at varer blir billigere forbruker er bare tull, det ser vi på prisene av norskproduserte varer kontra importerte. Nå er det uansett slik at om de subsiderer for å gjøre norsk mat billigere så må de pengene hentes fra ett annet sted, som oftest er gjennom skatter og avgifter.

Anonymkode: 4468b...b97

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...