AnonymBruker Skrevet 13. mars 2022 #1 Skrevet 13. mars 2022 Når så mange har mangel på jod, og flere velger bort melkeprodukter? Tror ikke folk mirakuløst vil spise mer hvit fisk med dagens økende matvarepriser heller: https://www.nrk.no/nordland/jodmangel-blant-unge-kvinner-1.15888220 Det gir rett og slett ikke mening. Anonymkode: de23b...0eb
AnonymBruker Skrevet 13. mars 2022 #2 Skrevet 13. mars 2022 Salt i seg selv er vel ikke spesielt sunt? Anonymkode: 04de3...dfb 1
AnonymBruker Skrevet 13. mars 2022 #3 Skrevet 13. mars 2022 AnonymBruker skrev (1 minutt siden): Salt i seg selv er vel ikke spesielt sunt? Anonymkode: 04de3...dfb Det er ikke så usunt som folk vil ha det til, i alle fall. Vi trenger salt Anonymkode: 0898b...008 3
Gjest Adobyen Skrevet 13. mars 2022 #4 Skrevet 13. mars 2022 Jeg brukte nesten ikke salt, fikk mangellapp og beskjed om å ta salttabletter. Nå bruker jeg litt mer salt i maten, men velger det med jod. Dessuten spiser jeg mye fisk. På grunn av prisene må jeg holde meg til de billigste typene og det blir ofte frossen seiblokk fra FirstPrice, 400 gram. Den ligger på ca 23 kr. Tilsvarende finnes i produkter fra Extra og Prima - tror jeg. Jeg handler mest på kiwi. Av og til kjøper jeg frossen torskefilet også. Jeg lager mye forskjellig av dette. Fiskegrateng, fiskekaker, suppe, gryte med tomater, kokt, stekt, panert.. Ikke alt som blir bra, men det meste blir spiselig.
AnonymBruker Skrevet 13. mars 2022 #5 Skrevet 13. mars 2022 Kjøper salt i Sverige, inneholder mer jod enn saltet som selges i Norge. Anonymkode: a14b0...911 2 2
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #6 Skrevet 14. mars 2022 Får jeg nok jod hvis jeg spiser 2-3 egg og 1 glass (4dl) melk hver dag? Anonymkode: 3f95c...eb5
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #7 Skrevet 14. mars 2022 Folk trenger ikke tilsatte næringsstoffer i mat som i utgangspunktet ikke har det næringsstoffet. Og salt bruker man så lite av at det ikke er noen god kilde. Folk må spise mer hvit fisk. Anonymkode: 8d19c...8b9 1 1
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #8 Skrevet 14. mars 2022 Ikke alle har godt av salt og noen må unngå alt med jod! Anonymkode: 82447...bfb 1
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #9 Skrevet 14. mars 2022 Fordi det er politisk På 50-tallet så var struma (sykdom som kommer av jodmangel) veldig utbredt så politikerne måtte gjøre grep. Store deler av Europa valgte å berike bordsaltet med jod slik at man kunne lett få i seg jod på den måten (merk at saltet er/var såpass godt beriket at man fremdeles kan holde seg godt under 5g salt om dagen), men norske politikere valgte istedenfor å styrke norsk meieriindustri gjennom å heller berike kraftföret til kyr slik at melken "naturlig" ble jodberiket. Melk blir derfor, i likhet med fisk, i dag regnet som en god kilde for å få i seg jod. Norsk bordsalt har også blitt beriket med jod, men inneholder kun 10% av jodinnholdet i f.eks. svensk bordsalt. Dersom man skal få i seg nok jod gjennom å spise jodberiket norsk bordsalt så vil man overstige de anbefalte 5g salt om dagen. Jeg er ikke veganer eller har en melkeproteinallergi. Liker bare ikke melk og kjøper heller et lager med svensk beriket bordsalt de får gangene jeg er i Sverige 😅 Synes også at det er litt tullete at det ikke er endret på dette tiltaket som ble laget på 50-tallet.. https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/risiko-for-jodmangel-i-norge-identifisering-av-et-akutt-behov-for-tiltak/Risiko for jodmangel i Norge – Identifisering av et akutt behov for tiltak.pdf/_/attachment/inline/cf5bfe92-959f-42fc-8258-cc66c8d839e2:c5d0ab8c7c1bb456664ec681781e4914e51a0dd4/Risiko for jodmangel i Norge – Identifisering av et akutt behov for tiltak.pdf Anonymkode: 7756e...664 1 2
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #10 Skrevet 14. mars 2022 Enig at det er tullete at man ikke har tilsvarende mengde jod i saltet som man har i Sverige. Selv håper jeg å ha løst problemet ved å kjøpe tangmel på helsekostbutikk. Har i tilsvarende mengde tangmel i brøddeigen som jeg har mengde salt og håper jeg dermed får dekket jodbehovet mitt gjennom brød. Anonymkode: c4fb6...650
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #11 Skrevet 14. mars 2022 AnonymBruker skrev (8 timer siden): Får jeg nok jod hvis jeg spiser 2-3 egg og 1 glass (4dl) melk hver dag? Anonymkode: 3f95c...eb5 Ett gjennomsnittlig egg inneholder 21,42 mikrogram jod. Så nei. Man skal helst ha 150 mcg daglig hvis man er ung fruktbar kvinne. Er man eldre kan man ha et noe lavere inntak av jod. Jeg tar jodtilskudd daglig. Det er det enkleste. Anonymkode: 1fce4...b25 1
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #12 Skrevet 14. mars 2022 Hvordan vet man at man får i seg for lite jod ? Anonymkode: 82447...bfb
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #13 Skrevet 14. mars 2022 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Hvordan vet man at man får i seg for lite jod ? Anonymkode: 82447...bfb Hvis du ikke spiser torsk nærmest annenhver dag eller drikker mer enn 5 dl melk daglig, kan du være nokså sikker. Se her: https://www.melk.no/jodkalkulator/ Anonymkode: 1fce4...b25 1
AnonymBruker Skrevet 14. mars 2022 #14 Skrevet 14. mars 2022 Kort sagt: Melkeindustrien (tine). Hele den vestlige verden inngikk et samarbeid for mange år siden da jodmangel var sterkt utbredt for å forebygge dette. Dette samarbeidet handlet om å tilsette jod i salt og bruke jodberiket salt i matproduksjon av hverdagslige dagligvarer som f.eks. brød. Norge har også jodberiket salt, men ikke den mengden som den vestlige verden ble enige om. Norge er det eneste landet i den vestlige verden som har latt politikk og (melke)propaganda styre i stede for å samarbeide med resten av verden. Kvalm er det! Anonymkode: 7d43f...4a1 2 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå