AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #1 Skrevet 7. mars 2022 Jeg har aldri vært opptatt av å kjøpe økologisk, men nå har jeg lest litt om plantevernmidler og begynner å bli litt skeptisk. Men utvalget er jo ikke så stort, og det er dyrt. Er det noen matvarer som er verre enn andre når det kommer til sprøytemidler osv? Hva bør jeg kjøpe økologisk? Anonymkode: d957d...189 1
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #2 Skrevet 7. mars 2022 Sitroner! Det et utrolig stor forskjell på vanlige sitroner og de økologiske, hadde ikke trodd det. Så liker jeg økologiske bananer for de blir sprøytet ganske kraftig pga insekter Anonymkode: 3d870...80d 5
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #3 Skrevet 7. mars 2022 Jeg har også hørt at man bør kjøpe økologiske bananer. At forekomst av kreft er høyt hos de som jobber på bananplantasjer (pga mye sprøytemidler). Ellers sier kanskje denne listen noe om hvilke grønnsaker som kan være lurt å kjøpe økologisk? https://www.renmat.no/artikler/2021/skitten-nitten-listen-over-mat-med-mest-sproytemidler Anonymkode: b6735...d7a 2
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #4 Skrevet 7. mars 2022 Avokado! Skikkelig cowboy-bransje. Folk dyrker "det grønne gullet" er utsatt for voldelige angrep, fordi avokadoene er så mye verdt nå, kjempeetterspørsel over hele Europa. Dyrkes i sør-Amerika. Det skrives i flere artikler at folkene som jobber på plantasjene og bor rundt dem, er utsatt for kreft og sykdommer pga all sprøytingen. Så økologiske må være det beste! https://www.nrk.no/urix/xl/blodig-krig-om-_det-gronne-gullet_-1.14931561 Anonymkode: fd4f1...6fa 1
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #5 Skrevet 7. mars 2022 Forresten, så bør man kjøpe økologisk kylling! Mange tenker at økologisk kun handler om sprøytemidler, antibiotika og økologisk for, men økologisk kylling har mye bedre rettigheter enn ikke-økologiske kyllinger! De har rett og slett mye bedre dyrevelferd! Det er lover som gjør at økologiske kyllinger feks får leve lengre (ikke fores opp til mange kg på bare 30 dager), at de har krav på dagslys (vanlig kylling er i store hønsehus uten vindu), tilgang på uteområder (vanlig kylling slipper aldri ut) osv. Derte he jeg lest masse om, og det er noe mange ikke er klar over.. Så om man kjøper økologisk kylling så kommer det fra kyllinger som får økologisk fôr uten sprøytemidler, men det er også en kylling som lever lenger, er friskere, får gå inne og ute, og som har krav på større plass (kvm per dyr). Anonymkode: b6735...d7a 3
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #6 Skrevet 7. mars 2022 Enkelt: det du spiser mest av bør du kjøpe økologisk! Det er der det har størst påvirkning. Kjøper du fire sitroner i året er det ikke de sprøytemidlene som er farligst. Selv kjøper jeg økologisk mel og grønnsakene det går mest av og som spises rå (typ agurk og gulrot). Anonymkode: e737c...18d 2
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #7 Skrevet 7. mars 2022 Enig med alle her - alt som er nevnt til nå i tråden kjøper jeg økologisk. Det gir mindre plantevernmiddelrester til deg selv (og bidrar til mer bærekraftig landbruk), bedre dyrevelferd (det er helt konkrete krav til dyrevelferd i Debiomerkeordningen), og bedre arbeidsmiljø for dem som dyrker råvarer, særlig i den tredje verden. Det jeg kjøper økologisk: alt av frukt og grønt (abonnerer på kasse som leveres annenhver uke hele året). Det eneste som er vanskelig å få tak i er mandelpoteter melk, smør og ost når det er tilgjengelige alternativer. Det finnes etter hvert gode økologiske småskalaprodusenter i Norge som feks Rørosmeieriet og Stavanger Ysteri egg (viktig) Fersk lokalprodusert kjøtt, inkl kylling og kalkun. Bruk Rekoringen! Vi kjøper aldri kjøtt fra Gilde og Prior etc, kun kortreist, småskala og økologisk Kaffe fra Stavanger kaffebrenneri Sukker, mel, havregryn, byggryn/ emmer, brun ris, polenta Hermetiske tomater, kikerter i kartong, tørkede linser, oliven, olivenolje, noe tørket krydder (fra Mill & Mortar) Sjokolade og marsipan (fra feks danske Summerbird) Vin! De beste vinene er økologiske eller biodynamiske Tror det var det meste. For meg teller smak og kvalitet mest, det miljømessige, dyrevelferd etc et fine bonuser. Anonymkode: ec365...64f
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #8 Skrevet 7. mars 2022 Vi kjøper økologiske egg og økologisk kjøtt. Er opptatt av dyrevelferd. Anonymkode: db0dc...aa3 2
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #9 Skrevet 7. mars 2022 Hvis du skal bruke skallet til sitrusfrukter, så må du kjøpe økologisk. Mengden lovlige sprøytemidler for sitrus er beregnet etter et forbruk hvor man ikke bruker skallet. Skallet til uøkologiske sitrusfrukter skal ikke brukes. Anonymkode: 9aab8...8f7 2
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #10 Skrevet 7. mars 2022 Egg! Økologiske egg kommer fra høns som får gå utendørs. Sitroner og lime, jeg bruker ofte skallet i desserter. Meieriprodukter, når jeg kan. Etter å ha lest en artikkel om Ross 308 (?) kyllinger har jeg også bestemt meg for kun å kjøpe kjøtt når det er på 40% pga utløpsdato eller økologisk, for dyrevelferden. Anonymkode: b7fc4...cee 1
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #11 Skrevet 7. mars 2022 Ingen, økologisk mat er ikke sunnere enn annen mat, og dyrevelferden er det ikke forskjell på heller. Største forskjellen er at økologisk mat tar mer ressurser år lage. https://www.nrk.no/livsstil/_-okologisk-mat-er-ikke-sunnere-1.11692692 Sitat Økologisk mat er verken bedre eller dårligere for helsa enn konvensjonelt produsert mat. Og dyrevelferden er stort sett like bra med begge produksjonsmetodene, ifølge en ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Anonymkode: 71c6e...e90 5 1
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #12 Skrevet 7. mars 2022 AnonymBruker skrev (Akkurat nå): Ingen, økologisk mat er ikke sunnere enn annen mat, og dyrevelferden er det ikke forskjell på heller. Største forskjellen er at økologisk mat tar mer ressurser år lage. https://www.nrk.no/livsstil/_-okologisk-mat-er-ikke-sunnere-1.11692692 Anonymkode: 71c6e...e90 Dette stemmer forsåvidt. Men som nevnt lenger oppe, så er feks mengden sprøytemidler i sitrus satt etter at man ikke skal spise skallet. Så dersom man skal bruke skallet, så bør man virkelig kjøpe økologisk. (Forsåvidt det samme med bananer, dersom noen skulle kommet på å bruke det skallet til noe) Anonymkode: 9aab8...8f7 1
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #13 Skrevet 7. mars 2022 AnonymBruker skrev (2 minutter siden): Dette stemmer forsåvidt. Men som nevnt lenger oppe, så er feks mengden sprøytemidler i sitrus satt etter at man ikke skal spise skallet. Så dersom man skal bruke skallet, så bør man virkelig kjøpe økologisk. (Forsåvidt det samme med bananer, dersom noen skulle kommet på å bruke det skallet til noe) Anonymkode: 9aab8...8f7 Det kan godt være, studiene har sikkert ikke tatt med slik uvanlig nisjebruk. Her om økologiske grønnsaker: https://forskning.no/miljopolitikk-landbruk-mat/okologiske-gronnsaker-er-ikke-sunnere/817517 Diverse studier hvor noen har funnet små positive helseeffekter på enkelte produkter, mens andre studier fant ingenting på de samme produktene: https://forskning.no/landbruk-mat/er-okologisk-mat-sunnere-enn-annen-mat/1899569 En dansk oppsummeringsstudie fra 2016 fant ingen helsefordeler: https://forskning.no/landbruk-mat-og-helse/forskningen-kan-ikke-bevise-at-okologisk-er-sunt/439195 Anonymkode: 71c6e...e90 2
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #14 Skrevet 7. mars 2022 AnonymBruker skrev (34 minutter siden): Egg! Økologiske egg kommer fra høns som får gå utendørs. Sitroner og lime, jeg bruker ofte skallet i desserter. Meieriprodukter, når jeg kan. Etter å ha lest en artikkel om Ross 308 (?) kyllinger har jeg også bestemt meg for kun å kjøpe kjøtt når det er på 40% pga utløpsdato eller økologisk, for dyrevelferden. Anonymkode: b7fc4...cee Eller bare droppe det? Økologisk innebærer fremdeles lidelse Anonymkode: 29ee4...349 1
AnonymBruker Skrevet 7. mars 2022 #15 Skrevet 7. mars 2022 AnonymBruker skrev (42 minutter siden): Vi kjøper økologiske egg og økologisk kjøtt. Er opptatt av dyrevelferd. Anonymkode: db0dc...aa3 Økologisk kjøtt kan komme fra kyr som har stått på bås hele livet,så ingen garanti! https://www.nibio.no/tema/mat/okologisk-landbruk/okologisk-husdyrhold https://dyrevern.no/landbruksdyr/hvilket-storfekjott-bor-jeg-velge-for-best-dyrevelferd-2/ Anonymkode: 29ee4...349 1
AnonymBruker Skrevet 8. mars 2022 #16 Skrevet 8. mars 2022 AnonymBruker skrev (14 timer siden): Dette stemmer forsåvidt. Men som nevnt lenger oppe, så er feks mengden sprøytemidler i sitrus satt etter at man ikke skal spise skallet. Du vet at de bruker sprøytemidler på økologiske produkter også, sant? Det er bare litt andre kjemikalier. Bare fordi noe er "naturlig" betyr ikke det at det er sunt og risikofritt. Anonymkode: 674b1...bae 2
AnonymBruker Skrevet 8. mars 2022 #17 Skrevet 8. mars 2022 Legger ved link her: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/nervegift-som-dreper-bier-og-fisk-er-tillatt-i-okologisk-landbruk-1.13095082 Anonymkode: 674b1...bae
Lass4r Skrevet 8. mars 2022 #18 Skrevet 8. mars 2022 (endret) Mitt inntrykk er også at økologi ikke er noen garanti for feks dyrevelferd, selv om kravene er noe høyere enn konvensjonell. Hvis dyrevelferd er det viktigste, men man fremdeles vil spise kjøtt, egg, meieri osv så anbefaler jeg å se etter Dyrevernmerket, da er det ingen tvil om at driften er bedre enn den konvensjonelle: https://dyrevernmerket.no/ og https://dyrevern.no/velg-dyrevennlig/kjott-egg-og-meieri/. De fleste som skårer høyt her driver også tilfeldigvis økologisk. Endret 8. mars 2022 av Lass4r 1
AnonymBruker Skrevet 8. mars 2022 #19 Skrevet 8. mars 2022 Glemte en ting. Bruker økologisk mel da jeg bare bruker surdeig i bakst. Anonymkode: b7fc4...cee
Amossa Skrevet 9. mars 2022 #20 Skrevet 9. mars 2022 Jeg er mest skeptisk til frukten som selges i Norge om vinteren. Vi kjøper ikke de flotte, røde eplene eller de store appelsinene. Det er jo noe veldig merkelig med frukt som ikke råtner etter flere uker på fruktfatet? 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Opprett en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå